Last news in Fakti

27 Май, 2024 15:32 1 059 2

Как правилно да мием различните плодове и зеленчуци

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • миене-
  • почистване-
  • хигиена-
  • видове

Всеки плод и зеленчук има различна текстура и различен начин на отглеждане, заради което простото изплакване не винаги върши работа, за да се отървем от вредните елементи по кората

Как правилно да мием различните плодове и зеленчуци - 1
Снимки: Shutterstock

Когато пазарите са пълни със сезонни плодове и зеленчуци, това е добър момент да се заредим с най-разнообразни витамини и вкусове. Зеленчуците и плодовете, отгледани у нас, запазват повече хранителни вещества от тези, внесени от чужбина, тъй като стигат по-бързо от градината до потребителя. Нека ви разкажем как да измивате правилно зеленчуците, плодовете и зеленината, така че да не съдържат вредни бактерии и химикали.

Как правилно да мием плодовете и зеленчуците

Дори и ако плодовете и зеленчуците, които ще ядете, са отгледани във вашите лехи, те все пак трябва да бъдат измити. Освен химикалите и пестицидите, по повърхността на растенията могат да останат частици от почвата и бактериите, които живеят в нея. И вие трябва да се отървете от тях.

Първото правило е: не използвайте сапун или каквито и да било миещи препарати. Кожата на плодовете е доста пореста, така че бързо ще абсорбира химикали. Ако измием правилно плодовете и зеленчуците, по тях така или иначе няма да останат бактерии.

Второ — измийте дори това, което ще обелите. Това се отнася включително за бананите и портокалите. В процеса на отстраняване на кората бактериите лесно могат да попаднат върху обелената целулоза и след това в тялото ви.

Преди да измиете плодовете и зеленчуците, е добре да ги накиснете във вода. Това ще омекоти повърхностните замърсявания и те ще бъдат по-лесни за отстраняване. След накисване не източвайте водата, а внимателно извадете плодовете от купата. По този начин всички замърсявания ще останат на дъното.

Как правилно да мием различните плодове и зеленчуци

Има различни правила за различните видове храни:

  • Накиснете плодовете.
  • Яжте плодовете възможно най-рано, за да не се развалят.
  • Ябълките и цитрусовите плодове е по-вероятно да са покрити с восък, отколкото другите, затова е най-добре да ги натопите в гореща вода за известно време.
  • Малките плодове като малини и ягоди трябва да се измиват много внимателно. Първо се изсипва вода в купа, след което там се поставят плодовете и се разбърква. След 15–20 минути се прецеждат с гевгир и се изплакват още веднъж;
  • Растящите близо до земята зеленчуци и билки се измиват добре под струя силно течаща вода. Лукът, листата на марулята и други подобни растения се разлистват предварително, като се отстраняват пожълтелите, сухите и увяхнали стръкове. Най-обстойно се изплакват местата, където се образуват гънки;
  • Карфиолът и броколите преди измиване трябва да се разглобят на розички, след което да се накиснат в лек разтвор на сол (1:10). Така всички гъсеници, живеещи вътре, ще изплуват на повърхността;
  • Сливите, черешите, вишните, цариградското грозде и другите плодове с дебела кожа трябва да се оставят под хладен душ за 7–10 минути. Ако са твърде лепкави, трябва да се накиснат предварително в топла вода за 10–15 минути;
  • Гроздовете преди измиване не се отделят от чепката. Тя в този случай представлява естествена тапа, която ще предпази плода от проникване на бактерии.
  • Вече нарязаните зелени салати в опаковката от производителя обикновено не е необходимо да се измиват. Но ако забележите частици пръст в кутията, по-добре е да изплакнете съдържанието в гевгир под течаща вода и да изчакате зелените продукти да изсъхнат.

Ако нямате под ръка специални разтвори или препарати за измиване на плодове и зеленчуци, можете да използвате подръчни средства. Това е разтвор на сол, сода (1:10) или оцет (1:3). Накиснете плодовете и зеленчуците в тях за 10–15 минути.

Как правилно да измиете зеленчуците, растящи в земята

Кореноплодните зеленчуци трябва да се измиват особено внимателно, тъй като бактериите могат да живеят много дълго време в почвените частици. Като начало зеленчуците трябва да се накиснат в топла вода за 15–20 минути, така че почвата, полепнала по тях, да се отстрани. След това, въоръжени с четка, под течаща вода продуктът се измива старателно, като се обръща специално внимание на вдлъбнатините. Ако четката не достига до упорити места, те се почистват с нож. След това зеленчуците се изплакват.

Ако ще готвите кореноплодни зеленчуци с кората и не искате да я повредите, по-добре е да не използвате груба четка. Вместо това използвайте гъба, тъй като готвенето така или иначе ще убие всички видове микроорганизми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    3 1 Отговор
    При миене на череши ,ягоди и т н поставени под течаща вода в продължение на 10 мин ,кой ще плати водата? Това да не е по времето на соца когато струваше стотинки и моля да не ми говорят за .ежим на водата, такъв имаше коги СДС беше на власт, а кмет на София беше янчулев.
  • 2 Ти си

    2 0 Отговор
    Офффф , няма да се изненадам ако утре ни пуснат статия със заглавие "Как да дишаме правилно" !
    А бе тук за идиоти ли ни вземат с такива статии ....