ФАКТИ.БГ

Как Русия загуби постсъветското пространство

Има ли шанс да се поправи ситуацията?

Публикувана: 4 Декември, 2019 10:12
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5027
Как Русия загуби постсъветското пространство
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През трите десетилетия след разпадането на Съветския съюз Русия до голяма степен е загубила контрол над постсъветското пространство и реалното политическо влияние върху бившите съветски републики. Някои от тях се превърнаха в открити противници на страната ни, но отношенията с на пръв поглед близки съюзници като Беларус не се получиха по най-добрия начин.

От политически суверенитет до откъсване на Русия

Когато Съветският съюз престана да съществува, повечето от постсъветските републики продължиха по инерция да продължат тясното сътрудничество в рамките на Общността на независимите държави, въпреки че още тогава започнаха първите проблеми в отношенията с Украйна, Грузия и централноазиатските републики. Но тогава икономическите, политическите, културните връзки между бившите съветски републики бяха плътни.

Минаха години и десетилетия. Хората, родени по време на разпада на СССР, вече са възрастни, мъжете и жените са на тридесет години. В бившите съветски републики израстваха две поколения, които не са свързани от обща държава и обща история с Русия. До какви последствия доведе това, виждаме на примера на Украйна с нейната войнствена русофобия, която между другото е подкрепена от много хора от руски произход, които вече са израснали в постсъветската украинска държава. В крайна сметка уроците по училищна история, държавна пропаганда, работата на медиите - всичко това заедно формира национална и гражданска идентичност.

За националните елити на постсъветските държави Русия винаги е била и остава рисков фактор, преди всичко защото силата на тези елити се основава на противопоставянето на техните страни на руската държава. Националистическата митология, която задължително включва тезите за съществената разлика от Русия и руснаците, за руската и съветската окупация, присъства под една или друга форма в държавната идеология на почти всички постсъветски републики.

И сега говорим не само за Украйна или Грузия, Естония или Латвия, които очевидно не са приятелски настроени към Русия, но и за Казахстан, Киргизстан и дори Беларус. Ако не демонизират Русия и не подчертават различията си с нея, неизбежно ще възникне въпросът, защо е било необходимо да се отделят и да създават своя собствена суверенна държава? И така че този въпрос никога да не бъде зададен, казахстанският, киргизкият и белоруският елит изграждат системи на политическата митология.

Днес русофобията е издигната до ранга на най-важния идеологически компонент в почти всички републики на бившия СССР. С думи лидерите на Казахстан или Беларус може да са най-добрите приятели на Москва, но на практика това изобщо не е така. И всички често сме чували груби думи, адресирани към Русия, дори от страна на „бащата” Александър Лукашенко, който не толкова отдавна се очакваше да бъде президент на обединената държава Русия и Беларус, и много патриоти възкликнаха възторжено: ако Лукашенко беше президент в Русия!

Републиките на бившия СССР не са интересни на големия бизнес

В съвременния свят политиката до голяма степен се определя от икономическата реалност, а по отношение на страните от ОНД е такава, че постсъветското пространство не е интересно за руския голям бизнес. Факт е, че постсъветските републики биха могли да представляват известен интерес за преработвателната промишленост като пазар на продажби, но тя все още не е в най-доброто състояние в Русия.

Що се отнася до флагманите на съвременната руска икономика - нефтената и газовата индустрия, те не се интересуват от постсъветския пазар. Основните купувачи на руски петрол и газ са държавите извън ОНД, поради което нашите енергийни гиганти са ориентирани към европейското и източноазиатското направление.

Заслужава да се отбележи, че пазарите на Съветския съюз в продължение на тридесет години успешно бяха заети от други играчи, предимно от Европейския съюз и Китай. Влиянието на Китай се усеща особено силно в Централна Азия, където китайските компании отварят нови предприятия, където магазините и пазарите са пренаситени с китайски стоки. В Пекин Централна Азия се разглежда като историческа сфера на влияние, а средноазиатските елити, съблазнени от китайските инвестиции, предпочитат да мълчат дори за потисничеството в КНР на тюркските им роднини - уйгурите на Синдзян, например.

Украйна, Молдова и Беларус са ориентирани към Европа, въпреки че търговските отношения с Русия все още остават много силни. Но европейските компании не спят, както и китайските. Китай отдавна и активно инвестира в Беларус. Разбира се, Беларус не може да бъде наречен сфера на влияние на Китай, но „партньорите“ от Поднебесната империя представляват сериозна конкуренция за руските компании.

И Европа, и САЩ, и Китай не се интересуват от това Русия да си възвърне изцяло контрола над постсъветското пространство и да стане ключов играч в Евразия. В края на краищата фрагментираните и слаби държави са много по-лесни за манипулиране, ако говорим за политическата гледна точка и ако вземем предвид икономическия компонент, тогава максималното намаление на присъствието на руски стоки и инвестиции може също да освободи постсъветските пазари за нови играчи.

Руското влияние и сигурността на постсъветското пространство

Първоначално, в началото на 1990 г., ОНД се смяташе от Москва като военен и политически съюз, дори имаше общо военно командване. Но след това, поради постепенното дистанциране на значителна част от бившите съветски републики от Русия, настъпиха промени в линията на военно сътрудничество.

Много бивши съветски републики изцяло или частично се преориентираха към военно сътрудничество със страните от НАТО. Латвия, Литва и Естония изобщо се присъединиха към Организацията на Северноатлантическия договор, Азербайджан тясно си сътрудничи с Турция, Молдова с НАТО, Грузия и Украйна мечтаят да влязат в неговия състав и повече от всякога си сътрудничат сега с американските въоръжени сили.

Сфера на повишена конкуренция в момента е военно-техническия сектор. Доскоро Русия беше основен доставчик на военна техника и оръжие за армиите от бившите съветски републики. Сега ситуацията се променя. Например, Украйна вече се сдобива с оръжие от западните страни, повишавайки доходите на американската и европейска военна индустрия. Разбираемо е, че за Запада е значително по-изгодно да изтласка Русия и от другите постсъветски оръжейни пазари, осигурявайки присъствието на собствената си продукция.

Досега Русия поддържа най-плътните военни връзки с Беларус, Армения, в по-малка степен - с Киргизстан, Таджикистан и Казахстан. От изброените държави за Киргизстан, Таджикистан и Армения военната подкрепа на Москва е просто необходима, тъй като нейното отсъствие е изпълнено с много сериозни и вероятно дори катастрофални последици. Що се отнася до Казахстан, той показва нарастваща независимост, точно същата ситуация е и с Беларус, който обаче остава основният военен съюзник на Русия в постсъветското пространство.

В много отношения загубата на бившето влияние в постсъветските републики е свързано с недостатъци в руската външна политика. По-специално, това, което се случи в Украйна през есента на 2013 г. - през зимата на 2014 г., беше възможно само поради факта, че Москва напълно изтърва ситуацията в съседната държава и се осъзна, едва когато вече беше много късно. В резултат Русия загуби Украйна - все още не е известно дали завинаги или за някакъв сравнително дълъг период, но цялата тази проблемна ситуация може да не съществува, ако страната ни беше провеждала компетентна политика и от самото начало да следи ситуацията в съседната държава.

В продължение на двадесет години украинското ръководство с думи, демонстриращи показно дружелюбност към Москва, всъщност играеше двойна игра, развивайки отношения със Запада си затваряше очите пред активизирането на националистическите групи. Не под управлението на Петро Порошенко, а под управлението на Виктор Янукович и Леонид Кучма процъфтяваха и се размножаваха, обучаваха се бойци, а пресата публикува за множество ултранационалистически организации, които не криеха своята пещерна русофобия не само през 2013 г., но и през 2003 и 1993 г. Москва не обърна внимание на тези процеси, точно както на практика не реагира на потисничеството на рускоезичното население в балтийските републики, въпреки че то е просто скандално: какъв е този статут на "неграждани" в Латвия!

Отговорността за провалите на външната политика в постсъветското пространство е основно на две институции на руската власт - Министерството на външните работи и Администрацията на президента на Руската федерация. Именно те контролират външната политика и често действат много некоординирано, което се дължи и на наличието на конфликтни интереси между различни групи и кланове в руските власти..

При цялата гневна реторика на външния министър Сергей Лавров, която радва патриотите, ако се свалят розовите очила, може да се види доста грозна картина. През последното десетилетие и половина позициите на Русия в постсъветското пространство сериозно отслабнаха, започна война с Грузия и в Донбас избухна въоръжен конфликт. Какво е това, ако не провал на руската външна политика и то директно на руските граници?

Има ли шанс да се поправи ситуацията?

При сегашните условия връщането на изгубеното влияние върху политическите процеси в страните от бившия СССР става не просто желана цел, а жизненоважна необходимост. Невъзможно е да се говори за каквото и да е възраждане на силата на Русия като световна сила, въпреки че създаваме стотици нови военни бази в Централноафриканската република, Судан или Мозамбик, докато Москва не започне да контролира ситуацията в близката чужбина, в държавите, които са били една държава с Русия преди по-малко от половин век.

За да се преодолеят всички плачевни последици от загубата на контрол над постсъветското пространство, първо е необходимо да се промени самата парадигма на възприемането на постсъветските републики като някои вторични държави, които няма как да се отдалечат от Русия. Отдалечават се и то как! Примерът с Украйна е типично потвърждение за това. И ако това се случи с Беларус, какво ще правим? А с Казахстан?

Промяна в политическата парадигма, активна икономическа интеграция, възраждането на културните връзки - тези цели трябва да станат за Русия, за нейния дипломатически корпус приоритети. Например, по всякакъв начин е необходимо да се поддържа влиянието на руския език като език на междуетническо общуване в постсъветското пространство.

Необходимо е да се използват лостове на политически и икономически натиск, инструменти за убеждаване, за да се поддържа официалният статус на руския език в колкото се може повече постсъветски републики и където той е загубен по някаква причина, да се търси неговото възстановяване.

Проруските политически организации, общности и диаспори на руски и рускоезични хора трябва да получават всеобхватна подкрепа от Москва - не само на думи, но и на дела: информационна, правна, финансова и, ако е необходимо, политическо ходатайство на най-високо ниво.

Нали ситуацията, когато снижаваме бариерата за връчване на гражданство на мигрантите, а в родината на тези мигранти всячески тормозят рускоезичните, не е нормална. Да не разбираме това или да го разбираме и да не предприемаме никакви мерки по въпроса е престъпление срещу собствения народ и неговата сигурност.

Превод: В. Сергеев, "Поглед.инфо"

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Горби
1 Отговор
Рашката е Пунта Мара.

Оценка:
-24 +31

rusnak
2 Отговор
Истината е че на Русия въобще не и пука за постсъветското пространство. Тя си гледа интереса, другите да се оправят. Неблагодарници.

Оценка:
-26 +35

никой
3 Отговор
И щото отслабва руското влияние, затова Русия и Беларус ще правят общ парламент. Путин и Лукашенко ще правят общо правителство.

Оценка:
-15 +25

Фигаро
4 Отговор
Най-големият проблем пред руската дипломация във връзка с влиянието на Русия в близката "чужбина" е ситуацията в самата Русия. Самите руснаци не искат да живеят в олигархична Русия и откровено го пишат в Интернет. Много от тях бягат. Как тогава да убедиш обикновения грузинец, литовец, украинец да живеят "по-руски"? А окупацията на една чужда държава е скъпо нещо. В Приднестровието никой не инвестира, а там хората искат всеки ден да ядат по три пъти. И руските войски също.

Оценка:
-13 +33

Borislav Popov
5 Отговор
Освен русофрениците, кой друг ги чете тия глупости?

Коментиран от #6


Оценка:
-23 +16

rusnak
6 Отговор

До коментар #5 от "Borislav Popov":


Очевидно и тъпаци като теб.

Коментиран от #27


Оценка:
-16 +18

Браво
7 Отговор
Малеее , тук са играли💰за авторчето!
Яко е влязъл в “Матрицата “ ?
Последната година Русия бавно , с дипломация, ум и воля разшири неимуверно влиянието си , и то в цял СВЯТ !Всички Големи вече се съобразяват с Путин , който без шум и палячовщини налага волята си!
Само Авторът , Borkata и хамерската БГ шпиц Лакейска команда отказват да приемат Фактите, и в къси разкази и стихотворения ни замазват очите ...

Оценка:
-28 +20

Русия е прокълната кочина на Злото
8 Отговор
Нямаме нужда от руския примитивизъм в Европа. И от картата личи, че излаза на Черно море от азиатската кочина е не естествен. Мястото на Кочината на Злото и Лъжата е в далечна, непрогледна Азия.

Оценка:
-21 +25

гост
9 Отговор
След разпадането на СССР русийката се превърна в мизерстващ катун с ракети . Вече никой не ги взима на сериозно но просто са суровинен придатък от който се възползват Европа и Китай ...

Оценка:
-19 +20

Челмето.
10 Отговор
Боре,голям кавал си

Оценка:
-4 +9

Кирил
11 Отговор
Раша може да им предложи само феодален капитализъм от юдейски олигарси,за това не е привлекателна за никой

Оценка:
-13 +18

Бай Стойчо
12 Отговор
Русия пак ще ни освободи,и тогава всичките платени демократични соросчета ще искат да станат първи русофили, така както от комунисти станаха демократи. Но този път няма а ги огрее, у 21 век информацията е бърза и огромна, на всички са добре познати от медии и интернет с антибългарските си действия.

Коментиран от #14, #18, #35


Оценка:
-24 +19

Кур за
13 Отговор
гЕРМАНЯ

Оценка:
-9 +1

И аз да кажа
14 Отговор

До коментар #12 от "Бай Стойчо":


От какво ще те освобождава, бе нещастнико? От свободата и европейската принадлежност? Като са ти толкова на сърце Русия и путинизнът, иди се реализирай там- и без това е слабонаселено, имат черноморска ивица по- дълга от нашата. Изтегли си парите от тукашните банки, продай си имотите, вземи си децата, върни си паспорта ( за да ти е нужна пак виза за Турция или Европа), внеси всичко във Внешторгбанк и върви да просперираш в Русия, така ще ни дадеш светъл пример! Аз съм доволен от възможностите, които ми дава Европейското ни членство и не искам руснаци да идват тук, както не са дошли французи, испанци или германци примерно. Мога да покажа какво съм постигнал за 10години откак сме в Европейския съюз, какво са направили децата ми, къде сме пътували, какво сме видели. Хайде, моля ти иди в Русия със семейството ти и ни покажи как ще цъфнете за десет години, пък след това ни занимавай с мечтите си за руско освобождение! Нали Ленин е казал, че практиката е доказателство за верността на едно учение/ теза - чакаме, чакаме някой русофил да даде пример ама де ги?

Коментиран от #16, #26


Оценка:
-18 +24

И аз да кажа
15 Отговор
Пропуснах- обърни си всички пари в рубли!

Оценка:
-9 +17

Бай Стойчо
16 Отговор

До коментар #14 от "И аз да кажа":


Спокойно бе байовото, тва твоите лични благини-къде си ходил и кво си направил, ич не ме интересе. Мен ме интересува България, която умира. Все още има хора които милеят за родина, а ти не си от тях...

Коментиран от #17


Оценка:
-17 +15

Бояришник
17 Отговор

До коментар #16 от "Бай Стойчо":


Милеят за България не за Русия! СССР - УМРЯ проумей го!!! На никой в русия не му е до България, ако могат да изцоцат някое евро със двойно по-скъпата газ и да не платят никакъв данък, като Лукойл - Бургас! На такива баламурници като теб им пускат мосфилм с ракети и уж добрия,, дядя Иван(Путя1) и те лапат мухите! Защо на всички олигарси включително на Путя и Шойгу децата и парите са в лошия ЗАПАД???? ЗАЩО БЕ!!!!

Коментиран от #23


Оценка:
-14 +19

Триацетат
18 Отговор

До коментар #12 от "Бай Стойчо":


Ако руснаците отново окупират България всички българи ще избягат, като тези 2 милиона, които избягаха от комунистическите олигарси и монополи. И инвеститорите ще си съберат машинките и ще заминат. Тука ще останете само вие, сакатите, мързеливи и оскотели рубладжии и ще пукнете от глад, защото руснаците пак ще окрадат всичко и ще го изнесат.

Коментиран от #24


Оценка:
-12 +18

цвък цвък 400
19 Отговор
Проруските тролове наистина нямат никакви пари вече и ги изнасилваме срещу една вафла на ден. Предлагат ни се тук като проститутки и ни молят да изнасилваме и жените и децата им, но ние не сме педофили и изнасилваме само жените им срещу още една вафла на ден.Руската пропаганда в България почти няма пари /заради блокирани сметки от прокуратурата поради обвинения в шпионаж/ и си е наела тъпоумни африкански маймуни за тролове. Няма пари за руси, богати, умни, знаещи и скъпоплатени тролове и поради тази причина каузата на руската пропаганда в България, с която се опитва да провежда хибридна атака към страната ни е ''et maturam causam antequam nascantur morientium''....А на въпроса за САЩ, Китай и Русия и децата знаят че Тръмп е актьор, който само отклонява вниманието докато истинскте управляващи САЩ, а това е Пентагона, разполгат със скоростта на ''американски стахановци'' навсякаде около Русия и Китай новитe хипербързи, крилати, стелт томахоук ракети с неутронни и водородни глави....

Оценка:
-10 +9

Експерт
20 Отговор
Е то ясно, всеки иска хубав дом, кола, условия за живот и образование на децата си, свобода на словото и възможност за пътуване свободно по - света. РФ-НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДЛОЖИ ТОВА!

Оценка:
-7 +13

Един
21 Отговор
Между приятели си, имам неколцина русофили, на въпроса- защо не отидеш там да живееш и работиш, отговора е - ти луд ли си?!!! Един от тях, вече 8 г е в САЩ и сега не е такъв русофил, харесвал изкуството, писателите и жените им но да живее в Русия и дума да не става! Всички са такива! Плещи за Русия и търчи на запад.

Оценка:
-10 +15

ПЕНКО
22 Отговор
КЪДЕ СА ПРОАМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ : ПЪРПОРОШКО И ЦВИЛИЦВИЛИ !? КА СЛОЖИШ КАЗАХСТАН РЕДОМ С КИРГИСТАН И ТАДЖИКИСТАН БЕЗ ДА ПОГЛЕДНЕШ КАРТАТА Е ТЪПО !!! ЧУЙТЕ МАКРОН ЗА РУСИЯ -ГЕРМАНИЯ Е С ЯСНА ПОЗИЦИЯ , А САЩ "НАТИСКАТ" -ГЪЗОЛИЗЦИТЕ ХРАБРИ ДА ИМ КУПУВАТ ОРЪЖИЕТО -ЩОТО СА МНООГО "ВЪТРЕ" !!!

Оценка:
-5 +7

Бай Стойчо
23 Отговор

До коментар #17 от "Бояришник":


Кой за кво да милее?
За руснаците, които ни създадоха Третата Българска държава и си тръгнаха, или за Запада който ни разпокъса жестоко на два пъти- Берлински конгрес и Ньойски договор...или за СССР--който от аграрна страна ни превърна в промишлена държава, или за ЕС--който от промишлена държава ни превърна в бананова консуматорска клоака...

Коментиран от #32


Оценка:
-10 +12

Бай Стойчо
24 Отговор

До коментар #18 от "Триацетат":


Ако бе вярно това което казваш,то нямаше българската нация да се топи, а цигУнският етнос да се увеличава.При беднотия, лошо наследство и състояние от комунистите в страната, е нормално всички да изчезват, но не е така, защото това е писана политика.
Два милиона избягаха от американците, които вършеят тук от 30 години

Коментиран от #36, #37


Оценка:
-8 +10

Крадеца вика дръжте крадеца
25 Отговор
Абе те и Македония така се против нас, щото имаме обща история и до дето мразеха нас, опа учат вече албански, половин Европа и тя още по лошо, знаете да не пиша да не ме цензурират, нищо, че те новините от делата на заразата почнаха пред коледно, май ще излезнат прави пророците, ще бягат през глава обратно, няма спасение от тва там, има неща дето не се купуват с пари

Оценка:
-1 +6

Николай
26 Отговор

До коментар #14 от "И аз да кажа":


Доказателството е че преди 30 години бяхме в десетката на европеиския пазар а сега при развития капитализъм и гей демокрацията станахме бонището на Европа.

Коментиран от #31, #33


Оценка:
-9 +9

27
Този коментар е премахнат от модератор
Наблюдател
28 Отговор
Как кърлежите от пост- съветското пространство загубиха Русия :) :) Няма от кого да цоцат !!!

Оценка:
-5 +3

pantata
29 Отговор
Osmanskata, Britanskata imperiyi po sışiyat naçin se razpadnaha...normalno

Оценка:
-0 +1

бай Даньо
30 Отговор
Рибата още в морето ние слагаме тигана. Той разпада на Рисия още не е почнал.

Оценка:
-2 +3

гост
31 Отговор

До коментар #26 от "Николай":


Ама много си прав..и нещата стават още по-лоши с неграмотници като тебе.Поне една-две запетайки да бе сложил на правилното място..и не казвай сега че руският ти айфон няма вградени препинателни знаци....

Оценка:
-1 +4

Чърчил
32 Отговор

До коментар #23 от "Бай Стойчо":


Не ти е ясна историята. Берлинският договор не разделя България, той просто потвърждава по-ранни дотовори между руснаците и Австро-унгария и Великобритания. Има ги публикувани в сборник издаден в - Москва 1962 година, ако това има значение за теб.
Крайно време е да се спре да се фантазира в минало време как Русия искала да помогне на България. Няма такова нещо - България за руската геополитика, както и всяка друга страна е средство за поститане на цели. Не само за Русия, разбира се, но руснаците търсят любов и признателност. При това, за интерпретирани факти, т. е. гледат на теб като човек втора ръка, а себе си виждат като превъзходен елемент, в това число и необразованото алкохолизирано население. Това, че се чувстват велики, не значи, че са такива.
Най ми са лесни такива, които словоблудстват как Берлинския договор разделил България - прас на масата сборника с договори — руски ли е - руски е, от соц времена ли е - от соца е! А сега чети тук където ти отворих, пише ли Източна Румелия? Пише! Руснаците ли са инициатори или австрийците? Руснаците! Колко години преди войната е? Две! И сега колко ни обичат руснаците че са искали да ни освободят с Истамбул барабар? Ъъъъ...

Коментиран от #39


Оценка:
-3 +2

Отново
33 Отговор

До коментар #26 от "Николай":


Коле, мойто момче, от къде я изрови тази информация за силата на нашата икономика в Европа преди 30 години???? Разсмя ме здраво! Баща ти ли ти ги разказва тези неща или баба ти?

Оценка:
-3 +3

Бъз
34 Отговор
Странна работа господа демократи.
Обвинявате Русия че е оставила съюзните републики на самотек. Че нали те това искаха.
Или не можете да и простите че не ги държи насила в обятията си.

Оценка:
-2 +1

Стой Байчо
35 Отговор

До коментар #12 от "Бай Стойчо":


Пий си редовно хапчетата, ако въобще могат да ти помогнат.

Оценка:
-0 +2

Стой Байчо
36 Отговор

До коментар #24 от "Бай Стойчо":


Наистина хич не си добре.... чуваш ли се какви ги плещиш... "Русия създала третата българска държава...". Смешник! Русия разтури България! Това го знаят дори и врабчетата.

Оценка:
-2 +2

Стой Байчо
37 Отговор

До коментар #24 от "Бай Стойчо":


Ха ха..... избягали от американците в България и емигрирал в Америка. Какво ще кажеш за този факт малоумнико?

Коментиран от #40


Оценка:
-1 +2

Слави Славов
38 Отговор
Русия ще си върне при желание така нареченото изгубено постсъветско пространство,но това икономически не е изгодно за нея.Пък и стига сте плакали за Русия,а кажете какво ще правим с България,ако турците или някой друг поиска да я превземе,а!?Някой ще предложи ли нещо или ще чакаме НАТО да ни защити/на куково лято/!Или Боко и Шкембе войвода ще ни защитават с нарисуваните осем самолета!Та Русия не я мислете,че бързо ще остареете!

Оценка:
-1 +1

Бай Стойчо
39 Отговор

До коментар #32 от "Чърчил":


Я тихо на ушенце ми кажи, кви аджеба са тия по-ранни дотовори между руснаците и Австро-унгария и Великобритания, че нящо ми стана интерясно.

Оценка:
-0 +2

Бай Стойчо
40 Отговор

До коментар #37 от "Стой Байчо":


Я па тоя, най-много българи има у Германия,бе, пръснати са у цяла Европа..и в сащ са отишли също, а видят от любопитство--що чини колониалиста.

Оценка:
-0 +2

Алексей Сергеев
41 Отговор
Всяка Империя, държана в подчинение с оръжие и терор се разпада. Примерите са много:Римската, Испанската, Английската, Руската, Югославската.. Така и с Русия- да забравят великия СССР

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Юън Макгрегър
Актьорът Юън Макгрегър към Борис Джонсън в Туитър:
"@Борис Джонсън, Ти безгръбначна *****."

Още бисери