Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 12:58 1 953 3

Геоложки феномен се крие в малко кипърско село

  • геология-
  • скали-
  • камъни-
  • феномен-
  • кипър

В местността Викли се намира удивителна геоложка формация, състояща се от редуващи се слоеве глина, мергел, пясък, варовик и други скали

Геоложки феномен се крие в малко кипърско село - 1
Снимки: Shutterstock

В границите на окупираното кипърско село Давлос, в местността Викли (Галуния), се намира удивителна геоложка формация, състояща се от редуващи се слоеве глина, мергел, пясък, варовик и други скали. Това предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В миналото местността е идентифицирана от изследователи с името „Ахейско крайбрежие“, което се споменава и от древния географ Страбон. Това не е археологически документирано, обясни пред Кипърската новинарска агенция Мария Макри, служител в Отдела за антики. В района е открито древно селище, което отделът за антики обявява за древен паметник през 1971 г. Ахейците колонизират Кипър от 1210 до 1000 г. пр. Хр.

Първоначално тази местност е „открита“ от фоторепортера на Кипърската новинарска агенция Катя Христодулу през април миналата година. Уникалните ѝ снимки на скалите и видеото ѝ заинтригуват колегите ѝ от КНА, които решават да проучат по-подробно мястото, според някои слухове - „Ахейският бряг“.

Според Мария Марки, която познава добре района, по северното крайбрежие на Кипър, от Кормакитис до Апостолос Андреас, може да се намери най-широко разпространената геоложка формация в геотектонската зона Пентадактилос – Флиши от Китрея.

Марки обясни, че това е литоложка формация, състояща се от редуващи се слоеве глина, мергел, пясък, варовик и други скали, която според д-р Константину и Панагидис е образувана от 95% седиментни отлагания, пренесени от силни морски течения през средния миоцен от Южна Мала Азия, и 5% от ерозионни материали от планинската верига Пентадактилос.

„В продължение на хиляди години слоевете глина, мергел и варовик са ерозирали от морската вода, за разлика от пясъчните слоеве, които са устойчиви на ерозия. Това явление образува в някой части на северното крайбрежие, особено в района на Давлос, специален пейзаж, който често създава впечатление за изкуствена конструкция, но в същност е изключителен геоложки феномен“, каза още Марки.

Районът се намира в границите на село Давлос, по-точно в местността Викли (Галуния). Марки, каза, че този обект е бил проучен от археолози в началото на 70-те години на миналия век, преди незаконното турско нашествие през 1974 г., от бившия директор на Отдела за антики д-р Хаджисава.

Марки обясни, че според д-р Хаджисава в района е открито голямо селище, съществувало през елинистическия период (312-58 г. пр. Хр.), от римския период (58 г. пр. Хр. – 395 г. сл. Хр.) и раннохристиянския периода (395 г. до средата на VII век сл. Хр.).

Селището се намира на около 5 км североизточно от село Давлос и на 5,5 км северозападно от село Коми.

„Останките заемат площ от 300х200 метра върху скалист терен, разположен на границите между двете села. В западната част има малък залив, който вероятно е използван за пристанище в древността. Наличието на големи количества керамика и строителни материали, свидетелстват за значението на обекта“ каза още Марки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    2 0 Отговор
    и от кой е окупирано туй село, нали са ес
  • 2 цербер

    1 0 Отговор
    Първоначално тази местност е „открита“ от фоторепортерката на Кипърската новинарска агенция- Катя Христодулу през април, миналата година.
  • 3 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    То там камъняк дал господ!