Last news in Fakti

23 Април, 2020 09:57 59 371 95

"Биволъ": Прокуратурата и ДФЗ скрили злоупотреба с еврофондове на Десислава Николова

  • биволъ-
  • десислава николова-
  • държавен фонд земеделие-
  • миню стайков-
  • милен цветков

Фирмите около Миню Стайков и Винпром Карнобат правят едно и също – раздробяват дейностите в няколко отделни фирми, за да получат повече пари от Програмата за развитие на селските райони, заобикаляйки ограниченията

"Биволъ": Прокуратурата и ДФЗ скрили злоупотреба с еврофондове на Десислава Николова - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Майката на Кристиян Николов, който уби в тежка катастрофа в София журналиста Милен Цветков, е участвала в схема за злоупотреби за еврофондове заедно с Миню Стайков, която е "покрита" от Държавен фонд "Земеделие" и е игнорирана от прокуратурата въпреки гръмките обвинения срещу алкохолния бос, научи "Биволъ". Фирмата на Николова, с която тя е кандидатствала да точи европейски средства, се казва “Десислава Пешева – Комерс”. На нейно име се води автомобилът Audi Q7, с който беше извършено престъплението на пътя. Ако ДФЗ и прокуратурата си бяха свършили работата по противодействие на измамите, този автомобил би трябвало отдавна да е запориран.

Империята “Карнобат”

В началото на май миналата година Миню Стайков се сдоби с второ обвинение за престъпно сдружение с основна търговска дейност злоупотреба с европейски средства, наказуемо деяние по 248а от Наказателния кодекс. Заедно с още 7 души той трябва да отговаря за източване на европейски фондове от ПРСР (Програма за развитие на селските райони) – съобщи тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев, който даде и име на делото – “Империята Карнобат”.

През юли 2019 Специализираната прокуратура повдигна обвинения и на шестима служители на ДФЗ – директори на дирекции, сред тях заместник изпълнителният директор на ДФЗ и директори на дирекции. Според Гешев те са виновни, че са отпуснали пари на фирми, свързани с Миню Стайков по програмата “Млад Фермер”, а също и по програмата за конверсия на лозята, част от Програмата за развитие на селските райони – ПРСР.

"Биволъ" се сдоби с документи, които доказват, че в “Империята Карнобат” има няколко фирми, свързани с Миню Стайков, на чиито собственици са повдигнати обвинения, но има и други, които не са разследвани, защото ДФЗ е "покрило" данните за престъпления. Сред тях е и Десислава Николова, която е миноритарен съдружник на Миню Стайков в основния му бизнес с производство на алкохол и директор на завода му в Карнобат.

Проверка на ДФЗ разкрива свързаните фирми:

През 2017 г. вътрешна проверка на ДФЗ разкрива свързаност на група еднолични търговци, които кандидатстват едновременно за еврофондове:

ЕТ “ЯНА СТАЙКОВА – КОМЕРС” (на дъщерята на Миню Стайков) кандидатства за 1 725 260,40 лв.

“ГРОЗД- НАСЯ НЯГОЛОВА- 1″ ЕООД кандидатства за 1 883 169,38 лв.

ЕТ “АГРОКОМЕРС-ЖОЗЕФ ФЕГАЛИ” (на съдружник на Стайков) кандидатства за 1 951 707,31 лв.

ЕТ “РЕНИ СТАЙКОВА -КОМЕРС” (на роднина на Стайков) кандидатства за 1 791 701,89 лв

ЕТ “СТЕФАН ГОРИНОВ -КОМЕРС” кандидатства за 1 808 894,29 лв.

ЕТ “ДЕСИСЛАВА ПЕШЕВА -КОМЕРС” (на Десислава Николова, директорката на Винпром Карнобат и съдружник на Стайков), кандидатства за 1 327 208,46 лв.

ЕТ “ГРОЗД -БЕЛУН ХАЗЪРБАСАНОВ” (на служител на Стайков) кандидатства за 1 722 697,96 лв.

ЕТ “ТОПАЗ – ДИМИТЪР БАЛДЖИЕВ” (на съдружник на Стайков) кандидатства за 1 420 230,78 лв.

ЕТ “ЗЛАТЕН ГРОЗД – ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ” (на свързано лице) кандидатства за 1 641 621,22 лв.

ЕТ “МИНЮ СТАЙКОВ-КОМЕРС” на самия Стайков кандидатства за 1 828 934,62 лв.

Общата сума е над 17 милиона лева.

Служителите на ДФЗ работили по кандидатурите на тези фирми са установили, че са налице индикатори за потенциално наличие на изкуствено създадени условия във връзка с чл. 2, an. 36, an. 37 от Регламент (ЕС) 1303/2013 и чл. 60 от Регламент (ЕС) № 1306/2013, а именно, фирмите са декларирали, че са независими предприятия, но не са.

Чрез справки в Търговския регистър и Агенцията по вписванията се установява, че повечето от тези са съсобственици във “Винитера Карнобат”. Освен това заявленията за подпомагане са за съседни парцели, а и всички фирми ползват общ консултант.

Инвестиционните намерения на част от дружествата, явяващи се кандидати, за получаване на безвъзмездна финансова помощ, са сходни и са разположени в съседни имоти в землищата на с. Венец и гр. Карнобат, община Карнобат, област Бургас. Към заявленията за подпомагане, включващи разходи за създаване на трайни насаждения, са приложени договори за аренда/преаренда, в който арендодател е някое от изброените по-горе дружества, което създава съмнения за изкуствено разделяне на стопанствата и инвестициите по проектите.

"Установени са както еднакви изпълнители на разходите за консултантски услуги, свързани с подготовка и управление на проекта, така и еднакви контраоференти. Същото е в сила и за разходите за извършване на строително-монтажни работи и създаване на трайни насаждения. Някой от кандидатите имат едно и също седалище и адрес на управление, като дори са посочили един и същ адрес и телефон за кореспонденция", пишат проверяващите.

От доклада за проверката, с който "Биволъ" разполага, става ясно също, че всички тези фирми ползват обща счетоводна кантора.

Допълнителните проверки за свързаност в Търговския регистър напълно потвърждават изводите на проверяващите от ДФЗ, като се наблюдават и роднински връзки между кандидатите, които те очевидно не са изследвали. Всички фирми споделят също така един и същ телефон 02 962 20 30. Действително на този контактен номер са навързани 32 фирми, които иначе са с различна адресна регистрация, собственици и предмети на дейност. Всички те са обаче свързани с лица и бизнеси около Сис Индустрийс, Винпром Карнобат и Миню Стайков. Същият номер за контакт е посочила и ЕТ “Десислава Пешева Комерс”.

"Биволъ": Прокуратурата и ДФЗ скрили злоупотреба с еврофондове на Десислава Николова
Биволъ

Създаването на “изкуствени условия за финансиране” се счита за измама с еврофинансиране в целия ЕС според стандартите на ОЛАФ. Обикновено то се използва, за да се заобиколят ограниченията за получаване на помощи от едно и също предприятие в рамките на един програмен период. Простото обяснение, че собствениците прибягват до измамата да създават изкуствени микропредприятия, които се използват само като платформа за кандидатстване за допълнителни евросубсидии. По този начин се заобикалят ограниченията, които се налагат пред кандидатите за получаване на субсидии и се създава предпоставка за неправомерно получаване на средства извън регулаторните норми. Тези “микропредприятия” обикновено се създават на името на подставени лица, които с т.нар. “обратни писма” или “контра летър” декларират, че действителният бенефициент всъщност е друго лице, което стои в сянка. При всички случаи подобна практика е с престъпен характер и се преследва като злоупотреба с обществени /в случая европейски/ средства.

Трябва да се отбележи, че Десислава Пешева не кандидатства за пръв път за евросубсидии с тази фирма. През миналия програмен период тя е получила два пъти финансиране по ПРСР и е получила съответно 242 098 лв. за закупуване на гроздокомбайн и 250 117 лв. за закупуване на земеделска техника. "Биволъ" установи, че осем от десетте фирми, изброени в доклада за злоупотреби на ДФЗ, са кандидатствали и са получили финансиране и при предишния програмен период 2007-2013. Тази схема от по-старо време обаче е останал изцяло извън вниманието на разследващите органи. Все още не е късно да се направят проверки и да се започне разследване.

Така става ясно, че и при предишния и при сегашния програмен период фирмите около Миню Стайков правят едно и също – раздробяват дейностите в няколко отделни фирми, за да получат повече пари, заобикаляйки ограниченията. За тяхна сметка много изрядни земеделски производители не получават нищо, защото няма достатъчно финансиране за тях. Парите са отишли при големите в бранша, майстори на тези схеми.

Обяснението на управителя на счетоводната кантора, която обслужва всички посочени по-горе кандидати звучи правдиво, реалистично и житейски логично. В случая, при проверката на дирекция „ ПИ”, не може категорично да бъде определено, че съществуват съмнения за измама, защото не са налице онези умишлени деяния от страна на управляващите и представляващите кандидатите, при кандидатстването им пред Фонда, водещи до определен престъпен резултат и заради които е необходимо да бъде започната проверка по НПК от компетентен за това орган. Те. в случая и към момента не са налице достатъчно данни, факти или обстоятелства, определящи съмнение за извършено престъпление по НК – пишат от Дирекцията в становище за случая.

Така декларациите на всички тези фирми, че нямат нищо общо помежду си, са приети за чиста монета, а не за декларации с невярно съдържание, които ангажират наказателна отговорност и е трябвало да бъдат докладвани на Прокуратурата.

На друг въпроса “Колко са проектите, които са свързани с Яна Минева Стайкова и Рени Михайлова Стайкова?” отговорът изброява повечето от фирмите, които са обект на проверката от 2017 г., но без тези на Миню Стайков и на Десислава Николова:

Проектите, свързани с посочените от Вас лица са общо десет. Те се кандидатствали по ПРСР 2014- 2020 г. със следните дружества:

– „Сис-Индустрийс“ ООД ЕИК 040275584, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.

– ЕТ „Стефан Горинов Комерс“ ЕИК 131055686, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Вин.С. ИНДУСТРИЙС“ ООД.

– „Топаз Мел“ ООД ЕИК 121772636, одобрен проект по подмярка 4.2., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през февруари 2017 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.

– ЕТ “Топаз – Димитър Балджиев“ ЕИК 131303263, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Вин.С. ИНДУСТРИЙС“ ООД.

– ЕТ „Рени Стайкова – Комерс“ ЕИК 131055711, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през август 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.

– ЕТ „Грозд – Белун Хазърбасанов“ ЕИК 131254695, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през ноември 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е “Сънливите лозя“ ЕООД.

– ЕТ „Грозд – Белун Хазърбасанов“ ЕИК 131254695, отказан проект през юли 2017 г. по подмярка 4.1. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.

– „Топаз Трейд“ ЕООД ЕИК 202912262, одобрен проект по подмярка 4.2., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през януари 2017 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.

– ЕТ „Яна Стайкова – Комерс“ ЕИК 102957256, одобрен проект по подмярка 4.1., но не е финансиран, тъй като договорът е прекратен през октомври 2019 г. Консултантът изготвил бизнес плана е „Дим – Аба“ ООД.

– „Вин.С. ИНДУСТРИЙС“ ООД ЕИК 831280490, подаден проект през 2015 г. по подмярка 4.2. Проектът не е разглеждан по същество поради ниския брой точки, получени на предварително класиране, което означава, че не е получил както одобрение, така и финансиране. По тази причина не фигурира в наличната база данни с всички атрибути, сред които е и информацията за неговия консултант.

Така става ясно, че и до ден днешен ДФЗ не вижда свързаност между Миню Стайков и Десислава Николова въпреки очевидните данни за престъпление, които са засечени, обсъждани и дискутирани в работната група през 2017 г. Изглежда необяснимо как така именно субектът Десислава Николова, която играе фундаментална роля в цялата бизнес мрежа на Стайков, изведнъж е отпаднала от групата на обвързаните и обвинени от прокуратурата лица!?

Свързаността обаче е налице и се открива в многобройните общи фирми на Николова и Стайков. Както и в общия им консултант.

От отговор на въпроси зададен на ДФЗ се разбира, че консултантът “изготвил бизнес плана на единствения подаден и в последствие одобрен проект на ЕТ „Миню Стайков-Комерс“ по ПРСР 2014-2020 е “Сънливите лозя“ ЕООД”. Същата фирма е и консултант на “единствения подаден и в последствие одобрен проект на ЕТ „Десислава Пешева – Комерс“ по ПРСР 2014-2020” казват от Фонда.

Собственик на “Сънливите лозя” е Красимир Йорданов. Същият, който е собственик на ЕТ „Агрокраси Красимир Йоранов, доказано свързана с Миню Стайков чрез “обратните писма”. Освен като консултант на проектите на Стайков и Николова, Красимир Йорданов чрез “Агрокраси” кандидатства също за средства по ПРСР.

Бащата на Красимир Йорданов, Георги, притежава една от засечените в свързаност фирми – “Златен Грозд – Георги Йорданов”. Фирмата има един и същ адрес с дежурните консултанти на групата: “Сънливи лозя” и “Агрокраси”. Освен това бащата на Красимир се явява и съсобственик с Миню Стайков и Десислава Николова в общата им карнобатска фирма “Винитера Карнобат” ООД.

"Биволъ": Прокуратурата и ДФЗ скрили злоупотреба с еврофондове на Десислава Николова
Биволъ

Последната е нещо като обща за основните обвиняеми лица в мрежата за евроизмами, а неин управител е именно Десислава Николова. Въпреки ръководната си роля в дейността на свързаните фирми и лица, въпреки че е засечена и описана в Доклад №7 от 1.12.2017 г., точно тя специално остава… извън периметъра на констатациите на ДФЗ и прокурорските разследвания!

Покрай обвиненията срещу Миню Стайков бяха запорирани активи за над 300 милиона лева, похвали се Прокуратурата. Но активите на удобно пропуснатите от ДФЗ фирми са си в тяхно разпореждане и до днес, включително колата, с която беше убит Милен Цветков. Защото разследването е смачкано от ДФЗ, а прокуратурата си е затворила очите за очевидните свързаности на Николова и Стайков.

Вероятно, ако днес беше жив, Милен Цветков би задал логичният въпрос: Защо? и Как така? Отговорите трябва да дадат държавните институции и най-вече Главният Прокурор Иван Гешев, който е плътно ангажиран в аферата около дейността и обръчите от фирми на Миню Стайков още от самото начало.

Недосегаемата наместничка на Пеевски

Защо при толкова данни за свързаност и деклариране на невярна информация прокуратурата не е разнищила целия този обръч от фирми, свързани с карнобатския алкохолен бос, а само част от тях? Дори само декларациите на фирмите, че нямат връзка помежду си, са достатъчни да се повдигнат обвинения за опит за злоупотреба със средства на Европейския съюз.

Ако разследването на Прокуратурата, ДАНС и АФКОС беше задълбочено и изчерпателно, то нямаше да се ограничи само с бушоните в ДФЗ и с част от присъдружните фирми на Миню Стайков.

Но въпросът е дали такова разследване изобщо е възможно, след като на най-видно място в документите, доказващи прикриването на престъпленията, личи името на недосегаемата активистка на ДПС Атидже Алиева – Вели. Именно тя председателства работната група, която укрива данни за злоупотреби на мрежата от фирми свързани с Миню Стайков.

Работната група, която смачква разследването за злоупотреби срещу Десислава Николова, е с председател Атидже Вели

Същата дама беше и герой на разкритията на "Биволъ" в скандала Апартаментгейт. Стана ясно, че тя обитава луксозен апартамент в София, който не е по джоба и, но е закупен на името на нейния баща, който пък е с още по-скромни доходи.

В крайна сметка, вместо да бъде разследвана, Атидже – Вели беше сложена на избираемо място в листата на ДПС и благополучно се сдоби с пост на евродепутат, замествайки КОЙ?

Замествайки избрания за евродепутат, но впоследствие отказал се от поста Делян Пеевски.

Фактът, че сегашното ръководство на Фонда също крие документите, които уличават бившата зам.-шефка на фонда Атидже-Вели в чадър над схемите на Миню Стайков потвърждава, че влиянието на ДПС в ДФЗ не е намаляло ни най-малко след показните арести на директори от Фонда, смяната на предишния шеф Живко Иванов и оставката на земеделския министър Румен Порожанов.

Разследване на "Биволъ"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 133 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновено така става в бегето

    227 6 Отговор
    Покрай някаква случка излизат кирливите ризи на т.нар. " бизнесмени".

    Коментиран от #53, #87

  • 2 Като свински черва са се оплели

    225 21 Отговор
    Мафиотите от партия ГРОБ!

    Коментиран от #84, #85, #89

  • 3 .......

    175 11 Отговор
    Нема такава държава !

    Коментиран от #22

  • 4 !!!

    189 7 Отговор
    КОМПИРите, що спят? Айде конфискация на цялото имущество, майката в Сливен, синчето поне за 20 г, а по-добре доживот при Бай Ставри "нежия" и да се даде ясно послание, към себеподобните им ! Ама няма, как да стане в държавата на Боко, гарван гарвану око не вади!
  • 5 Дремете овци

    104 10 Отговор
    Още може да се свлича !!!

    Коментиран от #90

  • 6 ППълен ташак

    181 6 Отговор
    Гешеф крайно време е да разследваш "прикривателя" Цацаров. Интересно, ако животното-син не беше убило Милен Цветков, колко още време тази щеше да стои "прикрита"?
  • 7 Българина реве само ако

    70 16 Отговор
    Му бръкнат в собствения жоб -тия пари са от ЕЮ боли го

    Коментиран от #69

  • 8 Само минавам ама да..попитам ..де..

    52 79 Отговор
    ИМПЕКСОВАТА ПРИВАТИЗАТОРКА върна ли .. ОГРОМНОТО ДАРЕНИЕ от Другаря МИНЮ И КОМПАНИЯ?
    ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ОТ ДОНДУКОВ 2....ПИТАМ....

    Коментиран от #93

  • 9 Киро Змея

    23 69 Отговор
    Тая "нова информация" я побликуваха преди месец в ПИК, дори МНОГО по-обширна.
    Почему другарите от БИВОЛЕТО, я разкриха с..нежелание ,именно сега?

    Коментиран от #34, #64

  • 10 1234

    115 11 Отговор
    Тръпки ме побиват. Бойкооооооо, осъзнай се. Направи поне едно едничко нещо за тая държава.
  • 11 jorkaev

    145 13 Отговор
    И това се дребните риби (с тези насрани Аудита)... представете си тези с офшорните сметки и къщите в Барцата ... с хеликоптерите... с яхтите... Тези за това са сложени - да горят първи или .. ако мине - мине ... всичко рано или късно придобива естествения си ход.
  • 12 Хаджи Хаджи Българин

    85 5 Отговор
    Поговорката за баницата я знаете!
  • 13 Последния софиянец

    94 4 Отговор
    Обикновена секретарка - бушон.
  • 14 Тук трябва да се намеси службата на ЕС

    122 6 Отговор
    за борба с измамите,защото излиза,че прокуратурата не може да се справи,а това са евро-средства.

    Коментиран от #25

  • 15 1234

    99 13 Отговор
    Ето така работи герб, искам европа да спре парите веднага, за да чуя какво ще мънка ББ и как на БСП им спрели парите...
  • 16 Истината

    92 15 Отговор
    ГЕРБ=БСП=ДПС!!
    Чакайте да ви оправят!!
  • 17 ревизор

    60 6 Отговор
    Всичко ли е КОМЕРС в тая страна? КОМАР С ИЛИ КОМАР БЕЗ няма ли? Нали такива фирми брояха комарите по Дунава?
  • 18 г-н.Р.Радев...

    24 8 Отговор
    Знам !
  • 19 Абе КЪДЕ Е

    110 5 Отговор
    Кьовеши?И КОГА?Мисирки и мисири,ТОЗИ ПЪТ поне се борете за СПРАВЕДЛИВОСТ в памет на КОЛЕГАТА ви Милен
  • 20 боцмана

    46 5 Отговор
    От днес вече няма да се казва Карнобат , а Кастърбрич.
  • 21 Фермер

    86 4 Отговор
    Да ни пратят един Италиански прокурор
  • 22 анализ от шопо

    51 8 Отговор

    До коментар #3 от ".......":

    Е па нема, оти нема и здраво дръво, а нема и кой да маа с него !
  • 23 Рошко

    48 10 Отговор
    И това ще се забрави, Гешев вече го привика
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ачо

    45 4 Отговор

    До коментар #14 от "Тук трябва да се намеси службата на ЕС":

    Моля те подай сигнал.на ес
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пепи

    62 10 Отговор
    ГешеФФ, нещо ??!! Или ще се прави че проверява Иван Костов?
  • 29 И са ко прайм

    70 4 Отговор
    Така ли ще оставим нещата, вместо да си развиваме страната, тея крадат, а ние ще плащаме?! Сега и убийци станаха!
  • 30 пидиди

    61 3 Отговор
    После ЕС виновен за всичките ни дертове. Ама кой ми сра в гащите е цялата работа.
  • 31 Един шофьор

    49 6 Отговор
    Не е виновен само Божков още бая има.

    Коментиран от #55, #57

  • 32 колко

    71 9 Отговор
    А КОЙ взема комисионните на тези милиони??? Колко пара взе за да не вижда и не чува??? Колко се даде на горе на главния??? Защото сте прости, затова сте и най бедни. Радвайте му се още.
  • 33 Писна ми

    64 7 Отговор
    Никой не вярва на каскетурата, но стадото овчедушно мълчи и чака отнякъде да дойде помощ, затова най добре да идва Кьовеши и да ги почва
  • 34 Идиот

    37 10 Отговор

    До коментар #9 от "Киро Змея":

    Това не е работа на медиите а на Каскета
  • 35 Панов

    30 35 Отговор
    Не ме учудва защото същите фирми и лица са основните спонсори на бсп

    Коментиран от #70

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ясно ми е

    63 3 Отговор
    И да не си специалист е ясно за какво иде реч. Една фирма с няколко собственика е разследвана. Единият собственик е в ареста, а другия не. И да не си специалист ще се светнеш, че нещо не е ОК. Още повече когато от медиите се разбира как на този в ареста му правят проверки на всички фирми с неговото участие, а на този който не е в ареста не правят проверки на останалите му фирми и чак като се извърши друго престъпление се сещат да го проверяват.
  • 38 Лекар БГ

    71 5 Отговор
    Тотална мафия.Оплитане,кражби,злоупотреби.И съответното"височайше"мълчание и слепота.
    Тази"дама"плаче за конфискация и затвор от всякъде.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 злобар

    22 43 Отговор
    Ей много завистливи и злобни хора сме брей . Абе щом могат нека крадат , а Вие щом не можете поне не пречете че така пречите и за развитието на Демокрацията . А и що за Демокрация ще е без кражби,наркотици, клошари и мошенници.

    Коментиран от #47

  • 42 Ю Кортес

    23 26 Отговор
    От същите дойдоха парите за кампанията на мая костинбродска
  • 43 кАЛИНКИТЕ ОТ хИСАРЯ КОГА ЩЕ ВРЪЩАТ ПАРИ

    37 5 Отговор
    Калинките от Хисаря освоиха този занаят за 30 милиона лева ,никой не ги търси,не ги търсят за фалшиви договори ,фалшиви записни ,
    запаведи и фалшиви справки в ДФЗ.
    ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА БЕЗООБРАЗИЕ, СЕГА И ЗА КАНАЛИЗАЦИЙТЕ ЩЕ ИМ ДАРЯТ 15 МИЛИОНА ,ЗА МОГАТ ДА ДАРЯВАТ НА ДРУГИ ПО ВЕРИГАТА.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 И кво праим ся?

    39 7 Отговор
    Гешев? Къде си?
  • 46 Варна

    56 7 Отговор
    Страшно е да се живее в тази държава.
    Ние сме на новото на държави от латинска Америка. Корупция, кражби , измами , мафиоти , политици , съдии , прокурори , журналисти, всичко е корумпирано и надежда няма.
  • 47 Оня

    22 3 Отговор

    До коментар #41 от "злобар":

    Иронията е хубаво нещо но грамотното писане е още по-хубаво ! Та наблегни над буквара , а не над коментарите в нета! И най-смисленото изказване губи смисъл , когато е написано неграмотно !
  • 48 Ужас

    26 9 Отговор
    Юнак калпак се е покрил нещо. Всичко това трябва да спре и властта да мине в ръцете на народа (още спящ), като всички тези схеми и "богаташи" бъдат спрени и вкарани там, където им е мястото!!!

    Коментиран от #60

  • 49 ЗАЩО

    40 12 Отговор
    Защо продължавате да криете, че малката ду хал ка от Жипката е дъщеря на прокурор от ГЕРБ ?

    Коментиран от #65

  • 50 кривия

    21 2 Отговор
    Десо, изгоре, нали си го знаеш?!?!
  • 51 БГ е Колумбия на Балканите

    26 7 Отговор
    2020г.
  • 52 Ники

    26 11 Отговор
    Тази лелка е бушон , истинските крадци са ДПС и ГЕРБ
  • 53 ГОСТ

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновено така става в бегето":

    Както излизат така и ще се заметат под килима тези боклуци !!! Възмездие чакайте само ,че на оня свят !!! ТУКА НЯМА!!!
  • 54 Българина

    23 8 Отговор
    А сега плюйте "Бивол", смрадливи ГЕЙберастчета.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Кой68

    20 7 Отговор
    Да дойде Кьовеши.
  • 59 ЕС и Ек

    14 5 Отговор
    са в зимен сън
  • 60 Кой68

    13 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ужас":

    Тия работи се правят от хора с положение в обществото,а народа е инструмента..Виж как и кои са лидерите на Френската революция и у нас Априлското въстание,а ако щеш и Вел.октомвр.революция.....Народа няма как да управлява/освен с гласуване/защото всеки е със собствено мнение...Но мечтите са безплатни.

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ужас

    5 7 Отговор

    До коментар #60 от "Кой68":

    Има, като се прави референдум за всичко. Прави се сигурна система, всеки достъпва с потребителския си профил и гласува. Законите се изменят със строги наказания за подкупи, прикриване на подкупи, информация и т.н. Стимулира се малкия и средния бизнес (не са в София), като се вземат по-големи данъци от големите фирми. Но най-важното е да се спре корупцията на най-високо и всички да си понесат отговорност. Това действие ще направи конкуренцията в страната нормална и няма да има картели, ще има постоянно намаляване на цените, нови технологии и всичко!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Добър ден

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро Змея":

    Другарю змей,ти десен ли си,или си червен? Копие под индиго!
  • 65 Е кой е той

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "ЗАЩО":

    Да не е фейк,досега никой не е посочил конкретно лице.
  • 66 Алеко КАН

    13 7 Отговор
    Недосегаемите : Комунистическия Падишах Доган ; Сатрапа му Пеевски ; ДПС=ДС-комунисти и Страхливо/Послушкото Бойко - Мафията управляваща България днес - В ДЕЙСТВИЕ - прикривани от прокурорската метла/лопата - ГЕШЕВ !!!
  • 67 НЕУТРАЛЕН

    11 3 Отговор
    СТРАШНА РАБОТА!!!!!!!!!!!! ОЩЕ КОЛКО ЛИ ИМЕНА ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ- ОСОБЕНО НА ДЕПУТАТИ????????????????????????????????????????
  • 68 Миню

    21 2 Отговор
    Ех, а всичко започна така славно и по БКП-мед и ДС-масло с Приватизационен Фонд "Мизия Тракия Македония", където бяхме в един управителен борд с Краси Каракачанов, Коко Кънчев (днешен екологичен зам.министър по боклука), Толя Величков (днешен военен зам.министър по икономическите въпроси и плащанията на бюджетните милиарди), с братовчеда (ЕТ Кондор - Данчо Кънев) и майката (ЕТ Василка Върбанова Макс) на бившия БЗНС-Мозер (калиционните дружки на караПраси заедно със Ст. Софиянски - свата на Черепа) земеделски министър Венцислав Върбанов, ....! И ако си мислите, че тия гиорните само мъкнеха от нас къркачка на аванта ht tps : // w ww . bg dnes . bg /Article/2547961 - жестоко се лъжете! Що пликчета "Билла" пълни с пачки отиваха с всяко кашонче къркачка - само може би Цветан Василев е давал повече пълни пликчета на караПраси "за издаване на патриотична книга"! Но всяко зло за добро - сега жената на караПраси - наблюдаващата прокурорка Росица Каракачан - Слабакова (братовчедка на избрания с купени цигански гласове ДС-МВРо-евродепутатин Андро Слабаков - също известно пиянде), ще направи и невъзможното за да се потули случая и напълно оневи синчето на Деса Спиртната (да не се бърка с Деса синоптичката, нито с Деса генерал Радева, още по-малко с ГЕРБ-вампиро Деса!)! Щото ако взема аз да вадя документите по дати и по суми и ги свържа с СИС-Индустри аферите с фалшивите и/или липсващи бандероли, ТИРовете с контабанда, ....... Пеевски ще почуства обиден, че е доста ед

    Коментиран от #81

  • 69 Райко

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българина реве само ако":

    Реално нямаме работа в ЕС. Само с мушенгии не става. Мислите ли, че тия неща не се знаят?!
  • 70 Иян

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Панов":

    ...и други .
  • 71 булгари

    4 4 Отговор
    Ще чакаме пак някой отвън да ни спаси ,само с гласуване нестава
  • 72 ахоихо

    8 4 Отговор
    А,добър ден!Добре ли спахте?Или може би "добре ли срах*те? :)))Те така,българи.Ето я наща държава,нащо управление и наще "звезди".Щом е от наще,няма проблеми.Те наредени НАШ,корумпиран,НАШ,корумпиран.Един свестян зян няма!Един!
  • 73 666

    3 4 Отговор
    вятър ми духа каскета ,докато ходя! Ехоо , г-н Гешеев................
  • 74 експерт

    9 2 Отговор
    Точно тия боклуци от ДФЗ дето всички са мекотели разплути от корупция с партийна оцветеност затова са там да са подлоги на мафията от ДФЗ отдавна изгониха всичко което е гръбначно ......Просто погледнете фотоси на главните мекотели за кво ядене и пиене иде реч....
  • 75 Го4о

    3 5 Отговор
    Биволъ лъже всеки ден! Днес също.
  • 76 Холмс

    6 2 Отговор
    боя се, че както е тръгнало, вируса със сигурност ще мутира и ще почнат да умират освен възрастни и такива с много гушнати пари, самозабравили се и тем подобни .. а още по-страшно може да стане, ако мутациите бъдат подкрепени от безработни, гладни и ограбени и обезверени хора
  • 77 разлика

    4 1 Отговор
    това са дребни риби цаца,където ни занимавате търсете паламуди не риба цаца там е заровено кучето

    Коментиран от #79

  • 78 сметало

    1 1 Отговор
    тия са окрали повече пари за дрога и от боико има паре да избият сите 7 милиона овце в бълхария
  • 79 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "разлика":

    Не паламуди, а това са акули надушат ли парата жална ви майка!!!!
  • 80 Българин

    3 1 Отговор
    Където и да бутнеш в тази "демократична" държава, все ще излезе смрадта на корупцията. От "преустройството" на другарите, до "демокрацията" на господата/рите, целта на управляващите е била ГРАБЕНЕ.
  • 81 Истината и само истината

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Миню":

    Миньо, много от тези истини, са ми минавали през ушите ,но ти така достоверно ги описваш ,че няма как, да не ти вярвам.
    Паметта ти е като бръснач, а дисперсията на резилите е почти всички, които са почетни членове на българската "БАНКА НАП".
    Тук в тази банка няма ,лихви, няма молби,няма договори, казва
    Доган на ,Премиера -дай им, и" НАП "-ДАВА, ББР, освоява пари за кризи ,после, че изгонили офшорчето Маврудиев, боли го някой оная работа , отдавна ги е превел в офшорката НА КОЙТО ТРЯБВА.
    Денги вперьод и Доган на бял кон за милиарди, Гергов е бял дерт!
  • 82 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Спокойно! Цели 3 съдебни инстанции бдят на тази и много други далавераджии нищо да не се случи! И съдиите са хора и на тях им се карат Бентлита!
  • 83 VVV

    2 3 Отговор
    Еми кво да очакваш от ЕС .Вземат ти парите за да ти казват на кого да ги раздадеш без да има файда за народа. Ама тука вече е работата на журналистие да обеснят на народа че вместо да си хвърляме парите на боклука е по добре стях да си направим АЕЦа и поне да имаме евтин ток. и други такива хубави работи. сега се канят да хвърлят 300 милиона за пристанещето на Киро гела в Бургас .Сякаш той е много беден и не може със заем да си го оправи.
  • 84 Скрили ги от себе си

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Като свински черва са се оплели":

    Въпроса е, от кого ги е скрила Прокуратурата, оплетените свинските черва , на прокурорско ,окръжно чедо ли са се оплели , или са на Гешев?
    Или, по съкратената процедура, кой от Прокурорите взе рушвета?
  • 85 Геро

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Като свински черва са се оплели":

    А ти си мислиш, че БСП са изключение?????
  • 86 Ягуар

    1 1 Отговор
    Е, айде сега и вие. Това се знае още отдавна, но просто сега някои е нарочен и затова ще изгори. Останалите ще продължават така да точат средства. Лошото е,че то ва е изцяло паразитен модел и не води до нищо добро за в бъдеще.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Мартин

    1 2 Отговор
    Видя ли, че е разследване на "Биволъ" и вече спирам да чета! Много тенденциозно пишат и само срещу Борисов! Едно разследване срещу престъпленията на Иво Прокопиев не направиха досега, за да ме убедят, че не са тенденциозни!
  • 92 Таня

    1 1 Отговор
    На Гешев освен пещерска му се пие и карнобадска...
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 mi-ni

    1 1 Отговор
    И на всичкото отгоре майката е на свобода, въпреки всичките злоупотреби до сега, даже плати за свободата на синчето си- алкохолик,наркоман як и убиец... :(
  • 95 кьовеши

    0 1 Отговор
    Идвам, идвам, че много ви е кьорава прокуратурата.