Last news in Fakti

8 Април, 2022 18:19 2 198 8

50 000 вида паяци пълзят по Земята

  • паяци-
  • видове-
  • световен каталог на паяците-
  • 50 000-
  • разнообразие-
  • арахнология

От световния каталог на паяците ежегодно добадят стотици нови видове към базата си с данни

50 000 вида паяци пълзят по Земята - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Колко паяка можете да назовете? Освен ако не сте арахнолог, едва ли ще се сетите за повече от 20. Но по Земята пълзят и плетат мрежи десетки хиляди паяци, съобщиха тази седмица от Природонаучният музей в Берн, Швейцария.

До момента са регистрирани внушителните 50 000 вида, които са открити и вписани в Световния каталог на паяците на музея.

Според експертите обаче, може би има още 50 000 вида, които все още не са открити и описани.

От световният каталог, базиран в Природонаучния музей на Берн в швейцарската столица, заявиха, че 50 000-ият регистриран паяк е Guriurius minuano, който принадлежи към семейството на скачащите паяци Salticidae и ловува плячката си по храсти и дървета в Южна Бразилия, Уругвай и около Буенос Айрес.

Този вид е описан от арахнолога Кимбърли С. Марта и нейни колеги от Бразилия и е кръстен на изчезналия вече народ минуане, който е живял в района.

Първото научно описание на паяк е направено през 1757 г. и макар че са били необходими 265 години, за да се достигне бройката от 50 000, темпото на откритията непрекъснато се увеличава и се смята, че може да са необходими по-малко от 100 години, за да се открие отново същата бройка.

"Смятаме, че все още има приблизително 50 000 вида паяци, които трябва да бъдат открити", казват издателите.

Каталогът на паяците е свободно достъпен на уебсайта на музея.

"Паяците са най-важните хищници в сухоземните местообитания на Земята и тяхното екологично значение не бива да се подценява", казват от музея.

"Консумирайки около 400 до 800 милиона тона насекоми всяка година, те са най-важните регулатори на популациите на насекомите. Съответно те са от основно значение и за хората."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И . П'У'ТЬ'ОРО'БИТЕ

    1 2 Отговор
    Аве... ЗАЕВИ
  • 3 Градска дебилност

    0 1 Отговор
    Спайдърмен едно, две и три, новите серии и черната вдовица, не са 50 000, ама все е нещо.
  • 4 Blackthorn

    3 0 Отговор
    Я! Най-накрая готина и полезна статия тук
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Не мога да назова всички видове паяци, които съм виждал, защото не всички знам, как се наричат. Винаги са ми били много интересни. Не знам, защо много хора ги мразят и ги е страх от тях? Поне в България няма опасни паяци.

    Коментиран от #6

  • 6 Гларус

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    В България има един опасен паяк - черният отровен, от рода на черните вдовици. Но срещите с него при днешния начин на живот са почти изключени, а и макар да е силно отровен, има антидот та смъртността от ухапванията му е почти нулева. Същото е и с нашите отровни змии пепелянка и усойница.
    А на който му е интересно да научи повече за арахнидите му препоръчвам да си потърси старата българска книжка на Христо Делчев "Потомците на Арахна". По увлекателен начин са описани доста видове паяци, как ловуват, какъв тип мрежи плетат, как са помагали на хората през годините и други такива интересни факти.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Хубаво е да живеете в симбиоза с паяците в дома си!Паяците носят късмет и са пазачи на домът ви!
  • 8 Синя зона

    0 0 Отговор
    Тези паяци, които вдигат коли срещу рекет, от кой вид са?