Last news in Fakti

11 Юни, 2024 21:35 1 477 9

Гигантски паяци превземат САЩ от изток ВИДЕО

  • паяци-
  • сащ

Огромните твари се насочват на север

Паяците от азиатския вид Trichonephila clavata, наречени още Joro, се разпространяват по източното крайбрежие на САЩ и се насочват на север, предаде "Ройтерс", цитирана от NOVA.

Източноазиатският вид е кръстен на митичното японско същество Джорогумо, което може да се превръща в красива жена и да улавя мъже с коприна. Със синьо-черни и жълти ивици, дълги крака и понякога с червени петна, Joro може да изглеждат ужасяващо, но всъщност са доста срамежливи.

„Те не са опасни и не са агресивни. Дори и да тръгнете след паяка и да го тормозите до такава степен, че да ви ухапе, това няма да е проблем", каза Даниел Кронауер, доцент в университета „Рокфелер“. Повечето паяци замръзват за по-малко от минута, когато са обезпокоени, но Joro може да се изключи за повече от час, установиха изследователи от университета на Джорджия.

Забелязани за пръв път в САЩ в щата Джорджия преди десетилетие, женските Joro могат да достигнат до 20 см в диаметър, а мъжките - до 10 см.

Тези паяци произхождат от Китай, Япония и Корея и могат да оцелеят в подножието на Хималаите. Вероятно са попаднали в САЩ чрез търговски пътища. „Повечето от тези инвазивни видове се разпространяват от хората, често в товари, които се пренасят от корабите. Оттогава насам се разпространяват постоянно в щатите Северна и Южна Каролина, Вирджиния и Мериленд. Те са доста студоустойчиви.

Ето защо можем да очакваме да се придвижват все по на север. Влиянието на паяка Joro върху екосистемата на САЩ е несигурно, въпреки че те са склонни да се развиват много добре в паркове, градини и паркинги. Има голяма вероятност това лято да видим някои от тях в Ню Йорк“, каза Кронауер.

Малко вероятно е Joro да ухапе хора или домашни любимци. Те предпочитат да ядат комари, хлебарки, оси и други насекоми.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боклук

    19 0 Отговор
    А България беше превзета от Паяка Пеевски
  • 2 Дедо Гошо

    12 0 Отговор
    Назе диви шопари са ни превзели.
  • 3 падат от самолети

    6 0 Отговор
    разни болести, бацили и вредители.... хамерикански патент...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПРОСТ ГОВЕДАР

    7 0 Отговор
    Споко това са братовчедите на СОРОС. И те пълзят бавно но паднеш ли им те изсмукват /унищожават.
  • 6 УдоМача

    4 0 Отговор
    "Повечето паяци замръзват за по-малко от минута, когато са обезпокоени, но Joro може да се изключи за повече от час" - а като се включи и почва да яде американци :))))))))))))))))))))))
  • 7 Уса

    1 0 Отговор
    Паяк жена и безопасен е чудесна плячка за двукрския жендър мух@еб@
  • 8 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор
    Всичко се оправя с огнехвъргачка…
  • 9 Отмъщение за ковида

    1 0 Отговор
    Пуснали са ги с китайските метеорологични балони.