Last news in Fakti

9 Март, 2023 12:15 3 546 6

Градът-призрак Фамагуста: Ето как би изглеждал светът без хора

  • призрачен град-
  • фамагуста-
  • кипър-
  • без хора

На 15 август 1974 г. турската армия окупира кипърския град Фамагуста

Градът-призрак Фамагуста: Ето как би изглеждал светът без хора - 1
Снимка: Shutterstock

Може би сте се чудили как би изглеждал светът след 50 години, ако хората внезапно изчезнеха днес. Има поне едно място на земята, където можете да видите това.

На 15 август 1974 г., на Успение Богородично, турската армия влиза в кипърския град Фамагуста.

Жителите гърци бягат от града, а предградието Вароша, най-луксозният за времето си курорт на Средиземно море, е оградено от окупационните сили и оставено на милостта на стихиите в продължение на почти половин век.

Лустрото на лукса отдавна е паднало от хотелите, в които някога са отсядали Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Бриджит Бардо и други знаменитости на епохата.

След отварянето му за посетители от властите в окупирания Северен Кипър през 2020 година, въпреки възраженията на официалните кипърски власти, Вароша постепенно се превръща в туристическа атракция, пише БТА.

Но Вароша още не е музей въпреки туристите. Мнозина от някогашните му обитатели са живи и за тях това все още е родният им дом и мястото, където е преминала младостта им.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    35 3 Отговор
    Така изглеждат повечето БГ села. Та и по-зле.
  • 2 Дурхан

    13 23 Отговор
    Защо окупация !? Освобождение ...Турците ма освободили Северен Кипър от военния диктаторски режим и вече 50 г има мир на острова
  • 3 Тцтц

    16 1 Отговор
    Жив пример за това как би изглеждал светът без хора е град Припят в Украйна
    След аец Чернобил човешки крак не беше стъпвал там,само растителност и животни имаше
  • 4 Саниране

    23 3 Отговор
    Много от селата и крайните квартали на градовете в бг изглеждат точно така. Особено където кметовете и общинските съветници са от герп/дъпъсъ.
  • 5 уведомление

    7 2 Отговор
    Така ще бъде след като изкуственният интелект се намеси навсякъде в човешкия живот. Илон Мъск отдавна ще се е преселил на Венера.
  • 6 Вароша не е окупиран

    4 5 Отговор
    Той е освободен. Така както Русия освободи България.