4 Декември, 2019 13:15 1 852 22

Унгария слуша Москва по украинския въпрос

  • унгария-
  • русия-
  • украйна-
  • виктор орбан-
  • петър сиярто

Будапеща продължава да повтаря на външнополитическата сцена всички разкази, които са от полза за Кремъл

Унгария слуша Москва по украинския въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като не успя да дискредитира Киев на 12-ата сесия на Форума на ООН по въпросите на националните малцинства „Образование, език и права на малцинствата“, проведена на 28-29 ноември в Женева, руската страна реши да използва „тежка артилерия“: унгарският парламент се обърна към руския си покровител - Руската държавна дума - уж за обединяване на усилията за защита на езиковите права на националните малцинства в Украйна, сочи анализ на основните украински медии.

Активирането на отдавна разработената тема на Кремъл за тормоз на националните малцинства в Украйна излезе начело на редица важни геополитически събития. По-специално, в предверие на срещата на върха на НАТО в Лондон на 4-6 декември и преди Нормандската четворка.

Будапеща продължава да повтаря на външнополитическата сцена всички разкази, които са от полза за Кремъл. По-специално, както думите на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин за „изтеглянето на региони от Украйна“, така и думите на посланика на Унгария в Украйна Ищван Идярто за унгарската автономия - това са предварително изчислени информационни хвърляния, за да се окаже натиск върху украинските власти в навечерието на Нормандския формат, който ще се състои на 9 декември тази година в Париж.

Прави впечатление, че още в деня, когато Володин започна да повдига въпросите за националните малцинства в рамките на споменатата конференция на ООН. Сега той се опитва да призове Европейския парламент, ОССЕ и ПАСЕ да "проучат" положението с правата на националните малцинства.

На фона на следващата вълна от въпроса с унгарския език, изпълнителният директор на "Газпром" Виктор Зубков посети и проведе разговори с унгарския външен министър Петър Сиярто. И по чудо, именно върху резултатите от това посещение ставаме свидетели на поредното засилване на проруските сили в Европа с техните атаки срещу Украйна по някаква причина, изсмукана от пръста им.

Но вече всички са свикнали да се използва руския газов монопол не толкова за печалба, колкото като инструмент във външната политика на Кремъл, който все повече се превръща в хибридна агресия не само срещу Украйна, но и срещу „най-близките чужди страни“. И не става въпрос само за Унгария (която по своето време беше в ролята на Украйна, но забрави за нея и в случай на падане на Киев под натиска на Москва руските танкове скоро отново ще се окажат в Будапеща), но и за други доста мощни европейски държави.

В същото време Унгария изнудва Европа в газовата област. Г-н Сиярто намекна, че ако Европа протестира срещу енергийното сътрудничество на Унгария и Русия, Будапеща може да преразгледа позицията си относно санкциите срещу Москва. Точно това очаква Кремъл, който от 2014 г. след въвеждането на антируски санкции от международната общност се надява, че Орбан може да не ги подкрепи в някакъв момент.

За Будапеща е още по-важно да жертва енергийната сигурност на ЕС в името на своя руски партньор. Унгария представи на Европейската комисия законодателен проект за изменение на правилата за ядрена безопасност. Това е необходимо, за да се отговори на изискванията на проекта за 12 милиарда долара за изграждането на две нови АЕЦ „Пакш“ от руската държавна „Росатом“. Четирите блока на тази ядрена централа вече произвеждат повече от 40% от електроенергията на Унгария, което я прави практически зависима от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Само питам

    10 21 Отговор
    А дали проруския боклук Орбан се интересува от унгарското малцинство във Войводина? Или ги е направил курбан на сръбска-руската дружба?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бесен Язовец

    7 14 Отговор
    Ама тези маджари и те са едни фурнаджийски лопатииии, тормозели ги били украинците малцинството им, живеят си там хората по живо по здраво и никой не ги тормози. Не говоря празни приказки, бил съм по тези краища и зная каква е действителноста.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реално

    20 5 Отговор
    Алоооо -нациките в Киев гласуваха анти-човешки закон за езиците на малцинствата-факт.И не само Унгария изпищя-но и Румъния ,Полша,Молдова,Русия...Ама Брюксел си затвори очите с такова лицемерие,че само Унгария и Русия потвърдиха офицялно позицията си.Това украинско безумие ако се бе случило в друга държава,щеше да има вой до Луната.За България и позицията ни не споменавам нарочно-защото всички знаем нашето мото"квот кажат началниците"

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Танас

    19 6 Отговор
    По притеснителното е, че в Украйна има и българско малцинство, което също е репресирано от укрофашистите. Но нашите си мълчат, за да угодят на новия си господар и предават българите там.
    Това, че мнението на Унгария съвпада с това на Русия относно малцинствата там, не значи че играе в Полза на Русия, а просто защитава унгарците в Украйна. точка

    Коментиран от #9

  • 9 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "Танас":

    Репресирано е веществото в черепната ти кутия от руската анти украинска пропаганда.
  • 10 Само питам

    9 12 Отговор

    До коментар #6 от "Реално":

    Защо лъжеш бе троле путлерастки? По закон украинския език е официален и образованието се води на официалния език. Къде виждаш репресия?

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Реално

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Забранено е общуването на обществени места на майчиният език-това не е ли репресия троле? Я виж целият закон-а не само полу-истините в тази статия.

    Коментиран от #12

  • 12 Само питам

    7 13 Отговор

    До коментар #11 от "Реално":

    Защо лъжеш бе путлераст? Няма такава забрана. Има забрана да политическа агитация на майчин език, също както и в България. Скъсахте се да лъжете руските тролове!

    Коментиран от #16

  • 13 Истината

    9 12 Отговор
    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от  36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в село Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #15

  • 14 Хасмокар

    15 4 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Ти защо лъжеш лизач хамерикански? Къде е Унгария с Орбан и къде е кенефа БГ? Да ти ...... продажна!

    Коментиран от #18

  • 15 Истината

    9 7 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Лошо е да си подлога на краварите, знам го по себе си. Едно малко и озлобено човече с пяна на устата и банан отзад
  • 16 robur

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    УМЕН никога не си бил в Украйна Русия Унгария Америка как може
    след това да родиш нещо осмислено
    ха ха ха събрахте се в сайта една група папагали и повтаряте едно и също дори нямате желание да вникнете какво точно пише в статията

    Коментиран от #17

  • 17 Само питам

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "robur":

    Руските тролове трябва да бъдете третирани по руски тертип като чуждестранни агенти. Оказват зловредно влияние с руските си пропагандни внушения, които нямат нищо общо с действителността. Всеки в Украйна може да говори на майчиния си език и да го изучава факултативно. Или в отделни училища. Образованието обаче се води на националният език, както е и ситуацията в България. Но руските тролове прод лжава те да сеету дезинформация.

    Коментиран от #20

  • 18 Само питам

    2 8 Отговор

    До коментар #14 от "Хасмокар":

    Коментар 14 няма ли да го изтриете или да му пиша три ласкави думички?

    Коментиран от #19

  • 19 Хасмокар

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Пиши да видим до къде стига зависимия ти болен мозък, озлобен кум всички и всичко. Да ти ....
  • 20 123

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    А проамериканските тролове трябва да се третират като слуги на окупатора ФАЩ и ще ходят в Белене да нахранят прасетата.
    Има Видов ден
  • 21 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    орбан клати лодката на европа ,но ако лодката се обърне първи ще се удавят унгарците,а унгарците ще обесят него също първи.за сега обаче популиските му номера минават,което е жалко.тои много лесно може да бъде оправен.спират му парите и точно за един ден ще си промени и възгледи и позция.щото унгария е много против европеиския съюз и правила ,но лапа наи-много от тях.
  • 22 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Става ми жал за унгарците. Така са наказани след втората световна война ( половината от територията и населнието им остава извън Унгария) че днес са врагове на всичките си съседи - Сърбия (за Воеводина) , Словакия ( и там има унгарци) , Румъния ( за Трансилвания) , Украйна ... Става ми жал защото това ги тласка да са съюзници с Русия дори за решаването на националния си въпрос. Друга такава държава разбира се е България оградена само от врагове и врагчета ( Мънкидония) . Заради националния ни въпрос на нас българите варгове са ни сърби и гърци , румънците не са приятели, и само с Турция имаме честни отношения от първата световна война насам. В тоя ред на мисли естесвен съюзник на България е Турция ако си преглътнем късогледото отношение на разбиране за етноси и религии. Поне това се вижда от случая на днешна Унгария. Преглътнала комунистическия терор от 56-а и проваленото икономическо развитие на насадения насила соц до 89 г. но все пак заела днес прагматична позиция адекватна на вечните и национални интереси . Де и ние да имахме политици да разбират поне нещо от това което написах тук
Новини по държави: