ФАКТИ.БГ

"Колко български е македонският?", пита "Ди Велт"

Един абсурден спор блокира визията на ЕС за бъдещето на Балканите

Публикувана: 27 Ноември, 2020 16:15
207 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9646
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 65 гласа.

Един абсурден спор блокира визията на ЕС за бъдещето на Балканите - българите твърдят, че македонци всъщност няма, а езикът им е български: с тази констататия започва обширна статия на германския "Ди Велт", която съдържа интервюта с вицепремиера на Северна Македония Никола Димитров и с германския държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот.

Има ли изход?

Както е известно, в момента германското председателство на ЕС поддържа постоянна връзка с двете спорещи страни, опитвайки се да намери изход от сложната ситуация. По думите на Михаел Рот, тези усилия са много важни, защото в сегашния спор между България и Северна Македония става дума и за доверието към ЕС като цяло. "С Договора за добросъседство с България и с решаването на десетилетния спор за името Северна Македония написа история. Това трябва да бъде признато и възнаградено", смята Рот.

Но вижда ли се изход от задънената улица? На този въпрос вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров отговаря така: "Мисля, че не е целесъобразно да оставим политиците да се карат по исторически въпроси. Затова идеята е: нека историците да спорят по тези теми, а ние да се погрижим за най-спешните въпроси на днешния и утрешния ден".

Македонският вицепремиер подчертава още, че отношенията между две държави винаги почиват на международното право. Не е задача на държавите да признават езици или идентичности, казва още той и добавя: "В крайна сметка живеем в 2020 година. Кой какъв е и на какъв език говори - това решава всеки сам за себе си". Този принцип, според Никола Димитров, би могъл да даде рамката, в която да се намери решение на сегашния спор. По-конкретно той предлага следното:

"Мисля, че трябва да се концентрираме над решимите проблеми, а не да превръщаме въпроса за нашата идентичност в предпоставка за европейското ни бъдеще. Не е правилно през 2020 година македонците да бъдат принуждавани да избират дали да останат македонци или да станат европейци, защото двете неща са неразривно свързани."

"Конфликт със силен емоционален заряд"

В тази връзка Никола Димитров изказва надежда, че с помощта на германското председателство на ЕС - тоест, в оставащите седмици до края на годината, ще може да се постигне разбирателство с България.

Но как Германия би могла да помогне в този случай? Михаел Рот пояснява, че Берлин е окуражил двете страни да разработят дневен ред и чрез преговори да намерят начин как да решат спорните двустранни въпроси по един структуриран и отговорен начин.

„Подобни препъни-камъни от миналото са конфликти със силен емоционален заряд“, казва Рот и обяснява, че това са въпроси, които не могат да бъдат решени в рамките на броени седмици. "Тези сенки от миналото обаче не бива да спъват старта на преговорите", казва в заключение Михаел Рот.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 65 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Вън
2 Отговор
Джендъри

Оценка:
-2 +103

1122
3 Отговор
КОЛКОТО АМЕРИКАНСКИЯ Е АНГЛИЙСКИ!

Оценка:
-9 +160

коло
4 Отговор
Макеалбанците не искат да са , а са българи!!!

Коментиран от #45


Оценка:
-4 +99

Тъпи шваби
5 Отговор
Колкото австрийският е немски ахахаха

Оценка:
-5 +143

Съдията Дред
6 Отговор
Абсурдни са опитите на немските наследници на Гьобелс да настройват общественото мнение срещу България.

Оценка:
-4 +130

миш
7 Отговор
След 50 години,там всички ,ще говорят албански и проблема изчезва от само себе си.

Коментиран от #121


Оценка:
-4 +111

8
Този коментар е премахнат от модератор.
MONIKA
9 Отговор
Колкото украйнският е руски

Коментиран от #24


Оценка:
-43 +25

Има лек мушни си
10 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Люти чушки или морска сол. Болката изчезва веднага.

Оценка:
-5 +23

Българин
11 Отговор
Македонският очевидно (или ухослушно?) не е Български. Имаме повече от 50 години разделяне и чужидците ни навлизат под различни влияния. Диалектите на територията на РБ са обединени от нашите национални вестници, телевизии и радиа, а тези в С. Македония - от техните, както и от югославски такива в близкото минало. Езиците са разделени достатъчно отдавна, за да са трудно разбираеми между нас, макар и близки. От чисто филологическа гледна точка това са различни езици, а нашите искания - неоснователни. Историята е съвсем отделен въпрос.

Коментиран от #21, #202


Оценка:
-93 +20

123
12 Отговор
Нима не помнят швабите защо сме били съюзници две световни войни, ако са забравили За Македония

Оценка:
-4 +91

Кирил Георгиев
13 Отговор
Любопитен съм австрийците на немски ли говорят или на авсрийски както американците дали не говорят на английски. И втори въпрос ,ако не беше Тито сега как ще се нарича тази област.

Оценка:
-3 +82

Българина
14 Отговор
Нека ди велт да отговорят първо на въпроса, КОЛКО НЕМСКИ Е ШВЕЙЦАРСКИЯ И АВСТИЙСКИЯ? Упссс ама то няма такива езици. Предлагам Австрия и Швейцария да старират процедура по обяваване на въоросните езици за различни от немския, същия ден в германия ще настане паника как така!?!? Е нашето е същото. Всеки път потъваме с тая скапана германия, аман от нея!

Оценка:
-3 +101

Петър
15 Отговор
Клони някъде към 100% , ч.футско немско вестниче мръсно. Що се бъркате в неща ,които не ви влизат в работата ? Аз бъркам ли ви се що тоя бабиер Меркел я държите още на власт кат чеп зеле не става от нея?

Оценка:
-5 +79

123
16 Отговор
Г-н Рот, историческите факти не са сенки от миналото, макар че много ви се иска.

Оценка:
-3 +90

И брат му
17 Отговор
И това не е вярно. Истината е, че и двата езика водят скромното си начало от руският, който се е появил само няколко века по-късно. Но това не не следва да ни разделя, напротив, и двата народа сме благодарни на руските просветители Кирил и Методий, дали и нас руските букви и език.

Коментиран от #27, #38


Оценка:
-80 +21

Бонговец
18 Отговор
Значи ние сме фашистки окупатори а Германия не е?

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +73

Софиянецо
19 Отговор
Пак казват нещата избирателно. Проблемът е в глава ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО.

Оценка:
-2 +27

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Az2020
21 Отговор

До коментар #11 от "Българин":


Само че в Маледония съвсем спокойно се разбирате на български. В Трън или в Банско е шо вероятно да не се разберете ако ви говорят на техния си диалект, повярвайте ми. Та толкова за филилогия и т.н....

Оценка:
-4 +52

Бонговец
22 Отговор

До коментар #20 от "тъпи вулгари":


Т правиш ли разлика между нация и територия. Мозъка ти е колкото индийско орехче

Коментиран от #30, #42


Оценка:
-6 +39

ГРАД КОЗЛОДУЙ
23 Отговор
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
ни краде нашата култура и история
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ няма място
В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ защото не са ЧЕСТНИ

Коментиран от #31, #33


Оценка:
-8 +51

Ооооооо Моника
24 Отговор

До коментар #9 от "MONIKA":


Винаги шта уважавам аку проумееш че срьбския македонския украинския руския са нарочно изкривен Български език

Оценка:
-7 +55

бутафорко
25 Отговор
Не е работа на М.Рот да решава кой какъв език говори.

Оценка:
-3 +50

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Ти да не си
27 Отговор

До коментар #17 от "И брат му":


на Ханкубрат брат му,Ва?!

Коментиран от #135


Оценка:
-1 +21

Не съм Хасан
28 Отговор

До коментар #8 от "Хасан":


А, така ли, не разбираш българите ли? Защо в Турция днес със закон насилствено определят всички за турци,а? Или турците разбираш, другите не разбираш? Колко лесно и удобно.

Оценка:
-3 +53

Будала
29 Отговор

До коментар #8 от "Хасан":


Хасане чети ве аркадаш Турски етнос НЯМА Турция е млада държава която още няма сто години Всичко там е сбирщайн и език и писменост и народа България никога не си е променяла името и говори на езика си от хиляди години А ти може да се чувстваш ако искаш Марсианец и да говориш на измислен турски дето няма да те разберат в Турция

Коментиран от #34, #36, #39


Оценка:
-6 +64

до мицела
30 Отговор

До коментар #22 от "Бонговец":


Понятието „прабългари“ е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина „прабългари“, „древни българи“ и дори просто „българи“. Не е изяснен и въпросът, дали „българи“ е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

Коментиран от #57, #110, #168


Оценка:
-40 +9

оня с мекия
31 Отговор

До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Михаха ли ти аналните фисури?

Коментиран от #69


Оценка:
-1 +11

Бонговец
32 Отговор

До коментар #26 от "тъп вулгарино":


А вие ще бъдете победена страна и ще се казвате Южна Албания

Коментиран от #37


Оценка:
-5 +31

33
Този коментар е премахнат от модератор.
34
Този коментар е премахнат от модератор.
ПЕНКО
35 Отговор
ЗНАЯТ ЛИ В ДОЙЧЕ ШВАБЕН ШВАЙНЕ ФРИИИИ , ЧЕ БГ ВОЖДЪТ ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ Е ДАРИЛ- ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ -НАТОВАРЕНА С ЕЛЕКТРОЛИТНА МЕД НА--- ЗАКЪСАЛИЯ КОНЦЕРН МЕРЦЕДЕС - !?!? ШВАЙНЕ ШВАБЕН - НЯМА ДОЙЧЕ ФРИЙ - ДОКАТО САЩ НЕ СЕ ОТКАЖАТ / КАТО РУСНАЦИТЕ / ОТ ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Коментиран от #49


Оценка:
-3 +29

Хасан
36 Отговор

До коментар #29 от "Будала":


Все пак си е фашистко насила да караш някой да се нарича " българин" а езика му български ...хората се самонаричат македонци

Коментиран от #159


Оценка:
-48 +6

друго е "ще"
37 Отговор

До коментар #32 от "Бонговец":


друго е "сте"

Оценка:
-4 +3

Гост
38 Отговор

До коментар #17 от "И брат му":


Русия признава, че азбуката, която ползват, е българска. Това, което пишете е клевета, за да настроите българи срещу руснаци. Прозрачно и глупаво.

Коментиран от #144


Оценка:
-6 +40

39
Този коментар е премахнат от модератор.
Диамантената ръка
40 Отговор
Ама германците що преговарят с нас за влизането в ЕС на Северна Македония, да преговарят с тях, или все пак не правят разлика между българи и македонци...

Коментиран от #43, #99


Оценка:
-3 +40

969
41 Отговор
Договора за добросъседство, който СМ не изпълнява, за него ли трябва да бъде възнаградена, че нещо не разбрах. И защо трябва да бъде възнаграждавана за наша сметка, възнаграждавайте си ги вие! На първо време може да си признаете, че немския е всъщност македонски,че Гьоте си е македонец а Ото фон Бисмарк е първо македонски а след това германски държавен деец! Аман от Гьобелсова пропаганда!

Коментиран от #196


Оценка:
-2 +44

хифито
42 Отговор

До коментар #22 от "Бонговец":


обижда индийско орехче!!!

Оценка:
-2 +3

абе тъп вулгарин
43 Отговор

До коментар #40 от "Диамантената ръка":


къде разба че германия преговаря с вас неадеквати?

Коментиран от #60, #93


Оценка:
-24 +4

Fritz Rote
44 Отговор
Може да продължи да преговаря с Македония, доколкото разбираме това са правилните хора.Какво го интересува България

Оценка:
-8 +3

чети и помни
45 Отговор

До коментар #4 от "коло":


Напротив ,Ние не искаме да сме Траки?
Ние искаме, да сме от Ордата на Татарите, а Македонците искат да са чисти Тракийци и то с чисто доказан генетичен анализ на населенито на Балканите от 12 000 години насам та до днес.
КОЕТО ДОКАЗАТЕЛСТВО Е ФАКТ НЕУСПОРИМ!
И от тази гледна точка, са абсолютно прави.
Те са Траки Македонци ,както и ние Траки БЪЛГАРИ.
БАН ЗАЩО МЛЪКНАХА , КАТО ГЛУХИ СТАРЦИ???
Къде е публичния дебат, на историците Славянисти, и Траколозите , това да не е сън да се размине!
Поканете и Пламен Серафимов да ви даде становище и факти..
Имаше един историк, който се хвалеше, че е изчел целия архив на Ватикана , сега разбирам, че бил изпратен ,като ченге да прикрива Тракийската следа в България.
И както се вижда, съвсем не е бил сам в това комунистическо долно дело.

Оценка:
-9 +11

46
Този коментар е премахнат от модератор.
Историк
47 Отговор
Еми да си преговарят то тука са само татари и да пътуват дето си щат и да разменят визи

Оценка:
-5 +5

Катър от Битоля
48 Отговор

До коментар #46 от "Защо не говориш езика Буцифалчо?":


Охоо ти не знайш, че след мъжка любов е владеел и француЗки

Оценка:
-0 +10

до перко
49 Отговор

До коментар #35 от "ПЕНКО":


пак пишеш перковски неща. Ти защо не се откажеш от бавноумието си?

Оценка:
-4 +2

50
Този коментар е премахнат от модератор.
51
Този коментар е премахнат от модератор.
Yugo
52 Отговор
Нека бъдем славяни и баш европейци. Нека Сърбия и Русия да кажат как е, като наши по-стари братя, при това безкористни, историята го е доказала. А ние, като по-късни исторически и културно и по-неуки, ще се съгласим с решението.

Оценка:
-23 +3

53
Този коментар е премахнат от модератор.
54
Този коментар е премахнат от модератор.
Алф
55 Отговор

До коментар #50 от "Бонговец":


И при нас всичко е македонско планетата на името на първия примат на име Мелмак-ХОРИМАГ

Оценка:
-3 +9

македонка
56 Отговор
Когато постъпих в болница в Германия ,не знаех немски. На помощ като преводач идваше българска медицинска сестра.

Коментиран от #64


Оценка:
-2 +29

Срамота е
57 Отговор

До коментар #30 от "до мицела":


Българина е не само упорит, но и безразличен, ,не иска да прочете какво пишат , чуждите источници за Траките и Българите.
Срамно е, да не знаеш историята си.
И дрънкаш глупости от "комунистическата кауза" за произхода ни.

Коментиран от #61, #62, #66


Оценка:
-16 +9

Ди велт, колкото австрийският
58 Отговор
Е немски, толкова и македонският е БЪЛГАРСКИ, и фашистите са германци окупирали вкл.солун, италианци окупатори на прилеп, но само българите ги писали фашисти, БГ заради Македония 2 пъти участва на страната на германия, и е наказана с ньойски и берлински договор -отнети територии/вардарска македония,беломорска тракия и южна добруджа/, репарации, сведена до минимум войска и въоръжение,сега да се правите че не разбирате

Оценка:
-1 +32

59
Този коментар е премахнат от модератор.
МакеКон
60 Отговор

До коментар #43 от "абе тъп вулгарин":


С наследниците на Буцефал на гръцки се преговаря.

Оценка:
-0 +10

това е самата истина ти не четеш
61 Отговор

До коментар #57 от "Срамота е":


Понятието „прабългари“ е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина „прабългари“, „древни българи“ и дори просто „българи“. Не е изяснен и въпросът, дали „българи“ е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

Коментиран от #98, #198


Оценка:
-18 +1

тъпия ми вулгарин
62 Отговор

До коментар #57 от "Срамота е":


Научи си миналото. Нямаш такова. Което четеш е измислено

Оценка:
-13 +0

63
Този коментар е премахнат от модератор.
интересно
64 Отговор

До коментар #56 от "македонка":


Живея в Швеция от 40 години ,разбирам добре датски и норвежки .
Сходни езици и история , с Шведската и всички са Викинги и не се карат, кой колко е грабил из Европа.
А съшо нямат претенции от къде и кога, са започнали да говорят немски, и кой от кой се е научил?
А по произход на корените и и те са траки- скити.

Оценка:
-12 +3

аз съм Веска
65 Отговор
МЕН АКО МЕ ПИТАТ , И "ФРЕНСКИЯТ" Е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ....

Коментиран от #76


Оценка:
-12 +2

66
Този коментар е премахнат от модератор.
67
Този коментар е премахнат от модератор.
68
Този коментар е премахнат от модератор.
Вирус
69 Отговор

До коментар #31 от "оня с мекия":


Дааа минаха му. Набиха му ги дълбоко навътре

Оценка:
-0 +3

Тъптъптътъп
70 Отговор
Да се чете "почерня" и "поръчка ".Недовиждам вече.

Оценка:
-0 +3

71
Този коментар е премахнат от модератор.
тъпия питащ вулгарин
72 Отговор

До коментар #71 от "Само питам":


даже въпросии не умееш са задаваш.

Оценка:
-10 +1

А преди тези 500г
73 Отговор

До коментар #39 от "Хасан":


Колко още по 500 е имало, асанчо, преди да се появят твоите хора, дали знаеш, или си специалист по турски и албански език, но си научил и български, що ли тъй, като мразиш българите що си правиш труда да си чупиш пръстчетата да пишеш на български, пиши си на твоя турски език, и мнението ти ни е напълно ИЗЛИШНО

Оценка:
-1 +24

Тъпо маке
74 Отговор

До коментар #53 от "тъп вулгарино":


Виж се колко си зле.Китай и смарт и айфони прави,но чайнафони никой не им вика.Но в простотията и злобата си един никаквец на мартеничките посяга.Оди си в конюшната бе ,сине Буцефалин.

Коментиран от #78


Оценка:
-1 +9

прочети си коментара
75 Отговор

До коментар #67 от "Тъптъптътъп":


и ще се убедиш че много не ти стига.

Оценка:
-0 +0

76
Този коментар е премахнат от модератор.
77
Този коментар е премахнат от модератор.
78
Този коментар е премахнат от модератор.
79
Този коментар е премахнат от модератор.
Никога не сме отричали
80 Отговор

До коментар #39 от "Хасан":


Робството на османската империя, но не сме и проговорила турски, нито сме мохамедани, даже взетите българи за еничари са подобрили физическите белези, което е видно от турските сериали-руси коси и сини очи, и към днешна дата нито псуваме турците, нито има омраза в БГ учебниците/пише османско присъствие/, има новини на турски език, етническа партия, и няма проблеми. Така че, асане, налягай си жилото

Коментиран от #83, #84, #86, #89, #91, #92, #97


Оценка:
-1 +22

То и немски няма
81 Отговор
Има само австрийски. Туй швабите бяхте войници,техничар и, но сега останахте само тъпи джендарляци.

Оценка:
-0 +15

82
Този коментар е премахнат от модератор.
83
Този коментар е премахнат от модератор.
не сте проговорили
84 Отговор

До коментар #80 от "Никога не сме отричали":


защото Турция е запазила етноса, езика, вярата ви. Ако искаха за 500г щяхте да забравите всичко както за 45г беше забравен турския.

Коментиран от #203


Оценка:
-22 +1

ясен
85 Отговор
Тъпите шваби да не дават много акъл да си гледат емигрантите че скоро ги чака голяма беля.За това което
Бисмарк навремето е засрал ,щсега още му берем гаилето на балканите.И те вместо да малчът че още се помни колко милиона загинаха заради безумния им фюрер,тръгнали отново да се правят на много знаещи.

Оценка:
-0 +20

86
Този коментар е премахнат от модератор.
Георги
87 Отговор
Не мога да разбера какво се занимавате и си губите времето, да се обяснявате на макетата, и на разните кукундрели налазили темата! Нито на едните, нито на другите може да им влезе нещо в дървените глави! За пръв път от 140 год. нещо зависи от България, и от нас българите! А ако някой от властимащите реши да предаде, извинявам се да продаде българският интерес, трябва всички да излезнем по- площадите, а не да се възмощаваме в нета! Както е казал Левски:"Дела трябват, а не думи"!!!

Оценка:
-1 +23

стоян
88 Отговор
Тия от ДИ велт да попитат албанците -колко е български -македонския

Оценка:
-1 +14

татари, монголи
89 Отговор

До коментар #80 от "Никога не сме отричали":


станахте най красивите глупаци с моделиращата гумичка.

Оценка:
-5 +1

ПЕНКО
90 Отговор
ЗАЩО ТРЯБВА ДА НИ ИНТЕРЕСУВАТ : ДИ ВЕЛТ ; ДИ ШВАЙН ; ДИ ШВАБЕН И ДИ ПОТУРЧЕН ЕВРОПЕН ????? КАКВО ГИ ИНТЕРЕСУВА ЕВРОПЕОНИДИТЕ НАШЕТЕ ОТНОШЕНИЯ --НИЕ СМЕ НАРАВНО С ХОРАТА ОТ"ДОЛНАТА ЗЕМЯ " / ДОЛНИТЕ ХОРА /-КОИТО ГОДИНИ НИ ОТХВЪРЛЯТ ОТ ШЕНГЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-0 +14

абе ти направи
91 Отговор

До коментар #80 от "Никога не сме отричали":


хан аспарух русалка. Погледни една картина на какво приличате?

Оценка:
-4 +1

гледам сериали
92 Отговор

До коментар #80 от "Никога не сме отричали":


защо в българските няма светли и руси?

Коментиран от #137, #178


Оценка:
-8 +1

93
Този коментар е премахнат от модератор.
94
Този коментар е премахнат от модератор.
я виж кой е безродник
95 Отговор

До коментар #93 от "Диамантената ръка":


Понятието „прабългари“ е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина „прабългари“, „древни българи“ и дори просто „българи“. Не е изяснен и въпросът, дали „българи“ е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

Коментиран от #101, #103, #104


Оценка:
-7 +2

Големият Каракочан
96 Отговор
Спокойно, жители на Мелмак не сте готови, до Нова Година ще бъдете напляскани с уврялия кочан

Оценка:
-1 +5

Хасан
97 Отговор

До коментар #80 от "Никога не сме отричали":


Ами ако не турчина а англичанина французина те беше завладял сега нямаше да имаш нито държава ,нито народ ,нито език

Коментиран от #153, #204


Оценка:
-6 +2

Одрис
98 Отговор

До коментар #61 от "това е самата истина ти не четеш":


Това, че има Траки пълководци в Римската армия, които покоряват половината Европа , и воюват и за Византия ,говори ли ти нещо? Не пише, че е Римлянин а пише роден във Тракия и е от Тракийски род.
Лициниус , роден в Тракия ,България, от тракийски род, царува над Византия .Зет на Кейзар Юстиниян.
,Велизариус, покорява половината Европа , двамата са родени в Тракия ,от тракийски родители, чети ,ама чети всичко , не само това, което ти отърва.
Тези Траки Пълководци, са се били със Склавените ,Готите и Антите, ти ги наричаш "прабългари" , Хуните са от този род .
Но и те са скити по генетичната картина.
Антите са скити- траки и са назначени от Римляните да пазят северната граница на Римската империя. да я пазят от "варварите", варвари за Рим, да ,
дори Римляните им дават и град крепост да имат, само да не нападат Римската империя.
А им плащат и трибут за охраната.
Готите са Гети , и това да знаеш.
Няма сведения някой да е говорил немски ,от тези гети.
Но Хуните, покоряват държави над Дунава и след сто години изчезват а ние тук на Балканите нямаме и генетична връзка с тях ...
но имат гени в цяла Северна Европа, та чак в Швеция ,Попша и Русия.Те са и част от Скитите- Казаци.
Склавените и Антите са били от един и същи род в миналото и са преселниците от Троя , Фригия, Тракия.
,Антите , които са също Траки от Фригия, от Троя , емигрирали по същото време, когато и Франките са напуснали Троя ,за западна Европа..
Тогава 12 000 Траки се преселил

Коментиран от #100, #169


Оценка:
-3 +4

да не би
99 Отговор

До коментар #40 от "Диамантената ръка":


каквото пипнеш с тази ръка да става?

Оценка:
-0 +0

какви ги пишеш
100 Отговор

До коментар #98 от "Одрис":


Мир да има целия свят има бг гени и света е създаден 681г. ДОВОЛЕН ЛИ СИ?

Коментиран от #127


Оценка:
-6 +1

Историк
101 Отговор

До коментар #95 от "я виж кой е безродник":


А що не се размърдате някой ден до някоя регионална библиотека и да разберете отговорът на въпросите Ви.Просто му давате на служителя да направи "Библиографска справка".Преди услугата беше 10лв. 2005г. .през моите студентски години.
Има теории около 20 поне и доколкото си спомням в Многотомника на Бан 1981г. се отбелязани и новите версии.
Като цяло има две водещи теории.
Един арабски хронист описва директно думата българин' със значение на мъдър знаещ просветен човек.Китайците са смятали българите за колобри знахари гадатели...Оня ден линкове дадох от изследователи, които са ровили кости и се вижда че имат антропологични черти на сарматите ( част от иранските племена)

Коментиран от #158


Оценка:
-1 +4

Историк
102 Отговор
Аз също си задавам въпросът, според гръцки хронист траките били многолюден народ втори след индусите.Как така са изгубили езика си ...етническо надмощие....към преподателите.
Отговорът беше, че римляните са ги разселвали дори до Египет т.е в най-отдалечените кътчета на империята и така са изгубвали самосъзнанието си.

Коментиран от #136


Оценка:
-2 +2

Историчара
103 Отговор

До коментар #95 от "я виж кой е безродник":


Траки е сборно име за многобройни племена - одриси, гети, пеони, трибали, асти, беси, мизи, меди, бриги и т.н. Българи е сборно име за също много племена - мизи, шопи, капанци, турлаци, граовци, македонци, мърваци, родопчани, рупци, чечени, тракийци, загорци, странжанци и т.н. Името траки, а също и пеласги е разпространено във хилядолетията преди новата ера, а след новата ера започва да се налага името българи.

Оценка:
-2 +6

Диамантената ръка
104 Отговор

До коментар #95 от "я виж кой е безродник":


Е, и? Ти да не мислиш, че си роднина на Александър Македонски или си чист ариец. Да, прабългарите идват тук от Азия и никакво претопяване не е имало, а България е единствената държава, която никога в историята си не си е променяла името от създаването си като такава. Интересно ти какъв си и каква история имаш. Целият свят ви се смее на бутафорните антични паметници, не сте били българи, какви сте - гърци, сърби, албанци, цигани? Държава Македония има от 30г. и България бе първата държава, която ви призна. Познай защо...? Ами защото там живеят българи, за съжаление голяма част с промити от сърбите мозъци. А иначе преговаряйте с ЕС, влизайте в ЕС. Ако можете...

Коментиран от #108


Оценка:
-1 +17

Историк
105 Отговор
Т.е може да се каже че поне в района Средиземноморието вероятно тракийският ген е водещ или доминиращ.Неизяснено е към 5 век как се е пославянчил Балканският полуостров по думите на византийските хронисти.Значи за 400 години тракийците са обезличени по отношение самосъзнание и претопени

Коментиран от #109


Оценка:
-2 +1

Ейприл
106 Отговор

До коментар #78 от "абе тъпо вулгарино":


доста си простичък явно. ами защото ни е по изгодно ... ограничен вулвомакедонец

Коментиран от #111


Оценка:
-1 +5

Диамантената ръка
107 Отговор
И на тъй наречените македонци ще ви кажа само едно: Осъзнайте се докато е време, иначе ще се превърнете в албанска провинция, сега все още сте сръбска такава. Докато сте такива, България няма да каже "да" за ЕС. Такива са правилата.

Коментиран от #115


Оценка:
-0 +20

Историчара
108 Отговор

До коментар #104 от "Диамантената ръка":


Българите не идват, а се връщат от Азия. Цар Калоян беше от стар римски род,а Аспарух изгони римляните по силата на родовото право...

Коментиран от #122, #124


Оценка:
-3 +5

ти си истерик половин свят бг гени
109 Отговор

До коментар #105 от "Историк":


луди вулгари, Средиземно море е междуконтинентално море, разположено между Европа на север, Африка на юг и Азия на изток. То е част от Атлантическия океан като се свързва с него чрез Гибралтарския проток на запад и заема площ от около 2,5 млн. km². На североизток чрез протока Дарданели се свързва с Мраморно море, а след това чрез протока Босфор – с Черно море и чрез Керченския проток – с Азовско море, като по този начин последните три морета се включват в неговия водосборен басейн..

Коментиран от #131


Оценка:
-2 +0

Напиши това и до Японския
110 Отговор

До коментар #30 от "до мицела":


Посланник или Японския император които още преди 45 години лично в изявление ни поздравиха като най древната нация и Пьрва империя в СВЕТА като упоменаха изрично че Българиия тогава е граничила с Япония.

Коментиран от #112, #113, #117


Оценка:
-2 +18

тъп вулгарин
111 Отговор

До коментар #106 от "Ейприл":


ограничението е при теб. Даже имате национални герои осъдени за грабеж.

Коментиран от #205


Оценка:
-9 +1

ти полудя
112 Отговор

До коментар #110 от "Напиши това и до Японския":


бг империя?

Оценка:
-6 +2

я да видим
113 Отговор

До коментар #110 от "Напиши това и до Японския":


преди 45г е 1975г. луд ли си или полудяваш?

Оценка:
-2 +3

вулгарите са най крадливци на история
114 Отговор
от горките македонци.

Оценка:
-13 +2

тъп вулгарин
115 Отговор

До коментар #107 от "Диамантената ръка":


на времето и вас ве нарекли вулгари а вие се направихте на българи, някой да ви е попречил, на какви се правите? турците ги преименувахте и сега искате и македонците ли да ги направите българи?

Коментиран от #129, #143


Оценка:
-22 +1

PSG FR
116 Отговор
А колко немски е австрийският, питам аз?

Оценка:
-0 +8

браво за тъпия
117 Отговор

До коментар #110 от "Напиши това и до Японския":


оправда си мицелското пипи.

Оценка:
-0 +0

тато
118 Отговор
Акъл дават и то много. Австийците на немски ли говорят ??? Ако кажете че техният немски не е немски а австийски и ние ще кажем че македонския диалект на българския не е български.

Оценка:
-0 +5

Ваньо
119 Отговор
Oт вчeрa caйтът Фaктoр бълвa прocръбcки и пo cъщecтвo aнтибългaрcки cтaтии. Нaпримeр:"Cръбcки aнaлизaтoр: Eх, мoй Зoрaнe, oнaзи злa Югocлaвия cъздaдe („Ceвeрнa“) Мaкeдoния бeз нитo eдин изcтрeл!".
Бeзкритичнoтo дaвaнe нa думaтa нa лъжливитe cръбcки иcтoрици oщe вeднъж пoкaзвa, чe дocтa мeдии нe cлужaт нa Oтeчecтвoтo, a нa "дълбoкaтa държaвa", кoятo cи ocтaвa нa Кoмeнтeрнoвcки пoзиции пo мaкeдoнcкия въпрoc.

Оценка:
-1 +10

Етиопски пришелец
120 Отговор
Старите българи живеят в Ямбол.Сливен.Пазарджик.Чирпан.Монтана.Видин.Божурище.Другите са траки и славяни но във всеки друг град има махала на стари българи.Лесно се рарзличават от цвета на кожата и от джуките.А македонците и да не искаме ще ги приемат в ЕС

Оценка:
-13 +1

тато
121 Отговор

До коментар #7 от "миш":


Как как ?? С окурец казват албанците

Оценка:
-0 +1

TRoskOt
122 Отговор

До коментар #108 от "Историчара":


Какъв стар римски род сънувате.
Цар Калоян е по мслък брат на цар Асен I и Петър от рода на АСЕНОВЦИ с маика българка и баща КУМАН от ногаиците.

Коментиран от #157


Оценка:
-0 +3

Кой68
123 Отговор
България не краде от античноСеверните македонци историята и "езика" им,защото няма какво да се открадне?! Нека АС Македонци да покажат нещо антично което показва колко са антични?Това че в центъра на Скопие напостроиха един куп "антични"паметници превръщайки го в -Лунапарк-.

Коментиран от #125, #126


Оценка:
-0 +11

до истеричката
124 Отговор

До коментар #108 от "Историчара":


за кой аспарух пишеш? тук един го изкара русалка. Рус със сини очи.

Коментиран от #142


Оценка:
-1 +0

ТОЗ68
125 Отговор

До коментар #123 от "Кой68":


за крадливите с дръпнати очи монголотатари.

Оценка:
-6 +0

Сертаки
126 Отговор

До коментар #123 от "Кой68":


Град Филипопол днешен Пловнив носил името на бащата на Александър македонски.Ето ти жив пример че макетата имат история.Славянската азбука е написана от Солунските македонски братя.ето ти още един пример.Не може да се открадне македонска история и после да има рекет за влизането им в ЕС.

Коментиран от #130, #133, #139, #141, #199


Оценка:
-16 +1

Доволен да
127 Отговор

До коментар #100 от "какви ги пишеш":


Когато гените ти Тракийски ,датират от един и същи народ 12 000 години, няма как да не си доволен.
Не са много древните култури оцелели , в света като нашата.
Името се променя, но обичаите и гените, никога!
И Гърците и Римляните са се "окичили" с Тракийски обичаи и култура, но не тяхна култура,
поради липса на същата, защото вече е била създадена от нашите предшественици, Автохонните Траки на Балканите.
Старите Пеласги предшественици на Траките, са създали Рим, Испания и Португалия и Етруските са наследници на Пеласгите.
Ливада на Португалски още си е ливада, както на български.

Коментиран от #132


Оценка:
-2 +3

Кой68
128 Отговор
Ми то -македония е географска област.Като нямаш аргументи поне не се излагай.В България като има хора със фамилий-Македонски!,Пирински! и др. примери има та това да не значи че им принадлежи?

Коментиран от #147


Оценка:
-0 +4

Диамантената ръка
129 Отговор

До коментар #115 от "тъп вулгарин":


Българи, вулгари, имаме народ, език и държава от повече от 1300г., а вие от 30г...

Коментиран от #189


Оценка:
-1 +9

чети и помни
130 Отговор

До коментар #126 от "Сертаки":


Да прав си , Великото Македонскато царство е владяло нашите Тракийски земи около 550 години, по скоро Южна Тракия..
Така , както и нашето Одриско Царство ги е владяло Македонците около 550 години. Също сме ги владели от , 681г- до падането ни под Османско робство 1396 година.
Със Прекъсване между Великото Първо и Второто Българско царство.
Когато сме били под Македонското Велико Царство, Северна Тракия ,Мизи и Скити а и Гети , са били съюзници, но не и владяни от Македонците ,имали са договорености, като договор за не нападение и са го одържали ,поне докато, Александър е бил в Персия.
имало е 9000 Траки, в армията на Александър Македонски.

Оценка:
-1 +1

Историк
131 Отговор

До коментар #109 от "ти си истерик половин свят бг гени":


Ти май не си у ред с главата.
Пък си помислих че нещо искаш да проумееш.Крякайте си Скопие Москва и Белград . На добър час към Евразия

Оценка:
-0 +6

Омур
132 Отговор

До коментар #127 от "Доволен да":


Какви траки сънуваш бе какво общо имат те с българите. Колко версии още ще измислите за българският произход. Ставате смешни

Коментиран от #152


Оценка:
-4 +2

Македонска магарица от Тиквеш
133 Отговор

До коментар #126 от "Сертаки":


А направи ли си труда да видиш какви са буквите писани от Кирил и Методий.Да ти приличат на буквите на съвременната кирилица.
А и внимавай какво ще изплещиш.Ние и без това Ви се смеем на простотиите

Коментиран от #138, #140


Оценка:
-3 +4

Доцент Лангъров
134 Отговор
Яххххаа пратете на мене с белите ризи да лекувам за 100 динара...историчарниците.жуууу

Оценка:
-0 +1

ГЕРП
135 Отговор

До коментар #27 от "Ти да не си":


Ханко брат! е правилното.

Оценка:
-1 +0

чети и помни
136 Отговор

До коментар #102 от "Историк":


Римляните са ги ползвали, като перфектните воини и пълководци
в империята Рим.Воювали са навсякъде, където е било нужно казва се още, Источната Тракийска Армия и пълководеца един от многото е
Тракиеца , Велизарий .-------Белизарос на Латински .
За Велизарий се казва следното от историците :
-Той не е Александър Македонски ,"но след него е там неговото велико място в Историята"..
Траките не са изчезнали,
Никъде не са изчезнали, но когато се размножава един народ като Траките Скити , те са имали по 5-6 жени , размножаването е било неизбежно а и миграцията също, за да могат за бъдат по-мощни и по големи на огромни територии..

Оценка:
-2 +2

137
Този коментар е премахнат от модератор.
чети и помни
138 Отговор

До коментар #133 от "Македонска магарица от Тиквеш":


БУКВИТЕ СА ТАКИВА, КАВИТО СА И ГРЪЦКИТЕ , С МАЛКИ ИЗМЕНЕНИЯ.
нАСЛЕДСТВО ОТ фИНИКИЙЦИТЕ, НО КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ НА КОИТО ПИШЕ ОРФЕЙ.

Оценка:
-1 +1

Диамантената ръка
139 Отговор

До коментар #126 от "Сертаки":


Вие като сте им наследници, защо говорите на развален български, а не езика на Филип Македонски? И Солун македонски град ли е като пишеш за солунски братя?

Коментиран от #146, #150


Оценка:
-0 +10

Сертаки
140 Отговор

До коментар #133 от "Македонска магарица от Тиквеш":


Това че имат няколко латински букви не значи че българите са написали четмото.Братята са от Солун и е чисто тяхно право че кирилицата е македонска.Ако питаш руснаците те казват че кирилицата е тяхна.През комунизма цялята история е пренаписана.Истината е че в Топкапъ Истанбул всички архиви са там.Ако имаше чалъм щеше да кажеш че и всички православни църкви се ръководят от София.Да ама не.Цариград командва парада.

Оценка:
-9 +0

141
Този коментар е премахнат от модератор.
Не е един,
142 Отговор

До коментар #124 от "до истеричката":


Една съм, дръвчо

Оценка:
-0 +1

Ти не знаеш кой си,
143 Отговор

До коментар #115 от "тъп вулгарин":


Без род и държава, дърво без корен, тръгнал да обяснява на другите какви са, рязкай на някъде

Оценка:
-0 +7

Валери
144 Отговор

До коментар #38 от "Гост":


виж какво момко аз съм русофил но братушките не признават това.

Оценка:
-0 +0

145
Този коментар е премахнат от модератор.
Сертаки
146 Отговор

До коментар #139 от "Диамантената ръка":


Асъл турците са говорили като днешните кърджалийци.след комунизма когато нащи кърджалийци прекрачиха турската граница всичките турски старци разбираха кърджалийските си събратя а младежта трудно.затова езиците и диалектите се променят когато границите са затворени.Кой знае може би и нашия български е бил по близо до македонския отколкото сега модерния бг.език

Оценка:
-6 +0

чети и помни
147 Отговор

До коментар #128 от "Кой68":


Когато ти лично, като Цар или император, получиш по наследство или създадеш една империя ,то тя ти Принадлежи.
Но името, не играе никаква роля, ако ти не си Царя.

Оценка:
-0 +0

148
Този коментар е премахнат от модератор.
Сертаки
149 Отговор

До коментар #141 от "Той Ал.Македонски":


Ти си тъпака.може би ти си говорил македонски.Ама след толкова генове се си сменил диалекта.Ти трябва да козеруваш на македонците защото имат блестяща история.А ти цял живот си приемал генове.Затова днес сме шарения .Влез в МОЛА и се виж в огледалото.

Коментиран от #151, #155


Оценка:
-5 +0

Ахаха
150 Отговор

До коментар #139 от "Диамантената ръка":


Тоя към които се обръщаш не е маке а нeприeт рoм в Турция

Оценка:
-1 +4

Само смях
151 Отговор

До коментар #149 от "Сертаки":


Цялaтa нeкaдърнa пacминa oт нeприeти рoми в Турция, ceднaлa дa пишe тук вeлики изкaзвaния! Aбe aкo нe e Бългaрия къдe щe ce дeнeтe нa тoзи cвят? Глaдни зa пoмoщи щe мoлитe!

Оценка:
-0 +6

чети и помни
152 Отговор

До коментар #132 от "Омур":


Трудно ще ти помогна , ако си на това ниво, "сорри".

Коментиран от #154


Оценка:
-0 +0

Ооххо, тук ми намирисва,че
153 Отговор

До коментар #97 от "Хасан":


Трябва да сме благодарни, асанчо, айде да спреш да злобееш срещу българите, а, кво ще кажеш, пиши си на турски и Не ни занимавай със злобата си

Оценка:
-0 +6

Омур
154 Отговор

До коментар #152 от "чети и помни":


Някой да твърди че днешните българи са наследство на античните тракийци е също като да твърди че турците са наследници на древните троянци

Оценка:
-5 +2

Главата ти е каша, смотаняко
155 Отговор

До коментар #149 от "Сертаки":


Нищо не отбираш, древните македонци са елини, днешните нямат нищо общо с тях, съвременните македонци са етнически българи записани като македонци от просръбските комунисти, вардарска македония е подарена на сърбия след първа световна война от ньойския договор, и започват геноцид над местното население, което преобладаващо са етнически българи, това е истината

Коментиран от #161


Оценка:
-1 +10

Чук и Гек
156 Отговор
Да! Има изход, Ди Велт! Дай пари и ще подпишем всичко! По 150 милярда евро за Скопие е Банкя за начало, ще оправят процеса на присъединяване!

Оценка:
-2 +2

Историчара
157 Отговор

До коментар #122 от "TRoskOt":


Напиши в търсачката- ТРАКИЙСКИТЕ КОРЕНИ НА ЦАР КАЛОЯН
..и чети, описано е подробно.

Коментиран от #183


Оценка:
-1 +1

да може да са
158 Отговор

До коментар #101 от "Историк":


Генетичната картина на Българите ,поне моята, като резултат от Изследване на гените ми.
Говори следното ,принадлежи на Автохонното население Траки от Балканския полуостров от преди 12000 години .
Не забравяй, че и Даките са същия народ ,като Траките

Коментиран от #176, #177, #184, #185, #186


Оценка:
-1 +4

Никой не кара никого да е българин,
159 Отговор

До коментар #36 от "Хасан":


Насила са ги накарали сърбите да са македонци, играла е тоягата по титово време

Оценка:
-0 +9

www
160 Отговор
ДеБилТ с дебилни въпроси!

Оценка:
-0 +3

Сертаки
161 Отговор

До коментар #155 от "Главата ти е каша, смотаняко":


Знам.Израснал съм с изгонени гръцки македонци.Нямат нищо общо с българското.Междудругото в северна македония мнозинството са мюсюлмани затова няма смисъл да спорим защото са турска провинция.Затова не искат да ги приемат в ЕС.Същото е и с Босна и Херц.защото са мюсюли.Албания също.Въобще балканите са мюсюли и помаци .Защо ти е макетата да клекнат пред бг.когато са турска провинция от Кърджали Солун Скопие Тирана до Сараево.По добре да пасеш овцете ще си по полезен

Коментиран от #165


Оценка:
-7 +1

Софиянецо
162 Отговор
Не ни разбират в Западна Европа за Северна Македония и вината за това е на Калинка Захариева и на измислените ни евродепутати.

Оценка:
-0 +5

Басри Алиев
163 Отговор
Прочетох всичко до край и останах с убеждението че е напълно възможно дори и негрите да са траки?!?!

Оценка:
-0 +5

Гост
164 Отговор
Като се има предвид, чев Германия управлява ФАШИСТКА хунта, то е напълно ясно и защо Дъртото теле задава такива фашистки въпроси, на които Българското правителство трябва да отговори подобаващо, като прати Мустакатата Меркел при роднината и Хитлер.

Оценка:
-0 +5

Не е до клякане,
165 Отговор

До коментар #161 от "Сертаки":


Политичарите им наглеци, няма утре да доказваме, че сме българи и говорим български език, отделно ни псуват и обиждат, и учебници насаждат омраза към БГ, да си мрат от болестта

Оценка:
-0 +8

Басри Алиев
166 Отговор
Г-жа Шикългрубер достойно подрежда 4-тия райх като продължение на 3-тия,започнат от тейко и...

Оценка:
-0 +2

Stormtrooper
167 Отговор
Ако не се реши пфоблема, това ще бъде предпоставка да изнудват и манипулират и двете страни, когато и както желаят. Това е най-големия проблем.

Оценка:
-0 +4

123
168 Отговор

До коментар #30 от "до мицела":


Групи от Панонските Аварите които се бунтуват или бягат от царството на Аварите, никога след това не са наричени „авари“, а са наричани „българи“. По същия начин, с окончателното отпадане на силата на аварите в началото на 9 век, идентичността на аварите изчезва почти мигновено.

Оценка:
-1 +0

123
169 Отговор

До коментар #98 от "Одрис":


Римската Империя е много етническа държава и няма значение от кой етнос са ,всички са римляни.Гети са наричани всички тракийски племена под дунава и над Дунава,Готите са говорели германски език но са част от над дунваските Гети и част от Българските Гети,Гърците разделят Гетите според малка езикова разлика тези под Хемус -Стара Планина са траки, над Стара Планина са гети идругото им название е скити.Преди IV век хуните пътували на малки групи, водени от вождове и нямали известен крал или водач. Те пристигат в Югоизточна Европа около 370 г. сл. Н. Е. И завладяват една територия след друга в продължение на повече от 70 години.През 5-ти век хуните се превръщат от група номадски воински племена в малко уредена цивилизация, живееща Панония . Те са имали огромна армия, съставена от кавалерийски и пехотни войски от различни етноси.

Оценка:
-0 +1

Историк
170 Отговор
Значи един и същи трол сменя никовете и флуудира темата.По една случайност и съм филолог само дето по история ми е силата.Някой отбеляза, че Ви е каша в главата и е истина.За да имате в Македония отделен език трябва да отговаря на определени изисквания.Трябваше и езиковеди да се вкарат в тази историческа комисия.Хората да Ви го обяснят, че става въпрос за диалекти дори на територията на Македония.Езикът за който говорите е изкуствено сърбизиран, но е любопитно как не са се сетили да премахнат задпоставния определителен член на думите в македонските диалекти.Сега не са ми под ръка лекциите защото има още 10 белега на книжовни норми, които определят дали един език е различен или е диалект.После в сръбския няма задпоставна членна форма .. и не са имали идея как да я си измислят.Все пак македонски така наречен език е конструиран по поръчение на сръбски, български и руски комунисти, чрез Блаже Коневски.Въпросният господин е учил до 2-Зри курс СУ и фактически един недоучил филолог който е пратен да Ви направи нещо което максимално да се отдалечи от книжовния български ама не му се е получило.
И тъй за Кирил и Методий азбуката му се нарича глаголица.Кирилицата възниква за ужас на македонистите в Преслав столицата на Симеонова България.
Предисторията е, че гърците ползват писмеността на коптите(8млн.христ. общност в днешен Египет).Възпитан в Магнаурската Школа цар Симеон след 913г. лично ръководи процесът по замяна на глаголицата с букви от гръцкото писмо и няк

Оценка:
-0 +5

фАНТОМасс
171 Отговор
Македонският език е нещо като добруджанския , шопския , странджанския , родопския ! Това е !

Оценка:
-0 +4

хетфиЙлд
172 Отговор
Горките т. нар. МАКЕдонци ! С гръцко знаме и български език ! Какви ли са те ?

Оценка:
-0 +6

подозрение
173 Отговор
Немците май само си гонели и си гонят своя интерес! С нас или въпреки на нас!

Оценка:
-0 +7

Ягуар
174 Отговор
Точно толкова, колкото и австрийския немски е немски.

Оценка:
-0 +2

Измите
175 Отговор
Ами доста не е вече български "македонскиот" язик. Даже вече е доста различен от това което е кодифицирано през 1944г. Нарочно го пълнят напоследък с латинизми,власизми и всякякви неславянски - изми. Сърбизмите все пак се разбират,но тия изкуствено го сбижават с романските езици,че и с германските езици.

Оценка:
-0 +3

лъжеш
176 Отговор

До коментар #158 от "да може да са":


дават няколко вероятности в проценти какъв може би си.

Оценка:
-0 +1

лъжеца си е лъжец
177 Отговор

До коментар #158 от "да може да са":


 на антропологическите (расови) типове в България според Петър Боев.  Средиземноморски тип  Северен (балтийски, алпийски) тип  Динарски тип  Понтийски тип  Монголоидни белезиВсеки знак обозначава, че съответният расов тип обхваща повече от 50% от населението в географския район, в който е поставен. Знакът за монголоидни белези обозначава наличие на несъществен примес сред преобладаващите в района расови типове. Монголоидни белези има най-вече сред турците в Добруджа и Източните Родопи, но също така са представени и в Шоплука, където това са следи от печенежки заселвания, както и около старите столици Плиска, Преслав и Търново, където това са останки от прабългарската и куманската аристокрации. Сред българите християни расовите типове са: алпийски 49%; динарски 22%; средиземноморски 20%, нордически 6%; източно-балтийски 3%; сред българите мюсюлмани: средиземноморски 25%; динарски 25%; алпийски 23%; нордически 17%; източно-балтийски 10%; сред българските турци: алпийски 75%; източно-балтийски 12,5%; средиземноморски 12,5%

Оценка:
-0 +1

Защото лъжеш,
178 Отговор

До коментар #92 от "гледам сериали":


Затова, за теб няма, така ти изнася, асане

Коментиран от #179, #180, #181


Оценка:
-1 +1

лъжеш ти
179 Отговор

До коментар #178 от "Защото лъжеш,":


Хан аспарух таторомонголоиден го изкара русалка.

Оценка:
-0 +0

върл лъжец си
180 Отговор

До коментар #178 от "Защото лъжеш,":


177 показва какви мазути сте.

Оценка:
-0 +0

гледай фермата или игри на волята
181 Отговор

До коментар #178 от "Защото лъжеш,":


пълно е от русалки с дръпнати очи.

Оценка:
-1 +1

гумени вулгарски глави
182 Отговор
вожда ви каза какво се набива и какво не.

Оценка:
-1 +0

TRoskOt
183 Отговор

До коментар #157 от "Историчара":


Напиши в търсачката династия или братя АСЕНОВЦИ и ще видиш че са с КУМСНски произход сиреч тюрки. Ако погледнеш Бългсрската история би трябвало да забележиш че е основавана и е била велика България винаги доката е управлявана от тюрки(ДУЛО
АСЕНОВЦИ и др) след като са влезли в управара идруги и по точно славяне те са западнали 2 пъти.
А това че някскъв си папа няколко по своя изгода бил казъл не знам си какво вярваш ли си ми. Но аз не съм задължен разбира се.

Оценка:
-4 +1

184
Този коментар е премахнат от модератор.
твоята генетична картинка е охлювска
185 Отговор

До коментар #158 от "да може да са":


поне проучи какво сведение се исдава за геномно проучване.

Оценка:
-0 +1

никакви гени не са ти изследвали
186 Отговор

До коментар #158 от "да може да са":


Резултата от геномно изледване не съдържа такива сведения.

Оценка:
-0 +1

гошо
187 Отговор
Вето за умопобърканите югоуроди,а немските джендъри и слуги на Сорос да не се бъркат. Достатъчно мазало направиха в цяла Европа 3 пъти вече.

Оценка:
-0 +3

ЛЛЛ
188 Отговор
По тази логика няма немски език а има австрийски език. Опитват се поо всякакъв начин да настроят мнението срещу България

Оценка:
-0 +1

това го можете най
189 Отговор

До коментар #129 от "Диамантената ръка":


древна македония 808г преди христа а българия 681г след христа. Сметни 1481+1339= 2820 години македония. Ка̀ран (на гръцки: Κάρανος) е първият цар на Древна Македония през 808 – 777. Син е на Аристодамид, цар на Аргос.
Основното население са древните македонци.
Държавата обхваща най-общо територията на днешна Егейска Македония с главен град Пела. За кратък период от време укрепва при управлението на Филип II Македонски и за около 10 години се превръща в мощна световна империя, след като Александър Велики завладява част от познатия свят, с което слага началото на елинистическия период в историята на Югоизточна Европа и Изтока.
Последният владетел на Древна Македония е Персей Македонски, 179 – 168 г. пр. Хр.
След Битка при Пидна през 22 юни 168 г. пр. Хр. консулът Луций Емилий Павел Македоник разгромява Персей. Македония е завладяна и разделена на четири автономни области, плащащи данък на Рим.

Коментиран от #201


Оценка:
-2 +0

Маке Доналдс
190 Отговор
След Балканската и Междусъюзническата войни Сърбия и Гърция си поделят почти цяла Македония. Оттогава водят политика за промяна на самосъзнанието на живеещите там българи. В Гърция те стават гърци, в Сърбия южни сърби, а след Втората световна война в Югославия македонци. В езика вече са навлезли много заемки от сръбския и не звучи съвсем български, но в основата си е такъв. Моята баба говореше български, в който имаше много турцизми. Така се е говорило в първите около 50 почти години след Освобождението. Прочетете фейлетоните на Алеко Константинов. Има много турски думи и изрази, които днес не са ни познати, а тогава са били широко използвани, наред с българските им думи със същото значение. Ако България се обедини с Македония, само за 10-15 години ще се заговори един нормален български език с типичните диалектни особености.

Оценка:
-1 +4

Крум
191 Отговор
Искам да знам кой ги пуска тук да коментират и дразнят с промитите си мозъци тия еничари. Вето до дупка и стига вече се интересувахте от тях. Гърците ги въртяха 30 години на бавен огън, а ние да сме
ги пуснели . Ядец. Да си се цункат със сърбите извън ЕС.

Оценка:
-0 +5

А бе джендърманци
192 Отговор
Вие си гледайте турците и арабите които скоро ще станат повече от вас не се бъркайте където не ви е работа

Оценка:
-0 +2

193
Този коментар е премахнат от модератор.
Българин
194 Отговор
Никой не може да ни казва нищо ако иска този Мими Рот може ние да излезнем от евро съюза и да си вземат тази измислена държава а пък ние ще отворим границите за мигрантите към Германия и ще си отворим пак реакторите на АЕЦ които затворихме заради тях за да продава Франция ток на цяла Европа ако може .А също можем и да си стиснем ръцете пак с руснаците и тогава съм сигурен че много ще им е гот на европейския съюз и НАТО така че тихо МИМИ РОТ.

Оценка:
-1 +3

Роко
195 Отговор

До коментар #8 от "Хасан":


Хасанчо никой не им оспорва правото да се самоопределят като марсианци ако искат. Само искаме да не крадат историята ни (това е все едно ние да си препишем историята на османската империя, въпреки че имаме известно право да го направим, ако не знаеш в дивана се е говорело по - често на български от колкото на турски дори в един период е имало забрана етнически турци да заемат висши постове в империята и това ще е по - малко изнасилване на историята отколкото правят макетата). Македонската народност, език, култура са създадени през 1949 година. За всичко случило се във Вардарска Македония след тази година никой не спори и не ни засяга ако македонците смятат да се примиряват с комунистическите престъпления техен си проблем. Но за това което се е случило преди 1949 година спорове няма да допуснем

Оценка:
-0 +3

Ivanov
196 Отговор

До коментар #41 от "969":


Много правилен коментар.В германията изместваT дискусиiata и вапроcа за неизпълнение на договора.

Оценка:
-1 +3

АНОНИМЕН
197 Отговор
Да припомня, че на тия "пaчи яйцa" ни нacaдихa имeннo в Бeрлин! В Caн Cтeфaнo ce oпрeдeлихa тeритoриитe нaceлявaни oт бългaри! В Бeрлин ни рaзпaрчeтocaхa нa княжecтвo вacaлнo нa Турция, Изтoчнa Румeлия aвтoнoмия в Турция и Мaкeдoния изцялo пoд Турcкo! Вeликитe cили Фрaнция, Вeликa Бритaния, Руcия и Aвcтрoунгaрия нe ca иcкaли гoлямa и cилнa БЪЛГAРCКA държaвa / да не забравим, че Бисмарк е направил каквото трябва за да НЕ влязат през 1878 година отрядите на ген.Гурко през Осоговската планина в Македонско и да освободят и българите в тази многострадална земя/! Фaкт e, чe след Първата световна война, когато в Ньой дават Беломорска Тракия на Турция и Гърция; Западните покрайнини и Вардарска Македония на сърбите и Добруджа на Румънците - aмeрикaнцитe ca ги прeдупрeждaвaли: oт тoвa щe имa мнoгo прoблeми в бъдeщe! Зaрaди тoя нaш бългaрcки caнтимeнт Мaкeдoния идвaт нaциoнaлнитe ни кaтacтрoфи! Дa cтaнeм cъюзници c гeрмaнцитe зaщoтo тe и прeз 1910-12гoдинa и прeз 1939 гoдинa ca ни oбeщaвaли Приcъeдинявaнe нa Мaкeдoния и Бeлoмoрcкa Трaкия! Двa пъти eднa и cъщa грeшкa! Дoйчe Зeлe и Ди Велт дa cи глeдaт в Пруско-Германското кaнчe и дa cи дъвчат "вурcтчeтo"!

Оценка:
-0 +6

Д. Петров
198 Отговор

До коментар #61 от "това е самата истина ти не четеш":


Сега чети ти и помни - Истината е: Ти си българин! Затова четеш и пишеш на български!

Оценка:
-0 +1

Д. Петров
199 Отговор

До коментар #126 от "Сертаки":


Я напиши в официално изявление, че Филип и Александър са били македонци! Любопитно ми е да видя, гърците как ще те изсиртакят, барабар со все макенца!

Оценка:
-0 +3

200
Този коментар е премахнат от модератор.
Кви 5
201 Отговор

До коментар #189 от "това го можете най":


И какво общо има древната македонска държава със сегашната популация в Повардарието? Дека су буквите,дека е язикот? Бил съм в Олимпия в Гърция на стадиона където са се провеждали олимпийските игри. До стадиона са резиденциите,в случая останки, на всички царства и градове-държави участвали в игрите. И на Филип II са запазени основи и колони и там всичко поше на гръцки.Филип II сам, по свое желание като част от елинския свят се е натискал да участва в игрите.... и е участвал. А сега да продължиш с историята на тия земи след установявянето на римската власт - 168г. пр. Хр. та до 6-ти век след Хр. Първо римляните полатинчват всички етноси на Балканите които нямат писменост. После хуни,авари,остготи омитат целия полуостров откъм население. Даже София доброволно е напусната от населението което избягва чак в Солун. От варварите не се превзети и ограбени само Пловдив,Солун Цариград и островите в Егейско и Адриатическо море.Накрая идват през 5-6-ти век славяните,ама то вече няма какво да се ограбва освен Солун. През 7-ми век славяните 6 пъти обсаждат Солун но не успявят да го превземат. Последната обсада е в съюз с хан Кубер. Един от най-големите гръцки византолози проф. Спирос Врионис пише,че през 6-ти век славянското море е заляло вътрешността на целия Балкански полуостров,чак и включително Пелопонес. Кви древни македонци,кви 5 лева?

Оценка:
-0 +3

Танкова
202 Отговор

До коментар #11 от "Българин":


Явно никога не си разговарял с хора РС Македония или не знаеш достатъчно българският език.Защото аз съм разговаряла и се разбираме идеално

Оценка:
-0 +1

Два туката 👊👊
203 Отговор

До коментар #84 от "не сте проговорили":


То затова вълни на насилствено помохамеданчване и направо потурчване една след друга са стоварвали върху българите-щото много са ги пазили.Всичко в романа и филма Време разделно е по автентични документи на българския свещенник,гръцкия владика,венецианеца и освен тях и на османски документи,които ясно посочват кое и как включително на помохамеданчилите се колко крини жито да бъдат раздадени. И е посочен и този който е предложил ако приемат исляма да бъдат помилвани-караимам Хасан ходжа.

Оценка:
-0 +2

Два туката 👊👊
204 Отговор

До коментар #97 от "Хасан":


Това Алжир го доказва. Каква цветуща и подредена държава е. След турското робство целите Балкани са кенеф! Толкова за това до какво води Анадолсщата ви цивилизация.

Оценка:
-1 +2

205
Този коментар е премахнат от модератор.
На питането на дивелт,
206 Отговор
Веднага отговарям, колкото австрийският е немски, толкова и македонският е български, ако имате други питания, споделете

Оценка:
-0 +3

Болярин
207 Отговор
Макетата да попитат Себастиян Курц на какъв език говори- ако каже австрийски,може да признаем македонския език. Обаче е малко вероятно. А Германия трябва да ни върне поне две услуги- за първата и втората световна война. Колко сме загубили заради тях и колко много ни дължат е време нашия премиер да каже на фрау Меркел!!!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5