Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 09:03 3 483 33

Тъжно е родители да обикалят със страдащите си деца по болници и да чуват: „Не сте за тук“! Мария Брестничка пред ФАКТИ

  • мария-
  • брестничка-
  • детска-
  • педиатрия-
  • болница

Практиката показва, че сложните и тежки случаи пак се озовават от частните в сега съществуващата държавна педиатрична болница, казва тя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проектът за изграждането на Национална детска болница получава нов тласък, след като служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви пред дни, че окончателно е избран „най-подходящият“ терен за изграждане на държавна педиатрия. По думите му теренът отговаря на всички критерии за модерна европейска детска болница. Той е 40 декара и се намира в кв. "Горна баня", район "Овча купел", близо е до специализираната болница по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев". По темата пред ФАКТИ говори Мария Брестничка от Националната мрежа за децата.

- Г-жо Брестничка, защо въпросът за строежа на Националната педиатрична болница се превърна в такава сага?
-
Да започнем оттам, че Детската болница би трябвало да бъде абсолютният консенсус между политическите партии – както и всички теми, свързани с децата. През 2018-а, след като ние - от Национална мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, Асоциация Родители и десетки други организации и граждани, настояхме България да има Национална детска болница, Министерски съвет взе най-накрая решението за създаване на Национална педиатрия. От тогава до сега, обаче, загубихме пет години, в които процесът първо тръгна в грешна посока с невъзможния скелет в двора на Александровска болница, а след това беше нееднократно рестартиран. За тези пет години можеше да построим Детската болница, ако бяхме започнали по правилния начин.

За съжаление, Националната детска болница в един момент се превърна в политически въпрос, който някак измести най-важната преценка – каква болница би осигурявала най-добрата здравна грижа за децата. От Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ още през 2020 година внесохме седем стъпки, които да гарантират, че ще имаме модерна, високотехнологична болница, която е в състояние да осигури най-висок стандарт на педиатрична грижа. Сред тях са анализ на детското здравеопазване и на потребностите, подробно задание и отворен конкурс за изграждането и Пътна карта за управлението ѝ – защото и най-прекрасната сграда е безсмислена, ако няма кой да работи в нея. Не на последно място, настояваме за създаването на Обществен съвет, който да гарантира, че процесът по създаването на Детската болница е прозрачен, публично отчетен и преди всичко – в интерес на децата.

Преди дни министрите на здравеопазването и регионалното развитие обявиха, че е избран терен за Детската болница. Радваме се на толкова бърза реакция след пресконференцията, на която от НМД, БПА, родители и граждани попитахме кога най-накрая България ще има детска болница. Трябва да е пределно ясно, че Министерство на здравеопазването изгуби доверието на хората по отношение на Детската болница. Затова е ключово важно публично да бъдат обявени критериите и аргументите, по които е избран този терен, както и всяка следваща стъпка от процеса. Ние ще настояваме за това непрестанно.

- Колко е нужна Педиатрия на България?
- Ако говорим за Национална педиатрия, България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, която няма Национална детска болница. Децата и техните родители са принудени да обикалят до 14 здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ на територията на София. Колко е тъжно десетки родители да са принудени да обикалят със страдащите си деца по болници и да чуват: „Не сте за тук“. И това не е защото лекарите не искат да помогнат, напротив – на много места детското здравеопазване се държи единствено на доброто желание и отдаденост на лекарите. Между другото, координацията между отделните клиники отнема много време и ресурси на самите лекари и медицински специалисти.
Детската болница е мечта на 40 години за България. След решението на МС през 2018 2 редовни и 2 служебни правителства започнаха прозрачна процедура за създаването на Детската болница, като всеки път на пътя ѝ изникват нови пречки и сензации. Несъмнено, Национална педиатрия е нужна, при това – спешно, но не на цената на компромис с качеството на здравната грижа. А това може да стане само с ясен план, който казва не само как ще бъде създадена сградата, а как ще работи Детската болница, кой ще работи в нея и как тя е свързана с останалите специалисти и детски клиники.

- Какво е различното при такава болница?
- Първо, принципното разбиране, че децата не са умалени възрастни. Децата имат нужда от специално отношение и грижи заради факта, че са човешки същества в много специален период от своето развитие, който определя в голяма степен целия им живот. Всички специалисти, които работят с деца, знаят, че е от особено значение първо как се общува със самото дете – зависи от възрастта му, разбира се, но голяма част от децата не могат да обяснят с думи как точно се чувстват; на тях не може да бъде обяснена сложна диагноза и план за лечение, по начина, по който можем да го обясним на възрастен. Нещо повече, в контекста на болничния престой, който е труден за всеки един от нас, за децата е от изключителна важност да се чувстват колкото се може по-сигурни, а това става с присъствието, участието и спокойствието на родителите. Създавайки детска болница, не можем да мислим само за децата, а и за мястото на родителите. Как и едните, и другите са подкрепени не само с най-добрите медицински грижи, но и с психологическа подкрепа, например.

Второ, нужно е категорично да си кажем, че Националната детска болница трябва да предоставя най-високото възможно ниво на педиатрична грижа в България. И нещо повече – да развива детското здравеопазване. Това е болницата, която се занимава с тежките и сложните случаи и наред с това тя трябва да предоставя възможности за развитие на педиатричната грижа, да обучава млади педиатри, дори да създава възможности за научни постижения.

- Появиха се и частни интереси, но лекари казват, че няма педиатри за две болници?
- Ако става дума за намерението да бъде направена частна детска болница, то, разбира се, частната инициатива също има своето място. То обаче е, след като държавата гарантира работеща Национална детска болница. Проблемът с липсата на педиатри е огромен и, да - няма толкова детски лекари. Нещо повече - въобще няма педиатрични медицински сестри, особено за две болници. Нещо повече, ако погледнем сегашното положение, на база собствения анализ на Министерство на здравеопазването, виждаме, че заетостта на педиатричните болнични легла в София е между 50 и 80%. Няма отговор на въпроса за какво са ни още няколкостотин болнични легла - които ще лекуват кого? Заедно с това практиката показва, че сложните и тежки случаи пак се озовават от частните в сега съществуващата държавна СБАЛ по детски болести „Иван Митев“ – където лекарите работят въпреки недобрите условия, които имат.

- Къде се къса връзката между истинската нужда от такава болница и политическото говорене, за да седим на едно място?
- Знаете ли, в България никой не отговаря за детските политики. Разбира се, ние имаме Министерство на здравеопазването, което отговаря за детското здраве, Министерство на образованието, което отговаря за училището и така нататък. Липсва обаче една институция, която реално да има мандата да отговаря за това децата да бъдат виждани в цялост, а детските политики да бъдат координирани. Така различните решения, които се взимат по отношение на политиките у нас, далеч невинаги биват оценявани от гледна точка на техния ефект върху децата. В съвсем конкретния случай на Детската болница една добра координация между различните системи и политики означава, че тя не само трябва да е високотехнологична, да предоставя съвременна здравна грижа, а и трябва да осигури психологическа и социална подкрепа, да осигури възможност на децата да продължат образованието си по време на болничен престой, да могат да имат възможности за игра, за културни мероприятия… Това изисква координацията на много и различни системи, при това далеч не само в Националната детска болница, но и във всяка една болница, в която деца имат болничен престой.

- И докато само се говори, всичко е за сметка на здравето на децата. Така май излиза…
- Друг голям проблем, който имаме в България, е, че държавата няма план какво иска да постигне за хората под 18 години. Включително и в нарушение на собственото ни законодателство, България няма Национална стратегия за детето, която да казва какво трябва да направят институциите, за да гарантират най-добрата грижа за здравето на децата, включително – при това говорим не само за физическото, но и за психичното и за социалното здраве. Ние все още нямаме и отделна стратегия за детско здравеопазване – макар да имаме уверението на МЗ, че по такава се работи, тя не е обсъдена нито с педиатрите, нито с гражданските организации. Това, съчетано с липсата на отговорна институция, води до съвсем конкретни примери, в които децата „изпадат“ от системите и всъщност те са тези, които плащат за системните пропуски.

- Когато болен пациент се залежи, защо е практика от частната болница бива преместен в държавна. Свидетели сме на това доста често…
- Както споменах, това, което и лекарите споделят, е, че при децата също тежките и сложни случаи накрая се озовават в държавната СБАЛ по детски болести. Както казахме и по време на пресконференцията преди около две седмици - нищо не задължава частната болница да се ангажира с лечението на тежки заболявания с продължително лечение и недостатъчно финансиране, вместо да се насочи изключително към лечението на по-леки заболявания с по-добре финансирани клинични пътеки. Именно затова въпросът за Националната детска болница трябва да бъде решен преди този за частната.

- Как се работи с деца, всъщност. Има ли някаква универсална рецепта…
- Първо и преди всичко трябва да вярваш, че децата са хора и личности. Детството не е универсално – децата са много различни. За да можеш да работиш с всяко едно дете, трябва да го разглеждаш като участник и партньор, а не като обект.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гарабед

    19 7 Отговор
    Много тъжни неща има у нас, ама най-тъжното е, че като дойдат избори и повече от половината не ходят да гласуват.

    Коментиран от #4

  • 2 Избрали били терена, моля ви се

    12 1 Отговор
    Какви прости хорица....не терена на, а близостта на болницата с други специализирани клиники е важна, за да може при нужда спешно да дойде от пешеходно разстояние консултант я по белодробни болести, я по сърдечно- съдови....мястото до майчин дом е идеалното за целта...

    Коментиран от #6, #33

  • 3 1957

    14 2 Отговор
    На вас ви е страх от руснаци,а то родно правителство ви унищожи побързо.
  • 4 Милко

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гарабед":

    Е къ шъ гласува ганя, като трябва да се дигне до родното си място.
  • 5 Вражеска държава

    12 1 Отговор
    Вече никой не е за тук.

    Коментиран от #10

  • 6 ПСР

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Избрали били терена, моля ви се":

    Всъщност,не иде реч за това,някой да идва отнякъде.Въпросът е да се построи,оборудва и логистично осигури мултидисциплинална детска болница.Разполагаща с всички специалисти по детски болести-пулмолози,кардиолози,хематолози,хирурзи,ортопеди и т.н.,и т.н.Така щото,да не се губи време,да се консултира и лекува адекватно.Иначе-от бившата ИСУЛ към СБАЛДБ,оттам към Пирогов или НКБ.....-както досега.
  • 7 Коментар

    16 6 Отговор
    Обаче за още 8 самолетни чертежа (обещания) има милиарди, нали???????

    Нещо да кажете по въпроса, а евроатлантиченца???
    Нали нато ни пазеше, а ЕС ни хранеше???
    А кой ни лекува???

    Поредното доказателство, че на евроатлантическата пасмина в парламента не им дреме изобщо за народа!!!
    Едни 14 млн им се досвидяха да отпуснат за лечение на деца в чужбина???!!!

    И тролченцата ще ми разправят колко лош бил Костадинов????

    Само Възраждане, а като вземат цялата власт, след това и възмездие!!!

    Крайно време е да се осъзнае народът ни, че го карат към заличаване!!!
    Толкова ли сте слепи???
    Толкова ли бананите, дето ги нямаше по времето на соца, ви запълниха всички отверстия и ви направиха, слепи, глухи и пр.сти???!!!

    Никога повече такъв тип евроатлантици в парламента!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коментар

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вражеска държава":

    А кой трябва да дойде да ни оправи положението???
    Пак Русия ли???
    Или тоя път фащ???
    А може би Германия???

    Алооооу заспал народе, като избягаш в чужбина, ще дойде някой друг който да обработва тая земя!!!
    И за какво тогава са се борили дедите ни???
    За какво са давани толкова много животи???

    За да може днеска нацупените и обидените да се спасявате поединично в чужбина ли???
    (Тук визирам само тия дето не мислят да се връщат, а не онези които работят с идеята един ден да се завърнат!)

    А как мислите, че тая чужбина са си вдигнали своя стандарт??? Дали с бягане към уреденото, или със здрава задружна борба и работа????

    На готово е лесно да отидеш, НО никъде другаде няма да се почувстваш у дома!!!
    Независимо колко ще се самозалъгваш и колко дрънкулки ще си купиш!!!

    България е една и тя е рай на земята!!!
    Ако я изоставим доброволно, нищо добро не ни чака!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Енгелс

    9 1 Отговор
    При капитализма е така!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Студопор

    7 1 Отговор
    То не само за децата е така. За всичко всеки гледа да си измие ръцете. "Това не е моя работа", "Това не е в моята юрисдикция", "Трябва ви специалист, аз не съм такъв"...
    Политиката ни е същата. Всички взимат заплата, ама като ги питат нещо - защо питате мен?
  • 14 Българин

    11 1 Отговор
    Хем трябва такава болница, хем като чета какви НПО лобират и подозирам, че пак всичко ще се изроди в поредния параван за източване на народни пари, а ние ще продължаваме да събираме капачки.
    Определено ни трябва закон за чуждестранните агенти, за да има повече прозрачност какво се случва в държавата ни и кой стои зад него. Отдавна не вярвам в алтруизма - тук всеки си гони интереса и гази останалите. Вълчи времена са...
  • 15 8888

    6 1 Отговор
    Какво сте се хванали за "Национална детска болница" в в София. Елитни болници в София има достатъчно---
    Друг въпрос е че всички трябва да са елитни(жокер къде е откаран Роналд Рейгън след атентата??!!) Здравеопазването ни е болно на смъртен одър е ние "Национална детска болница и хеликоптери разправяме. На гол ...чифте хеликоптери и чефте национални болници.
    Трябва да има национална програма за привеждане на всички болници до европейско ниво. Достъпност на всички до зравна помощ... и за 10 години да я осъществим...Жокер т.н. университетски болници какво университеско има в тях, търговски дружества в които се наливат държавни пари и не произвеждат нищо..... Въпрос "Какъв е достъп на човек Ивайловградско село до здравна помощ??

    Коментиран от #32

  • 16 Мъка

    5 0 Отговор
    Мъката да живееш в България.Тази тежка битка доказва,че управляващите държавата са жестоки и безчовечни,след като причиняват тези страдания на болните деца и техните родители.Битка на страдащите срещу държавните институции,които причиняват това страдание и 45 години безуспешно.Срам и позор,липса на състрадание към бъдещето-децата.Ще има ли край на допускането на такива хора във властта,които нямат съвест,срам, човечност и отговорност?

    Коментиран от #22, #28

  • 17 Боже пази България

    6 2 Отговор
    Прочетох коментарите под тази сърцераздирателна статия за децата. Ужасяващо е бездушието и откровената жестокост към болните деца.Боже пази България,най-страшна е липсата на човечност, какво да очакваме от такива хора?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уса

    4 1 Отговор
    Не само тъжно а е по чисто американски модел,гаранция
  • 20 Циник

    4 1 Отговор
    Не стана ли на хората ясно, че на държавата не и пука нито за децата, нито за юношите, нито за никого. Ние със стремглава скорост сме на път да станем провалена държава (failed state); спасява ни все още това, че все пак сме в Европа и няма как да ни дадат да се разпаднем съвсем. Но и това ще се случи ако няма радикални промени.
  • 21 хмм

    1 1 Отговор
    Хубава е.Бих я..
  • 22 хахахах

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мъка":

    Политиците са огледало на обществото, а ти говориш толкова престорено и фалшиво, че ми се повръща.

    Коментиран от #31

  • 23 Край

    3 2 Отговор
    И сега. Защо трабва националната детска болница да е в София. Защо не във Велико Търново или в Стара Загора. За да е в центъра на България. На хората от Добрич ще им е по-удобно да отидат в Букурещ отколкото да дойдат в София. Струпвайте всичко в София после да не се чудите защо града е буквално блокиран.
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    ЖЕСТОКО е това е 32 ГОДИНИ капитализъм
    ИМА БЯЛА мафия
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    МАЛКО са ИСТИНСКИТЕ ЧОВЕЧНИ ДОКТОРИ
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    ПОВЕЧЕТО ДОКТОРИ са ЕТ пази БОЖЕ да не се РАЗБОЛЕЕШ нямаш ли пари ЧЕСТО края Е летален ФАКТ
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ИМА и ДОКТОРИ ЦИНИЦИ които не са ЕМПАТИЧНИСЪСТРАДАТЕЛНИ
    ЖИМЕМ в жесток
    СВЯТ
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мъка":

    ФАКТ
  • 29 Тома

    4 0 Отговор
    Бивш министър на здравното министерство вчер призна че най много пари се крадат от здравната каса.Шефове на държавни болници станаха милионери и минаха по корупция депутатити и министри

    Коментиран от #30

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тома":

    ТАКА е господин ТОМА
  • 31 Мъка

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "хахахах":

    Ако ти се повръща от истината за нещастието на болните деца и родителите им ,това е страшното,за което говоря- пълно освирепяване и бездушие, пълна безчовечност.Общество с такива е ужасяващо.
  • 32 5556

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "8888":

    Размисли и страсти втора част
    Национална детска болница дъвка за електората
    Приемаме, че е построена: Персонал достатъчно няма. Всичко читаво е по частни болници. Приемаме че Бойко Борисов казва " Горанов дай им по 10хил заплата" Да ама не. Парите трябва да се заработят т.е. трябва оборот клинични пътеки. Оборота идва от най-леките случаи. От тежките доход няма. Няма алгоритъм за постъпване в болницата, връзките по вертикала и хоризонтала са скъсани. Клиенти на Националната детска болница стават амбициозни майки татковци решили (предимно от София), че детето им с хрема може да бъде лекувано само в НДБ. Приемат го и се изравняват с обикновена МБАЛ, но оборот трябва да има...Ако го върнат почват едни ревове и сополи по ТВ пък и приходи няма..
    Здравеопазването ни е в кома и само НДБ и хеликоптери му липсват да се пренесе в "един по-добър свят"
    Трябва да започвне да се строи на ново почти от основи и за 10 години да имаме ЗДРАВИОПАЗВАНЕ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.