Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 13:00 22 616 51

Нов вид гориво вещае на Русия големи перспективи

  • метилов алкохол-
  • гориво

Производството на метилов алкохол през следващите години ще се превърне в един от основните двигатели за растежа на руската икономика и най-вече на руския износ

Нов вид гориво вещае на Русия големи перспективи - 1
Снимка: EPA/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Максим Боровков, Михаил Кувирко

Руският бизнес с подкрепата на правителството започна да създава серия предприятия за производство на нов вид гориво - метилов алкохол. Това пряко се отнася до разработването на руски проекти в Арктика, пристанищните съоръжения, както и развитието на търговските отношения с Китай. В бъдеще подобна дейност може не само да промени световното корабоплаване, но и да донесе огромни печалби на Русия.

Производството на метилов алкохол през следващите години ще се превърне в един от основните двигатели за растежа на руската икономика и най-вече на руския износ. До този извод стигнаха анализаторите на „Восток Капитал“, които публикуваха доклад за състоянието и перспективите на метаноловата индустрия. Страната ни в момента произвежда около 5% от обема на метанола в световен мащаб, като е един от основните световни износители, а реализацията на проектите, планирани преди 2030 г., ще засили значително тези позиции, се казва в доклада.

Днес Русия, заедно с Китай, Саудитска Арабия, Тринидад и Тобаго, Иран, е сред петте най-големи страни, произвеждащи метанол. Глобалното търсене на метилов алкохол расте с убедителни темпове - средно 5,5% годишно, а до 2027 г. може да достигне 135 милиона тона. Това се дължи предимно на факта, че метанолът все повече се използва като заместител на традиционните видове моторни горива: той е много по-евтин и в същото време нанася много по-малко вреди на околната среда от конвенционалните бензин, керосин или дизелово гориво. Метанолът се произвежда от природен газ, въглища и други източници; освен това вече са разработени технологии за неговото производство директно от вредните емисии в атмосферата, което е особено важно в светлината на намаляването на емисиите на CO.

Следователно не е изненадващо, че много корабни компании дават поръчки за изграждането на морски кораби, чиито двигатели могат да работят на метанол, а някои големи корабовладелци вече са поръчали такива кораби. Това е само началото на "метаноловия бум" в корабоплаването, убедени са експертите. Разбира се, обхватът на метанола като гориво не се ограничава до корабоплаването по море. В различни световни институти, включително руски, вече се разработват проекти на генератори, автомобилни и дори самолетни двигатели - тоест се създават условия за по-нататъшен растеж на търсенето на това гориво.

„Днес основният аргумент в полза на метаноловите проекти е възможността метанолът да се използва като компонент на морското гориво“, потвърждава Фарес Килзи, ръководител на инвестиционния фонд CREON Capital. „Международната морска организация (ММО) последователно провежда политика за изоставяне на морското гориво с високо съдържание на сяра, като мазута, като приема като негови алтернативи втечнения природен газ или метанола – неговия основен конкурент“.

Ситуацията отваря предпоставките, както е посочено в доклада на „Восток Капитал“, за "експлозивен растеж на руския износ на метанол", и правителството разбира това. Министерството на промишлеността и търговията е разработило стратегия за развитие на химическия и нефтохимическия комплекс до 2030 г., в която производството на метилов алкохол има специално място. В Русия се планира да се реализират най-малко 15 проекта за производство на метанол с общ обем на производство над 19 милиона тона, което ще доведе до петкратно увеличение на общия капацитет.

От най-големите проекти заслужава да се отбележи пристанищният индустриален парк OTEKO на полуостров Таман, в създаването на който частен инвеститор възнамерява да инвестира 8 милиарда долара. Инвеститорът планира да произвежда до 3,5 милиона тона метанол годишно, стартирането е планирано за края на 2021 година. Друг важен проект е инсталация за преработка на природен газ в метанол с капацитет 1,7 милиона тона годишно в град Уст-Луга, Ленинградска област.

Той се изгражда от Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), Балтийската химическа компания (BHHK), компанията Invasta Capital и японската корпорация Marubeni.

Въвеждането в експлоатация е насрочено за 2023 година. Същите РФДИ и Marubeni са съинвеститори в изграждането на ново производствено съоръжение с капацитет над 1 милион тона метанол годишно във Волгоград, на базата на завода в „Химпром“ - и също така датата на изпълнение е 2023 година. Полската компания Ekozon обяви намерението си да инвестира 63 милиарда рубли в изграждането на подобен завод с капацитет 1,6 милиона тона в град Пикалево (Ленинградска област), стартирането е планирано за 2025 година.

Както лесно можете да видите, производството на метанол се намира в непосредствена близост до големите руски пристанища и има обяснение за това.

„През последните четири години нашата фондация обмисли около 15 проекта за метанол и в резултат на това стигнахме до фундаменталното заключение: без обвързване с пристанищата тези проекти са неконкурентоспособни, предимно в логистиката“, казва Фарес Килзи. „Ако метаноловите проекти са обвързани с пристанищата, тогава с достатъчно доставки на газ и ниски единични разходи на тон от крайния продукт, те винаги ще намерят своята ниша на пазара по отношение на ефективността. Тъй като Русия разполага с евтин газ, оперативното натоварване на мощностите е много високо, а експлоатационните разходи са ниски. "

Наскоро медиите съобщиха за друг проект, който беше близо до изпълнение и изключително интересен - изграждането на цяла флотилия от плаващи метанолни инсталации, която ще работи съвместно със съоръжения за производство на газ, включително „Газпром“. Тези заводи под общото име "ФлотМетанол" трябва да бъдат пуснати на пазара през лятото на 2020 г., а в бъдеще флотилията ще произвежда годишно 10 милиона тона метанол. Проектът всъщност съчетава капацитет за производство и трансбордиране: произвежданият метанол веднага ще се излее в танкери, които ще бъдат изнесени в Европа и Югоизточна Азия.

Анализаторите наричат китайския пазар една от перспективните области за износ на руски метанол, въпреки факта, че Китай сам произвежда и частично изнася метанол. Обемът на потреблението на този продукт от китайската промишленост обаче е огромен и той само ще расте. Достатъчно е да се каже, че днес Китай представлява повече от половината от глобалното потребление на метанол - 41 милиона тона годишно.

„Китай остава основният световен потребител на метанол и продължава да го внася“, потвърждава Фарес Килзи. „Добрата новина за Русия е, че Китай в последната сделка за решаване на търговската война със САЩ не премахна митата за метанол, така че има вероятност износът на метанол на китайския пазар да остане печеливш за Русия.“

Според аналитичната група Metanol Market Services Asia (MMSA), в началото на февруари цените на метанола варират от 225-320 долара на тон, в зависимост от конкретния пазар. С други думи, в момента перспективният обем на декларираните мощности на руския пазар може да бъде оценен на 4,3 милиарда долара. За сравнение: през 2018 г. обемът на руския износ на петрол възлиза на 129 милиарда долара, на газ - 49 милиарда долара. В същото време е необходимо да се вземе предвид тенденцията за спад на цените на метанола през последните години - в началото на 2014 г. цената му се приближаваше до 550 долара на тон, но оттогава тя падна наполовина, заедно с цените на газа.

С други думи, дори на фона на огромните приходи на руските износители на нефт и газ, производителите на метанол ще могат да изглеждат достойно.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100

    64 6 Отговор
    Браво - гориво за хората етилов алкохол, а за техниката метилов. Само да не вземет да объркат горивата.

    Коментиран от #7

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 48 Отговор
    Този проект е поредното "ОБРЪЩАНЕ НА СИБИРСКИТЕ РЕКИ".

    Коментиран от #23

  • 3 трудности

    16 3 Отговор
    с комплектацията на персонала . изход -- роботизация на производството .
  • 4 Гост

    28 73 Отговор
    Стига с тази руска пропаганда. Все едно чета статия в "Работническо дело" от 1986

    Коментиран от #24, #38

  • 5 гост

    13 12 Отговор
    Е не е ли още по-евтино наличните корабни двигатели да се конвертират на втечнен пропан? Ниско налягане, ниски разходи за набавяне, нисък риск с доказани технологии и системи за безопасност, лесна конверсия, а и е много важно, че двигателя може да работи на мръсно гориво при нужда и на чисто в пристанищата и каналите, а в открито море да си превключва на корабната смрад.
  • 6 Отдавна трябваше

    74 7 Отговор
    Метиловата технология не е от сега-Ролс Ройс преди години направи самолетни двигатели на метил-но Бритиш Петролиум някак си купиха патента и го потулиха този проект.Канадец беше направил метилов двигател за тежкотоварни машини-камиони,трактори ...но Тексако по схемата на БП също потули проекта.Един руски професор след това предложи двигатели за кораби и кариерна техника и тогава каза така-" за да се развие широко метиловата технология , е нужна волята и интереса на държавата-защото часните петролни компании от световно ниво няма да позволят масово развитие"... И ето,че руската държава го е чула -браво..по-евтино,по-екологично и почти неизчерпаеми източници.Евала на руснаците...
  • 7 куку руку ку

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "100":

    Ще боли глава...

    Коментиран от #19, #39

  • 8 мани мани

    19 47 Отговор
    метанолът е отровен и не става! обаче те блядовете са свикнали да го пият :) това за тях е блажената водка хахаххахахахаа
  • 9 мани мани

    10 33 Отговор
    заработих 74 копейки от сабахлян досега ... така ми отчете сега програмата ... от кгб ми я дадоха и казаха, че трябва да троля хибридно :)
  • 10 мани мани

    7 27 Отговор
    'айде аз съм с вече 80 копейки напреж ... пък вий си седите бедни :)
  • 11 мани мани

    11 39 Отговор
    руската икономика - най-изостаналата икономика! има един раздел в макроикономикса така е озаглавен :)

    Коментиран от #40

  • 12 Челмето

    30 2 Отговор
    Специалисти юнаци веднага взеха да дават акъл.Българска работа ,калпава работа
  • 13 Матей

    32 3 Отговор
    А къде пропадна изобретението на българина Дан Браун за газ-генератор ,получаващ газ от вода с много ценни и широки приложения?Някои страни са откраднали патента и тайно го използват,в България е почти неизвестно.

    Коментиран от #15, #16, #35

  • 14 оня с коня

    14 24 Отговор
    Четейки статията /макар и по Диагонал/ Човек може да остане с впечатление че Емигрантския поток вместо на Запад,ще се обърне на Изток към БЪДЕЩА БОГАТА РУСИЯ.След като обаче се обърне внимание че Авторът на Статията е Руската Медия "Поглед Инфо"...следва "Отбооой - Нещата си остават по старому:)
  • 15 Gost

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Матей":

    Известно е, но го няма. Няма я технологията за разлика от Южна Корея, която прави генератори за Браунов газ

    Коментиран от #50

  • 16 TM гост

    29 0 Отговор

    До коментар #13 от "Матей":

    Човека се казва Илия Вълков.Дан Браун е писател на55 години.
  • 17 TM гост

    12 0 Отговор
    Човека се казва Илия Вълков.Дан Браун е писател на55 години.
  • 18 Лечител

    18 0 Отговор
    Матейчо чичовото,не е лошо да почетеш малко химия и физика,за да не задаваш глупави въпроси!
  • 19 Не е така

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "куку руку ку":

    Тц, нищо веке нема да те боли, 100гр. чист метилов алкохол и си чао.
  • 20 Гад

    14 13 Отговор
    Както винаги нищо ново под слънцето.

    "Ще се превърне"
    "ще засили"
    "ще доведе"
    "ще намерят"
    "ще работи"
    "ще произвежда"
    "ще се излеят"
    "ще бъдат"
    "ще расте"
    "ще могат"
    Ще, Ще Ще. Някога ще се превърнат и от безаналогови в цифрофи. Ще.

    Коментиран от #21

  • 21 Да ама не

    30 7 Отговор

    До коментар #20 от "Гад":

    То така джендовците викахте и за Олимпиадата и за Световното по футбол и за Кримският Мост и за Турски Поток и за С Поток 2 и за Сила Сибир и за атомните ледоразбивачи и т.н.....
  • 22 уткин

    4 10 Отговор
    Ето ложь!
  • 23 goni

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе, ти си правиш майтап, ама на тия им е малко акъла!:) Като нищо ще вземат да осъществят проекта за обръщането на реките и тотално да объркат климата! Предполагам че вече им е по силите. Без това мрънкат че в Сибир взело да става прекалено топло и има опасност да се размръзне вечно замръзналата земя. А, размръзне ли се...! Язък за всичките им градове там начело с Иркутск! Ако, обърнат реките, температурата в Сибир рязко ще се понижи, за сметка на повишената влажност и макар и слабо намаляване на температурите в централноазиатските пустини. Ще стане интересно!:)

    Коментиран от #30, #41

  • 24 Незнаещ

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Бръкнаха ли ти в дупето тясно!
  • 25 Пешо

    5 5 Отговор
    Ще съсипваш едно гориво за да произведеш друго .Тъпо.

    Коментиран от #27

  • 26 Факт

    4 7 Отговор
    А раята гяурска че маа с цървули!
  • 27 Пандо

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    Метиловия спирт ще се получава от метан /може и от кюмюр :) / нищо не се съсипва , така се решава въпроса с транспорта няма да се втечнява метана а ще се налива в цистерни , спирта идва по евтин от бензина по тая технология което е добре за транспорта
  • 28 Генерал лейтенант от София

    2 6 Отговор
    Тези нови разработки бяха подарени от САЩ на Русия преди три месеца, като подарък за едно нещо, но не искам да влизам чак в такива подробности....Това е хубаво, че Русия и Сащ станаха вече дружки и се подкрепят, а нищо чудно и Русия да стане член на НАТО съвсем скоро както е тръгнало.... Я дайте малко инфо за ракетите Ц400, които в продългжение на 4 години коментирахте денонощно? Турция, която в момента ги придвижва в най-различни региони на Сирия, но е аут от НАТО и бройката им е точно колкото на сирийските и руската ВВС в Сирия, та имате ли инфо, тези ракети ще порязат ли с точност авиацията на Сирия и Русия там или самолетите на братушките ще се окажат ''бързи и яростни'' и ще засрамят ракетите Ц 400?? Някак си отбягвате тази тема от две седмици насам, а беше много интересна??

    Коментиран от #42

  • 29 жоро уудстока

    4 3 Отговор
    Щом видях думата"алкохол"изпитах силни съмнения,че крайният продукт ще стигне по предназначение...Освен,ако го правят роботи...А наздравлю!!!
  • 30 ГОШО

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "goni":

    Е и за какво им е да обръщат реките

    Коментиран от #31

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "ГОШО":

    Има някаква икономическа изгода, но екологичната катастрофа в Сибир се оказа, че ще е колосална и благоразумно генсек Брежнев прекрати навремето проекта.
  • 32 Balgarin

    1 3 Отговор
    Do 2030 g.USA I Evrosauza spirat vnosa na stoki I tovari ot Rusia.

    Коментиран от #43

  • 33 Готин

    1 1 Отговор
    А е имало времена в които най-големият износител на дървесен спирт ( CH3OH ) е била България!

    Коментиран от #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Юл Браун

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Матей":

    Дан Браун е писател и то известен, при това - не е българин! Говориш за апокрифните писания за Юл Браун, който бил българин и успял да раздели кислорода от водорода, запалил ги и с получения газ стопява и рязал предмети, като крайният ефект е вода и съответния продукт. Ами, това е отдавнашно изобретение, никаква новост не е и съответно никакъв патент няма над т.нар. "Браунов газ". Истината е, че в България също се появиха разни шарлатани, които уж се отоплявали на Браунов газ, уж в автомобилните двигатели намирал приложение, но в действителност работата е доста измамна.
  • 36 Иван

    2 2 Отговор
    Метанолът би бил перспективен, ако беше навлязъл широко преди 10 години. В момента вече има силна конкуренция в лицето на най-малко 4 технологии, които също са доста перспективни - природен газ, синтетично гориво, електрически ток, водород. Давам веднага пример - за автомобили щеше да е много подходящ ако имаше широка мрежа от бензиностанции, където да се зарежда. Няма такава мрежа, бензиностанциите са кът, а самият етанол/метанол е с поне 0.40 лв по-евтин от стандартния бензин А-95. Двигателите нямат проблем да работят с него, само се сменят уплътненията, за да не се разядат от алкохола. Така че конспирациите, които са в главите на някои коментиращи, всъщност са съвсем безпочвени. Явно е, че у търговците няма интерес да предлагат подобен заместител на бензина...

    Коментиран от #37

  • 37 Седемте сестри

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    Няма, няма интерес.....
  • 38 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Гост прост, че кой те кара да четеш ве таратупняк нещастен
  • 39 Чук

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "куку руку ку":

    Някои да, други кат теб отворковци няма виждат и така)))))
  • 40 Чук

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "мани мани":

    Как е как е шрекът герой Мустафа, пуска ли центове а?))))
  • 41 Лаврентий Павлович

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "goni":

    Кому в Сибири?
  • 42 Лудият ефрейтор

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Генерал лейтенант от София":

    Те не са оперативни още ва
  • 43 Альоууу

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Balgarin":

    Оправи си феса бе гаджал!
  • 44 Нафърфорий

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Готин":

    Тва чадо по онова време дето ДС имаше картечници на всяко кръстовище нали??? Помня го аз това време, и лайноморието като видя още по силен става споменът))))
  • 45 pantata

    1 2 Отговор
    skapanite Braziltsi prei 50 godini zapçnaha daproizvejdat metil ot ostatıtsi na zaharna trastika...lista ot kafe banani kokai.... a RUSİYA OT OSTATITSİ NA NEDOPİTA VODKA....breh kakvo çudo a BİO DİZELIT NA GERMANÇO KAKVO E...İndiya i KİTAY OT desitiletiya po selata proizvejda BİOGAZ ot svinski i govejdi LAYNA...

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Факт!

    9 2 Отговор
    Пишете си, пишете, неграмотни смехурчовци, а в Русия научни, военни и какви ли не институти, все така широко подкрепяни и инвестирани от държавата, работят с пълна пара. А вие, нещастни невежи слагачи и изпълнители на волята на всякакви чужди наредители, се смейте, докато можете! И гледайте тъпо и безучастно как държавата ви отива по дяволите!

    Коментиран от #48, #49

  • 48 free man

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Факт!":

    И какво създадоха-оригинален лек/читав/автомобил,смартфон?!...или само оръжия,на които незнайно защо се кефят псевдобългари и руснаци,живеещи тук/защо ли са избягали от рая/?!
  • 49 Гад

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Факт!":

    Работят финансираните институти и ще произвеждат, ще произвеждат, ще произвеждат. Днес ракета, после като напреднат и тостери.

    Коментиран от #51

  • 50 pantata

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Gost":

    Lavoaziye kak otkri O kisloroda i to predi 200 godini elekroliza...
  • 51 free man

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Гад":

    Ама наистина си гад...но ми харесваш...