Last news in Fakti

5 Октомври, 2021 17:07 7 985 20

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: Спрямо Пеевски има един щит, който на този етап е непробиваем (ВИДЕО)

  • надежда йорданова-
  • пеевски-
  • щит-
  • непробиваем

КПКОНПИ към едни е бухалка, към други чадър, казва депутатът от "Демократична България" в 46-то НС 

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: Спрямо Пеевски има един щит, който на този етап е непробиваем (ВИДЕО) - 1
Снимка: ФАКТИ

Новините, които заинтригуваха цял свят, във връзка с отварянето на "Кутията на Пандора", потвърждават всъщност всичко това, на което ние станахме свидетели и установихме по време на кратката работа на нашата комисия. И всъщност посочват с още по-голяма тежест какъв е проблемът с неотговорените въпроси защо нашите институции не работят. Моите притеснения са, че в тази ситуация, по начина, по който е конструирана Главната прокуратура, начело с Главния прокурор Гешев, както работи ДАНС, след две години ако се видим с Вас при следваща порция новини , ще си говорим същите неща.
Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Надежда Йорданова, депутат от "Демократична България" в 46-НС и председател на временната Комисия "Магнитски"

Нека се върнем към 2013 година и какво мога да споделя от информацията и наблюденията, които получихме по време на работата на Комисията/ това засяга депутатството на Делян Пеевски в 42-то НС и в качеството му на народен представител от ДПС и няколко дни председател на ДАНС- бел. ред/
Но така или иначе фактът е факт-Пеевски бе избран за председател на ДАНС. Това е през същата 2013 година, за когато са тези интересни факти. Особено интересен е фактът, който ние видяхме в отговорите на ДАНС ,че Делян Пеевски е получил своето разрешение за достъп до класифицирана информация на най-високото възможно ниво на 11 юни. В общественото пространство бяха повдигнати доста въпроси как може той буквално за часове да мине проучването и да получи достъп до тази информация. Но, забележете, че този достъп е отнет не веднага след като се оказва, че той няма да заеме тази позиция. Той е отнет едва на 21 октомври 2013 година. Тоест Пеевски същата тази година е имал достъп до най-високото ниво на класифицирана информация, включително и НАТО. Ситуацията, в която се е оказала българската държава, е меко казано тревожна. И критична от гледна точка на нашите партньори. И при тези обстоятелства пак да припомним това, което ни казаха както Прокуратурата, така и ДАНС. Срещу Делян Пеевски има образувани 13 предварителни проверки, едно досъдебно производство. И всички те са прекратени без никакви последици.

Пеевски първите години като депутат декларираше съвсем скромно имущество- жилище и един стар "Опел". След това в рамките на две години той забогатя десетократно. Имаше проверка в НАП. И там не бяха констатирани нарушения. По информация, която имаме от КПКОНПИ, спрямо Пеевски също не са установени несъответствия. Или пък не е започната проверка дали има незаконно придобито имущество.
И тук се връщаме към проблема с КПКОНПИ. Многократно сме говорили, че спрямо едни той е бухалка, а спрямо други е чадър. И защо се получава така? Защото тази комисия се задейства тогава, когато или Прокуратурата "натисне копчето", т.е. стартира процедурата при образувано досъдебно производство, или когато НАП установи някакви драстични разминавания. Ние виждаме как спрямо Делян Пеевски има един защитен щит, който на този етап изглежда непробиваем. Именно за това Народното събрание трябва да си свърши работата, за да направи необходимите промени.

Нека да изясним, че тази теза- на ДПС, че попадането на Пеевски в полезрението на закона "Магнитски" е недоразумение, претърпя пълен крах. И то само преди няколко седмици при проведеното изслушване на Европейската Комисия в Европейския парламент. Тогава представителите на ДПС наистина поддържаха тази теза. Но тя срещна един много остър отпор, включително и от тяхното политическо семейство- АЛДЕ. То каза ясно, че не могат с правни аргументи от други казуси да ползват чадъра на европейското законодателство за прикриване на корупцията. Че поведението на ЕК е недопустимо със своята пасивност и с отказа да погледне и да посочи проблема право в очите. Заедно с това този спор разпростря проблема, включително и в Германия. Там много остри думи бяха отправени спрямо Меркел, която твърде дълги години е потупвала Борисов по рамото и му е осигурявала гръб. По тази тема ние вече намираме съмишленици и извън България.
Във вътрешен план това, което се видя, бе оглушителното мълчание на ГЕРБ. ДПС използваха гласа си единствено и само да бъдат адвокати на Пеевски. БСП имаше средно активно участие, ИНТ в някои случаи бяха активни, в други имаха странни свои действия. Това е, защото е тежка тема. Тя не е сладка, не е лесно разбираема. Не може да се представи като захарен памук на обществеността. И това попречи на твърде активната работа. Но като цяло мога да кажа, че духът в Комисията бе по-скоро колегиален. Моето притеснение бе и това, което виждах, е липсата на желание за задълбочаване на по-сериозна работа по проблемите. Може би и защото времето не ни стигна.

Целият разговор може да проследите във видеото:


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7646

    14 6 Отговор
    По тъпо заглавие не можахте ли да измислите. Мисирки.
  • 2 FEFE

    37 5 Отговор
    ДПС е ОПГ!

    Коментиран от #18

  • 3 истина е

    48 8 Отговор
    Каскета и цацата са за по 100 год. затвор ,а тиквата за 1000 год.

    Коментиран от #15

  • 4 Какво стана

    5 14 Отговор
    Руските космонавти стиковаха ли се с МКС?
  • 5 Бамбука

    31 6 Отговор
    Една умна жена, но няма кой да слуша. Поздравления !
  • 6 Българка

    44 4 Отговор
    За да има справведливост и правосъдие, като начало трябва да бъдат отстранени Гешев и Цацаров и подведени под отговорност за съучастие в ОПГ с мутри. А Пеевски е нарицателно за корупция

    Коментиран от #19

  • 7 Стига с тези мисиркини БакШиши

    9 8 Отговор
    Пак информация За ШИШИ
  • 8 Бандера

    12 7 Отговор
    Сега..... Пеевски, Данчо Ментата, Петър Чобанов, агент Сава(Сергей) и т.н руски милиционери ли са, или турски? Питам едни патрЕоти и русофили. Риторично.

    Коментиран от #13

  • 9 123

    17 5 Отговор
    Каскета+ милиционерите, прокуратура са общо над 70000 маймyни.Въпроса е :за чий чeп ви се плащат заплати плужеци мaзни.От мaнгaла кокошкар до турското пpace ,всички са невинни.
  • 10 ОСВИРКВАТ ОГЛУШИТЕЛНО ДЕ'БИЛА

    3 12 Отговор
    В... ЗАРАТА!! ПЛАКАТИ :
    "ЗА ДА ИМА МИР,...ОТЛИТАЙ КЪМ...СИБИР" !!!✊😂🇸🇮🇻🇳
    ""ОСТАВКА БОКЛУК",.."ВЪН ФАТМАЦИТЕ ОТ ДУНДУРКОВ"
    "ФАТМАШКИ МУТРИ...ВЪН"....✊😂🇸🇮🇻🇳
  • 11 Механик

    14 3 Отговор
    Тинтири-минтири, дрън-дрън-ярина.
    Написали сте един лист, за дкажете това което може да се каже много по-кратко. А именно, че такива като прасунгер са НЕДОСЕГАЕМИ. И че са недосегаеми, понеже вършат работа на НЯКОГО. На кого вършат работа е видно по това, че САЩ и ЕС не си мръднаха пръста. Мигар си мислите, че ЦРУ не знае койе Дебелян ли? Или, че не знае какво има, от къде го придобива и т.н? Мислите ли? Аз не мисля.
    Просто тоя, както и бойко вата чета, вече не са нужни на САЩ и по стара еврейска традиция, са хвърлени на лъвовете (за пред вашите очи). Инак се дрънка, магнитиски, магнетофонски, Европейска КОмисия и прочее, ама никой нищо повече не прави.
    Колко по-лесно е да обявим някой за руски шпионин и да го подкараме, нали? Ама тия не пипаме, щото не се знае на къде ще повее вятъра и може пак да са потребни.
  • 12 А..."НОВИЯТ ФАТМ'АШКИ МОРАЛ"....

    8 9 Отговор
    МАЯ СВИРКАТА-ГАЛЕВА ТВЪРДИ:
    "ПЕЕВСКИ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ ЧОВЕК ЗА ШЕФ НА ...ДАНС!
    "ШАНС ЗА ОРЕШАРСКИ"!!
    ✊😂🇸🇮🇻🇳
  • 13 Механик

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Бандера":

    Сега да те светна, дето се вика.
    Ти нали знаеш как ние гоним руските агенти? Демонстративни арести, държане под стража и прочее. Справка : Малинов и ония другите. Има го в нета.
    Та от тая гледна точка, ние срещу вуските агенти сме силно активни.
    Сега на въпроса. Защо тия дето ги посочваш не са още арестувани и раследвани?
    Отговорът е прост- Ами защото не са руски, ами са американски агенти. Американските агенти тук са на почит. На някои от тях, дори "Стара Планина" им дадохме.
    А, сега си забърши нослето, стисни си 2-3 пъпки и бягай да питаш за опорки!

    Коментиран от #14

  • 14 Бандера

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Добре, че ме светна. Аз пък си мислех, че щом са милиционери от ПГУ на ДС(в клетвата си декларираха вярност към СССР), са московска пета колона. Но не....те били соросоиди и кравари! Ходи си направи една злобарка, че нещо си се объркАл!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прав си нооо

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "ИСТИНАТА":

    Прав си, но...
    "Който плаща,
    той поръчва музиката"
    А на този хибриден сайт му плащат
    не да образова,
    а да лумпенизира българите!
    Това е простата истина!
  • 17 гълъбар

    3 1 Отговор
    не ме занимавайте със глупости имам работа храня гълъбите ако стана свинар тогава ще ви обърна внимание
  • 18 Ата кааа

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "FEFE":

    ДъТъиБъ са цвете за мирисане, посадено от Иван Лостов.
  • 19 Мутрите от протеста влязоха в НС

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Сега трябва да ги отсвирим: МУТРИ ВЪН!
  • 20 Марина

    0 0 Отговор
    Тази с руската физиономия така се хили все едно ще се качва на трактора Беларус и ще бъде наградена с орден на СССР. Липсват още някои социалистически атрибути .