Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 17:15 3 452 21

Катастрофална година: над 300 хотела в Гърция са обявени за продан

  • гърция-
  • хотел-
  • пандемия-
  • икономика

Приходите в периода януари-октомври 2020 година са спаднали с цели 77%

Катастрофална година: над 300 хотела в Гърция са обявени за продан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 300 хотела в Гърция са обявени за продан. Туризмът, най-важният бранш в страната, бе пометен от пандемията. "Едно е сигурно: ако и тази година изгубим туристическия сезон, това ще ни пречупи гръбнака."

Няма друга страна в Европа, която да е толкова зависима от туризма, колкото Гърция. Според различни изчисления, делът на този бранш в гръцкия БВП възлиза на 25-30 процента. Гръцката емисионна банка съобщава, че през 2019 година страната е била посетена от над 31 милиона чуждестранни туристи, като най-много са били германците, британците и французите. Сред балканските туристи в Гърция най-многобройни са румънците, следвани от сърбите и българите, като само българите са изхарчили 281 милиона евро. А всички туристи са оставили общо цели 18 милиарда евро - средно по 580 евро на човек. С най-широки пръсти са били туристите от еврозоната, които са харчели по около 700 евро. При германците сумата е дори 734 евро.

Пандемията помете туризма

В момента обаче туристическият бранш в Гърция преживява сериозна криза. Приходите в периода януари-октомври 2020 година са спаднали с цели 77%. Премиерът Мицотакис също изчисли наскоро, че през 2020 туризмът е успял да произведе едва 20-25% от очакваните приходи. За тази година Мицотакис се надява да бъдат достигнати 50 процента. Президентът на Сдружението на хотелиерите Григорис Тасиос също се надява на светлина в края на тунела и очаква завръщането на първите туристи още за католическия Великден на 4 април и за православния на 2 май. Надеждите си гръцкият туризъм свързва и с бързото ваксиниране на хората във Великобритания и в Израел, откъдето се очаква нарастващ брой туристи. Гръцкият и израелският премиер вече подписаха споразумение за двустранно признаване на ваксинационните сертификати, което влиза в сила през март или април. През 2019 година Гърция беше посетена от 700 000 израелски туристи, а през миналата година се очакваха дори 1 милион. Но коронавирусът обърка сметките.

„Едно е сигурно: ако и тази година изгубим туристическия сезон, това ще ни пречупи гръбнака“, предупреждава Тасиос. Основание за опасенията му дава не само закъсняващият старт на тазгодишния туристически сезон, но и драматичното положение на стотици хотелиери, които вече втора година стоят без клиенти. Гръцките медии съобщават, че в момента над 300 хотела са обявени за продажба. Например един бутиков хотел на осем етажа с изглед към атинския Акропол, който се предлага само за 13 милиона евро; или луксозен петзвезден хотел на остров Крит със 127 стаи за 65 милиона евро; или луксозен туристически комплекс на Халкидики с 300 стаи и 100 апартамента за 28 милиона евро. Както пишат германските вестници „Берлинер Курир“ и „Берлинер Цайтунг“, тежките сътресения в пандемията и непредвидимото бъдеще карат все повече гръцки хотелиери да се оттеглят от кризисния туристически бранш.

В търсене на нови пътища

В бранша трескаво търсят нови пътища, съобщава излизащият на немски в Атина „Грихенланд Цайтунг“. Занапред все повече ще се разчита на балнеоложкия и спа-туризъм, както и на ресторантьорството - по-специално на гурме-туризма. Министърът на туризма Харис Теохарис дори изрично заяви, че на гастрономията трябва да се помогне, а ресторантите трябва още по-тясно да се обвържат с местното селско стопанство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    20 0 Отговор
    А у нас , какво е положението ?

    Коментиран от #6, #15

  • 2 Майна

    22 2 Отговор
    ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ ...ВЪСТАНИЕ! ДРУГИ НЯМА!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дедо Герчо

    6 6 Отговор
    ГОЛЕМ ПРЕЗ....ХЪХЪХЪ...
  • 5 Даааа

    20 6 Отговор
    Искам нашите да се срутят или съборят. Нормалните хора нямат хотели.
  • 6 Гърция ли

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    А нас какво ни интересува Гърция? Нашите загиват, хората са без работа.

    Коментиран от #7

  • 7 Ай стига бееее

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гърция ли":

    Да си намерят друга работа.
  • 8 VVV

    17 0 Отговор
    Не бойте са китайците купуват .
  • 9 ахааа

    22 2 Отговор
    Аз зная един с едно шкафче, който може да ги купи всичките 300 и после да казва, че не са негови.
  • 10 Тото

    17 1 Отговор
    Гърците са лесни пак ще изреват и ще им отпуснат едни 100млрд. ами ние да му мислим.
  • 11 Поредното

    4 0 Отговор
    гръмко - кьор фишел заглавие. Каквато държава такава и журналистиката
  • 12 НеДа

    6 2 Отговор
    Виж ти! Каква изненада. Постигнаха целта си, докараха държавите до разруха, убиха туристическия бизнес и конкуренцията. Досетете се какви ще са цените в оцелелите хотели. Забравете за почивките. И у нас е същото.

    Коментиран от #17

  • 13 QR Виза

    12 1 Отговор
    "Нова демокрация" им докара новата 'нормалност" и Занзибар стана новата Гърция ! Кой, каквото си направи, никой друг не може да му го наорави!
  • 14 Кога и нашите мутро завоеватели на...

    11 2 Отговор
    Морските ни курорти ще изчезнат от хоризонта?Морето ще бъде в Айтос!Няма ред ,съд,няма,закон,няма доблестни и честни прокурори,но има природа!След атаката на короната,след някоя и друга година почва и вдигането на морското ниво...Всички лакоми маймуни ще чукат чакъл и павета за да строят диги, тези заграбили балкана ще има друга изненада от високите температури....Бил Гейц ще помага да стане по бързо тази промяна.Не може Мутрю да стане милиардер за година две...Природните закони са по силни от продажните съдии и прокурори..Те са вечни...
  • 15 🤗🤗😌😀

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ние имаме 2,5 милиона гастербайтери които пращат пари,добре сме си дори и да фалира туризъма на морето ,да му мислят гърците
  • 16 Шпек

    8 1 Отговор
    Гърците да не се притесняват за туризма.Ние,Българите и това лято ще ударим рамо на изстрадалият Гръцки бизнес за сметка на нашето кафявоморие.Стига Белите Фашисти да ни пуснат да пътуваме свободно и свободни.
  • 17 Врачка

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "НеДа":

    Туризмът и пътуванията се убиват в световен мащаб.Това,което е било до преди година—две,никога няма да се върне.Бавно и методично новият фашизъм ще ни види сметката.
  • 18 Дълбоко виждащ

    0 0 Отговор
    Чудя се ,къде да купя хотел!дали в потъваща Гърция,или в бг на морето.Ако е на северното черноморие ще сме близко до Крим,но пък няма да потъваме...ако е на южното е много хубаво,но там да потънат земи е по голяма....Това е по трудно от това да направиш милион евро на борсата!!!
  • 19 То и България

    0 1 Отговор
    Вече е продадена от Герб ,но няма кой да купи Българските продажници
  • 20 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    с тези ненормални мерки могат само да се молят на господ за туристи.никога повече в гърция на почивка.
  • 21 Баце

    0 0 Отговор
    Сто ли да си купа или и 300-те ?