Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 16:32 1 225 3

Психолог обяснява защо комплиментите ни карат да се чувстваме неудобно

  • комплимент-
  • комплименти-
  • психология-
  • психолог-
  • обратна връзка-
  • приемане-
  • отношения

Въпреки, че са форма на признателност и почит, има хора, които се чувстват некомфортно, когато ги чуват по свой адрес. Защо?

Психолог обяснява защо комплиментите ни карат да се чувстваме неудобно - 1
Снимка: Shutterstock

Комплиментите са начин да покажете признателност. Независимо дали става въпрос за външния вид; начина, по който изглеждаме или начина, по който се държим; комплиментите могат да направят деня ни по-добър. Когато получаваме комплименти от хора, които обичаме, се чувстваме по-красиви и по-добри. Понякога обаче може да ни е трудно да приемаме комплименти.

"Много хора се борят с приемането на комплименти; често, изпитвайки прилив на тревога, обикновено рефлекторно отхвърлят комплимента или връщат комплимента, за да изместят вниманието или да се затворят в себе си," пише психотерапевтът Емили Сандърс.

Ето няколко причини, поради които получаването на комплименти може да ни накара да се чувстваме некомфортно:

1. Свикнали сме да бъдем критикувани: Когато сме израснали в дисфункционални домове, сме свикнали постоянно да ни критикуват, така че комплиментът може да се стори чужд на ума и тялото ни. Може да срещнем трудности при разбирането на комплимента и здравословното му приемане, защото не сме свикнали с него.

2. Очакванията ни към самите нас са много високи: Често поставяме толкова високи очаквания към себе си, че никога не сме в състояние да ги оправдаем. Това също така ни кара да чувстваме, че никога не сме достатъчно добри. Следователно, когато някой друг ни направи комплимент, ние чувстваме, че не сме готови да го приемем.

3. Не харесваме вниманието: Дали от съображения за сигурност, или за да се харесаме на хората, ние се ориентираме към това да се чувстваме малки или подценени. Следователно, когато получим комплимент, не сме в състояние да го приемем, защото не харесваме типа внимание, който го съпътства.

4. Не искаме да изглеждаме егоцентрични или горди: Заради различни социални послания, религиозно възпитание или култура сме усвоили идеята, че получаването на комплименти може да ни накара да се гордеем прекалено много със себе си и на свой ред да ни превърне в егоцентрични същества. Ето защо се опитваме да отхвърляме комплиментите.

5. Не се доверяваме на хората: Когато имаме проблеми с доверието към хората, ни е трудно да разберем дали комплиментите им са истина, или това е начин да получат нещата по свой начин.

Терапевтът подчертава, че растежът и развитието са свързани с това да получаваме обратна връзка, а тя не е редно да бъде само конструктивна или негативна. Комплиментът е вид обратна връзка, че правим нещо добро в живота си и трябва да си позволим да го приемем и да бъдем позитивни.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е, ми неприятно е.

    3 3 Отговор
    Приятеля ми ми направи комплимент че след мен има сърбеж и неприятна миризма в интимната област. И аз имам ама му го пазех за изненада
  • 2 проектор на проекта

    3 2 Отговор
    Фундаментални дивотии! Това не е психология, а промиване на мозъци. Компли + менти.. 2 думи на италиански.. Едната значи "купища", а другата "лъжи". Стига толкова!

    Коментиран от #3

  • 3 разбираш ги лъжите

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "проектор на проекта":

    "Menti" означава "умове" на италиански. Има и 3 думи за куп (купища) и нито една не звучи като "компли" -mucchio, cumulo, ammasso .