4 Септември, 2018 13:30 3 629 10

Защо не могат да обявят импийчмънт на Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • импийчмънт
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Миналата седмица може да се нарече много неуспешна за Тръмп. Първоначално под натиска на медиите оставка подаде авторът на речите му. CNN съобщи, че през 2016 г. той изнася реч на конференция на белите националисти. След това бившият адвокат на Тръмп Макъл Коен призна, че му се е налагало да плаща на бившите любовници на Тръмп, за да си мълчат. Едновременно с това са внесени обвинения срещу бившия ръководител на предизборния щаб на настоящия президент. На този фон някои аналитици и журналисти отново повдигнаха въпроса за импийчмънта. Самият Доналд Тръмп предрече крах на пазара, ако подаде оставка и изрази недоумение: как може да се обяви импийчмънт на човек, който е свършил отлична работа. Малек Дудаков анализира вероятността от подобен резултат и последствията.

Една от причините за толкова често обсъждания импийчмънт на Тръмп е мечтата на либералната общественост по какъвто и да е начин да изгони ненавиждания от тях Тръмп извън Белия дом. Навярно те смятат, че ако обявят импийчмънт на Тръмп, по някакъв вълшебен начин президент ще стане Хилари Клинтън или някой от редиците на Демократическата партия. Но обикновено в такъв случай президентските правомощия преминават у вицепрезидента. Сега това е Майк Пенс. И тази фигура начело на страната може още по-силно да ядоса прогресивната публика. Нали Пенс е още по-последователен консерватор и традиционалист от Тръмп.

Два неуспешни опита

Според конституцията основание за импийчмънт може да бъде едно от двете следни: или държавна измяна или „сериозно престъпление“, извършено от президента. Втората точка често предизвиква спорове сред юристите. Какво именно може да се смята за „сериозно престъпление“. Отнася ли се тук всяко криминално престъпление или нещо особено? Това изобщо не е обичайно теоретизиране. В историята на САЩ Конгресът два пъти е обявявал импийчмънт на действащ президент. И двата пъти е имало последвала дискусия за това дали тази процедура е уместна.

През 1868 г. Камарата на представителите обявява импийчмънт на Андрю Джонсън – първия избран президент от Демократическата партия след Гражданската война. Джонсън активно поддържа установяването на законите за расовата сегрегация в южните щати, което според мнението на много републиканци нарушава конституционните норми и фактически води до преразглеждане на резултатите от отмяната на робството. Републиканското мнозинство в долната камара на Конгреса след продължителни спорове гласува за импийчмънт. Но присъдата им е блокирана от сенаторите-демократи в горната камара.

Нали да се обяви импийчмънт на президента е само част от работата. За да влезе в сила, той трябва да се приеме с квалифицирано мнозинство от членовете на Сената. Логиката тук е проста: Камарата на представителите, обявявайки импийчмънт, сваля от държавния глава президентската неприкосновеност по един конкретен въпрос. След това колегията на сенаторите, представляваща аналог на съда разглежда решението на Камарата на представителите и в случай на одобрение го внася на общо гласуване. Ако две трети от сенаторите признаят президента за виновен за извършване на престъпление, то присъдата им се смята за влязла в сила. Президентът се лишава от този пост, а след това може да бъде съден от обикновен съд като всеки друг гражданин на Америка.

Юридически елегантната процедура се оказва на практика фактически невъзможна за осъществяване. Нали за събирането на две трети от гласовете в Сената по толкова сложен въпрос е на практика неизпълнима задача. Едната или другата партия на практика никога няма да имат на разположение такова количество места в Сената. Съответно ще трябва да убеждават другата партия да се присъедини – обикновено партията, към която принадлежи самият президент. Това нещо не се е отдавало още на никой в политическата история на САЩ. Два пъти процедурата по импийчмънт на президента не е завършена именно поради тази юридическа норма.

През 1868 г. импийчмънтът на Джонсън се проваля, макар и да срива рейтинга му и го принуждава да не се кандидатира за втори мандат. Следващият импийчмънт е обявен на друг президент демократ точно след 130 години. В края на 1998 г. републиканското мнозинство в Камарата на представителите подкрепя импийчмънта на Бил Клинтън. В такава деликатна ситуация той се оказва заради своите посегателства към работещите за него жени. В това време едновременно няколко момичета го съдят за тормоз. Една от тях е Пола Джоунс, общински служител от Арканзас. Тя обвинява Клинтън, че той я води в хотелска стая и се опитва да му склони. В разгара на съда по иска на Джоунс се разгаря нов скандал – за отношенията между Клинтън и Моника Люински. Съдиите очаквано питат президента какво се е случило тогава. И тогава Клинтън, намирайки се под клетва, заявява: „Не съм имал никаква сексуална връзка с това момиче, госпожица Люински“. Чак по-късно става известно, че Клинтън е излъгал и той сам е принуден да признае този факт.

Лъжата под клетва се наказва по закон. По този член на НК хиляди американци ежегодно попадат в затвора, ако прокурорите установят, че са дали нечестни свидетелски показания. Но Клинтън избягва не само затвора, но и лишаването от президентската длъжност. Той със своите колеги по Демократическата партия започва да убеждава, че тази лъжа под клетва не е основание за импийчмънт. Видите ли, тя не е свързана с основната му дейност на президентския пост, затова и не може да се използва като начало за процедура по импийчмънт. В крайна сметка долната камара на Конгреса, както и през 1868 г. гласува за импийчмънт, докато съдът на Сената не го подкрепя. Клинтън понася сериозен удар по легитимността, но успява да се задържи до края на втория си президентски мандат. Впрочем тази история все пак има политически последствия. В голяма степен заради нея вицепрезидентът на Клинтън Ал Гор не успява да победи на изборите през 2000 г., отстъпвайки пред кандидата на Републиканците Джордж Буш-младши.

Основания за оставката на Тръмп

Да се върнем към днешното положение на нещата. Миналата година опонентите на Тръмп търсеха нови основания, за да започнат процедурата по импийчмънт.

- „Тръмп се е наговарял с Русия“.

- „Тръмп е търсил компромати срещу Хилари Клинтън от руския адвокат Наталия Веселницка.

- Тръмп е координирал с „Уикилийкс“ атаки срещу Клинтън, а те на свой ред са работили с Русия.

- „Тръмп е възпрепятствал правосъдието, уволнявайки директора на ФБР Джемс Коми с надеждата да спре разследването за Русия.

- Тръмп е платил 130 хил. долара на порноактрисата Сторми Даниелс, заобикаляйки избирателния закон.

Всички тези скандали постоянно се обсъждаха в ток-шоутата в национален ефир: водещите гадаеха кога най-накрая по адрес на Тръмп ще бъдат повдигнати официални обвинения и всеки път врявата около новото коварно престъпление на Тръмп приключваше с нищо. Обвиненията по адрес на Тръмп приключваха с нищо.

Адвокатът- „предател“

В отчаянието си от това, че Тръмп през цялото време „се изплъзва от правосъдието“., прогресивната общественост се захвана с нов скандал. По-точно това е втори епизод от миналогодишната история. Майкъл Коен, бившият юрист на Тръмп, бе задържан преди дни от агентите на ФБР. Прокуратурата на Ню Йорк смята, че за последните 15 години той може би е скрил от данъчните сума от около четири милиона долара. Той призна своята частична вина, но при това обвини, че няма намерение да помага на следствието.

Впрочем, малко по-късно Коен промени своето мнение и заяви, че може да даде на Робърт Мюлер, прокурора по делото за „руската начеса“, интересуващата го информация. Адвокатът на самия Коен Лени Дейвис съобщи, че неговият клиент знае за някои „престъпления“ на Тръмп и че е готов да ги съобщи на разследването. На първо място Тръмп, според Дейвис, е нарушил закона, когато е заръчал на Коен да плати 130 хил. долара да порноактрисата Сторми Даниелс. Тръмп продължава да настоява, че той не е знаел нищо по въпроса. Коен е направил всичко самостоятелно, а след това е поставил Тръмп пред свършен факт и е поискал парите да му бъдат възстановени. При всеки случай това може да се смята за престъпление единствено, ако парите са били платени от бюджета на предизборната кампания на Тръмп. За това го заплашва глоба от страна на Федералната избирателна комисия. Но и досега няма никакви основания да се смята, че тези пари са постъпили от официалните сметки на кампанията на Тръмп. Съответно престъпление няма.

Втората точка в списъка с „престъпленията“ на президента е „сговорът“ с Русия. Адвокатът на Коен намеква, че Тръмп е знаел за срещата на сина си с руския адвокат Наталия Веселницка в Trump Tower. Вероятно Коен така ще го извърти, че Тръмп лично е заръчал на сина си да се договори с Веселницка да получи от Русия компромат срещу Хилари Клинтън. Не е ясно как ще се опита да докаже тази теория. Дори и ако Коен успее да предостави стопроцентов аргумент в своя полза, възниква въпросът: а какво престъпление е извършил Тръмп? Ние отново се завръщаме към най-основното в цялата тази история с Русия. Дори и ако смятаме постъпката на Тръмп за „сговор“, то как той се определя от законодателството и къде е забранен? А ако този термин не е юридически определен, то за какво изобщо се провежда разследването за Русия?

Импийчмънт от „ако“

Всичко това, разбира се, са риторични въпроси. Но може да се зададе и един практичен: защо Коен прави подобни гръмогласни заявления? Отговорът е много прост. Той не иска да стои дълго в затвора за укриване на данъци. Затова и се надява, че ще създаде около своите изказвания колкото се може повече медиен шум и да принуди Мюлер да сключи с него сделка. В замяна на показанията (дори и голословни) Коен ще получи по-ниска присъда (или дори условна такава) и някаква глоба. Сега за него това е по-добрата стратегия, отколкото да се отказва да сключи компромис с разследването и да се надява на президентска амнистия.

Но достатъчни ли са думите на Коен за импийчмънт на Тръмп? Ако се съди по достъпната сега информация, отговорът на този въпрос ще бъде еднозначно не. За начало той трябва да докаже, че президентът или е знаел за изплащането на парите на порноактрисата, или за срещата на сина му в Trump Tower. Ако той успее да направи това, прокурорите ще трябва да помислят как да представят това за престъпление. Ако успеят, следващата крачка е опитът да се докаже, че Тръмп, знаейки за престъплението, е скрил тази информация от следствените органи. И едва тогава ще могат да съставят окончателна присъда и да я предадат на Камарата на представителите, чиито членове ще могат да изучат документите на следствието и да започнат процедура по импийчмънта, ако се съгласят със заключенията.

Вижда се, че в този алгоритъм има твърде много „ако“. В реалност фактически е невъзможно той да бъде завършен. Единственото известно доказателство за думите на Коен е някакъв аудиозапис, който наскоро бе публикуван за открит достъп. На него Тръмп уж дава заповед на Коен да плати на порноактрисата. Но се чува добре, че записът е променен. Думите на Тръмп не се чуват много отчетливо, а част от думите му са просто изрязани. Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани, бившият кмет на Ню Йорк заяви, че Тръмп просто е обсъждал възможността да изплати парите, но не е давал никакви заповеди.

Аргумент-истерия

При всеки случай за обявяването на импийчмънта е необходимо не просто мнението на прокурорите. Те трябва да предложат неоспорими доказателства за такова престъпление. Да не говорим, че тези доказателства трябва да представи и самият Конгрес. Републиканците изобщо не се стремят да устройват импийчмънт на собствения си президент. Макар и далеч не цялата партия да подкрепя напълно Тръмп, те разбират, че такова действие може завинаги да погребе „Партията на слоновете“. Така че всеки разговор за импийчмънт може да премине единствено, ако мнозинството в Камарата на представителите бъде у Демократическата партия. В момента демократите водят в допитванията над републиканците в навечерието на междинните избори. Но въпросът дали ще успеят все пак да получат мнозинството в долната камара остава открит. Републиканците залагат да доброто състояние на икономиката, ръста на БВП, заплатите и доходите на американците, а също така на тяхната увереност в утрешния ден. Основният минус е, разбира се, са всички скандали около Тръмп и вечната истерия на мейнстрийм медиите около тях. Далеч не е сигурно, че тази истерия ще бъде достатъчна за решителна победа на демократите на приближаващите избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    14 0 Отговор
    Т. нар. "Дончо" не го харесвам, меко казано. Но не може да се отрече, че той работи за интересите на страната си. И най-вече за интересите на нормалния, бял, честен човек. Защо тук все налитаме на точно обратния тип субекти?!
  • 2 Кръст

    10 0 Отговор
    Тръмп може би е последният президент който беше избран от истинските американци, хората чийто родители построиха това което е Америка в най-успешния смисъл на понятието. Хора като Хенри Форд, Линдберг, Бащите-основатели чиито успех се празнува с Деня на Благодарността - последния четвъртък на ноември и прибирането на първата реколта от новата земя. Оттук насетне имигрантите от всякакъв цвят, етнос и религия ще бъдат физическото мнозинство и ще си печелят изборите най-демократично. Така ще бъде и в България, когато малцинствата станат повече от нас. Содомия, педерастия, животинска алчност, изтъпяване до елементарност, отричане на Бог, морал и класическото наследство на Европа което създаде Америка. Това ще надделее след мандата на Тръмп. Те си знаят и не им трябва импийчмънт, демографията работи в тяхна полза - стратегическа дълбочина.

    Коментиран от #3

  • 3 Генерал Горанов

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кръст":

    Това е точно казано и е истина.
  • 4 Тишо Зидаря

    5 1 Отговор
    Доналд Тръмп ще влезе в историята като много успешен президент. Няма значение дали ще има само един мандат или през 2020г ще спечели втори. Тръмп ще напише името си в историята на САЩ, а и на света със златни букви.

    Коментиран от #5

  • 5 Дон Сесар

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тишо Зидаря":

    Това е вярно. Но Тръмп ще загуби президентските избори през 2020г. Най-вероятно ще ги спечели бившия вицепрезидент Джо Байдън, който е демократ. Американците винаги унищожават това което ги прави свестни и добри. Когато се появи велик лидер те винаги до елиминират, защото задкулисието е срещу него. Какво стана с Линкълн ? Убиха го. Какво стана с Кенеди ? И него го убиха. Какво стана с Никсън ? Убиха го политически. Принудиха го да подаде оставка. Какво ще стане с Тръмп ? Най-вероятно ще загуби изборите.

    Коментиран от #7

  • 6 Гошо Хазарта

    2 1 Отговор
    Не им стиска. Знаят че е добър, и не смеят да го отстранят.
  • 7 Бате Борко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дон Сесар":

    Нали съзнаваш, че частта с Байдън е направо нежелателно действие. Та той ще е на 78 когато встъпи в длъжност. При четиригодишно управление той ще е на 82, а при осемгодишно управление ще е на 86. Та той едва ли ще си довърши управление.

    Коментиран от #8

  • 8 Слави

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бате Борко":

    Задкулисието го пожела. И той ще е само един мандат. След него идва Дуейн Джонсън СКАЛАТА.
  • 9 Нострадамус

    2 2 Отговор
    Президенти на САЩ в бъдещето
    45. Доналд Джон Тръмп
    (р. 14.06.1946)
    20.01.2017-20.01.2021
    републиканец
    46. Джоузеф Робинет Байдън
    (р. 20.11.1942)
    20.01.2021-20.01.2025
    демократ
    47. Дуейн Дъглас Джонсън /Скалата/
    (р. 02.05.1972)
    20.01.2025-20.01.2033
    републиканец
    48. Джордж Прескот Буш
    (р. 24.04.1976)
    20.01.2033-20.01.2037
    републиканец
    49. Джоузеф Патрик Кенеди-Трети
    (р. 04.10.1980)
    20.01.2037-20.01.2041
    демократ
    50. Иванка Мери Тръмп
    (р. 30.10.1981)
    20.01.2041-20.01.2049
    републиканец

    Това ще стане. Ще видите !!!
  • 10 Марони

    1 1 Отговор
    Ами,защото Тръмп има топки!А пичковците ,който искат импийчмънт са докарали Щатите до рекордна задлъжнялост.Но Тръмп прокарва нови пътища в политиката и ще промени това безобразие!Всеки ще си плати за поръчаното!