Last news in Fakti

19 Януари, 2023 14:42 6 567 45

Защо е важно зимата в Полша и Италия да е добра, за да има ябълки в България! Агрономът Роман Рачков пред ФАКТИ

  • роман-
  • рачков-
  • климат-
  • дървета-
  • топло време-
  • ябълки

Как ще се отрази липсата на студ на овощните дървета, разкрива експертът

Защо е важно зимата в Полша и Италия да е добра, за да има ябълки в България! Агрономът Роман Рачков пред ФАКТИ - 1
Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Климатичните промени имат силно въздействие върху фенологията на много и различни видове. И ако промените в явленията, които наблюдаваме през топлите периоди на годината, са лесно забележими, то не такива са тези, които протичат през зимата, когато растенията в умерения пояс са в покой. Недостатъчното количество охлаждащи единици през зимата може да доведе до сериозни проблеми, свързани с тяхното развитие. Това от своя страна пък води до загуба на добиви и по-ниско качество на селскостопанската продукция. По темата пред ФАКТИ говори агрономът Роман Рачков.

- Г-н Рачков, до момента сме свидетели на зима без сняг. Защо снегът и студът са важни за растенията?
- За растенията в умерения пояс снегът и студът са важни неща. И не толкова снегът, а по-скоро студът. В тропика и субтропика за растенията, имам предвид многогодишните овощни култури и говорим за място, на което има ясно разграничаване на четирите сезона, дърветата имат нужда от определени температури, за да преминат през всичките си фази през пролетта и лятото. Но същото може да се каже и зимата, когато те са спокойни и се нуждаят от определено количество студ, за да може да продължи тяхното нормално развитие. Това е установен факт и се използва при сортовото райониране. В зависимост от сумите на студ и сумите на ефективни температури през годината, да се върнем за един период примерно 15-20 години назад и наберем тези данни, те трябва да са основната база, ако човек смята да си прави една овощна градина. Той се базира на тях и по този начин си подбира сортовете. Когато нямаме нормална зима, всъщност ние още не можем да кажем дали няма да имаме нормална зима, защото зимата още дори не е в средата си у нас…

- Но все пак и зимата, а и студеното време, ще са по-кратки?
- Реално това няма никакво значение за сумата студ, която ще се натрупа за дървета, защото всичко зависи от градусите. Както растенията зависят от сумата на ефективните температури с положителна величина през по-топлите сезони, така зависят и от температурите през зимата. По определени формули тези неща се изчисляват. А в момента ние все още не може да кажем какви ще бъдат последствията за натрупания студ, защото има още доста време. Но ако времето продължи да е такова, каквото беше ноември и декември, вероятно селскостопанските производители, които отглеждат овощни видове, ще имат по-малки и с по-лошо качество добиви. Ако продължи да е такова времето, със сигурност ще има много сериозни проблеми с болести и вредители по селскостопанските продукти. Нещата няма да бъдат такива, каквито бяха миналата година, защото може и да падне някакъв сняг. Ще видим как ще се развият дърветата. Ако климатичните условия през следващите два-три месеца се задържат такива и си падне хубав сняг, нещата най-вероятно ще си бъдат нормални.

- Как се отразяват климатичните промени на развитието и живота на растенията у нас?
- Няма как да се даде еднозначен отговор. За да се проследи нещо и да бъдем точни, трябва да се проследи доста дълъг период от време. Не може да говорим година за година как ще се отрази, примерно, затоплянето. Тази година имаме по-мека или по-студена зима, но това по никакъв начин няма да се отрази на развитието на растенията. За да се развият тези растения, които сега отглеждаме, те са продукт на стотици хиляди години еволюция. Нали разбирате, че няма кака да говорим тук за една, две, пет или десет години с било то по-топло или по-студено време, което да окаже влияние на живота на растенията или дърветата. Ако станем свидетели на все по-топли температури, тогава би било възможно в страната да се появят нови видове. Всичко е свързано с международната търговия, със санитарния контрол по границите и много други фактори. Не е само климатът, който влияе. И тази тенденция с продължително и по-топло лято, съчетано със зима с малко валежи, определено ще доведе до проблем с водите. А така ще трябва да се преминава към култури, които са по-адаптивни към такива условия. Но това нещо трябва да си го мислят тези, които се занимават със земеделска дейност. Те просто трябва да си направят съответното планиране и да се адаптират към новите реалности. Никой няма да се адаптира вместо тях, никой няма да измисля и да казва те какво трябва да правят. В крайна сметка земеделската дейност е също вид бизнес, който се планира по някакъв начин. Доколкото може да се говори за планиране в бизнеса. Но всичко зависи от решенията на този, който се занимава с това. Той трябва да реши дали ще се откаже, дали ще поднови работа, дали ще се адаптира с нови неща. Това е личен избор.

- На места вече има дървета с доста набъбнали пъпки. Май топлото време ще подлъже дърветата и при падането на сняг и понижаване на температурите те ще измръзнат…
- Това не е нещо ново. Това е естествено явление и е много възможно да се случи. Но същото е при ранните пролетни слани, когато дърветата са в цъфтеж. Получава се същата работа. Сланата ги попарва и тогава дърветата не дават толкова плод. Не че в България родното овощарство изначално може да задоволи вътрешните потребности на ябълки, примерно. Ясно е, че ябълките идват от Полша и Италия. Така че може би е по-важно какво се случва там, защото случващото се там е от значение какво ще има на пазара в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    95 4 Отговор
    За да има ябълки в България трябва в България да се отглеждат ябълки!
    Както се правеше преди 30 години, преди да дойде "демокрацията" и "евроценностите".

    Коментиран от #13, #16, #29

  • 2 Реалист

    69 4 Отговор
    България е известна по света с ябълки и тъ.пи соросоидни продажни подлоги

    Коментиран от #10, #20, #28

  • 3 честен ционист

    42 2 Отговор
    Няма значение, какво е времето, банани винаги ще има за Ганчо.
  • 4 Тиква

    66 4 Отговор
    Нали по ЕС правилата забраниха на Нългария да произвежда и продава ябълки! Голямите Бг производители изкорениха всичко! Ядем незнайно какви сортове и боклуци трета ръка! Същото и с френските картофи за прасета, които ядем от години! Или и това не виждаме? Кой какво и от къде внася?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бау бау

    23 0 Отговор
    Защото заради полските ябълки, полякините направо пищят, като дойдат тука...
  • 7 Сатана Z

    44 4 Отговор
    Информационният тероризъм в България е факт.Българските производители на ябълки не могат да продават реколтата си на нашия пазар,защото монополистите от Кауфланд са им казали,че докато има ябълки от Полша и Италия няма да работят с БГ производители.
  • 8 един

    26 1 Отговор
    Taka поднесено заглавието е доста объркващо според мен,едва ли не ако няма зима в Италия и Полша то и у нас реколтата ще бъде слаба,а истината е,че няма да има достатъчно количество внос на ябълки от тези страни,а вероятно и цената им ще бъде по-висока!
  • 9 Ако

    15 1 Отговор
    времето кара и занапред така, джанките ще станат маслини !
  • 10 Гошо

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Беше известна , да го кажем точно
  • 11 Селяк

    30 3 Отговор
    Какво ме интересува Полша и Италия? Имам три ябълкови дървета в двора си. Даже не можем да ги изядем и даваме на познати и приятели.

    Коментиран от #21

  • 12 Наблюдател

    43 1 Отговор
    На времето 1989 год. имаше големи ябълкови градини и ходехме на бригади всеки септември да берем и ги изнасяха за куба. Сладки големи ябълки. И грозде, пипер, бадеми, мереши, праскови. Всичко имаше в изобилие. Нямаше безстопанственост, нито набези на орди неоторизирани берачи на плодове, зеленчуци, жИлязУ... Който садеше и сееше - береше.

    Коментиран от #19

  • 13 Правеше се и правило се е

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Преди 50 и повече години,ако не и 100.Преди 39 години всичко в земеделието беше на привършване,прогресивно намаляващо година след година от основаването на ТКЗС-тата.
    В Полша не стана точно така.А полските ябълки,продавани под едно евро за килото стават все по-разнообразни(в смисъл наподобяващи на тия,докарани от най-големи експортьори,като Бразилия и Италия).Е,точно такива полски ябълки едва ли на пазара в БГ ги има,понеже зависи какво/колко е платил вносителят.

    Коментиран от #14

  • 14 Тиква

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Правеше се и правило се е":

    Ти явно не Ядеш полски Яйца от 13 години, спанак, грах, моркови и други? Или си мислиш че са български?

    Коментиран от #34, #40

  • 15 Пропаганда за напреднали

    41 3 Отговор
    Маичицата ви , в Северна България ябълки колкото щеш и остават да гният а ние изкупуваме от Полша! Ето така се затрива нация, унищожи и земеделието,армията и енергетиката и я накарай да крета на подаяния! Затриха полетата с малини, затриха насажденията с арония и накрая купувай боклуците на ЕС!

    Коментиран от #17

  • 16 един

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    За да се отглеждат ябълки в България драги ми гостенино трябват първо ОРА,без ора нищо не става!Всички гледаме да минем по-тънката лайсна с едно максимум с две деца,и по-възможност те завършат висшу,да са я депутати я банкери,я съдии и прокурори с 4 цифрени заплати!Еее, кой тогава да отглежда ябълки за някакви мижави пари дето и семейството си не може да нахрани!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иван

    15 0 Отговор
    Факти Бг, айде върнете ми коментара ако обичате! Или вие ядете нещо друго явно, и не Ви дреме за България и производителите и сортовете и всичко друго!
  • 19 Галина Колева,

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Много сте прав. Никога няма да забравя ябълковите градини от студентските бригади. Едни ябълки с гигантски размери, а и всякакви, но всички толкова вкусни. Жалко то е, че тези, които въпреки всичко искат да работят земеделие им се пречи.
  • 20 Не може да имаш и едното

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    и другото.
    Ние имаме другото.

    Коментиран от #30

  • 21 Да си жив и здрави

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Селяк":

    и да ги ядеш още сто години.
    Ама прасе имаш ли да ядеш?
    Кокошки имаш ли?
    Домати, чушки имаш ли?
    Не може всичко да имаш.
    Нещо трябва да купиш.
    А това което купуваш е от чужбина и в повечето случаи е blокук.
  • 22 НАЙ ВАЖНО Е ЗА. БЪЛГАРИЯ

    14 0 Отговор
    ДА. ИМА. ЯБЪЛКИ
    ОСВЕН. ГНИЛИТЕ. КРУШИ. ДЕТО НИ. УПРАВЛЯВАТ..,
  • 23 И. ВСИЧКИ БЕДИ ПРИ. НАС

    21 3 Отговор
    юДОЙДОХА. СЛЕД. ВЛИЗАНЕТО ВЪВ ФАШИСТКИЯ. БЛОК НАРЕЧЕН. ЕС
  • 24 Ябълка

    20 1 Отговор
    Не очаквах, че български агроном ще се грижи повече за вноса на ябълки от Полша и Италия, а не за българските ябълки! Било по-важно там да има сняг и студ, а не у нас, за да можем да внасяме от тях! Браво, агрономе!!!
  • 25 Българин

    17 0 Отговор
    Яжте евроценности, ябълки няма, ще си спомняте вие за социализъма и ще роните сълзи.

    Коментиран от #26

  • 26 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Имам огромна Ябълка и всякакви други Овошки + РАСОВА СМОКИНЯ чийто плодове въпреки че раздавам на Приятели няма изяждане.Та закво да роня сълзи за СоциализЪма и КомунизЪма,след като БАШКА в Търговските вериги има и от Пиле мляко?

    Коментиран от #36

  • 27 Ами сега?

    7 0 Отговор
    Защо е важно ли? Ами защото в България всички започнаха да разбират само от политика и никой от земеделие или овощарство. Виж,ако е да даваме "акъл" на другите, от това по добри от нас няма!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 логика

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    ябълки от Полша, зърно от Украйна, месо от Испания, трошки от Германия, бензин от Румъния, ток от Турция, а хора, православни, българи, от къде ще получим?

    Коментиран от #33

  • 30 Я да видим...

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не може да имаш и едното":

    Защо не уточниш какво е "едното и другото" или просто не искаш да става ясно за какво говориш? Вярно е, че мафия и демокрация не може да има едновременно защото едното обезличава другото, но това, че не назоваваш нещата с истинските им имена предполага да си съпричастен към разрушителното.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 мани мани

    4 1 Отговор
    1 време комунягите не даваха да се засаждат овошки около блоковите пространства ... ама и хората си имаха къща/и на село и там си сееха ... трябвало е да се сеят овошки все пак около блоковете ... ся щяхме да си берем и ядем ... то не че нямаше де ... тва не се спазваше мно мно и има, но са мно малко дърветата ... та ... сейте си овошки около блоковете! или на село си сейте овошки ... инак най-големия бг производител на ябълки уж ги изкорени, ама нз ... явно италианци и други вносители му съсипаха бизнеса ... това заслужава всеки, който окраде бг производствата с приватизацията! фалирайте! ще ядем вносни продукти! по-добре е! ще си ги купуваме с еврото, което се задава! ей тъй на пук на вас!

    Коментиран от #39

  • 33 я пак!

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "логика":

    А защо не си зададеш въпроса от теб какъв е приноса? Или веднага ще реагираш, че вече си се спасил от "кочината" и даже не гласуваш?
  • 34 В България ядеш българско и то!

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тиква":

    Толкова,колкото е произведено!Колкото селянинът-земеделец е изкарал.Нъл тъй! А той?Малко е изкарал.Ся,за яйцата.Не съм купувал.Само им гледам цената.Почти два пъти по-висока от тая в магазина,където купувам.Или сега по 17,5 евроцента за яйце,така...едро бих казал.Мани ги ония дребните.И нещо от особена важност!Като гроздопроизводителка България,макар и премазвана от ударите на социалистическото управление на земеделието,което си беше чиста проба комунизъм,Начи България успя да запази гроздобрането и винопроизводството в приватизираните вече ви заводи,в чиито магазини се продава вино на едро,т.е. в пластмасови канистери по 3 и 5 литра на едни ниски цени,които се завишават поне по 5-6 пъти повече при закупуването му в бутилка в магазин,произлезли от т.нар.частни винарни,или как там им казват на тия новопоявили се частни винмасиви и сгради с бъчви.Даже може би и по 10 пъти по-малко средства биха излезли от кесията на купувача,ако пристъпи в магазините на приватизираните Винзавод.Стаа дума за качеството на виното,цената и други екстри,от които новият посткомунистически едноличен търговец е далече.

    Коментиран от #42

  • 35 'къф ти е проблема

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Я по спокойно, какви векове и какви 5 лева? само до преди 33 години Германия ни беше сред най големите врагове на света. Докато руснаците ни бяха най големите приятели до къде ни помогнаха и какво постигнахме? Да продължаваме да бъдем най бедната и най корумпирана държава не само в Европа. Също както те продължават да бъдат в световен мащаб.
  • 36 хайлязин

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    Магарешко мляко ли бре?
  • 37 глист

    1 1 Отговор
    Да го дуат бедните.
  • 38 aнтифен

    1 0 Отговор
    голяма ПРОИГНОЗА..ам и децата знаят, че плодове и зеленчуци идват у нас като внос.
    Поне вярно каза, че не можем да задоволим пазара си
  • 39 Да, ама не...

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "мани мани":

    Това за което говориш го направи "бизнеса" когото оставихме да ни води за носа както в политиката, така и в производството. Едните те "душат" за да не произвеждаш, а другите внасят контрабанда, без мита или данъци и така ако решиш да произвеждаш ти излиза двоино по скъпо. Така е когато човек въпреки, че има правни и реални възможности предпочита сам да не участва при изработване на правилата, а за по лесно остави това да го направят други. Те обаче си изработват правила изгодни за тях, а не за другите. И така...
  • 40 ТОЧНО

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тиква":

    и на място казано,... внос от Полша от кралски печурки до пилешко месо ама с траем, все пак нали го има

    Коментиран от #45

  • 41 От Варна

    6 1 Отговор
    Помня ябълковите градини около селата , южно от Варна. Имаше и т. нар. “ палметни” масиви, дръвчетата с човешки ръст, наредени като лозята, храстовидни, но отрупани с плод. Като минеше основната беритба, пускаха народа да дообера . Но и хората не бяха толкова алчни, беряха с мярка. На никой не му минаваше през ума да продава,защото всички имаха. Сега всичко е изкоренено и изорано. Не знам какво сеят, вече не ходя често натам. Така, че да не ми хвалят полските ябълки, дето зреят чак октомври, на хладно, без слънце. А и в България отдавна не се внасят качествени плодове. Прекупвачите вземат най-лошото качество, за да го продадат при по-голяма печалба. Най-ярък пример, скапани мандарини и портокали в търговските вериги, но на европейски цени! А бананите, за които толкова много скачахме, че си променихме и битието в държавата, вече гонят цената на пържолата. В Англия кило банани е 0.87 паунда.
  • 42 виж с'я...

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "В България ядеш българско и то!":

    Защо за всичко ти е виновен кУмОнизАмът, ти като некомунист , през онова време дето го цитираш, какво си направил, колко пъти си изпълнявал дневната си норма, или най-накрая чакаш пред касиерката за заплата.
    Сега не изкаш да купуваш внос яйца или ябълки, например,.. а колко кокошки имаш, колко броя ябълкови дървета имаш. Николко. Защото е най-лесно да се плюе и напред и назад.
  • 43 По добре в България да

    2 0 Отговор
    Се получат добри ябълки и те да купуват от нас отколкото ние от тях, личи си че този е чуждо поклонник и тиквеник
  • 44 Уса

    5 0 Отговор
    Липсата на студ не е проблем за западното ГМО земеделие,но е проблем за здравето на българите,които ще бъдат с една идея по-здрави и щастливи,че западните боклуци не са на тяхната трапеза.Ще замре бизнеса и с хапчетата против диариаизапек с които всеки ден на всеки 10 минути ви ги набиват в кратуните от всички медиини среди.Споко в сащ е същото 1 към 1
  • 45 А в Полша хлябът е по-вкусен.

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "ТОЧНО":

    Даже преди много години попадам в бакалия там в един град и кво да вида?Пред щанда на касата голяма бъчва с бяло,саламурено сирене.Питам бакалина дали е българско.С възмущение и недоумение ме погледна.