Last news in Fakti

4 Декември, 2023 16:45 1 403 6

Оксфордският речник: Думата на 2023 година е.. Rizz

  • дума на годината-
  • 2023-
  • оксфордски речник-
  • rizz

Хаштагът "Rizz" в социалната платформа TikTok е гледан милиарди пъти

Оксфордският речник: Думата на 2023 година е.. Rizz - 1
Снимка: Shutterstock

Терминът rizz, използван от поколението Z за описване на способността на някого да привлича или съблазнява друг човек, е думата на годината според издателството на Оксфордския речник, предаде Асошиейтед прес.

Тя надделя над Swiftie (дума, използвана за ентусиазиран фен на певицата Тейлър Суифт), situationship (неофициална романтична или сексуална връзка) и prompt (указание, дадено на програма за изкуствен интелект) в годишното решение на експертите от издателството на многотомния Оксфордски речник на английския език.

Четирите думи финалисти бяха избрани чрез публично гласуване, а победителят беше обявен днес, пише БТА.

Смята се, че rizz произлиза от средата на думата charisma (харизма). Избраната за слово на годината "показва начина, по който по-младите поколения създават пространства - онлайн или на живо, в които те притежават и определят езика, който използват", каза издателят.

"От дейностите до запознанствата и по-широката култура, тъй като поколението Z започва да оказва все по-голямо влияние върху обществото, различията в перспективите и начина на живот се проявяват и в езика".

През 2022 г. обяви за дума на годината goblin mode, който означава "необичаен модел на поведение, отхвърлящ обществените норми и очаквания".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еш па теа

    7 1 Отговор
    Какви са тия глупости и какво ни засягат?
  • 2 честен ционист

    9 4 Отговор
    Поколението Z в България набързо ще му се наложи да заучва руски, ако не иска да кара ускорен курс по турски.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нахх...

    1 0 Отговор
    Думата е jizz и е за майка ти...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана Z

    3 2 Отговор
    Мисирката се е загубила в превода поради незнанието на Английски език.Думата rizz ,,се превежда като "стил, чар или привлекателност" .
    Got rizz или rizz up
    От къде ви кОпат такива?