Last news in Fakti

30 Август, 2020 19:51 3 538 6

Лекар: 20-минутна дрямка връща енергията в човешкия организъм

  • дрямка-
  • сън-
  • енергия

Най-добрият период за дневна почивка е от 13:00 до 15:00 часа

Лекар: 20-минутна дрямка връща енергията в човешкия организъм - 1
Снимка: Shutterstock

Двадесет минути дрямка на ден е напълно достатъчна, за да може човек да възстанови енергията в организма си. Това твърди докторът по биологически науки Владимир Дорохов, предава РИА Новости

„Ако спите повече от 20 минути, сънят ще стане дълбок. Отнема време, за да се излезе напълно от него. Това се нарича инерция на съня", пояснява лекарят.

Той отбеляза, че възстановяването след дълбок сън продължава от 20 до 40 минути, което е неудобно, когато човек се намира на работното си място например.

„Ако обаче човек има ненормиран работен ден, един час сън ще му даде възможност след последното събуждане да бъде енергичен до вечерта", категоричен е специалистът.

Дорохов казва, че най-добрият период за дневна почивка е от 13:00 до 15:00 часа.

„Нашето тяло е проектирано по такъв начин, че по това време сънливостта естествено се повишава. Но след 17:00 часа дрямка, продължаваща повече от час, не е желателна - това може да доведе до проблеми със съня през нощта. Просто няма да можете да не заспите", предупреди Дорохов.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    1 3 Отговор
    Ама ти ги подхвана наред.....а за 0.30 часа подготвена ли си (за нощните из.роди индивидуалисти)?
  • 2 Също така

    14 0 Отговор
    и 20 минутен секс.
  • 3 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    А 30 години спинкане до какво води?
  • 4 Бай Тоз

    3 1 Отговор
    Ама това със спането, по лятното или зимното часово време?
  • 5 Ако няма стрес и нерви

    3 2 Отговор
    Дори и 5 минути ми стигат...!
  • 6 Наташа Винокурова

    1 1 Отговор
    Строго индивидуално е. Между 15 и 17 е при мен тази дрямка в неработно време. И вярно ако са повече от 20 минути дълбок сън. Не така стоеше въпроса когато имах мъж до себе си