Last news in Fakti

1 Декември, 2012 14:54 1 655 0

40% от децата със слухови увреждания не разбират добре какво е агресия

  • децата-
  • слухови увреждания-
  • агресия

40 процента от децата със слухови увреждания не разбират добре какво е агресия. Това стана ясно днес на конференция, в подкрепа на създаване на неагресивна учебна среда. Организатор на събитието беше Асоциацията на родителите на деца с увреден слух /АРДУС/, която е провела мащабно проучване сред деца и младежи със сензорни и слухови увреждания относно възможността им от адаптиране и интеграция в образователната система и начините за превенция на агресията.

Изследването е реализирано в рамките на проект Вайълет /VIOLET/, който има за основна цел да подпомогне интегрирането на тежкочуващи деца и деца с кохлеарни импланти в училищната среда. VIOLET e бил изпълнен в продължение на 2 години в 11 града в България и Великобритания.

Един от основните изводи от изследването е, че агресията е предизвикана от лоша комуникация, а не е природна даденост. Според данните на проучването равен е броят на децата, които имат придобито или наследствено увреждане, като най-честата причина за придобитото увреждане на слуха е употребата на антибиотици. Повечето от децата, които са обект на агресия от свои съученици, заради своята дисфункция, не споделят за нея и не реагират по никакъв начин, но преживяват подобни ситуации. Всички деца, сред които е било проведено изследването, се интересуват от извънкласни дейности и имат желание и стремеж за социализиране и разширяване на социалните си контакти, показват данните от изследването.

Проучването е обхванало и деца от целевата група във Великобритания, съобщиха Ленъкс Адамс и Шийла Кук - представители на Кралски колеж за незрящи от Обединеното кралство, партньор на проекта.  Според тях VIOLET е бил много полезен, защото е показал на практика как трябва да се работи за успешното интегриране на тези млади хора в училище. Те дадоха пример с апробирането на методика по самоотбрана за деца със зрителни и слухови затруднения, която е била на базата на спорта сумо. Много добър резултат е дала работата на принципа на личното преживяване в рамките на ролеви игри, в които психодрама терапевти са поставяли участниците в различни ситуации и след това са давали препоръки за правилно поведение за избягване на агресията.

В рамките на проекта екипът на VIOLET се е ориентирал към няколко основни теми за разработване на методики, насърчаващи интегрираното образование и работещи в посока превенция на агресивно поведение, обясниха Мария Маринова – ръководител на проекта и Мария Кръстева – председател на АРДУС. По думите им, сред тях са самоотбрана, арт терапия и психодрама, основни юридически познания, управление на конфликти и изграждане на социални умения.

В събитието се включи световната шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, която отбеляза, че темата за превенцията на агресията е обща. По думите й най-слабите членове на обществото са децата, а към тези, които имат слухово или зрително затруднение, трябва да се подхожда със специално внимание. Според нея спортът дава възможност да бъдат туширани различията, като освен това изгражда и пълноценни личности.

Спортистите близнаци Христо Петков и Пламен Петков, от Спортната федерация на глухите, разказаха, че тренират воейбол, като дори имат участия и спечелено второ място на Европейско първенство. Миналата година двамата са участвали на Световното първенство по футбол в зала /футзал/, където са спечелили почетното четвърто място.

В конференцията се включи също и Пенка Иванова - директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“  в Министерството на образованието, младежта и науката.
В залата за събитието беше обособен и специален тепих, на който се състоя демонстрация по карате за самоотбрана, организирана от спортен клуб „Ронин”.  От клуба са участвали проекта VIOLET с апробирането на методиката по самоотбрана в различните училища.


Децата, които живеят със сензорни увреждания, са изложени на повишен риск от маргинализиране и агресия. Причините за това се крият в наличието на предразсъдъци, негативни традиционни убеждения и невежество. Според изследване на Института по криминалистика към МВР, децата с увреждания са подложени на тормоз, агресия и физическо насилие без ясна причина.  Проектът VIOLET е инициатор за създаване на подкрепяща среда, в която деца и младежи със сензорни увреждания са подпомогнати да се реализират пълноценно. Заедно с развитието им се акцентира върху разбиране и моделиране на собствен светоглед, начини как всеки един да може сам да се предпази от насилието и да намали рисковете за себе си, своите приятели и семейство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА