15 Ноември, 2018 20:02 2 187 18

Le Figaro: Вината от нацисткото минало още тежи на немската политика

  • третия райх-
  • нацисти-
  • политика-
  • германия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

През последните 63 години Германия живее под гнета на отговорността за Втората световна война и престъпленията на Третия райх, пише Le Figaro. Чувството за вина за тези страници от германската история продължава да определя позицията на страната днес, създавайки трудности за Германия, както в дипломатическата сфера, така и във вътрешната политика, предполага изданието.

Както припомнят в Le Figaro, говорейки пред Бундестага на 9 ноември, Федералният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер си спомни за "тъжното и противоречиво" миналото на своята страна, по-специално за съдбата на многообещаващата Ваймарска република, родена върху руините на Първата световна война и за нацистката диктатура завзела властта 15 години по-късно, с цялата присъща й жестокост: "Как се получи, че това е бил един и същ народ?" "Нито един исторически анализ не може да успокои и омиротвори нашите сърца", отбеляза Щайнмайер.

Ако за Франция възпоменателните мероприятия на 11 ноември и на 8 декември (по случай края на Първата и Втората световна война - InoTV) станаха моменти на национално единство, в Германия подобни дати практически не съществуват. 9 ноември – денят на падането на Берлинската стена през 1989 г. - не се счита за празник, тъй като в същия ден през 1938 г. беше огромния антисемитски погром на Кристалната нощ. Нацисткото минало заема централно място в германската историческа памет, понякога "замъглява" други аспекти на историята. За да се избегне повторния подем на националистическите настроения, паметните мероприятия често се асоциират с акт на покаяние.

Както отбелязва вестникът, този феномен даде повод на десните радикали да поискат "възстановяване на равновесието" и дори "180-градусов завой" в културата на паметта. Присъствието на Ангела Меркел в Париж миналия уикенд се възприема от тях като "погрешна идея за това, как да се пренапише историята и желание със задна дата да се окажем на страната на победителите", както заяви лидера на партия "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд. В същото време както подчертава изданието, самите възпоменателни мероприятия във Франция не са предизвикали особен интерес от другата страна на Рейн, „където всеки въпрос, свързан с историята е потенциално подозрителен."

"Ето вече 63 години Германия живее под игото на отговорността за Втората световна война", напомня на Le Figaro, като отбелязва, че този товар продължава да определя политиката на страната до ден днешен. След поражението на Третия райх през 1945 г. Федерална република Германия беше изградена като негова противоположност. Всички демократични "предпазни мерки" бяха предприети с надеждата да се направи невъзможно повторното превръщане на страната в тоталитарен режим. Следствието от тази травма е култа към немската "институционална стабилност", дори "твърдост".

Отговорността за Холокоста направи защитата на Израел един от "държавните интереси" на Германия. В допълнение, резултатът от поражението през Втората световна война е отказът на Германия от военни претенции и забраната за участие на войските на Бундесвера във военни операции. "Историческото наследство накара Германия да се откаже от ролята си на преден план на международната арена", пише вестникът. С тези ограничения се обясняват трудностите на лидера на ЕС на дипломатическата арена, въпреки статута на водеща икономическа държава в Европа.

Миналото е засегнало сферата на колективното несъзнавано - става дума за следвоенното разделение в страната. Както се подчертава в публикацията, Ангела Меркел е рядко изключение сред държавните ръководители, тъй като е живяла половината си живот "от другата страна на Желязната завеса" - в Източна Германия. Тя често припомня това преживяване, предпазвайки от опити за създаване на нови стени или повторение на грешките от миналото. "Тя знае по-добре от други, че демокрацията не е очевидност", отбелязва вестникът.

Превод за Поглед.инфо: В.Сергеев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щайнер

    41 0 Отговор
    Как пък и английските и френските изроди не ги налегна чувство за вина че са предизвикали всичко с гнусното си реваншистко поведение
  • 2 Щайнер

    43 0 Отговор
    И нека да припомним на тия лигльовци че когато Хитлер започва да изселва евреите нито една от уж загрижените страни не ги приема , и това ако не е отвратително лицемерие не знам какво е

    Коментиран от #7

  • 3 чичко Сорос

    32 1 Отговор
    Споко. Поредна ционистска пропаганда.

    Коментиран от #4

  • 4 Щайнер

    32 0 Отговор

    До коментар #3 от "чичко Сорос":

    А добре че ме подсети , ционистите пък са още по-ужасни реваншисти , Мосад до ден днешен търсят разни дядовци есесовци на по 100 години пред умирачка , да се чудиш това смешно ли е или плачевно
  • 5 ganio

    23 2 Отговор
    ''През последните 63 години Германия живее под гнета на отговорността за Втората световна война и престъпленията на Третия райх, пише Le Figaro''
    Защо 63г. след като ВСВ е свършила през 1945г, т.е преди 73г?
  • 6 filo

    30 5 Отговор
    Това бил един и същ народ. Да така е, немците по принцип са националисти и много от тях и до днес почитат великото дело на Адолф Хитлер, което набира все повече почитатели с циганизирането на Германия. Не виждам от какво се срамуват немците след като са били предвождани от този велик държавник. Хайл Хитлер.
  • 7 Карагенан (Е-407)

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Щайнер":

    Английски шпионин е проникнал в кухнята приготвяща храна на Хитлер и много коварно е пъхал ЕСТРОГЕНИ в храната за него. Не го е отровил, защото е имало цяла група от девойки за предварителна дегустация на храната и е можело да се разкрие диверсията. С тези хормони, англичаните превръщат от един закален на фронта през ПСВ боец, истеричен психопат...
  • 8 Химлер

    9 1 Отговор
    Той е бил прав....
  • 9 нервен

    22 1 Отговор
    Понеже гледам Дискавъри ще ви кажа че тия пичове за няколкото години за построили толкова много бункери заводи магистрали и т.н. не само в Германия а в цяла Европа и то докато воюват с целия свят едновременното ..това и китайците не го могат ....и от какво да се срамуват ?? Че тоя човек дигна Германия от нищото в което я превърнаха договорите след WWI и само за 6 години става военна машина която малко не и стигна да създаде нов световен ред ...поне така казват от Дискавъри Ченал

    Коментиран от #10

  • 10 срамежлив

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "нервен":

    Срамуват се, че не са победили през ВСВ и че грешката им е била, че първо трябвало да окупират Англия и после да тръгват към Русия.

    Коментиран от #16

  • 11 Справедливост

    2 12 Отговор
    Гледаш без да мислиш критично. Ако беше военнопленник и работеше безплатно за нацистите друга песен ще запееш!
  • 12 ГосТ

    9 1 Отговор
    Хубава статия. И аз това се питам,докога ще живеят с този комплекс,а не вземат да изритат янките от територията си. Въпросът за европейска армия, който Макрон непрекъснато повдига,е някак си отразяван с половин уста от Меркел. Тези войни трябва да са за урок,но не и да бъдат някакъв безкраен комплекс на германците. И да спрат да гледат американско/чифутските идиотщини, които непрекъснато се въртят по скапаните телевизии нат гео и прочие...
  • 13 да да

    2 5 Отговор
    в сравнение с престъпленията на комунистите към СОБСТВЕНИТЕ им народи, нацистите са били като ,чавдарчета гонещи алони в парка !
    но понеже историята се пише от победителите - всички знаем на какво ни учат и в какво ни убеждават !
    то от тази история и македония е център на вселената .....
  • 14 да да

    6 2 Отговор
    и прочете моля имало ли е наистина холокост или това е поредната грандиозна измама на евреите, на които всъщност хитлер им е построил държавата, като още от 33 година е започнал да им ПОДАРЯВА техника с която да завземат земите на Палестина !
    историята е много интересна ако не четеш официалната (ционистка) пропаганда !

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "да да":

    да нямало е холокост ,а хитлер е направил на евреите държава!!!!тоя хитлер да не е бил евреин бе наци?чудя се как не са му издигнали паметник в тел авив?
  • 16 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "срамежлив":

    пробвали да я окупират ама немогли.операциите битката за британия и морски лъв се оказали ялови.хитлер опитва близо две години.
  • 17 Снайперист

    5 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 18 Тъп

    7 1 Отговор
    Ще се чустват виновни (задължават ги ) до като изтече действието на КанцлерАКТ-а.Т.е 99 г след края на ВСВ2.В момента са все още окупирана държава.Вътрешната и и външната им политика се решава от Оборът ,а не от Бундестага.Те така ви реди Бай Тъп.