Last news in Fakti

7 Април, 2022 12:57 4 815 23

Албанки и косоварки превзеха световната сцена

  • албанки-
  • косоварки-
  • световна музикална сцена-
  • певици-
  • известни-
  • косово-
  • албания-
  • произход

Знаехте ли, че това е произходът на Дуа Липа, Рита Ора, Ейва Макс и Биби Рекса?

Албанки и косоварки превзеха световната сцена - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Знаехте ли, че някои от най-известните певици в момента - Дуа Липа, Рита Ора, Ейва Макс и Биби Рекса са с албански и косоварски произход?

Дуа Липа

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Със сигурност най-известната сред тях е Дуа Липа. Тя е родена в британската столица Лондон, но нейните родители са от Прищина, Косово. Майка ѝ e Анеса Липа, а баща ѝ е Дукаджин Липа, който също е музикант. Има брат Джин и сестра Рина.

Семейството и се премества в Лондон и там на 22 август 1995г. се ражда Дуа Липа.

В момента тя е една от най-известните музикални изпълнителки в света. Нейните най-големи хитове са New Rules, IDGAF, One Kiss, Electricity, Don't Start Now, Physical, Break My Heart и други.

Нейни песни са оглавявали различни музикални класации по цял свят.

Рита Ора

Родена е на 26 ноември 1990г. в косовската столица Прищина. Малко по-късно семейството и се мести във Великобритания. Майка ѝ Вера ( по рождение Байрактари) е психиатър , а баща ѝ Бесник Сахатчиу е собственик на кръчма , като преди това е учил икономика. Ора има по-голяма сестра Елена и по-малък брат Дон. Тя е родена като Рита Сахатчиу, но родителите ѝ по-късно добавят Ora към фамилното име, за да може лесно да се произнесе.

Семейството напуска Прищина заради преследването на албанците и малко преди началото на войните в Югославия.

Прави хитове като Black Widow, How We Do (Party), I Will Never Let You Down, Body on Me, Girls, Let You Love Me, които оглавяват класациите в САЩ и Европа.

Рита Ора имаше връзка със седемкратния световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, певеца Бруно Марс и Роб Кардашиян - братът на сестрите Кардашиян.

Биби Рекса

Нейната кариера стартира като текстописец на хитове на Еминем, Риана, Селена Гомес и Ник Джонас. Тя обаче става певица и нейните хитове стават едни от най-известните. Родена е на 30 август 1989г. в Бруклин, Ню Йорк, но нейните родители са етнически албанци от Северна Македония.

Баща ѝ, Фламур Реджа, е роден в Дебър, Северна Македония, когато тя е част от Югославия и имигрира в САЩ на 21-годишна възраст. Майка ѝ, Букурие Реджа, е родена в Америка в албанско семейство с корени в Гостивар, Северна Македония.

След пробива и като текстописец най-големият хит, сред които е Monster на Еминем и Риана, Биби решава да стане певица.

Хитовете и No Broken Hearts, In the Name of Love, I Got You, I'm a Mess, Say My Name, Chain My Heart заемат челни места в класациите.

Ейва Макс

Аманда Ейва Кочи е родена в Милоуки, Уинсконсин САЩ през 1994г. Родителите на Ейва Макс са албанци - баща ѝ Пол е от Кепаро , а майка ѝ Андреа е от Саранда. Тя също има брат, който е по-голям от нея. През 1991 г. родителите ѝ избягали от Албания след падането на комунизма в страната и живеели в църква, поддържана от Червения кръст в Париж. Там те срещат жена от САЩ и се преместват в Уинсконсин.

Аманда приема сценичното име Ейва Макс.

Прави хитове като Sweet but Psycho, Kings & Queens, Who's Laughing Now и My Head & My Heart. Sweet but Psycho е номер едно в класациите в САЩ и Европа.

Ера Истрефи

Единствената в класацията, която продължава да живее в Албания. Родена е на 4 юли 1994г. в косовската столица Прищина.

Тя стана изключително популярна с хита си “Bon Bon”. Нейната сестра Нора Истрефи също е певица. Двете направиха и дует, който придобива широка популярност и в световен мащаб - Nuk E Di.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дами,сбогом!

    8 2 Отговор
    Помните ли дискотеките и Здравко Чолич?!9338
  • 4 Снежана

    7 4 Отговор
    Биба C.e.k.c.a е най готина!
  • 5 Мамул

    18 2 Отговор
    Кофти за нашата албанка Катето Евро. Щеше и тя да превзема по криви на световната сцена, ама и мина срока на годност. Остана си само с нашенските мамули

    Коментиран от #16

  • 6 Емо

    17 2 Отговор
    Повечето приличат на изрусени миганки. Единствено тази Биби Кекса е нещо по-приемливо.
  • 7 Тотьо

    13 2 Отговор
    Всичките са с имена като на жрици и феи.
  • 8 Механик

    6 11 Отговор
    Албанците и косоварите са наследници на евреите които са участвали в завоевателните войни срещу християнска Европа по времето когато България пада под турско робство. Тия евреи са били най-кръвожадните и голяма част от тях са били в ръководството на Османската армия. Повечето от тях са били с турски имена и уж са изповядвали ислям, но тайно са си провеждали еврейските ритуали, повечето от които ритуали са били свързани с човешки жертвоприношения, вкл. и на малки деца и пеленачета.
    И понеже знаем, че евреите и в момента командват в Европа и САЩ, какво чудно има това, че някакви еврейки са най-лансираните в музиката, киното и пр.

    Коментиран от #17

  • 9 Мунчо

    8 3 Отговор
    Само съюзът ни с Албания, може да спре ограбването на българската История и да спре гръцко-српския нацизъм, подкрепят здраво от Империята на Злото
  • 10 Бай Иван

    6 1 Отговор
    Най-вече Рита Хора
  • 11 Българските ромки

    5 0 Отговор
    И чалгарки кък не са се вредили още там ?Чудо голамо Косово и Албания изтървах и Румъния ще стане великолепната четворка
  • 12 Мунчо юмручето

    5 4 Отговор
    Сега е месеца на рамадан тия мусулманки дали прават рамадан да не ги накаже другаря алах че не спазват мусулманските традици
  • 13 Стас

    6 1 Отговор
    Биби Рекса за мен е най-хубавата. Има много приятен глас и хубаво пее.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Студопор

    5 2 Отговор
    Жалко само дето ги превръщат в американско-изглеждащи к0ври.

    Коментиран от #20

  • 16 Човешки съдби

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мамул":

    Баща й беше талантлив оперен певец, но режимът на Енвер Ходжа го раздели брутално от семейството му. Той претърпя тежка раздяла и се твърди, че се е самоубил, тъй като през последните години от живота си се е превърнал в алкохолик, разбира се от отчаяние. Обаче тогава смъртта му е вписана като акцидент.
  • 17 Нишката база в действие

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Добре да речем че се хванаме на манипулацията ти, но как обясняваш 25-годишната съпротива на Скендербег срещу османците. И още един въпрос, как тези евреи са измислили уникален език като албанския.
  • 18 Класация

    1 2 Отговор
    Рита е най-сексапилната, следвана от Ера. На трето място Любовта (Дуа), на пето Пчеличката Рекса и на последно Ейва.
  • 19 Пфф

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Стас":

    Да бе, мега противна е
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Rihanna Navy

    2 1 Отговор
    Така, За Дуа Пийп ок, има хитове. Рита, колкото и да я харесвам в Америка е пълното дъно, в Европа (особено Великобритания) е по-добре. Биби е най-гласовитата, но не се слави с хитове. Ава има хит, два, па оная Ера я знаят 0,0001% от хората на тая планета. Та моля Ви, единствената, която оглавява класации е Дуа😉
  • 22 ffdgff

    3 1 Отговор
    като им видиш ромските физиономии и се сеща човек че са албанци

    Коментиран от #23

  • 23 Стита с глупости

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "ffdgff":

    Албаиците са най-чистата бяла раса на балканите. А що се отнася до българите, няма по - колоритна нация след румънците. Цигани роми и селджуци колкото искаш;-)