Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2018 13:17 1 900 9

Как е планирано убийството на Бабченко

  • аркадий бабченко-
  • убийство-
  • украйна-
  • русия-
  • планирано-
  • борис херман-
  • цимбалюк

Руският журналист инсценира собствената си смърт

Как е планирано убийството на Бабченко - 1
Снимка: БТА/ AP

Руският опозиционен журналист Аркадий Бабченко, за чиято смърт съобщиха украинските власти, се оказа жив ден след появяването на информацията за смъртта му. Украинските служби пък обявиха, че убийството е инсценирано, за да бъде предотвратено истинско покушение, което според Киев е поръчано от Русия. Като организатор на нападението беше задържан Борис Херман. Четвъртък вечерта съд реши, че той ще остане в ареста за два месеца. Херман признава, че е поръчал убийството, на бившия участник в бойните действия в Донбас Алексей Цимбалюк, но поръчката не била действителна, а той действал под контрола на друга, неназована засега украинска служба, съобщи OffNews.

Официална версия

Според официалната версия за инсценировката на убийството "неустановено за момента лице" не по-късно от 5 април е предложило на Борис Херман след парично възнаграждение да организира убийството на "редица руски граждани, в частност обществени активисти, бивши сътрудници на руските спецслужби, които са били принудени да заминат за Украйна", съобщава руската служба на Би Би Си.

Според украинските власти това "неустановено лице" има връзка с руските спецслужби, макар че засега не се назовава конкретно ведомство. Според прокуратурата Херман се е срещнал с Цимбалюк на 6 април и му предложил възнаграждение, за да убие Бабченко. В същия ден Херман му изпратил "досието" на журналиста в WhatsApp. Цимбалюк не отказал, но предал информацията на Украинската служба за безопасност.

На 17 април Херман и Цимбалюк се срещнали още веднъж, като вторият дал съгласието си да убие Бабченко, а Херман обещал да му намери оръжие. 10 дни по-късно Херман му предал 14 000 долара и казал, че по-късно планира да организира още две убийства. Според главния прокурор на Украйна Юрий Луценко в някакъв момент при общуването между двамата станало ясно, че в "списъка за ликвидация" има 30 души.

Именно това накарало украинските служби да инсценират смъртта на Бабченко, твърди прокурорът. След като Борис Херман бил сигурен, че първата жертва е факт, той можел да бъде убеден да предаде целия списък. Самият Аркадий Бабченко казва, че службите се свързали с него месец преди инсценирането на убийството. Като доказателство те му представили "досието", изпратено на Цимбалюк, със снимка, взета от паспорта му, когато бил на 25 години, която освен в паспорта, присъства само в системата на руската паспортна служба.

В някакъв момент Херман започнал да звъни на Цимбалюк и да му намеква, че убийството трябва да стане възможно най-скоро. Бабченко подозира, че покушението трябвало да стане на 26 май. За да промени тези планове, Бабченко симулирал, че си е счупил крака и стоял настрана от прозорците, защото на този етап никой не можел да гарантира, че Цимбалюк е единственият нает за убийството. На 29 май вечерта Бабченко облякъл предварително простреляна блуза, легнал в уговорената поза и бил залят със свинска кръв. Така той бил сниман, служителите на службите си отишли, а жена му извикала бърза помощ.

След това е съобщено, че журналистът е починал в линейката, като медиците били сред малкото знаещи за инсценировката. Бабченко бил откаран в моргата, едва където по думите му той престанал да се страхува. В същия ден Херман купил билет за полет до Милано, откъдето планирал да лети за Русия. Тук официалната версия приключва, като оставя много неизвестни - срещнал ли се е Цимбалюк с Херман, получил ли е втората част от обещаните пари. Ясно е само, че в 13.12 часа киевско време Херман е задържан от украинските власти. На следващия ден главният прокурор обяви, че списъкът с всички нарочени за убийство е в ръцете на украинските служби, а на всички тези хора е осигурена охрана.

Версията на Борис Херман

Показанията на Херман въвеждат името на още един участник - Вячеслав Пивоварник. Той е стар познат на Херман, който сега работел в някакъв фонд, наричан от него "личен фонд" или "частен фонд" на Владимир Путин. Пивоварник отговарял за "организиране на терористични актове и въоръжени преврати при бъдещи избори за президент, като отговарял конкретно за цяла Украйна".

Той споменава и още един участник - Дмитрий, на когото също казал за планираното. За момента не е известно кой е този Дмитрий и каква е неговата роля. Пред съда Херман обяви, че този Дмитрий е служител на украинското разузнаване, което е част от Украинската служба за безопасност, инсценирала убийството на Бабченко - т.е. той се явява двоен агент.

Херман твърди, че е получил от Пивоварник задачата да открие хора за извършване на редица убийства в Украйна и след това поверил задачата за убийствата на Цимбалюк, Дмитрий обаче веднага му казал, когато Цимбалюк се обърнал към украинските служби. Така според версията на Херман той през цялото време знаел, че убийството е инсценирано. Затова той твърди, че поръчката за убийството в крайна сметка не била истинска, а списъкът с потенциалните 30 жертви той предал на контраразузнаването. Адвокатът на Херман не отрича, че клиентът му планирал да лети за Милано, но според него това било отдавна планирано пътуване. Украинските служби отричат Борис Херман да е имал връзка с контраразузнаването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    9 2 Отговор
    е как, как?
    Сфуя по фейса!
  • 2 Червената шапчица

    10 2 Отговор
    За тоя има една каска със стеги с неговото име.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТИЯ СА ПРЕВЪРТЕЛИ ТОТАЛ????"

    8 1 Отговор
    ГА ИЗГОРИХА ЖИВИ 30 - 40 ЧОВЕКА НЯМАХА НИКВА ВЕРСИЯ ЩОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ГИ ВИДЯ НА ЖИВО.

    Коментиран от #5

  • 5 Kcaniba

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТИЯ СА ПРЕВЪРТЕЛИ ТОТАЛ????"":

    54 човека - млади съграждани и сънародници!!!
  • 6 Диди

    4 0 Отговор
    Слаб сценарий ! Много малко екшън ,няма присъствие на хубавици ,които да се бият до смърт за сърцето на този красавец . Добре е да се включи и прасето , дало кръвта си за каузата .

    Коментиран от #9

  • 7 Путин е говедо

    1 4 Отговор
    Кой каквото прави, накрая все на путкин задника разпран. Прав под кревата, зъзне от страх и трака с ченето на умряло.
  • 8 Путин

    3 0 Отговор
    Скрипал го е убил!
  • 9 Бвбето

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Ти какво знаеш? Сега се дописва сценария, ще има и хубавици като в Холивууд стил.... В следващия сюжет ще се окаже, чд ФСБ е наело две елитни тигрици и да свалят Бабченко и когато остане без сили на сутринта да му дадат тройна доза Виагра и да умре щастлив от инфаркт,....? Само дето сценафия ми се видя дяволски тъп, понеже ако е имало 47 души за трепане, никой не би връчил такъв списък на посредник като Херман, защото сам си пише присъдата. Г
Новини по държави: