19 Ноември, 2016 15:42 1 413 0

СЗО: Край на извънредното положение за Зика

  • зика-
  • сзо-
  • извънредното положение-
  • епидемия-
  • вирус

Епидемията засегна близо 30 държави и стана причина за хиляди случаи на микроцефалия в Латинска Америка

СЗО: Край на извънредното положение за Зика - 1
Снимка АП/БТА

Вирусът Зика, който вдигна под тревога здравните власти в много страни по света, най-вече в Латинска Америка, вече няма да се третира като заплаха в международен план. Това съобщи в петък Световната здравна организация (СЗО).

С вдигането на обявеното преди девет месеца извънредно положение, здравната агенция на ООН признава, че Зика е тук, за да остане.

Според организацията болестта, пренасяна най-често чрез ухапване на комар и по-рядко по полов път, трябва да бъде разглеждана като сезонна и регионална заплаха, също както маларията и жълтата треска.

Появата на вируса бе свързана със зачестилите случаи на бебета, родени с тежки малформации в почти 30 държави. Най-често ставаше дума за микроцефалия — вродена малформация, при която обиколката на главата на детето е с много по-малък размер от нормалното, което в повечето случаи води до проблеми в развитието. Наскоро СЗО съобщи, че само в Бразилия са били регистрирани повече от 2100 случая на вродени малформации.

Новината за отмяна на извънредното положение за Зика предизвика тревога у редица експерти, които заявиха, че тези действия на СЗО ще забавят международните усилия за ограничаване на епидемията.

Тревогите и притесненията на здравни работници от цял свят са свързани най-вече с връзката на Зика с микроцефалията, тъй като вирусът не представлява пряка заплаха за човешкия живот. Откакто се появи на световната сцена, един на всеки 5 души, заразени с вирусът е починал.

Факти.бг припомня, че на 1 февруари Световната здравна организация обяви епидемията от Зъка за опасна за общественото здраве в световен мащаб.

От къде дойде Зика?

За първи път вирусът е бил идентифициран в Уганда през 1947 г. Негова жертва били група маймуни.

През 1954 г. в Нигерия е регистриран първият случай на човек, заразен с вируса.

По-късно са открити огнища на болестта в Африка, Югоизточна Азия и на тихоокеанските острови.

Повечето от тях са били малки и Зика не е бил смятан за сериозна заплаха за човешкото здраве.

Но през май 2015 г. Зика се появява в Бразилия и започва да се разпространява със светкавична скорост из региона. Няколко месеца по-късно, вирусът започна да се появява във всяка една точна на света. Това накара СЗО да въведе извънредно положение в световен мащаб и да обяви епидемии в най-засегнатите райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА