Last news in Fakti

24 Август, 2019 11:50 5 331 22

Руските ракети "Искандер" получават "очи и уши"

  • искандер-
  • искандер-
  • дронове-
  • русия-
  • ракети

Това ще ги направи практически неуязвими

Руските ракети "Искандер" получават "очи и уши" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
Материал от Поглед.инфо

Екипажите на ракетните системи „Искандер-M“ и „Точка-У“ са оборудвани с многофункционални дронове „Орлан-10“ и квадрокоптери с дълъг обсег. Сега ракетите могат по-ефективно да откриват и да поразяват целите си. Дроновете също така допълнително ще защитават комплексите от саботажи. Според експерти използването на безпилотни апарати ще направи ракетните единици по-автономни и практически неуязвими за противника, пише "Поглед Инфо".

Основно решение за формирането на безпилотни части в ракетни бригади беше взето в началото на годината, съобщиха източници в Министерството на отбраната. Военните са натрупали първия си опит с употребата на квадрокоптери в ракетните войски на учения, проведени наскоро в Забайкалието. По време на маневрите операторите на безпилотни летателни апарати (БПЛА) осигуряват операциите на ракетната бригада на Източния военен окръг: наблюдават местността в района на придвижване на „Искандер“ и търсят подходящи места за стрелба на оборудване.

БПЛА изпълняват различни задачи. „Орлан-10“ позволяват самостоятелно да се открият цели на бойното поле и да се насочат ракетните системи върху тях в реално време. Квадрокоптерите имат защитна функция. Те придружават колоните на поход и в бойните позиции, търсейки вражески саботьори с помощта на оптични сензори. В допълнение, тези устройства са оборудвани със системи, които засичат електронно излъчване. „Има малък проблем с „Орлан-10“, тъй като те имат много по-къс обхват от този на „Искандер“ (съответно 120 км и 500 км)", заяви военният експерт Антон Лавров. „Независимо от това, в радиуса на действията си командирите на ракетната бригада ще могат да наблюдават целта дълго време и да изстрелват точно когато това ще доведе до максимален ефект. Освен това те ще могат да проследяват резултатите от своята работа“.

Преди това ракетните части не разполагаха със свои разузнавателни апарати и те получаваха цялата информация за целите от щабовете. Те не можеха да действат независимо. Благодарение на дронове командващите отрядите „Искандер“ ще станат по-автономни. Притежаването на собствени разузнавателни възможности също ще намали времето, необходимо за вземане на решения и изпълнение на бойна мисия. „Що се отнася до квадрокоптерите, те са полезни за защита на местата за разполагане както в мирно време, така и във военно време", обясни военният експерт Владислав Шуригин. „Те позволяват с по-малки сили и много по-ефективно да се гарантира безопасността на установките. Операторът на квадрокоптера може да види много повече от охраната. Докато БПЛА действа, вражеските диверсанти практически нямат шанс тайно да стигнат до комплексите.

Разработените дронове „Орлан-10“, изобртени в Санкт Петербург, принадлежат към класа средни БПЛА с обхват до 120 км. Дронът е в състояние да остане във въздуха 14 часа и да се издигне на височина от 5000 м. През цялото това време може да предава видео изображение онлайн. Машината е доста лека: теглото на излитане е около 14 кг, полезен товар - до 5 кг. Това позволява да се оборудва с няколко камери с висока резолюция, които могат да работят по всяко време на деня. Многофункционалният безпилотен комплекс включва няколко БПЛА, станции за анализ и обработка на информацията, както и автоматизирана система за управление (АСУ).

В разузнаването „Орлан-10“ се използват главно в групи от две или три превозни машини. Едно от устройствата разузнава на височина 1000-1500 метра, второто на малко по-голяма височина носи оборудване за радио-електронна борба и потиска вражеската електроника, третото, издигащо се 4,5–5 км, предава видеозаписа на ситуацията в базата.

През следващите години квадрокоптери ще се появяват в дивизии и бригади на Сухопътните сили и ВВС, както и сред специалните части. Според плановете на военния отдел на министерство, окоптерите са особено ефективни при разузнаването в градските райони - могат да замръзват, да маневрират в тесни улици, сред развалини и т.н. С течение на времето мини-дроновете ще получат и възможности за водене на огън - сега за тях се разработват миниатюрни бомби. Дроновете като военно оръжие през последните години активно се използват от бойците в Сирия и Ирак. Руските военни дори ги наричаха „авиационен джихад“. Чрез такива продукти, оборудвани с импровизирани бомби, няколко десетки сирийски танкове и военни превозни средства бяха разрушени. БПЛА атакуваха и руските военни инженери, пресичащи Ефрат, но не успяха да провалят мисията им.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котарака

    20 30 Отговор
    С тази радиация в Архангелск не очи и уши, ами и черен дроб ще им поникне на руските ракети.
  • 2 Руските свине

    13 30 Отговор
    Ще трябва да им направят и задник за да има какво да лижат русоробите.

    Коментиран от #18

  • 3 SS14

    12 23 Отговор
    Човек като прочете това заглавие ще си помисли ,че са направили отново нещо "голямо" ,а то всъщност пускат някакви дронове които се изстрелват с прашка.Супер нелепо изобретение.За руснаците това си е сериозна технология ама света би се изсмял на това.Пълен майтап.

    Коментиран от #4

  • 4 Азз

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "SS14":

    Ами ъпгрейд си е, и то евтин. Къв е проблема?
    Отделен е въпроса, че за такава "новина" Факти отварят тема

    Коментиран от #8

  • 5 Ха Ха 🙈

    21 10 Отговор
    ХаХа!
    Дронове , кюнци ама се припотихте , а хамерикански Лакейчета ?
    Знам , знам - боклук са , и все пак ....?
    Сложете по едно памперсче - ей тъй , за всеки случай ?

    Коментиран от #16

  • 6 Роко

    5 16 Отговор
    Олеле и кво се оказва досега тея ракети за нищо не са ставали, но вече можели да се използват.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    8 15 Отговор

    До коментар #4 от "Азз":

    Гладна кокошка просо сънува , а по гладна от руската няма и няма да има !! "Неуязвими" , хаххахахахаххахаххахах !!!!!!!!!
  • 9 Гост

    7 13 Отговор
    А уста и задник ще получат ли?
  • 10 БОЛШЕВИК

    5 15 Отговор
    А полови органи ще получат ли? Че винаги съм си мечтал да бъда изнасилен от руска ракета!

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Ха Ха 🙈

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК":

    Има и по-малокалибрени руски ракети, които много лесно може да се поемат от разработен русофил. Ама първо трябва да си тренирал с кожната ракета с рязана бойна глава на някой чеченец.
  • 12 Behemoth

    6 2 Отговор
    Големи!

    Коментиран от #14

  • 13 още един Болшевик

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК":

    Да Вагини и Ануси
  • 14 Големи...

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Behemoth":

    Пияндета.
  • 15 Д-р Дулитъл

    7 9 Отговор
    Яко са се омотали поглед. инфо в лъжи От една страна 120 км. ,а от друга 14 часа във въздуха . Ко е туй сега летящ охлюв ли що ли
  • 16 професор Зубов

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "Ха Ха 🙈":

    Кажи бате как Ф 35 Адир /Могъщ / мина покрай тях и ходи да бомби в Ирак и тия не разбраха нищо

    Коментиран от #17

  • 17 хамсал

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "професор Зубов":

    През Йордания умньо!

    Коментиран от #20

  • 18 селянин 1

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Руските свине":

    А бе,по радиото все повтарят,че ваксина с/у чумавите прасета нема..
  • 19 Русия е кочина

    5 4 Отговор
    Искендер ще получи и мощен шут изодзадзе от Грузия
  • 20 Педерусия

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "хамсал":

    Умнъо Израел и Йордания вече не са в особено добри отношения.Знаеш ли кога Йордания просто е така ще си даде небето за полети за военни цели ? Никога.Израел направо са си прелетяли през С400 като пичове ,а руските консерви дори не са разбрали.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Разбирач

    1 0 Отговор
    Американците ги имат тези неща от 20 години.Мале колко са зле тия рашки не е истина.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания