14 Септември, 2018 15:16 4 478 4

Южна Корея се хвали с модерна подводница

  • южна корея-
  • подводница-
  • ракети-
  • северна корея-
  • армия-
  • флот-
  • ядрени

Тя може да изстрелва крилати и балистични ракети

Южна Корея се хвали с модерна подводница - 1
Снимка: Shutterstock

Южна Корея показа първата си подводница с възможности да изстрелва нападателни ракети - въпреки „разтапянето на ледовете" през последните месеци със Северна Корея, която разполага с ядрени оръжия, съобщи БНР, позовавайки се на АФП. Дизелово-електрическата подводницата с водоизместимост 3000 тона и цена $700 млн. може да изстрелва крилати и балистични ракети. Тя е първата от трите планирани подобни съда, които трябва да бъдат приети на въоръжение до 5 години.

Подводницата е „скок напред“ на отбранителната индустрия на страната, заяви президентът Мун Дже-ин на церемонията в корабостроителницата на „Деу“ на южния остров Коджедо, където подводницата е проектирана и изградена. „Мир чрез сила е непоколебимата стратегия за сигурност на това правителство“, добави той. Мун отива в Пхенян следващата седмица за трета среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Визитата идва в момент, когато водените от САЩ усилия Пхенян да бъде убеден да се откаже от ядрените оръжия, са в застой.

„Ние тръгнахме по големия път към денуклеаризация на Корейския полуостров“, каза Мун. „Мирът обаче не идва даром“, добави той. Новата подводница е с дължина 83,3 метра и 9,6 метра ширина, оборудвана е с 6 вертикални пускови установки, като има сонар и система за управление на огъня, които са местно производство. Предвидена е за 50-членен екипаж, като може да остане под вода, без да излиза на повърхността, 20 дни. Очаква се след изпитания на вода да бъде предадена на южнокорейските ВМС през декември 2020 г., а да бъде приета на въоръжение от януари 2022 г.

Освен тези нови съдове, Южна Корея разполага с 18 по-малки подводници, изградени в сътрудничество с Германия. Според южнокорейското министерство на отбраната Северна Корея има 70 стари подводници и подводни апарати, като според агенция Йонхап тя е разработила и нова 2500-тонна подводница, оборудвана с вертикални пускови установки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    9 0 Отговор
    И тея неможем ги стигни вече.

    Коментиран от #2

  • 2 аналитик

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Нашата е най-невидима. Потопи се през 1989 година и още не е изплувала. Никой не знае къде е? По документи я няма, никъде не е засичана по моретата, никой не я е потапял? Освен някои пирати ДРУГАРИ, ортаци да са я нарязали на скрап? Една година разпускане на депутатите = 1 такава подводница. 1 година отпуска н агенциите и комисиите тук = 1 самолетоносач.
  • 3 Ancient evil

    0 0 Отговор
    И кво да носи тоя самолетоносач, като нямаме и самолети???
  • 4 Ancient evil

    1 0 Отговор
    Ама ей тъй, да си имаме... За самочувствие...
Новини по държави: