Last news in Fakti

12 Април, 2022 11:57 1 819 2

На 107 г. почина секретарката, напечатала списъка на Шиндлер

  • мими райнхард-
  • секретарка-
  • печат-
  • списъкът на шиндлер-
  • оскар шиндлер

Докато съставяла списъка с имената на спасените евреи, Мими Райнхард дори не осъзнавала колко важно нещо върши

На 107 г. почина секретарката, напечатала списъка на Шиндлер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Секретарката на германския индустриалец Оскар Шиндлер - Мими Райнхард, напечатала списъка със спасени от него евреи по време на Втората световна война, почина на 107-годишна възраст в Израел, предаде Асошиейтед прес.

Райнхард е починала в четвъртък и е била погребана през уикенда в Херцлия близо до Тел Авив.

Тя е била сред 1200-те евреи, които Шиндлер е спасил от изтребване от нацистка Германия. Забележителната история е пресъздадена в известния филм "Списъкът на Шиндлер" на режисьора Стивън Спилбърг.

Рожденото име на Райнхард е Кармен Копел. Тя е родена във Виена през 1915 г., а преди Втората световна война се преместила в Краков. След като нацистка Германия нахлула в Полша през 1939 г., е пратена в Краковското гето, а през 1942 г. - в концентрационния лагер "Плашув". Заради познанията си по стенография Райнхард получила възможност да работи в администрацията на лагера, където две години по-късно ѝ било наредено да набере на машинопис ръчно написания списък с евреи, които трябвало да бъдат прехвърлени във фабрика за боеприпаси, собственост на Шиндлер.


"Не знаех, че този списък е бил толкова важен", заяви Райнхард в интервю за Световния център за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем" през 2008 г. "Най-напред получих списъка с тези, които бяха вече с Шиндлер в Краков, в неговата фабрика. Трябваше да ги сложа в списъка", разказа тя. По-късно добавила своето име и имената на свои приятели.

В трудовия лагер "Брюнлиц", където се помещавала фабриката за боеприпаси на Шиндлер, Райнхард била поставена да работи в канцеларията на индустриалеца. Тя заяви, че макар да е работила в канцеларията на Шиндлер до края на войната, е имала малко лични контакти с него. "Той беше много чаровен мъж, много дружелюбен", разказа Райнхард десетилетия след войната. "Той не се отнасяше с нас като с отрепки", заяви тя.

След войната Райнхарт заминала за САЩ, където живяла до 2007 г., когато се преселила в Израел.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    9 1 Отговор
    1200 еврей са много повече от 50,000 спасени български еврей,според Спилбърг, която тема е табу за световните музеи за холокоста! Приживе Жорж Ганчев поиска от Ст.Спилбърг, да се направи филм за българските евреи,но той отказа,защото темата била изчерпана, но за тези 1200 се оказа неизчерпаема! Тези изявления,наред с подобни на Збигнев Бжежински,който е цитиран и повтарян като Шекспир от Соломон Паси,че след комунизма най-големия “враг” е православието! Хората вече не знаят,дали българската православна църква и населението са постъпили правилно на времето!
  • 2 ОСТАВКА

    6 2 Отговор
    СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ СОЛОМОН ПАСИ Е ЖИВ ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ АУШВИЦ ДА ЗАРАБОТИ ОТНОВО