Last news in Fakti

4 Март, 2023 15:10 2 711 8

Откриха нов коридор в Хеопсовата пирамида (ВИДЕО+СНИМКА)

  • хеопсова пирамида-
  • гиза-
  • коридор-
  • египет

Голямата пирамида се намира в Гиза и е едно от Седемте чудеса на света

Откриха нов коридор в Хеопсовата пирамида (ВИДЕО+СНИМКА) - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип от изследователи е открил неизвестен коридор в Хеопсовата пирамида на платото Гиза, в южните покрайнини на Кайро. Това съобщи в четвъртък египетският министър на туризма и паметниците на културата Ахмед Иса, цитиран от световните агенции, предава БТА.

„При проучването на пирамидата е открит коридор с дължина 9 метра и ширина 2,1 метра, като работата по проекта за сканиране продължава от 2015 г.“, каза Иса на пресконференция в подножието на Големите пирамиди. Той заяви, че екип от египетски учени, подпомаган от колеги от университети в САЩ, Франция, Германия, Япония и Канада, провежда изследването. Незавършеният коридор вероятно е построен, за да облекчи тежестта на пирамидата върху главния вход, разположен на седем метра по-надолу, или на друга, все още неоткрита камера или пространство, смятат учените.

Известният египетолог и бивш министър на туризма и паметниците на културата Захи Хауас, който също говори на пресконференцията, определи археологическото откритие като „едно от най-важните, направени в Хеопсовата пирамида в днешно време“. „Пирамидата на фараона Хеопс е една от най-известните в света и в нея са направени много пробиви, които са използвани от археолозите за откриване на нови тайни на древната египетска цивилизация“, казва още ученият, цитиран от вестник „Ал Ахрам“.

Във вътрешността на високата 146 метра Хеопсова пирамида, построена около 2560 г.пр.н.е., се намират две големи камери, известни като покоите на краля и на кралицата. От всяка камера тръгват нагоре две шахти под ъгъл от 45 градуса, които според учените са били предназначени за преминаване на душата на починалия владетел в отвъдния свят. Все още не е известно къде излизат шахтите от покоите на кралицата, открити едва през 1872 г., тъй като входът им е затворен с масивни порти. С разлика от 10 години - през 1992 г. и 2002 г. - към тайните помещения във вътрешността на пирамидата са изпратени роботи с видеокамери, които трябвало да пробият дупка в портите с дебелина няколко сантиметра, за да изяснят какво има зад тях. Но машините, след усърдна работа, всеки път се натъквали на нов портал. Сега археолозите се надяват, че обширното сканиране на пирамидите ще им даде по-изчерпателна информация за древните постройки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еееееее,а някой нов смъртоносен вирус

    9 0 Отговор
    дали не са открили Днес?
  • 2 Отвратен съм от

    9 0 Отговор
    ФАКТИ
  • 3 цв. цв.

    9 1 Отговор
    Пишете когато открият асансьор със златно копче.
  • 4 Новичок

    5 2 Отговор
    Брей ,много коридори .Те в къщата в Барселона няма толкова бре.
  • 5 Пирамидата ГЕРБ

    9 1 Отговор
    Коридор към на Боко чекмеджетата.
  • 6 Рошко

    5 0 Отговор
    Тва нов коридор ли е, или е от оня ден
  • 7 Нов

    3 0 Отговор
    За кого ?! Този коридор е там от хиляди години !
  • 8 Крипто Пирамида

    1 1 Отговор
    На ПП-ДБ се точи да налее доста биткойни в нов коридор на властта,който ще отведе българския народ до последния кръг на ада.