Last news in Fakti

1 Август, 2021 15:38 5 849 132

Фалшива новина! Твърдението, че PCR тестовете не различават коорнавирус от грип, е фейк

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Въпреки че неверните твърдения бяха опровергани, те продължават да се разпространяват в публичното пространство у нас

Фалшива новина! Твърдението, че PCR тестовете не различават коорнавирус от грип, е фейк - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Публикациите в социалните медии, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) оттеглят разрешението за употреба на PCR-тест поради невъзможност да различи коронавируса SARS-CoV-2 от грип, не отговарят на истината.

Някои от публикациите дори манипулират читателите като показват дигитално променена версия на действителното съобщение на CDC, предаде агенция Reuters.

В действителност със съобщението си, разпространено на 21 юли 2021 г., центровете препоръчват замяната на досегашните тестове с нови, които могат да улеснят диагностиката. В него се посочва, че CDC насърчават лабораториите да обмислят приемането на комплексен метод, "който може да улесни откриването и диференцирането на вирусите на SARS-CoV-2 и грип". Това би дало възможност да се спестят ресурси и време.

Никъде обаче от CDC не твърдят, че досегашните тестове не правят разлика между коронавирус и грип.

Въпреки че неверните твърдения бяха опровергани, те продължават да се разпространяват в публичното пространство у нас.

Междувременно жертвите на COVID-19 по света надхвърлиха 4 милиона, а СЗО Световната здравна организация предупреди, че истинският брой на починалите в пандемията вероятно е по-висок.

"Светът е в опасна точка от тази пандемия. Преминахме трагичния крайъгълен камък от 4 млн. регистрирани смъртни случая от COVID-19, което вероятно подценява общия брой на жертвите." - изтъкна шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Рисковете от разпространение на инфекцията нараснаха значително с появата на по-силно заразния Делта вариант на вируса.

От началото на пандемията с коронавируса са се заразили повече от 198 547 000 души по целия свят.

Заблуждаващ пост във Facebook е публикуван от Майк Хъкаби, бивш водещ на Fox News, който бе и републикански кандидат за президент и губернатор на Арканзас, като заяви, че тестът CDC не може да направи разлика между коронавирусите и грипните вируси.

Публикация в Instagram от 24 юли стига още по-далеч във фейк твърденията си: "FDA обяви днес, че CDC PCR тестът е провал... Разрешението за спешна употреба е отменено."

Публикациите са маркирани като заблуждаващи от Facebook, като част от усилията за борба с фалшивите новини и дезинформацията.

Това, което CDC разработва и подава е протокол за това как да се тества за Covid, коментира Сюзън Уитиър, професор по патология и клетъчна биология в Медицинския център на университета Колумбия. Това означава, че CDC има указания, определящи кои реактиви са необходими за тестване на лабораторните проби за наличие на вируса Covid. CDC не разпространява тестове за коронавирус.

"Не е като да имат тест, който лабораториите могат да закупят. Ние заемаме техния протокол и използваме реагентите, които те препоръчват", коментира Уитиър.

В обръщението си към лабораториите CDC заяви, че вместо да се тества само за вируса Covid, лабораториите вече могат да тестват хора за множество вируси едновременно, използвайки така наречения "мултиплексен метод".

"Такива анализи могат да улеснят тестването както за грип, така и за SARS-CoV-2 и могат да спестят както време, така и ресурси, след като наближава и грипния сезон", отбелязва CDC относно мултиплексирания метод.

Д-р Кристофър Поладж, доцент по патология в университета Дюк, каза, че съобщението на CDC е свързано със сезона и защото грипа е на хоризонта, пациент може да има респираторни симптоми, които могат да се дължат или на COVID, или на грип. Лабораториите трябва да започнат тестове както за коронавирус, така и за различни грипни вируси едновременно.

Обявлението не означава, че тестът на CDC не може да направи разлика между коронавирус и грип.

Всъщност първоначалният тест на CDC за 2019-nCoV RT-PCR е разработен специално, за да търси и открива наличието на нуклеинова киселина, която е специфична за вируса covid, коментира Кели Врублевски, директор на програмите за инфекциозни заболявания в Асоциацията на лабораториите за обществено здраве.

На въпрос относно обръщението на CDC, говорителят на FDA Джим Маккини обясни, че PCR тестовете се считат за "златен стандарт" за диагностика на Covid. Той насочва към данни, които илюстрират спецификата и изключителността на теста на CDC.

Всичко това означава, че 2019-nCoV RT-PCR тестът на CDC няма погрешно да открие грипни вируси. По този начин твърденията във "Фейсбук", че тестът не може да прави разлика между COVID и грип, са очевидно неверни.

CDC оттегля препоръката за този специфичен тест и оставя препоръката за друг PCR тест, мултиплексен, който едновременно тества както за Covid, така и за грип тип А и В.

FDA издава разрешения на много лаборатории и изпитващи компании за стотици Covid тестове, които използват същата PCR технология, използвана от CDC.

Така че оттеглянето на препоръката CDC за този конкретен тест, който тества единствено за Covid не е по причините, посочени във фейк публикациите разпространявани във Facebook. Твърдението, че броят на случаите на коронавирус е завишен, тъй като тестът бил дефектен и брои случаите на грип като случаи на COVID, е абсолютно невярно и дезинформация.

"Този тест не се изтегля защото не работи", а за да може да се откриват и други вируси едновременно, допълва Уитиър.

"CDC изтегля своя тест като жест, за да насърчат лабораториите да използват тестове, които включват реактиви както за SARS-CoV-2, така и за грип, така че доставчиците, лабораториите, щатите и CDC да имат по-добри данни за тази есен и зима".

CDC оттегля заявката си за EUA за 2019-nCoV RT-PCR тест, защото агенцията е загрижена, че с наближаването на сезона на грипа пациентите със симптоми на респираторни заболявания трябва да бъдат изследвани както за грип, така и за Covid. Пациентите не трябва да се изследват само за короанвирус.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    151 6 Отговор
    вече се ошашавиха окончателно и не могат да си синхронизират лъжите даже....

    Коментиран от #45

  • 2 Глас

    130 6 Отговор
    Който плаща, той поръчва музиката. Един център управлява всички данни за корона " пандемията". Не знаем кое е истина и кое манипулация. Но тихият глас на интуицията крещи:"Лъжат ви! Яко ви лъжат!"

    Коментиран от #12

  • 3 Сори брат

    107 8 Отговор
    Това тук е фалшива новина - фейк нюс. Не може да го различи, съжалявам но той не е правен и за това...

    Коментиран от #126

  • 4 Макробиолог

    119 7 Отговор
    Колко да е фейк,къде изчезна грипа?

    Коментиран от #8, #34, #89

  • 5 панцер

    96 9 Отговор
    Корона вирусът е грип, така че грешката е вярна. Само дето някои серсеми, като усетиха че им иде края, измислиха ''пандемията'' Коронавирус.

    Коментиран от #9

  • 6 Наблюдател

    7 62 Отговор
    Д-р Първанова по-компетентна ли е? Каква й е специалността и какво е работила,че коментира теми като епидемиология,вирусология и лаборантски методи?
  • 7 Npokice

    89 7 Отговор
    Толкова много изречения в статия в която в края все пак става ясно че изтеглят старите тестове(щото са много хубави) и пускат нови които да различават грип от ковид. Иначе новината за старите тестове била фейк.

    Коментиран от #11

  • 8 Наблюдател

    7 53 Отговор

    До коментар #4 от "Макробиолог":

    Това е доказателство ,че противоепидемичните мерки спират грипа.
  • 9 Наблюдател

    15 33 Отговор

    До коментар #5 от "панцер":

    Коронавирусът не е грип. Грипните вируси са от друга група.

    Коментиран от #14

  • 10 Хм...

    36 1 Отговор
    Анатоли, за над година и половина още ли не си разбрал, че CoviD (Coronavirus Disease) не е вирус. Вирусът е SARS-CoV-2.
  • 11 Наблюдател

    13 15 Отговор

    До коментар #7 от "Npokice":

    Пак не си разбрал. Новите тестове изследват едновременно за Ковид и грип а и б, а не само за Ковид.

    Коментиран от #16, #56

  • 12 ВАКСИНИРАН1403

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Глас":

    Е добре лъжат ни,но защо?

    Коментиран от #18, #43

  • 13 Тра ла ла

    68 3 Отговор
    Аре ново двайсе! Видяха срива в доверието и започват и за сламката да се ловят. Тея картинки дето ги показват, може да ги скрият на някое място, де слънце не го огрява. Очаквайте някоя изцепка като "този който говори в публичното пространство против пЛандемията и мерките, подлежи на съд и лишаване от свобода". Сигурно ще наложат цензура. Не, че сега няма. Интересно, самият изобретател на ПСР теста казва , че е изключително неточен и се самоубива. . . Тема за размисъл.
  • 14 Би ли

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    ни разяснил как ги познаваш, като ги видиш? Ще е доста полезно за аудиторията.

    Коментиран от #15

  • 15 Наблюдател

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Би ли":

    Чувал ли си за микроскоп и микробиолози? Вирусолози?

    Коментиран от #25, #118

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 😷😷😷

    59 4 Отговор
    Най-големият фейк, който цели правителства и организации разпространяват е че "ковид ваксините" предпазват от разболяване?
  • 18 Отговор

    36 4 Отговор

    До коментар #12 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Депопулация, власт и пълен контрол.

    Коментиран от #28, #127

  • 19 EdinotBG

    53 3 Отговор
    4млн били починали от ковид, ама реално били много повече. И как точно го измислиха това, след като всъщност даже надписват смърти от ковид, а не обратното. И това е от началото на т.н. пандемия. За сведение, от рак умират около 9млн на година. Къде е ваксината? Къде са мерките?

    Коментиран от #24, #99

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 dfu

    41 1 Отговор
    "Тaкивa aнaлизи мoгaт дa улecнят тecтвaнeтo кaктo зa грип, тaкa и зa SАRS-СоV-2 и мoгaт дa cпecтят кaктo врeмe, тaкa и рecурcи, cлeд кaтo нaближaвa и грипния ceзoн", oтбeлязвa СDС oтнocнo мултиплeкcирaния мeтoд."

    Какъв грип ще тестват, нали вече няма грип и бутаха всичко за ковид? :D

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Странна

    39 1 Отговор
    статия.Смес от истина и манипулация.Съобщението се отнасяше за теста на Дорстер,който не различава машинно масло,папая и др.ПСР теста за който казват ,че ще се ползва ,съществува отдавна..Това е тест на кръвна проба и е за коронавирус и грип А и Б.Нищо ново.Но замазват положението с теста дето ти бъркат в мозъка.

    Коментиран от #30

  • 24 Наблюдател

    4 30 Отговор

    До коментар #19 от "EdinotBG":

    Ракът не е заразен. Това е ключовата разлика. Те от сърдечни болести умират повече,но това не значи,че трябва да оставим заразните болести.
  • 25 Да но

    36 1 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    няма до сега изолат на короната, въпреки обявената награда от 1 милион долара.

    Коментиран от #37

  • 26 Който

    30 0 Отговор
    Прави тестовете, той има силата да казва какъв тип вирус открива. След като пср теста ще бъде заменен с друг- да очакваме нови щамове и вируси.
  • 27 Наблюдател

    0 39 Отговор

    До коментар #21 от "dfu":

    Ти мислиш,че каквото е в България, това е в цял свят? Грип има, но намаляха случаите заради противоепидемичните мерки.

    Коментиран от #29, #48

  • 28 Наблюдател

    2 33 Отговор

    До коментар #18 от "Отговор":

    И няма ли да е по-лесно с ваксините,които се прилагат на новородени,а не да се бие тъпана със световен вирус и всеки Ганъо да се мисли за четящ между редовете?

    Коментиран от #63

  • 29 dfu

    38 0 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдател":

    И къде го тоя грип? Откакто се появи ковид, никъде не казаха, че има болни от грипове.

    Коментиран от #32

  • 30 Наблюдател

    2 26 Отговор

    До коментар #23 от "Странна":

    Машинно масло или Папая могат да са замърсени с вирус дори умишлено. А иначе всеки може да твърди каквото си иска, но трябва да представи научни доказателства,иначе върви само във Фейсбук.
  • 31 Сдс

    31 0 Отговор
    Много ясно че няма да си признаят, нали на това се базира пландемията им. Нали се сещате какво ще стане ако си признаят.

    Коментиран от #35

  • 32 Наблюдател

    1 20 Отговор

    До коментар #29 от "dfu":

    Къде никъде? Има си статистика и грип има в световен мащаб.

    Коментиран от #33

  • 33 dfu

    24 0 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Я дай линк за България да я видя тая статистика.

    Коментиран от #39

  • 34 Пояснявам

    37 0 Отговор

    До коментар #4 от "Макробиолог":

    Грипа изчезна на 30 март 2020 година,със заповед на НЗОК ,клиничната пътека на грипа ,беше заменена с тая на КОВИД.Има го ,черно на бяло.

    Коментиран от #36

  • 35 Наблюдател

    4 29 Отговор

    До коментар #31 от "Сдс":

    Ауу не думай,кое да си признаят? Ако някой иска да контролира населението или да го избива тайни, никога няма да бие тъпана със световен вирус,а ще си свърши целите с ваксиниране на новородените,без да дава възможност на всичките конспиратори да си измислят каквото и да било,както е сега. Фейсбук ви проми мозъците.
    Вие не търсите логиката,а конспирацията.

    Коментиран от #58

  • 36 Наблюдател

    0 21 Отговор

    До коментар #34 от "Пояснявам":

    Никога не е замяняна клиничната пътека на грипа с тази на Ковид,а беше прибавена пътека Ковид 19,защото лечението му е подълго и по-скъпо. Клиничната пътека на грипа остана.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЕВРО НЮЗ

    24 2 Отговор
    Спокойно, преди 2---3 дена Сорос и Гейца са станали собственици на най големия производител на тампони така че ще тампонират овцете всеки ден.
  • 39 Наблюдател

    1 24 Отговор

    До коментар #33 от "dfu":

    Говоря за световна статистика, българската можеш да я намериш в сайта на НСИ. Иначе грипа намаля заради противоепидемичните мерки,каквито се изпълняват при епидемия от грип или Ковид. И то редовно в Азия примерно в миналото,както е сега навсякъде.

    Коментиран от #40, #54

  • 40 dfu

    28 0 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    Дай линк, не ме пращай за зелен хайвер. :D Ако имаше статистика за грипа, нямаше нищо да не се говори за него, освен че са му сменили името на "ковид", а журналистите нямаше да питат здравните специалисти "Къде изчезна грипа?".

    Коментиран от #60

  • 41 Свох

    20 0 Отговор
    В ада ще горите, продажни сапиенси
  • 42 помияри

    22 4 Отговор
    Вече има иформация, че до 2-3 месеца ще направят ваксинирането задължително. Ама ние си пишем тука и ръкопляскаме на фланцузите, които се бунтуват. Ще ни набодат всички и ще си траем като овчици!
  • 43 Гост

    26 2 Отговор

    До коментар #12 от "ВАКСИНИРАН1403":

    За да се продават, бе братчед! Не ти ли идва на ум, че монополиста може да продава на каквато си иска цена?! Нещо за монополно ниска и монополно висока цена да си чел, чувал.... или си от демократичното безпросветно поколение?

    Коментиран от #75

  • 44 цасдг гр уаев

    36 2 Отговор
    Глагам възможно най-ниска оценка на статията и дори съжалявам че няма минус звезди. Причината е че това което пише не е вярно. Една от причините да се премахне използването на ПСР тестовете е че действително не различават болни от грип и такива от коронавирус. Данните са красноречиви и никакви платени и измислени статийки не могат да ги променят. За 2019 година в САЩ са починали от грип между 40 000 и 60 000 човека. За 2020 година са били само 600. Не хиляди а 600 човека. Това са абсолютно ясни и неоспорими доказателства че ПСР "тестовете" са лъжливи и не доказват нищо. Те не могат да се ползват като диагностично средство дори и според откривателя им. ТОЧКА по въпроса.

    Коментиран от #46, #47, #62

  • 45 Имунолог

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Тия PSR " тестове не само не различават " короната" от " летния грип", ами не различават и по- заразните британски,индийски,южноафрикански, бета,делта ,гама и какви ли не още щамове!!

    Коментиран от #64

  • 46 dfu

    21 0 Отговор

    До коментар #44 от "цасдг гр уаев":

    А за миналата годнина починали от грип го дават 0,7 на 100000. Общо няма и 50 човека.
  • 47 Мдаа

    27 1 Отговор

    До коментар #44 от "цасдг гр уаев":

    Той и откривателя на PCR тестовете обясняваше,че не били разработени за Ковид,и кой знае какво щеше да стане,но случайно и най-неочаквано почина при катастрофа с неизяснени обстоятелства

    Коментиран от #66

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Инфекционист

    26 1 Отговор
    " Инфопорталът" ЛЪЖЕ!! Никакви " хиляди" тестове НЕ СЕ ПРАВЯТ!! Къде са и кои са тестваните и по какви критерии се правят!!?? И колко здрави хора ще се съгласни да се подложат на тестуване,ей така,щото на някой му скимнало???

    Коментиран от #65

  • 50 Стенли

    14 1 Отговор
    Целият Свят е една объркана матрица.
  • 51 Тиквун

    16 5 Отговор
    Помня приказките на Картанджиев, като дойдат жегите вирусът просто ще се изпари и изчезне.

    Коментиран от #68

  • 52 За има няма

    25 4 Отговор
    40 години не направиха ваксина срещу СПИН. За три месеца направиха нещо си.

    Коментиран от #77

  • 53 Киро

    10 1 Отговор
    Некой да знае убаво гьол около Враца за пране на килими
  • 54 Вирусолог

    33 4 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    Никой досега НЕ Е ДОКАЗАЛ съществуването на " коронавирус"!! Никой не е доказал смърт ОТ "корона", щото АУТОПСИИ НЕ СЕ ПРАВЯТ!! Ясно???

    Коментиран от #74, #83

  • 55 12345678

    20 0 Отговор
    Бързо да се разпечата на билбордове. Да сесе залепи съобщението на всичко входове в страната и поне на всеки 30 мин да се съобщава по радиото и с прекъсване на турските и индойските сериали.
    Предлагам да си продадем имуществото и да подпомогнем маймуните от СЗО като всеки изкупи по една баничарка с тестове.
  • 56 NikNay

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Това сигурно е нещо като всесезонните гуми .....
  • 57 Варненец

    20 1 Отговор
    Аха, не можел да различи, грип от грип. Смех, че короната си е грип. Който се е прекарал да се боцне, да му мисли, ваксите са по-вредни от грипа.

    Коментиран от #69

  • 58 5ко

    14 8 Отговор

    До коментар #35 от "Наблюдател":

    Има го и то не от скоро. Казват му американския Стоун хендж. Намира се в Джорджия, Албърта. Построен е тайно, финансиран от бил ГейТС. Материал - розов, местен гранит. На него на 8 съвременни и 4 древни езика е записано като завет към кого - не е трудно да се отгатне, но най - важното е човечеството не бива да надвишава повече от 500 милиона по цялото земно кълбо. Щракни в гуглето.

    Коментиран от #95, #102

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Наблюдател

    2 16 Отговор

    До коментар #40 от "dfu":

    Говориш за бг журналистите, действотелно грипа намаля заради противоепидемичните мерки. така става при всяка пандемия в миналото. Статистиката е достъпна в интенрет, сайта на НСИ за БГ. Не съм ти секретарка.
  • 61 Ааааа

    25 3 Отговор
    Тестове не ми трябват. Ваксини не ми трябват. Който е ненормален нека ходи да му бъркат в носа, в задника където иска.. да се боде по 3 пъти на ден. Не участвам в медицинския фашизъм. Дори ако имам някакви лекарства ще ги изхвърля.

    Коментиран от #71

  • 62 Наблюдател

    3 17 Отговор

    До коментар #44 от "цасдг гр уаев":

    НАпротив,това е доказателство,че противоепидемичните мерки и ограмиченията действат срещу заразните болести,сред които и грипа.

    Коментиран от #86, #119

  • 63 5ко

    26 6 Отговор

    До коментар #28 от "Наблюдател":

    Точно от пфайзер детските ваксини са пропищели в щатите за вредите от тях. На първо място в света са по аутизъм. А фирмата е най - съдената и осъжданата в света за увреждания от продуктите й. Поради това още през 1986г. е гласуван специялен закон който я освобождава от съдебно преследване и наказание. Интересно, нали?
  • 64 Наблюдател

    6 11 Отговор

    До коментар #45 от "Имунолог":

    Кой е тоя летен грип.Никога лятото не еимало грипна епидемия!

    Коментиран от #80

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Наблюдател

    2 19 Отговор

    До коментар #47 от "Мдаа":

    PCR тестовете за разработевни за много инфекции, не за една единствена, това е биохимия.Ама като си непросветен как да разбереш?

    Коментиран от #98, #111, #123

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Наблюдател

    0 20 Отговор

    До коментар #51 от "Тиквун":

    Доц.Мангъров каза,че вируса ще изчезне миналата година юни месец,а се оказа,че Октомври интензивните бяха пълни с пациенти с Ковид 19!
  • 69 Наблюдател

    6 19 Отговор

    До коментар #57 от "Варненец":

    Ковид 19 не е грип и е от друго семейство вируси,това го знае,който чете, не ти! Смъртност Ковид 19- межди 0,3 и 3%. Усложнения от ваксини против Ковид 19 0,001%. Който има мозък може да прецени кое е по-опасно.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Наблюдател

    1 21 Отговор

    До коментар #61 от "Ааааа":

    Никой не те задължава,за да е фашизъм. Имаш право на совободен избор, това не е фашизъм.

    Коментиран от #78, #81

  • 72 Делта Гедон

    4 23 Отговор
    Антиваксърите тотално изтрещели. Пуснете ги срещу Делтата и затворете болниците. Както каза Мангъров, какво толкова ако някои умрат, значи са били стари. Делтата ще им намести понятията точно за 1-2 месеца!

    Коментиран от #85, #100

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Наблюдател

    3 20 Отговор

    До коментар #54 от "Вирусолог":

    Аутопсии се правят,не се правеха само първите месеци 2020-та заради това че беше нов вирус и се правеха малко аутопсии,защото е с повишен риск.Сега се правят. Стара инфо и фалшива инфо пишеш.
  • 75 Ваксиниран

    1 16 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Ти пък си най просветения .......аййй оди се надбегвай.....то пък тука само просветени
  • 76 Ултра Прости

    2 23 Отговор

    До коментар #67 от "Ааааа":

    Дааа трябва да се пускат само статии от антиваксъри които не правят разлика между ПСР тест за ковид и тест за бременност!

    Коментиран от #84

  • 77 Наблюдател

    9 14 Отговор

    До коментар #52 от "За има няма":

    СПИН се причинява от ретро вирус, който напада имунната система, тоест ваксината е неработеща,защото вируса избягва имунната защита, въпреки че имунната система отделя анти-тела срещу вируса на СПИН, тя не защитава организма. Вирусите са много различни и да ги приравниш ,както правиш, означава,че си изключително необразован и немислещ.

    Коментиран от #90

  • 78 Варненец

    23 3 Отговор

    До коментар #71 от "Наблюдател":

    Мхм, ограничаване на правата, а и вече се чуват гласове да станело задължително боцкането. Това викаш не е фашизъм, а грижа за здавето? При положение, че се вижда от статистиката, че боц не прави нищо, даже разболява.
  • 79 Хахаха

    15 7 Отговор
    Изобретателя на ПСР теста казва, че не е точен и освен HIV, за което е направен открива още 46 различни вируси и щамове, а ето и най голямото доказателство - откривателя изобретява теста преди 20 години и умира през 2019г. когато никой не беше чувал за Ковид.
  • 80 Варненец

    12 5 Отговор

    До коментар #64 от "Наблюдател":

    Имало е, но си ограничен, за да го помниш, явно твоето боц, вече си оказва влиянието.
  • 81 Ааааа

    20 0 Отговор

    До коментар #71 от "Наблюдател":

    И как да не е задължително?
    За лекари и учители е задължително ,защо?
    Нали сте ваксинирани? С какв ви пречим неваксинораните?
    Досега не ми е пречило накой да се набоде с противогрипна ваксина, но някакъв си откачалник да ме обижда сякаш съм нисшо същество , защото не участвам в ваксикампании у МОЛ а , да ми слагат кпп, бележки да им искат от работа разни ченгесари е друго. Не мога изляза без да се бръкна в джоба за някакъв тест. Значи по подразбиранели всеки и болен, заразен без потвърждение от съмнителен тест?
    Не се ли усещаш каква омраза назрява по този начин между хората?

    Коментиран от #107

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 М...

    1 19 Отговор

    До коментар #54 от "Вирусолог":

    Скоро се запознах с едно момче на 43 години, и той така се заблуждавал докато не се разболял. Два месеца в кома, тялото му било пълно със съсиреци, почти го отписали. Сега е сравнително добре, с едното око не вижда, защото му е изсъхнала ретината през тези два месеца, но вече пее друга песен. Така, че трай да не те стига и не викай хоп преди да скочиш.
  • 84 Хахаха

    16 2 Отговор

    До коментар #76 от "Ултра Прости":

    Ами такъв си, ника ти е точен:))) Напиши PCR тест в чичко Гугъл и ще разбереш, че теста е направен да открива СПИН, а не нещо което го е нямало когато е бил открит /ето ти жокер - Кари Мулис, лесно ще видиш кога е починал биохимика, който го е изобретил/:) Като се замисля извикай някое момиченце да ти провери теста за бременност, че току виж си забременяк и не си разбрал:)

    Коментиран от #131

  • 85 Ааааа

    20 1 Отговор

    До коментар #72 от "Делта Гедон":

    Аз го изкарах. Хрема и болки в гърлото?
    А ти боцна ли се?
    Срещу никакъв вирус не ме е страх. Животът продължава. Е за някои . Аз спя спокойно, че не съм боцната със съмнителен препарат със жестоки странични ефекти, за коит отговорност носиш само ти.
    Деклацийката ,която подписвате не е тоалетна хартия, а лист даващ гаранция, чео няма да бъде вкаран нито един чиновник, лекар , учен в затвора.
    И пак казвам, вирусът е хрема и нищо повече. Плаши бабите пред блока. Честно там ти вървят глупостите.

    Коментиран от #101, #129

  • 86 5ко

    21 0 Отговор

    До коментар #62 от "Наблюдател":

    Това са псевдомерки, нансящи само вреда. На първо място - психическата преса, насаждане на страх и паника.
    2. Затварянето. Нанася психически увреждания, стрес обездвижване. всичко това вреди на здравето и отслабва имунитета. А той е като мускула, не го ли ползваш атрофира. Чистият въздух и слънцето го подържат и засилват.
    3. Маските. Вредят двойно. Колко оградна мрежа спира комарите, толкова и те спират заразата.Не спират вирусите. Устата на на всеки човек съдържа бактерии, които при постоянната влага и топлина в маската се множат и вдишват. Това води до бактериална бронхопненмония. Пречка са свободното дишане и снабдяване с нужното количество кислород, но спомагат за повторно обдишване с въглероден двуокис. И не по - малко важно пречи на нормалното общуване. Нанасят психична вреда.
    С две думи - нанасят само вреда и това не е случайно. Умишлено е.
  • 87 Реалност

    16 2 Отговор
    По същия начин интервюто на Мутафчийски от 28.02.2020г,. в което каза, че короната не е опасна, страшен е грип Б, стана фейк нюз веднага след като го назначиха на хонорар в НОЩ, та и с CDC е същата работата, само че там сумата е по големичка
  • 88 Да ама

    17 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Твърдението, че PCR тестовете не различават коорнавирус от грип, е фейк

    не ееееееее...

    Гледал съм видео в нет-а как италианка разопакова чисто нов тест, пуска чешмата, капе върху него и той показва положителен резултат.

    Коментиран от #106

  • 89 23232

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Макробиолог":

    на море е, септември се връща
  • 90 Българин

    9 8 Отговор

    До коментар #77 от "Наблюдател":

    Всички вируси нападат имунната система, затова и защитата срещу тях са антитела, които се оттелят от...а изненада - от имунната система, щом това не знаеш познай кой е необразования, разбира се ковидчо не е като никой друг вирус щом наред с всичко останало напада и ставите, като на кмета на Пловдив, на който му смениха става заради...я познай - коронавирус, умрях да се смея на тази новина. За съжаление останаха малко нещата, за които страшния Ковид не е виновен - кариесите и косопада, но не е късно.

    Коментиран от #103

  • 91 Да ама не

    18 2 Отговор
    Абе за грип не знам, но със сигурност не различава ковид от папая и кока кола, факт и го има черно на бяло, по скоро на HD definicion
  • 92 Един голям

    14 1 Отговор
    среден пръст за НАБЛЮДАТЕЛ

    Коментиран от #105

  • 93 Hahahah

    12 6 Отговор
    В САЩ имат 65% ваксинирани, а новозаразените са 2/3 ваксинирани. Сами можете да сетнете има ли полза от ваксините.
  • 94 Хаха

    13 0 Отговор
    Чакайте малко! Не бяха ли точно "факти" тези, които така гордо бяха побликували този фейк?
  • 95 Втресох се

    4 6 Отговор

    До коментар #58 от "5ко":

    Колега, настръхна ми косата... Но дааам. Явно препоръката да се държи населението до 500 милиона буквално е изсечена в камък... На 7 езика... И то още 79-а година. От частно лице. :-X

    Който го интересува, да търси "georgia guidestones" в google, излиза си и стрийтвюто, и снимки има...

    Ще се пробвам да закача руската плоча тук, досега снимка не съм закачал към пост, да видим.

    Коментиран от #128

  • 96 Ненаблюдателен

    14 0 Отговор
    Истината вече се промъква и многословните обяснения не могат да я изчегъртат
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Мдаа

    9 1 Отговор

    До коментар #66 от "Наблюдател":

    Е...ти нали си..хора като теб носят факела на знанието и ни просвещават!
  • 99 Селяк

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "EdinotBG":

    Не е изгодно да има ваксина срещу РАК. В началото на миналия век хората ги лекуваха само с операция, последвана от лъчетерапия и химиотерапия, е след 100г лечението е същото... за какво да правят ваксина, колкото направиха такава и за СПИН, и т.н. слагат те да си роб на фармацевтиката до живот, а колко ще е дълъг той е то е ясно. Събирането на средства за "намиране на лек" за рак е най-голямата мафиотска кампания в света и това не е тайна. Прави се всичко въчможно да не се намери лек, управителите на такива организации взимат милионни като заплати.

    Коментиран от #104

  • 100 760505

    1 9 Отговор

    До коментар #72 от "Делта Гедон":

    Добре формулирано, подкрепям. От мене имаш плюс.
  • 101 Аз пък.....

    2 12 Отговор

    До коментар #85 от "Ааааа":

    ......познавах хора които го изкараха фатално.
  • 102 Подробности

    7 5 Отговор

    До коментар #58 от "5ко":

    Ако не ви се спи нощеска...

    "Georgia Guidestones" е монумента, за който става дума. На 6 гранитни плочи, високи по 5 метра всяка, на 8 езика са изсечени 10 "инструкции". Първата гласи: "Поддържай/те човечеството под 500 000 000 в постоянен баланс с природата". Изграден е 1980-а година. Има доста снимки от стрийтвю-то в Гугъл...
  • 103 Наблюдател

    1 10 Отговор

    До коментар #90 от "Българин":

    Ама ти си изключително необразован. Нищо, продължавай да нахалстваш и спориш, ти се излагаш.
  • 104 Наблюдател

    1 12 Отговор

    До коментар #99 от "Селяк":

    Ти различаваш ли инфекциозно заболяване, ваксина и автоимунно?

    Как може да сте толкова оскотяли и необразовани, но нахални и спорещи?
  • 105 Наблюдател

    0 12 Отговор

    До коментар #92 от "Един голям":

    Хвала на тази просветена аргументация!
  • 106 Наблюдател

    0 12 Отговор

    До коментар #88 от "Да ама":

    Наистина много научно. Сигурно го гледа във Фейсбук или Ютюб. Научните статии са дълги,неразбираеми и скучни. Къде къде по-лесно е да гледам клипче , да го приемем за истина и да спорим! Просто е по-лесно да си глупав, за съжаление колкото по-глупав,толкова по-нахален и самонадеян. Това е старо правило.
  • 107 Наблюдател

    0 17 Отговор

    До коментар #81 от "Ааааа":

    Не е задължително за лекари и учители,а изискване за да работят тази работа. Ако не искат, могат да си сменят работата или да излезат в неплатен отпуск. Никой не ги задължава да се ваксинират изобщо, а само ако искат да работят тези професии,които са свързани с много контакти и опасност от заразяване на пациенти или ученици.

    Коментиран от #110, #112, #117

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Джон Кенеди

    0 7 Отговор
    Това го знаехме отдавна във антиковид стаите в Карлуково!!!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Аватар

    10 0 Отговор

    До коментар #66 от "Наблюдател":

    Измама ли е PCR тестът,? от 17.10.2020 г.Публикувано от Факти.
  • 112 Айде

    10 0 Отговор

    До коментар #107 от "Наблюдател":

    Фора с 200 ве,капацитет неук
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Аватар

    6 0 Отговор

    До коментар #107 от "Наблюдател":

    Замисляли ли сте се,че ако лекари и учители откажат убождането,няма кой да лекува и да преподава?

    Коментиран от #125

  • 118 а ти

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    виждал ли си снимка на коронавируса под електронен микроскоп или само компютърните анимацийки дето ти предлагат? щото аз не намерих в нета НИТОѝедно изображение на коронавируса...

    Коментиран от #122

  • 119 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Наблюдател":

    Но не микробите причиняват „инфекциозните заболявания”. Напротив, нашият организъм използва микробите, за да оптимизира лечебния процес. От гледна точка на това ново разбиране, понятието „инфекция” само по себе си става излишно.



    Точно както и раковите клетки, микробите не се „разпространяват” към други органи, които произлизат от различен ембрионален зародишен слой или са управлявани от различен мозъчен център. Микробите работят изключително върху органи или тъкани, които са в процес на лечение по това време. Например: туберкулозна бактерия (управлявана от мозъчния ствол), която е в процес на разграждане на тумор в белите дробове (ендодермални) никога не би могла да се „разпространи” към ектодермалната повърхност на бронхите, която се управлява от кортекса; стафилококовата бактерия (управлявана от медулата на главния мозък) никога не би могла да „нахлуе” в тъкан, която се управлява от различна мозъчна област.



    Тъй като дейността на микробите винаги е част от строго специфична смислена биологична специална програма, която засяга само човека, който по това време е в лечебната фаза на свързания с конфликта орган, „инфекциозното заболяване” не може да бъде заразно.

    Коментиран от #120

  • 120 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "Просветен илюминат":

    Обичайната настинка е свързана с „вонящ конфликт”, който може да бъде преживян реално, но също и образно („Тази ситуация ми намирисва”, „Тук има нещо гнило”). По време на активната фаза на конфликта лигавицата на носа се разширява посредством язвички, които обикновено не се забелязват. Но през лечебната фаза носната тъкан се възстановява и лигавицата се подува. Един сополив нос (лечение винаги се извършва в течна среда), главоболие, умора, повишаваща се температура или треска, всички те са типични признаци за ваготоничен лечебен процес. Ако симптомите на настинка са по-тежки, то това обикновено се нарича „грип”. Твърдението, че „грипните” вируси са виновниците, все още не е доказано.



    Климатични, културни, политически, социални или икономически аспекти могат да бъдат решаващи фактори за това защо хората в определени страни или региони са повече (или по-малко) уязвими за определени типове конфликти. От гледна точка на ГНМ, високият процент случаи на рак на гърдата при западните жени, в сравнение с китайските, има повече общо с високия процент разводи и „конфликти на раздяла”, отколкото с различния начин на хранене, както се предполага.



    Тежките биологични конфликти могат да засегнат много индивиди в дадено общество или население, като например по време на война, „санкции” или икономически кризи. Това, което се определя като „епидемия” не е нашествие, както се предполага, на „инфекциозна болест”, а всъщност е индикация, че хората от даден

    Коментиран от #121

  • 121 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Просветен илюминат":

    хората от даден регион се намират в лечебна фаза по едно и също време.



    Това например обяснява нашествието на „Испанския грип” през 1918 г., както и епидемиите от белодробна туберкулоза след Първата световна война, по време на която милиони са изпитвали „териториален страх” с последващо засягане на бронхите и евентуално фатална пневмония по време на лечебната фаза, както и „смъртен страх”, засягащ белодробните алвеоли и причиняващ рак, който НЕ се открива по време на активната стрес фаза на конфликта! Краят на войната инициира масово излекуване, така да се каже, изразяващо се в две пандемии. Ето защо толкова много хора не са преживели туберкулозата: секреция, образувана по време на процеса на разграждане на белодробния тумор и съдържаща високо количество протеини, които се изхвърлят чрез храчките. Затова е необходима една богата на протеини диета, за да се запълни липсата им. Благодарение на крайната бедност, причинена от световната икономическа криза, последвала Първата световна война, засегнатите от туберкулозата не са имали богата на протеини храна, нужна за лечението. Само тези, които са имали възможност да се хранят пълноценно, са могли да оцелеят. Бедните не са имали шанс.
  • 122 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "а ти":

    А аз имам документ,в който има запитване до министерството на здравеопазването дали разполагат с такива доказателства от държавна или частна лаборатория и отговора от министерството е НЕ.
    Тогава на базата на какво се налага всичко това след като го няма главният виновник вируса?
    Казах,че всичко тръгна и се раздува по медиите само и лапни шараните само кълват на гола кука.
    Още при СПИН пандемията се каза,че няма изолиран вирус и чак както сега дава парична награда за този,който покаже изолиран вирус.
    Такова нещо в природата няма и човек не е по-велик от нея.
  • 123 По Мутафчийски

    7 0 Отговор

    До коментар #66 от "Наблюдател":

    Приятел, PCR не е "тест", а полимеразна реакция за репликация на нуклеотиден сегмент. Създателят на реакцията е казал изрично, че не може да се използва за диагностика. SARS COV-2 не е регистриран с приетите от науката методи. С други думи, този вирус никой не го е виждал. Буквално. Само пропаганда и "мултики"😏, "демократични" естествено.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Просветен илюминат

    1 1 Отговор

    До коментар #117 от "Аватар":

    А ти замислял ли се какво струва и как се оценява производството на един хартиен долар?
    Когато банката съди бякой за пари тя има ли документ за парите,както търговеца има фактури за стоките си с които печели като ги продава?
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Е убу де

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Втресох се":

    Явно от руския втриса, я що минуси. Пък и туй е насред САЩ, градено преди 40 години... Частник... Не върви да има руски текст.

    Еми... Ето ви и... "английско" кадро. Пак си е два човешки боя високо и кусур гранит, пак е част от същия градеж.

    Дълбоко виждащ, жокер да дадеш...?

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 дидо

    1 1 Отговор
    лично мои много близки 3ма познати с всички симптоми на кожид искараха го тежко и тестовете им бяха отрицателни....

    Коментиран от #132

  • 131 Ех неграмотност

    1 2 Отговор

    До коментар #84 от "Хахаха":

    Май не си дочел "чичко Гугъл". Ако беше, щеше да разбереш че има отделен ПСР тест за всеки вирус. ПСР е общата технология, а не името на отделния тест. Даже се съмнявам че знаеш какво е "тест".
  • 132 Маймуни

    2 2 Отговор

    До коментар #130 от "дидо":

    Още един който не разбира какво е тест. ПСР теста открива К19 само ако го има в съответния секрет. Ако вирусът е слязал вече в белите дробове, а вземеш секрет от носа, тестът ще е отрицателен. Даже може да вземат секрет прекалено плитко в носа където няма вирус и пак да е отрицателен тест. Това се нарича фалшиво негативен тест, но проблема не е толкова теста а как вземат секрета.