Last news in Fakti

6 Май, 2017 20:01 14 220 19

Американски изтребител се надигна от дъното на Керченския пролив

  • изтребител-
  • керченския пролив-
  • вода

По време на войната САЩ доставили на СССР 2400 самолети Къртис Р-40

Американски изтребител се надигна от дъното на Керченския пролив - 1
Снимка: YouTube

Съветски изтребител от времето на Втората световна война е вдигнат от дъното в района на строящия се мост през Керченския пролив, съобщи rusvesna.su, цитирани от Блиц.

Самолетът Curtiss P-40 Warhawk американско производство е открит на 6 км от Таманския бряг. Според експерти, той е свален по време на Керченско-Елтигенската операция през 1943 г., като машината изглежда е приводнена и пилотът може да е спасен.

Тялото с тегло над 3,5 т е вдигнато с помощта на специална техника от строителите на Керченския мост. За тези 74 г. под водата той е запазен в много добро състояние, дори се различават фрагменти от боята по тялото. По всяка вероятност машината ще бъде изложена на територията на 290а брегова батарея на Керченския укрепен сектор на бреговата отбрана.

По време на войната САЩ са доставили в СССР изтребители Къртис Р-40 по програмата за Лендлиза. От 1941 г. до 1944 г. съветските ВВС са получили над 2400 машини от този тип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истината

    36 20 Отговор
    То да беше само 2400 самолета .
    Изгледайте клипа .
    https://www.youtube.com/watch?v=WUsyZ-f7Dak&t=22s
  • 3 аааааааа

    35 38 Отговор
    четете, ушанки! и не се правете, че не се е случвало.
  • 4 Хахаха

    70 24 Отговор
    За цялата война съветския съюз е произвел 120 хил. самолета и 90хил. танка. Така че тия 2400 са капка в морето. Но това не е най-важното. На американците явно им хареса тая далавера ,да има войни далече от тях ,а пък те да снабдяват с оръжие. Бизнеса е доходен и продължава и сега.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 стоян георгиев

    29 45 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    тва дето е произвел ссср не са самолети ,а хвърчила,падащи след визуален контакт с немския месершмит,затова руските асове дето са станали такива са летели на американски самолети.освен това ако прочете в статията американците са подарили на ссср 2400 самолета само от този вид ,а тва далеч не са единствения вид самолети подарени от американците.американците не е трябвало да ги подаряват ,но руснаците са забравили да ги платят или върнат квато е била уговорката,а после дори удобно забравиха че са ги взели:)!за разлика от ссср англичаните си платиха по същата система до долар всичко.кво да правиш култура.
  • 6 Е да ама не

    17 22 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Ей ха хо това статистика берия ли си чел пак - важното е да си верваш.СССР САЩ и Вбр обръщат хода на войната когато съветите успяват да произведат повече от 2000 танка на месец -така че няма какобщата статистика да е 90000.100000 е призната статистика за произведени Т-34 по време и след войната.Колкото до самолетите -цифрата е в пъти завишена .освен това на самолетите са монтирани щатски двигатели с английски лиценз Мерлин на Ролс Ройс - разбира се се с табели „Краснъй пролетарий“ “Ил - 2“.Чак след обрата на войната са произведени звездообразни двигатели. Когато САЩ надделяват в Атлантика тогава конвоите акостиращи на Мурманск подпомагат осезаемо хода на войната!
  • 7 Хахаха

    32 19 Отговор
    Е да ама да сега остана да напишеш ,че американците са превзели Берлин
  • 8 mediator37

    19 11 Отговор
    Такива спорове винаги приключват с реплика от руска страна:
    - А вие защо биете негрите?
  • 9 аааааааа

    11 20 Отговор
    пияните мечки, добре е да не четете само Мурзилка.
    Осезаема е помощта от САЩ - не само военна техника, но и суровини и царевица и жито е доставяно в Рассия от САЩ!
  • 10 До ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ

    32 8 Отговор
    Руснаците никога не са отричали помоща на САЩ-това е факт,който се видя в речта на Путин по време на честванията на 70 годишнината от десанта в Нормандия..."Нашите страни с общи усилия..." Но има историческа правда-всичките тези помощи са заплащани-това също е факт! Плащанията по дълговете за тези помощи продължават до 1952 год. като всичко е изплатено до край.Другото с което СССР се отплаща на САЩ е включването му във войната срещу Япония.--пояснявам::: След Пърл Хабър и унищожаването на част от амер.флот,Рузвелт се обръща към Сталин да открие фронт срещу Япония.Сталин му обещава като казва ,че след като падне Германия ще отвори фронт към Япония-и го прави точно три месеца след 9 май.Едномилионната японска армия е разбита-факт.....Та недейте да бъдете толкова субективни в мненията си-и не принизявайте приноса за разгрома на фашизма от страна на СССР.И напълно не разбирам злорадството на някои тук-защото ако Хитлер беше победил-предците ви щяха да са излезли като дим от някой концлагер.--Просто защото той е ненавиждал славяните-което е докоментирано в негови речи и в доктрината на политическите му възгледи...Лек Ден...

    Коментиран от #11, #19

  • 11 mediator37

    12 13 Отговор

    До коментар #10 от "До ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ":

    Сигурно защото се е канел да ни изгори живи в пещите, затова ни поднесе на тепсия Южна Добруджа, цяла Македония, половин Гърция с островите и половин Сърбия. Без да гръмнем една пушка от наша страна увеличение на територията + 200%.
    Славяни "бяхме" от 1944г. до 1989г. Изтъркана песен. И лъжовна.

    Коментиран от #13

  • 12 ШАРАН БГ

    22 5 Отговор
    Един гениален подлец и убиец- Уинстън Ленърд Спенсър- Чърчил - бил казал някога, че няма вечни приятели - има само вечни интереси. Безспорно е прав! Ако САЩ не бяха въоръжили до зъби Германия за времето между двете войни, нямаше да се стигне до ВСВ . И ако Англия / и Франция/ не е гледала безучастно на хитлеровата експанзия в Европа, естествено!! А пък А.Хитлер никак не е бил луд - опитват се да го подлудят точно такива велики политици като Чърчил и Рузвелт, служейки единствено на производителите на оръжия!! Когато им е удобно - обръщат лопатата. И САЩ заробват Германия до второ пришествие ! За самолетите, танковете ,бодливата тел и прочие американска и английска помощ има архиви с точни данни ,както за количество и качество, така и за време и място на доставките. Истината е, че под диктатурата на друг велик убиец / Й.В.Джугашвили-Сталин/, съветските народи давайки милиони жертви, са щели да завладеят целия континент Европа. И това принуждава горните двама да пожертват хиляди млади животи на американски и английски млади мъже, почти безсмислено и неефективно с откриването /най-после в юни 1944 г. /на Западния/ефективен/ фронт !! Четете, господа и не се дърлете по сегашни пристрастия , за минали събития! "Четете дебели книги и стари вестници / в тоалетната/ , за да поумнеете!" - казваше старшина Илчев от ВП 70400 -Черноморец,Бургаско в средата на шестдесетте години на миналия век.
  • 13 До ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "mediator37":

    Давал е-докато сме хранили Вермахта на Източният Фронт.И ни е обещавано части от Гърция само защото гърците разбиха италянците на Мусолини и минаха на страната на СССР-същото стана и в Сърбия-преврат и правителство което е про-руско.Затова "даваше"....Истината винаги се крие в детайлите и безпристрастен анализ-като следваш хронологията на събитията.Лек Ден...
  • 14 Янтар

    3 5 Отговор
    Шаран, с най- добри чувства ти препоръчвам Банки, хляб и бомби на Щефан Ердман!
  • 15 ААА

    2 2 Отговор
    Имаше помощ по Ленд-Лиза , защото руснаците 5 месеца устискваха сами срещу цялата мощ на Вермахта. Ако ги бяха смазали за 2-3 месеца както беше по план,и германците бяха върнали войските обратно в Европа, заедно с руските суровини , и руско-украински военни контингенти от доброволци , дали щеше да има изобщо съюзнически десант. С тези руски суровини Хитлер щеше да построи кораби подводници, танкове , самолети, нямаше постоянно да е зависим от бензина. Щеше да изгради европейска армия , и тежко и горко на останалите дето се имат за господари на света. Малко хора знаят , макар и неутрална Турция е имала готовност да подкрепи Хитлер и тя да нападне СССР , като сигнала за нея е щяло да бъде падането на Сталинград. И Съюзниците виждат добре ,че срещу Хитлер има армия ,която се съпротивлява ,която го спира, която го обезкървява , макар и с цената на чудовищни загуби, и че тяхната помощ няма да премине автоматично в немски ръце, както е ставало до сега по Европа , защо да не помогнат ,ако от това зависи и собственото им оцеляване. Този жизнено необходим съюз , доведе и до ново преразпределение на Източна Европа , Съветите бяха компенсирани за огромните жертви ,сринатата си европейска част, и включването във войната срещу Япония. А и по това време японците буквално са се молили на руснаците да влязат на тяхна страна и да воюват заедно срещу САЩ, и дори са предлагали да станат и те комунистическа Япония- е.а си м.мата, ако и в Япония се беше развил комунизъм.
  • 16 ATOM

    0 1 Отговор
    https://vimeo.com/85630682
  • 17 семи проф

    5 1 Отговор
    Ако Германия превземе СССР тогава с нейните огромни ресурси и голямата близост с САЩи Канада идва и техния край....Това са го преценили доста добре и СА помагали НА РУСНАЦИТЕ от зор и страх от Германската военна МАШИНА А НЕ ОТ ДОБРИ ЧУСТВА ....КЪМ сТАЛИН
  • 18 Jek

    2 0 Отговор
    Каква помощ на американците бре? В САЩ са работили на 10 смени и СССР до 1972г им е плащал за стоката през войната. Подарили хахаха наивници
  • 19 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "До ВСИЧКИ ПРЕДИШНИ":

    руснаците винаги са отричали помоща ,през соца въобще не се знаеше за нея ,нито се изучаваше западния фронт на съюзниците ,както и немско съветския съюз 39-41 година .руснаците никога не изплащат задълженията си към сащ нито пък връщат отселелите камиони ,самолети ,танкове и т.н. напротив ползват ги до последно.ссср изплаща около 43 млн.долара за целия срок и шикалкави ,лъже и се цигани до днес.към днешна дата сумата е 160 млрд.долара според руснаците.така че не лъжи кво било платено .нищо не е платено!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания