Last news in Fakti

16 Юни, 2024 21:00 3 853 14

Климатът на Земята се доближава до условията преди 50 милиона години

  • климат-
  • условия-
  • земя-
  • еоцен

Разкриха последиците от затоплянето на планетата през древността

Учени от Калифорнийския университет Ривърсайд разкриха последствията от затоплянето, настъпило в древни времена върху глобалната циркулация на океанските води, които се изразяват в отслабване на морските течения. Резултатите от проучването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Океанската преобръщаща се циркулационна система се нарича „глобален конвейер“, защото преразпределя топлината по планетата, правейки големи региони на Земята на високи географски ширини удобни за живот. Това включва течения, които движат топлата морска вода от екватора към полюсите и промените в тях са свързани с драматични промени в климата.

Изследователите анализирали малки вкаменелости от фораминифери, открити от древни дълбоководни седименти, за да реконструират как океанският "тръбопровод" реагира на затоплянето преди около 50 милиона години. По това време климатът на Земята бил подобен на условията, прогнозирани за края на този век. Океанските дълбини били с 12 градуса по Целзий по-топли, а по време на хипертермични събития, когато имало пикове на атмосферния CO2, температурите на водата се покачвали с допълнителни три градуса.

Фораминиферите включват химически елементи от океаните в черупките си. Кислородните изотопи в калциевия карбонат показват температурата на водата и количеството лед, докато въглеродните изотопи могат да определят колко дълго водата е била изолирана от повърхността на океана. Водата, която наскоро е била на повърхността, е обогатена с въглерод-13, което се отразява в химията на черупките. Водата, която е била на дълбочина дълго време, съдържа повече въглерод-12.

По време на еоцена атмосферата е съдържала около 1000 части на милион въглероден диоксид, което е допринесло за високите температури от тази епоха. Днес атмосферата съдържа около 425 части на милион, но емисиите от 37 милиарда тона CO2 годишно могат да доведат до условия, подобни на ранния еоцен.

Авторите заключават, че еоценските хипертермални събития съвпадат с многократно отслабване на глобалната преобръщаща се циркулация. Този резултат е в съответствие с предишни изследвания, които предполагат, че настоящите промени в климата отслабват атлантическата преобръщаща циркулация, която затопля Северна Америка и Европа.

Източник: lenta.ru


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззз

    28 2 Отговор
    Вероятно тогавашната зелена сделка е била прекалено късно...

    Коментиран от #5, #13

  • 2 Смърфиета

    15 1 Отговор
    Целата тая работа с изотопите не е разбрана много добре от журналята.
  • 3 Кгг

    27 4 Отговор
    Те не могат да кажат времето след 1 месец какео ще бъде, тръгнали да анализират 50 милиона години назад.
  • 4 Хахах

    21 3 Отговор
    Кой им каза какво е било преди 50 милиона години?

    Коментиран от #8

  • 5 Анонимен

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Азззззззз":

    Глобалното затопляне е измислено от глобалистите за пари естествено.....според учените няма глобално затопляне на земята и това е естествен процес
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лили Иванова

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    Има кой да им каже
  • 9 Помак

    15 1 Отговор
    Това е заблуда .не може 10 г да го сравниш д 50 мелиона !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СМЕХОРИИ

    13 2 Отговор
    И как ги разбрахте бе,... отнояо с налучкване какво да пишете та ние да се забавляваме
  • 12 анон

    8 0 Отговор
    и сичко туй зарад дейността на човек последните 150 г ХАХАХАХАХА :)))
  • 13 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Азззззззз":

    А аз се замислих, сбировището на чакалите в давос и прадедите им как са изглеждали
  • 14 Основната разлика

    1 0 Отговор
    Тогава не е имало "вируса" Хомосапиенс. Сега Земята не може да се излекува от него.