Last news in Fakti

1 Декември, 2019 09:48 16 397 80

Индия направи най-голямата грешка, като размени Русия за Запад

  • индия-
  • русия

Отхвърлянето на предварително подписани договори стана обичайно за Ню Делхи и изглежда, че това също не изненадва вече Русия

Индия направи най-голямата грешка, като размени Русия за Запад - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Индия се канеше да закупи руски изтребители, а Моди разговаря с Путин за това какви широки перспективи се отварят за техните страни. Тогава обаче Индия се отказа от сделката с Русия в полза на френските самолети и авторът на статията нарича това решение "най-голямата грешка на Индия".

Индия беше основният вносител на съветско и по-късно руско оръжие, но сега се оказа " нестабилен и ненадежден партньор " за Москва, пише Modern Diplomacy. Отхвърлянето на предварително подписани договори стана обичайно за Ню Делхи и изглежда, че това също не изненадва вече Русия.

Въпреки че Индия отлично разбира взаимния интерес към отношенията с Русия, тя все още активно търси възможности за поддържане на контакти с Европа и Съединените щати. Според автора на статията това е подобно на договарянето, когато в присъствието на двама или повече продавачи купувачът принуждава един от тях да понижи цената.

Като пример авторът на статията посочва историята, когато индийските власти закупуват френските изтребители Rafale вместо руските Су-30МКИ. Първата партида вече е пристигнала в Индия, а първата ескадра ще бъде сформирана до февруари 2021 година.

Обикновено такива покупки се обясняват с цена и политика, но сега руските експерти са объркани. Ако става въпрос за цена, тогава руските изтребители струват около 50 милиона долара за брой, а четвъртото поколение френски самолети - $ 218 млн. Тоест, вместо 36 френски изтребителя, Индия може да получи поне 95 руски. По този начин цената не може да повлияе на приемането на такова решение.

И от политическа гледна точка това също не е ясен избор за Индия, особено като се има предвид фактът, че на скорошен форум в Санкт Петербург Путин и Моди отбелязаха колко развити са военните им отношения. Така според автора на статията руските експерти могат да заключат, че или системата за обществени поръчки в Индия е твърде корумпирана, или е била принудена да промени мнението си.

Междувременно Индия купува различни други американски оръжия и боеприпаси, обучава военните и разчита на съпътстващата военна и логистична помощ от Запада. Всички заедно ще ѝ дойдат в размер на повече от 1 милиард долара.

Оказва се, че индийските власти смятат взаимодействието със САЩ за по-важно, отколкото с Русия. „ Това може да е най-голямата грешка в Индия “, заключава авторът на „Модерна дипломация“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Индия и Китай

    81 56 Отговор
    са великани. Ще купуват от който искат
  • 2 Омг

    93 177 Отговор
    От Русия освен лопати друго неможе да си купиш....

    Коментиран от #14, #16, #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бг кочин

    74 94 Отговор
    Българин да си е Зла съдба. Туй не е име на народ а на болест някаква

    Коментиран от #21, #62

  • 5 Mangali indiiski

    79 20 Отговор
    Господарите относо прецакаха колонията!
  • 6 ха ха ха

    37 46 Отговор
    Нищо не е разменила Индия, никъв Запад не е избрала - нищо подобно няма... тактиката е да подкрепят Тръмп, за да го изберат отново, изберат ли Тръмп, кажете чао на Запада, банките, либералите, корпорациите и пр. Не ги разбирате тия работи, даже и наш боко се включи в играта ;)

    Коментиран от #32, #42

  • 7 Бай Шиле

    66 20 Отговор
    Хубава работа , ама .....индийска! Аз предлагам и нашите роми да ги прекръсти на индио- българи!

    Коментиран от #71

  • 8 Комшията

    35 16 Отговор
    Щом България като най корумпирани и крадливи ни приеха на ЗАПАД си представете що за запад е. А на Русия какво и е? Там сигурно дават по 40 рубли
    на бедните пенсионери и по 6000 рубли на изпадналите в немилост депутати.
  • 9 Онзи

    71 15 Отговор
    Велики и независими ще бъдат само ако си приберат питомците от България .Нямам претенций дали ще ги извозват с руски или западни кошници...Може да вземат също и тези недоносените и недоправените швестери от Герб .
  • 10 Zax

    63 16 Отговор
    Не че нещо ама нащите 6 талиги как излизат почти по 275 милиона парчето а за Индия за няма и 220 милиона ? Тия 55 милиона за парче заради Хамериканското знаме ли са? Доплащане за марка един вид...
  • 11 Бесен Язовец

    38 10 Отговор
    Сделката е Делхи купува от Париж самолети Рафал, а париж поема 1милион лилаво - зеленикави азиатци!
  • 12 Рашка с чашка

    62 43 Отговор
    Да сравняваш Rafale със Су-30 е като да сравняваш Бугати с Волга! Естествено че е много по-скъпо и има защо. На индийците им трябва многоцелеви самолет който да превъзхожда китайските Су-35, още в началото на конкурса го заявиха. Ако руснаците не бяха продали Су-35 на Китай, може би индийците щяха да купят Су-30, така че няма какво да мрънкат сега.

    Коментиран от #15

  • 13 Бесен Язовец

    57 33 Отговор
    Пакистанците като почнат да жулят редовно Рафаело лилавите ще поискат от Москва Су35 обаче ще получат един бял🖕🏾!!!
  • 14 соросоидни кърлежи

    17 12 Отговор

    До коментар #2 от "Омг":

    в комплект с майка ти..

    Коментиран от #19

  • 15 Yamaha

    61 42 Отговор

    До коментар #12 от "Рашка с чашка":

    Личи си, че ди ниско осведумен но като се има предвид умствения ти потенциал е напълно нормално! Франсетата ги бива да правят сирене и майонеза за самолети като руските не им достигат 30тина години! СУ 30 и Су 35 превазхождат фенч фърчилото по всички показатели.

    Коментиран от #18, #20, #35, #64

  • 16 Само да спре АЕЦ козлодуй/рашьнско изчад

    21 8 Отговор

    До коментар #2 от "Омг":

    Щот не е мръднал вече 50 години ша разбереш как са чати върху вело Ел. Генератор

    Коментиран от #22

  • 17 Видяхте ли що Пьтин не

    26 12 Отговор
    Даде на индусите си 57 .той е знаел кви фунаджии са.....
  • 18 Рашка с чашка

    36 20 Отговор

    До коментар #15 от "Yamaha":

    Какво означава,, осведУмен"? Ясно е че тук не става въпрос за политика, а за качество, няма никаква причина Индия да се слага на Франция. Истината е че индийците много добре познават Су-30, имат от тях повече от самата Русия. Индийците твърдят че реалните характеристики на руските самолети са много различни от заявените. Между другото и в Египет предпочитат Rafale пред Су.

    Коментиран от #23

  • 19 Омг

    25 29 Отговор

    До коментар #14 от "соросоидни кърлежи":

    Айде бегай си в Русия, ама там не хочат или те несакат щот си мозъчен инвалид
  • 20 Рашка с чашка

    35 28 Отговор

    До коментар #15 от "Yamaha":

    Когато руснаците направят пътнически самолет по-добър от Еърбъс, тогава може да кажеш че са по - добри в самолетите от Франция. А Руската салата с какво се прави? С френска майонеза ли?

    Коментиран от #24, #40

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Омг

    7 12 Отговор

    До коментар #16 от "Само да спре АЕЦ козлодуй/рашьнско изчад":

    Ти да не си некъв атомен инженер... Браво на пендю на поколението му да седнеш
  • 23 Бесен Язовец

    46 33 Отговор

    До коментар #18 от "Рашка с чашка":

    Су25 е много по- добър от Рафаело и КенФ 35 на краварите проблема е за балъците не за,, Москва "!!! Комлите като почнат да брулят френч хвърчилара със Су ще им стане ясно! А само неграмотниците ръсят минуси на коментарите подкрепящи Су! Индия затова е такава мизерия точно защото се подмазват на колонизаторите от З. ЕВРОПА още дълго време ще си придават децата за 10$!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Панов

    41 35 Отговор
    Още навремето Булгар реното беше по добро от москвича,с поне две класи нагоре.

    За това от Москва ни забраниха да го правим.
    Тогава България си беше на практика окупирана територия

    Коментиран от #65

  • 26 Ехооо

    34 16 Отговор
    Поглед инфо е чиста сЪвеЦка пропаганда. Между Китай и Индия има непрекрити враждебни отношения. Китай е укопирал индийски територии. След непрестанно демонстрираните топли чувства между Китай и РФ, няма как Индия да не започне да се оглежда за други партньори !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 той

    24 17 Отговор
    Явно индийците не са хич прости
  • 29 Сссссс

    50 9 Отговор

    До коментар #2 от "Омг":

    Глупости, добре че през соца бяха те, хладилници, телевизори и всичко което се сетиш беше руско, естествено че западните бяха много по хубави, но руските в много домакинства поради немотия работят и до днес

    Коментиран от #61

  • 30 Порно

    21 9 Отговор
    Аз пък рускини никога не съм купувал , рутя по братски.
  • 31 Qwerttyuiop

    26 30 Отговор
    Ами всички бягат от москалия и искат сащ, нормално е.

    Коментиран от #80

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 На корена му ряпа

    23 20 Отговор
    Автора е пропуснал един вариант - качество. Явно не цена, политика и корупция стоят в основата на нещата, а качества. Явно френското е по-добро от руското. А качеството си има цена.
  • 34 Казуар

    24 16 Отговор
    Рафал може да лети на 90 метра над земята с 900 км като се отклонява автоматично от възвишенията и се прикрива от радарите.
  • 35 ГосТ

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Yamaha":

    А на теб ти личи че си неграмотен , но иначе много ги разбираш нещата 😂
  • 36 444

    11 7 Отговор
    Затова сега ще купуват с-400.
  • 37 Dedal

    14 8 Отговор
    Абе като се има впредвич как Англия избива 32 М индийци, направо тяхните политици са си продали кафявите точки.
  • 38 Наблюдател

    20 20 Отговор
    Иска се елементарна доза морална хигиена за да не се публикуват руски хибридни материали от флагмана на русофилската медийна клоака Поглед инфо!
  • 39 Лелей

    13 6 Отговор
    ама колко се обидиха някои, като откриха топлата вода. Естествено, че което си е оригинално произведено във Франция, Англия и Германия, а не в техните филиали в Китай, ще е най-добро. В Китай си има и хубаво производство, но наш бай Ганчо само иде да обере боклука от там и да го донесе тук. Индия и Китай не са балами да се бият помежду си, когато Пакистан и Япония дебнат враждебно отстрани.

    Коментиран от #41

  • 40 Маймунчо

    22 2 Отговор

    До коментар #20 от "Рашка с чашка":

    Еърбъс е ЕЗРОПЕЙСКИ проект, цяла Европа е ангажирана с него...каква Франция, какви 5 лева...

    Коментиран от #70

  • 41 Иван

    28 2 Отговор

    До коментар #39 от "Лелей":

    Бил съм на запад и западните стоки там са класи над уж същите тези стоки но внасяни в България от Китай и Турция, пълни ментаци. Но и европейци имат вина, като ни продават второ качество храна.

    Коментиран от #43

  • 42 Наско

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха ха":

    Брей ма разбираш от политика кат маймуна от космическа совалка. Другарю да те светна, че тръмп не ги взима еднолично никога тези решения а има маса съветници който винаги се съобразяват с капитала а именно банки, фирми, заводи, корпораций итн. В Америка имат будно гражданско общество, и си гледат интереса не го забравяй. Безполезната рубла срещу долар евро, паун браво на индийци и китайци.
  • 43 Емил

    19 4 Отговор

    До коментар #41 от "Иван":

    Имам лаптоп американски предназначен за американския пазар на над 9години. Значи работи седмици наред без да го изключван, често работи и на минусуви температури(Диджей) отвън на открито. Лятно време на пек и е куче марка. Разливал съм кво ли не по клавиатурата работи гадината още. Пада от висока маса пак работи. За тях си правят качествени уреди, но внос за конкретна държава претупват нещата и аз съм се убедил.
  • 44 pepy

    16 4 Отговор
    "Индия направи най-голямата грешка, като размени Русия за Запад"

    Това е според Поглед.инфо. Като изключим всички писания тук, индийците какво ли мислят по въпроса - това е по-важно...

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ПЕНКО

    3 5 Отговор
    И ИНДИЯ И РУСИЯ ЗНАЯТ КАКВО СЕ КУПУВА И ЗАЩО !!! ВРЕМЕННО НЕУТРАЛИЗИРАНЕ НА ВОЙНАТА С ПАКИСТАН И ТУШИРАНЕ АКТИВНОСТТА НА НАТЮ -ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА ИНДИЯ ОТ БРЕКЗИД , НО ТОВА Е КРАТКОВРЕМЕННО ..."ЗАПАДЪТ И САЩ" ЗАПЪЛВАТ МОМЕНТА !!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хахах

    15 13 Отговор
    Индия е направила най-правилното нещо. Всеки който е бил близо до Русия е стигнал до купони за хляб. Голями обещания и надежди и на края панелна мизерия. Колкото по-далеч от Русия толкова по-добре. БРАВО НА ИНДИЯ!!!
  • 54 888

    4 4 Отговор
    Щот искат да купуват работещи за разлика от нас и щот може да се наложи да качат някои маймун от идия и да го накарат да бие пакистанци

    Коментиран от #67

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Немотията

    10 10 Отговор

    До коментар #29 от "Сссссс":

    Ама ВСЕ ОЩЕ РАБОТЯТ.А западняшките прекрасни уреди загиват на третата година,след като гаранцията им е изтекла.Ай мерси ти на здрави западняшки марки.
  • 62 Путкин

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бг кочин":

    Още по лошо е да си безпороден копрофаг като теб!
  • 63 Лелей

    5 4 Отговор
    Марките може и да са западняшки, ама специално за България ги носят от фабриките си в Китай, където само наместникът на шефа е западноевропеец. Не че китаецът по правило в смотан, просто приоритет е евтина работна ръка пред квалифицирана. В такива фабрики произвеждат специално за износ към такива треторазрядни страни, като нашата. А западноевропеецът си купува 100% свое производство, не само марката.
  • 64 Бончо

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Yamaha":

    Как ги превъзхождат по всички показатели като по голямата част от авиониката на руските самолети е френска .Затова в момента имат проблеми защото не могат да заменят значителна част от техниката си заради това.Рафал има по съвършенни системи и сервизно обслужване от руското.Едма от причините е експлоатацията на МиГ29 К в Индия .Непрекъснати технически проблеми.Това по което ги превъзхождат не означава че в реален бой ще победят. В Сърбия МиГ 29 ги свалиха както и Ф117 беше свален от Печора
  • 65 Еееееее

    14 2 Отговор

    До коментар #25 от "Панов":

    Не знаеш,не плямпай.
    Булгар реното франсетата ни спряха лиценза оти го изкарахме на международния пазар,а нямахме това право.
  • 66 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    13 19 Отговор
    Хахахах!!!
    Вече никой не иска да купува НИЩО руско от азиатската изостаналост. Скоро ще се молят дано някой купи газ и нефт от тях. Няма кой. Да си го дишат, пият нефт и ядат въглища. Мизерници крадливи. Че и денонощно лъжливи. Тоя Крим хем ще го върнат, хем ще им излезе златен. Хак им е щото се правят все на много велики.

    Коментиран от #75

  • 67 Ganiu tzarvula

    1 2 Отговор

    До коментар #54 от "888":

    Ako indieza ,izmislil igrata shah,izmislil,zifrite,drobite,razvil filosofia,injenerni reshenia v minaloto,s armiata si sprial pohoda na velikia Aleksandar,e maimun,to bulgarina e kuche pri tova buhlivo!
  • 68 Азе

    4 1 Отговор
    Пък си клатим една омъжена индийка от махалата вече 2 години докато мъжо и е на гурбет у Германия и ич ми не е за самальоти
  • 69 факт

    2 1 Отговор
    робски комплекс
  • 70 Рашка с чашка

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Маймунчо":

    Еърбъс е френска компания с център в Баланяк- Франция, от както има ЕС всички европейски страни са ангажирани в нея! Но това не променя факта че Еърбъс са френска фирма. Нещо за Конкорд да поспориме?
  • 71 Булгар

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Шиле":

    А вас на тюрко-азиато- българи!!!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 радж капур

    4 1 Отговор
    Индия официално обясни на раша че е заради Чайна и Пакистан. Ако спрат да продават на Пакистан и Чайна- Индия ще е ОК с тях. Раша сама си го набута и сега се чуди що индийците не им искат пушкалата. От цялата работа кяр ще има Запада.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Разумен

    3 2 Отговор
    Съвсем логична стъпка.Няма как да се свържеш, с някой който е по-зле от теб и ти да станеш по-добре.Просия не може да предложи нищо на никой и за това тези с ум я отбутват надалече.Само тъпия бай Ганьо очаква да се събере, с някой който взима 280лв заплата и неговата да стане 2000.
  • 77 аман от пуцаджии

    1 0 Отговор
    Разбира се, че разни разумковци и др. като тях не са си пили "ТЕБОКАН"-а и в резултат на липсвашото им оросяване, техните гънки са прилегнали, а от гладки мозъци не може да се очаква друго, освен ... ГЛУПОСТ! Г-н Разумен и пр., о, Гладкомозъчний и сие, вие на всичко отгоре сте и неграмотници, тъй като в нета има предостатъчно информация какво го могат едните и другите, с едни илюстрации на вечно опуления, но не Путин. И това що е руска военна техника!!! Туй дето си го изфабрикувате е нямащо нищо общо с онуй и е атестат за вашето истинско заболяване от джендърско ... ПЛИТКОУМИЕ. Достатъчен е факта, че този шут и др. му подобия са стигнали даже да ни хулят и това поставя въпроса за скачените съдове. Г-да Гладки мозъци, що искате да ни убеждавате, че сме от една порода и от куха кротуна може акъл да потече, че в друга, а? И това кухокротуние нещо да роди, а? Освен между вас - Кухокротунковците от ПУЦ-а до Факултето! Явно обучението ви в тази кухокротунковска технология за квазерно прехвърляне на празни пространства е постижение на ПУЦ-а, и е сравнимо по строгата си секретност с две нули само за вас - пуцаджиите, и то като сте се упражнявали по освобождаване на кухините си в ония ДВЕ НУЛИ! Не сте произвели нищо друго, даже един болт от САМОЛЕТ, че да се правите отворковци на тази, а и която да било друга тема. ВСЕ СТЕ СИ КУХИ МАНЕРКИ, ДЕТО СИ ПРЕЛИВАТЕ НАЛЯТАТА ВИ ПУЦАДЖИЙСКА ...ГЛУПОСТ! Я по-добре да одите на онова място с двете нули и там да си се наслаждав
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 индийци или индианци

    1 0 Отговор
    Действително причините са в заиграването на Р Ф с другите и не чак дотам, но тогава те е ли ще имат по-доброто оръжие и Индийците да не гледат по някое време като индианци в резерват? Щото ината на индийците е в родова синонимност като приказката за сърдит Петко и явно престои да видим коя торба ще е празната. Що се отнася до Русия, тя е най-самодостатъчната държава на света - националните й богатства са несметни. Никакви индийци или индианци не са в състояние да променят този статут и могат само да гледат влака или ако искат да си лаят като първия приятел на човека и неговия керван, дето ги отминават.
  • 80 шщшшро7

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Qwerttyuiop":

    да си чувал нещо за БРИКС ?