Last news in Fakti

12 Април, 2020 20:00 13 031 44

Защо руските ракети в Калининград представляват такъв голям проблем?

  • искандер-
  • калининград-
  • русия-
  • ракети-
  • сащ-
  • нато-
  • проблем

Ракетният арсенал на Русия е огромен и много впечатляващ

Защо руските ракети в Калининград представляват такъв голям проблем? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Защо руските ракети „Искандер“ в Калининград представляват такъв голям проблем, пише американското издание The National Interest, цитирано от агенция "Фокус".

По своя размер руският ракетен арсенал няма аналози - Русия наследи огромен запас от ракети от Съветския съюз. Въпреки че той вече не е съвсем нов, ракетният арсенал на Русия е в основата на руската стратегия, която започва с "блокиране на достъпа/ блокиране на зони в локални конфликти до доставката на стратегическо ядрено оръжие на други континенти“.

Докато се говори и пише много за стратегическо възпиране чрез руски междуконтинентални балистични ракети, оборудвани с ядрени бойни глави, експертите често пренебрегват руските балистични ракети с малък обсег на действие.

Какви са фактите

Ракетата "Искандер" (според класификацията на НАТО - SS-26 Stone) има обсег от около 400-500 километра. Тя е способна да носи различни видове бойни глави, включително бойни глави с дълбоко проникване, високо експлозивни бойни глави и термобарни бойни глави. Обхватът на експортните модификации е малко по-малък и възлиза на около 280 километра, като те могат да носят бойни глави с тегло до 480 килограма, докато руският стандарт може да носи бойни глави с тегло от 480 до 700 килограма. Точността на тази ракета също е доста висока. „Искандерите“ използват комбинация от „междинна система за насочване, системата „ГЛОНАСС“ и радиолокационно насочване и тези ракети могат да нанасят удари с кръгово отклонение от 2 до 5 метра.“ Просто казано, в 50% от случаите „Искандер“ удря точка на 2 до 5 метра от дадена координата. Въпреки че това може да изглежда като значителна граница на грешка, съветските балистични ракети R-17 имаха кръгово вероятно отклонение от 50 метра, тоест те бяха много по-малко точни.

Също така си струва отделно да обърнете внимание на характеристиките на транспортьора. Той е в състояние да транспортира две ракети „Искандер“, разположени успоредно една на друга. Самият транспортьор е оборудван с брониран покрив, който защитава ракетите вътре, а кабината е оборудвана със системи за защита срещу химически, биологични и ядрени заплахи. На бойното поле транспортьорите са придружени от транспортно-натоварващи машини, които са способни за бързо презареждане с помощта на кранове.

Силова дипломация

Системата „Искандер“ е разположена вътре в Русия, както и в района на Калининград - руския анклав, граничещ с Полша и Балтийско море. Ракетите, разположени в Калининград, могат да удрят цели в Полша, Източна Германия, Южна Швеция, Латвия, Литва и Естония, както и в Беларус и по-голямата част от Балтийско море. Разполагането в Калининград на „Искандер“ е явна проява на руската силова дипломация. Оттам Русия може да нанесе удари по цели в Балтийско море, заплашвайки важен транспортен маршрут и да уцели целите на НАТО. Тъй като ракетите "Искандер" не носят ядрени бойни глави, рискът от ядрена конфронтация е минимален.

Износ

Въпреки че в различни моменти няколко страни изразиха интерес към ракетите „Искандер“ - Сирия, Иран, Обединените арабски емирства през 2005 г., Индия, Кувейт, Южна Корея, Сирия, Малайзия и отново ОАЕ през 2008 г. и Саудитска Арабия през 2015 г., Армения и Алжир станаха единствените държави, които закупиха тези комплекси от Русия - съответно през 2016 г. и 2017 г.

Днес в Русия

Ракетният арсенал на Русия е огромен и много впечатляващ и е в състояние на оперативна готовност. "Искандерите" не са изключение и тези ракети са явна проява на постсъветската стратегия за развитие на все по-модерни ракетни технологии. В комбинация с ясна стратегия за блокиране на достъп / блокиране на зоната, особено в района на Калининград в близост до Балтийско море, ракетите „Искандер“ са ефективно оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опълченец

    115 25 Отговор
    И нека , не забравяме Беслан , западът ще си Плати !!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дсгфдг

    19 50 Отговор
    Новото споразумение OPEC + за намаляване на добива на петрол може да се сравни с Брестския мир, който беше унизителен за Русия. Заяви тази събота (11 април), вицепрезидента и съсобственик на най-голямата частна петролна компания "Лукойл" в Русия Леонид Федун .
    „Бих дал пример с Брестския мир, когато болшевиките през 1918 г. бяха принудени да сключат с Германия сделка, която беше унизителна и трудна“, каза Федун, коментирайки сделката.
    https://lenta.ru/news/2020/04/11/brestski_mir/

    Коментиран от #26

  • 4 Ай пуштаите ги срещу грипа

    54 4 Отговор
    И да са свършва
  • 5 ****

    137 18 Отговор
    Заплаха са за тези които имат лоши мисли към Русия,а ние знаем кои са,обикалят край Русия като куче край касапница.
  • 6 Активист на БКП

    150 10 Отговор
    Що??? Американските ракети на границата на Русия с Полша по-малък проблем ли са ?
  • 7 Гост

    42 2 Отговор
    Щото са в Европа :)
  • 8 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    102 16 Отговор
    ИСКЕНДЪР НЕ СА ВЕЧЕ СЕРИОЗНА ЗАПЛАХА., ЗАПЛАХА СА ЦИРКОНИТЕ ЗА ДВЕ МИНУТИ И СА КАЛИБРИЛАЛИ ПАРИЖ ЗА ТРИ ЧЕТИРИ СА В МАДРИД ДА МУ МИСЛЯТ В ЛОНДОН. ТОВА ИМ Е ПРОБЛЕМА. НЕМОАТ ДА СИ УБУЯТ И ГАЩИТЕ И ДУМ. БУМ.

    Коментиран от #11

  • 9 Някой си

    83 8 Отговор
    Колкото и добри да са си остават тактически ракети, виж при стратегическите е друга бира.....един “Тополь-М” и ни нема на картата вече!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Истината

    15 87 Отговор

    До коментар #8 от "яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ":

    А британските и френските сили за ядрено възпиране са на кафе! Да си русофилистик е болест и за съжаление не се лекува!

    Коментиран от #14

  • 12 Иван

    32 5 Отговор

    До коментар #2 от "дсгфдг":

    Някои имат каша в главите си, маскирана като мозък, докато не се изкажат ентусиазирано по тема за Русия и маскировката пада.
  • 13 МАНАФА

    48 7 Отговор

    До коментар #2 от "дсгфдг":

    Ясноооооо.Въпреки ника, който си маркирал(дсгфдг), ти си най-обикновен евроГЕЙски МАЗЕН ПЕЕЕЕЕРАС.... :-)
  • 14 Де Факто

    65 6 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Всички евроГЕЙци говорите за истини, а сте най-обикновени ЛЪЖЦИ, ЛИЦЕМЕРИ, и да си го кажем направо БОКЛУЦИ....Справка:Боко ТИКВАТА.
  • 15 антиджендар

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "дсгфдг":

    И ти си сороскигендар но замаскиран като като обикновен тролпендел
  • 16 Монгола

    58 8 Отговор
    В Калининиград и калиннградска област са разположени едни от май свирепите руски армии още от времето на СССР това е входа от Европа към Русия. Никой нормален не би пробвал офанзива от там защото ще бъде размазан за минути и Балтийския флот е на близо!
  • 17 Бесен Язовец

    61 4 Отговор
    Трябва да си Turbo камикадзето да се пробваш на РФ именно от към Калининиград!
  • 18 SDS

    19 4 Отговор
    Ами що не се пробват в даден район.Може и тройна коалиция Литва,Латвия,Естония и ОНД ще се увеличи с още поне 3 държави.Ама ние ще гледаме и към края ще се юрнем или ще посрещаме с хляб и сол един дивизион от по-новите Искандери.Сценарият е да се отупат все руско говорящи та да няма преводачи ,ами директен разговор
  • 19 Марио Давидов

    10 14 Отговор
    Ето, поради тази причина и много други, заслужаваме доста по страшни катаклизми! Ако парите за тези страховити техники отидат при хората, всички хора ще живеят щастливо и прекрасно!

    Коментиран от #40

  • 20 Ххх

    7 18 Отговор
    Пентагонът разглежда разполагането на ракетите SM-3IIA в Полша като ключова част от европейския противоракетен щит, така наречената програма „Иджис” (Aegis Ashore), и програмите за „адаптивен подход”, които администрацията на Барак Обама реализира по отношение на „заплахите” от страна на Иран.
    След интегрирането в бойната управляваща система „Иджис” ракетите SM-3 ще могат да получават от нея данни за целите, добавя The National Interest. Заявената цел на разполагането е защита на Европа от ракетни заплахи, които Пентагонът вижда в Русия, Иран и някои страни от Близкия изток.
  • 21 да ве

    32 6 Отговор

    До коментар #1 от "Опълченец":

    Разкарайте си дивизийте и няма да има ракети - колонизатори келяви.
  • 22 Ххх

    6 25 Отговор
    Разрушителят от ВМС на САЩ "Джон Пол Джонс" проведе успешни изпитания с новата противоракета Standard missile 3 (SM-3) Block IIA, която ще постъпи на въоръжение в ПВО комплексите на НАТО в Полша и Румъния след 2018 г. Бойната част на новото оръжие представлява подобрен прехващач с кинетично действие. Казано с по-прости думи, предназначен е за точково поразяване на бойната глава на ракетата. Освен това SM-3 получава подобрена радиолокационна апаратура. Благодарение на нея тя ще може да локализира ядрения боен заряд в облака от лъжливи цели, на какъвто ядрената бойна глава се разпръсква при приближаването си към земята.
    Американските конструктори са успели да увеличат и времето за полет на противоракетата. Тя вече може да поразява и цели на околоземна орбита. А следователно и противникови спътници. Скоростта, с която SM-3 лети към целта, вече достига до 5 км/сек. Далечината на полета е 1000 км. Тоест изстреляна от територията на Полша, тя ще може да поразява обекти в небето над европейската част на Русия. "Да уцелиш мухата в окото" "Принципът, по който SM-3 прехваща целите, се казва "да уцелиш мухата в окото", когато тя вече е съвсем близо до теб.

    Коментиран от #30

  • 23 Ххх

    8 6 Отговор
    . Все още системите за определяне на новата американска ракета не ѝ позволяват да порази именно ядрена бойна глава или балистична ракета в облак от лъжливи цели при приближаване до противника", каза за "Руски дневник" професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин. Той отбелязва, че в момента тези ракети не представляват заплаха за стратегическото ядрено възпиране на Русия. Но утре ситуацията може кардинално да се промени. "Американският ВПК работи активно над хиперзвуковите технологии и след 15 години четвъртата модификация на SM ще може да сваля нашите ядрени ракети на територията на Русия още в момента на изстрелването им", подчерта Козюлин. По думите на експерта периода на ускоряване на ракетите от комплексите "Топол-М" до излизането им в космоса, е малко под 5 минути. "След 15 години това ще се превърне в сериозен проблем. Затова проблемът с ЕвроПРО трябва да бъде решен сега", допълва военният анализатор. Но това не е единственият проблем, който тревожи експертите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ххх

    4 7 Отговор
    Заместник-началникът на Главно оперативно управление на руския Генщаб генерал Виктор Познихир изложил два сценария по които системата на ПВО може да прехваща руски междуконтинентални балистични ракети (МБР) от старта до крайния участък. Съобщението е на tass.ru. Той съобщил, че огневите средства на системата за ПРО на САЩ включва около 30 противоракети GBI (извън атмосферни), 130 противоракети с корабно базиране Standard 3, 150 противоракетни комплекса THAAD (базирани в САЩ, Европа и Азия). Антиракети са инсталирани на кораби на съюзници на САЩ. Към 2022 г. по признания на Вашингтон броят на ракетите от ПРО ще надвишат 1000 броя, като перспективата е те да надвишат бойните блокове на руските МБР и балистични ракети на подводници. Всичко това, според генерал Познихир, представлява сериозна заплаха за руския потенциал за сдържане. По оценки на руски експерти, противоракетите Standard 3 модификация 2А, чието разполагане се очаква през 2018 г., ще могат да прехващат руските ракети още във възходящия до крайния участък на полета.

    Коментиран от #31

  • 26 ТсоГ

    25 4 Отговор

    До коментар #3 от "дсгфдг":

    ЗаявиЛ бил, вицепрезидента и съсобственик на най-голямата частна петролна компания "Лукойл"
    -Ами ТИ ГЛЕДАЙ КВО'.Е ЗАЯВИЛ ПРЕЗИДЕНТА а Не вицето ве' Кратуно
    -Ееее то бива, бива тъпотия, ама това си чист Дебелизъм!
    В х'америката. къде ви търсят с такъв Тъпизъм??-Да се чуде, и да се мае Човек!
    РОССИЯ едно време Нарочно не е приеха в тая измислена ОПЕК ,после самата тя не искаше да е там!
    Ся' ониия "Чаршафи забулени" -по команда от USA ..бягат и са мятат -да се молят на РОССИЯ ,Ама дай това -дай сега Онова.
    НААА ..ГЛЕЙ ХОРОШО -КЪДЕ МА Е КЛЪВНАЛ ПЕТЕЛА НА ВЪРХА НА СРЕДНИЯ ПРЪСТ.
    Договори от Брест-мрест му са прейскали на нашия
    Хаааа Хаааа Хааааа
    Ареее бягай да играйш на пясъчника

    Коментиран от #29

  • 27 Слави Славов

    30 4 Отговор
    Американските противоракети Standart 3 2A таман ще могат да хванат руснаците за дедовия,пък дано им хареса!
  • 28 Секретар на Сорос

    12 25 Отговор
    Все още не е късно да помогнем на отиващата на кино Русия от вируса! Там нещата се развиват в геометрична прогресия от тази вечер и до дни те ще бъдат новото огнище, като САЩ! Всичките ни заводи произвеждат в момента защитни облекла и можем да продадем на Русия, срещу газ, например...! Така или иначе ще ме изкарат соросоид, а не националист, така че по-добре да съм ''секретар'' на този Велик Господин! Едно от малкото положителни неща на този вирус е, че започна да обръща нашите комунисти, атакисти и русофили към Майка България! Тоест, те започнаха да говорят от днес, за себе си като за ''българи'', а не като за ''руснаци'', откакто заразените в Русия официално са 14000, но неофициално са над 213000, като загробените само в Москва са над 7882 вече....Даже вече се хвалят с това, че в България има само 675 заразени и 29 починали...Дано този вирус им обърне и мисленето, въпреки, че ще останат без пари ако се признаят за ''българи''!
  • 29 Ей хг

    5 18 Отговор

    До коментар #26 от "ТсоГ":

    Кофти е, ама кво да се прави. Евтин газ, евтин нефт и матушката фалирала...
  • 30 Ха ха

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ххх":

    "Ще постъпи след 2018 г."Ало,трола,вече сме 2020г.Смени флашката .Или пък ....Полша и Румъния нали са си платили.Може и да получат нещо заедно с нашитеF-16 към 2030.

    Коментиран от #32

  • 31 Ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ххх":

    Сега сме вече 2020г.,троле.Смени флашката.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ххх

    6 2 Отговор
    САЩ не случайно проявяват повишен интерес към страните от Източна Европа. И Полша, и Румъния се намират на важни стратегически направления, позволяващи контрол на северозападната част на Русия и Черноморието. Затова за Пентагона въпросът за създаване на военни бази с разполагането в тях на средства за противоракетна отбрана има принципно значение.

    Първата военна база се появи в Девеселу в Румъния, втората скоро трябва да бъде пусната в експлоатация в Редзиково в Полша. И двете бази, според американското военно ръководство, имат чисто отбранителен характер и не са предназначение за агресия против Русия. Но е ясно, че там където има ПРО, там може да има и ракети.

    В Девеселу също така е разположена и терминална система за защита THAAD. Американското военно командване твърди, че това е времена мярка, но е известно, че няма нищо по-постоянно от временното.
  • 34 Ххх

    5 1 Отговор
    В Полша трябва да бъде разположена противоракетната система Aegis Ashore, разчитана на 24 пускови установки Mk 41 за ракети Standard Missile 3 (SM-3). Същия комплекс е разположен в Румъния. При необходимост от пусковите установки могат да бъде изстреляни ракети Томахоук.

    Разбира се, представителите на американското военно командване твърдят, че ракетите Томахоук няма да бъдат разположени в Полша и Румъния. Но това пречи ли да бъдат доставени скришно в контейнери вместо Standard Missile 3 (SM-3)? Особено, като се има предвид, че не е възможно следене на доставките. А като се има предвид колко американски въоръжения вече са изпратени в Полша, какви са гаранции, че сред тях няма въоръжения от споменатия вид? Такива гаранции няма. А никакви гаранции няма по простата причина, че САЩ излязоха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и, че никакви инспекции на военните сили на Русия в Полша „на място“ не се провеждат. Предлагат да се вярва „на думи“. В същото време предлагат и да се вярва, че НАТО няма да тръгне по пътя на разширяване на изток.
  • 35 Ххх

    2 1 Отговор
    Все пак ракетите с радиус на действие 2,5 хил.км. представлява пряка заплаха за Русия, въпреки твърденията на САЩ, че полската и румънската бази се строят за защита на Европа от Иран.

    От Редзиково до Москва има 1300 км, а до Минск около 680 км. Разстоянието от базата в Редзиково до Калинград е изобщо 180 км. Съответно американците ще получат стратегическо преимущество, разполагайки ракети в толкова близо от Москва, Санкт Петербург и други важни центрове в европейската част на Русия.

    В случай на въоръжен конфликт и Русия, и Беларус ще бъдат обстрелвани едновременно от две направления-от Полша и от Румъния, и това е ако не се има предвид и ударната мощ на четири американски кораба със същата система Aegis Ashore, разположени в Испания. Командването на Военноморските сили на САЩ винаги може да ги изпрати в Балтийско и Черно море.

    Условията за разполагане на американски ракети в Източна Европа са създадени още през 90-те години, когато започна разширяването на НАТО на изток. По това време американското ръководство измамило Михаил Горбачов и неговото обкръжение, обещавайки да не разширява НАТО, но в крайна сметка в него влязоха практически всички страни от Източна Европа и три постсъветски пространства-Литва, Латвия и Естония.
  • 36 Поглед

    14 1 Отговор
    Може би първо трябва да припомним , че разполагането на тези руски ракети в Калининград (Кьонингсберг) е в резултат от разполагането на части от американският противоракетен щит по границите на Русия , и Русия достатъчно дълго и настойчиво предупреждаваше ,че това ще се случи , ако частите на щита тръгнат за Румъния , Полша и др. Така ,че Русия действа в условия на неизбежна отбрана. Ракетите разположени в Крим , и Калининград , разположени като два предни блок/поста , или като непотопяеми самолетоносача държат в клещи линията между тях в кръстосан огън. Каква е действителната цел на САЩ . Да търсят военно превъзходство в тази част на света е безполезно и безсмислено , но трябва да се нагнети напрежение , да се посочи руската заплаха , и това да се превърне в много/милиардни долари към американските фирми за оръжие , отделно да се разчита още години наред , на "спасителя " и покровителя зад океана, и да се ограничават и прекъсват нарастващите икономически връзки и влияния на Русия с Европа
  • 37 ИНТЕРЕСНО

    2 1 Отговор
    ОТКЪДЕ РУСИЯ КУПУВА ТЕЗИ РАКЕТИ , ДОРИ И НИЕ НЯМАМЕ ТАКИВА А СМЕ ГЛАВНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МАСКИ И РАКЕТИ !
  • 38 КАКЪВ МИНИСТЪР А

    1 0 Отговор
    РУСЕНСКИ МАКЕДОНЕЦ
    Красимир Каракачанов
    Военният министър Красимир Каракачанов с коментар за Слънчев бряг
    Слънчев бряг не е за купон"

    Коментиран от #42

  • 39 Ракета боклук

    3 7 Отговор
    8-9 от 10 ракети дефектират при излитане по голямата част от излетелите не достигат целта си поради дефекти !!!!!!!
    Руски доклад от 2019
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Нане

    2 0 Отговор
    е на такива ракети ни трябват и на назе се пазим от орките от анадола имахме едни SS ама американците ги взеха туй дето уж сме ги разглобили е кьор фишек.
  • 42 cazzo di cane

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "КАКЪВ МИНИСТЪР А":

    Слънчев бряг не е за купон, а само за СЕКС ТУРИЗЪМ. Да ти пикая на грозната бетонна джунгла, привличаща всички спинаджии на Европа.
  • 43 гражданин

    1 0 Отговор
    Руската армия е била и ще бъде единствения възпиращ фактор срещу тоталната агресия на задокеанската империя на злото.Русия единствена противостои и неутрализира неолибералните соросоидни фашизоиди,които под прикритието на "демократични промени,оранжеви революциии и арабски пролети" сеят смърт,разруха и грабежи навсякъде,където стъпят! Най-добре задокеанските "миротворци" да не си играят с огъня,а да си кротуват в неолибералното им гето.Така ще бъде добре за целия свят.И нека соросоидните,комплексирани,неграмотни тролове да замълчат!
  • 44 Завоевател

    0 0 Отговор
    Калининград е всъщност немският град Кьонингсберг !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания