Last news in Fakti

5 Септември, 2022 21:00 7 006 69

Тресавището от корупция, което пак потопи България

  • карлово-
  • българия-
  • наводнение-
  • корупция-
  • напоителни системи-
  • бсп-
  • герб-
  • диги-
  • река

Всичко е разплатено до стотинка, но дигите са ремонтирани като пътищата - разкриват тресавището по високите места в държавата

Тресавището от корупция, което пак потопи България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тоновете кал и тиня, в които се валят боклуци, клони, дървета и покъщнина от залетите домове в три общини могат да послужат и за метафора на предизборната кампания в България. Няма изчистване. Боклуците, които всеки изхвърля където му падне, затлачват дерета, корита на реки и отводнителни канали. (Не)законната сеч оголва склоновете. Дигите се ремонтират както пътищата - нямат акт 16, но пък всичко е разплатено до стотинка. Добре, че е глобалното затопляне, за да извини и калта по селските улици, и тресавищата по високите места в държавата.

Фалшиво съчувствие - и несвършена работа

Заради разрушенията, предизвикани от придошлите води на река Стряма в общините Карлово, Калояново и Марица, ГЕРБ-СДС и БСП съобщиха, че спират предизборната си кампания в Пловдив-област в знак на съпричастност с пострадалите и отиват да помагат. Което пак си е кампания. Вместо съпричастност и фалшиво съчувствие, да бяха си свършили работата, когато управляваха. В края на 2021 г. бившият вече земеделски министър Иван Иванов (БСП) разпореди пълна проверка в държавното дружество “Напоителни системи”.

Причината е, че ремонтираните в последните две години диги нямат акт 16 - но всички дейности са разплатени и така са били изхарчени 107 млн. лева. Поводът за проверката през декември стана скъсана на няколко места дига на река Чая край Садово, в резултат на което се наводниха земеделски земи. Но същата дига се къса на два пъти и през лятото на 2018 г., а местните хора настояваха и тогава да се чисти коритото и да се направи основен ремонт, а не кърпене на дигата.

Кметът на община Марица Димитър Иванов съобщи, че за повредената дига на река Стряма край с. Калековец са уведомявали няколко правителства от 2011 г. насам. И така допреди няколко дни, когато дигата се скъсва, водата препълва каналите на “Напоителни системи” и приливната вълна залива село Трилистник. Заради обилните дъждове Стряма е станала по-пълноводна дори от Марица - най-голямата река не само в България, но и на Балканите - и отнася мостове и дори цяла улица в село Богдан.

А министър Иванов забрави да съобщи какви са резултатите от проверката на “Напоителни системи”. Преди него служебният министър Христо Бозуков също разпореди проверка на дружеството и подаде сигнал в прокуратурата за “Напоителни системи”. И настоящият земеделски министър Явор Гечев се отчете с проверка, но заради депутат от БСП, ползвал шофьор и автомобил на “Напоителни системи”. Все едно какъв е броят на проверките - няма досъдебно или съдебно производство срещу когото и да било от шефовете на “Напоителни системи”.

Оставени на произвола

За кратко бедствия като тези разкриват как живеят хората в малките селища, оставени на произвола. Пороите са отнесли дървата, с които тъкмо са успели да се сдобият за зимата, също и зимнината, която им помага да преживяват, а при високата инфлация ще е още по-необходима. Някои са изгубили и единствения си дом - друг едва ли ще успеят да вдигнат.

Когато се случиха големите наводнения през 2005-2006 г., специалисти изчислиха, че само през август 2005 г. около 1 млрд. литра вода са се изсипали върху 6000 кв. км от територията на България, а обемът на язовирите в пострадалите райони е бил четири пъти по-малък. Но освен неизбежността на катастрофата тогава, стана ясно и това, че коритата на реките не са почиствани 15 години. Дежурното оправдание на кметовете и областните управители, чиято отговорност са речните корита и деретата, е, че няма пари и затова са занемарени. Но не са малко случаите, при които почистване няма, а парите са усвоени.

Хлябът, ножът и контролът - в изпълнителната власт

Басейновите дирекции са органите, които трябва да контролират има ли речна проводимост и рискови участъци, заедно с областните управи, които обявяват обществените поръчки и подготвят плановете. Тяхната отговорност е най-голяма, тъй като фирмите, които извършват почистването на речните корита извън населените места, представят проект, който се съгласува с областната управа и последната дума е на Басейнова дирекция, която го утвърждава. В тези проекти са разписани всички дейности - бреговете за почистване, растителността за премахване и какви наноси да бъдат иззети. Контролът също е задължение на областните ръководства (освен на съответната Басейнова дирекция), които сключват договори с фирми да инвеститорски контрол.

Проблемът е, че години наред не се отпускат средства на областните управи за почистване на речните корита от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС. Но дори и някои да са получили, за последните 17 месеца областните управи бяха сменяни три пъти - и договорите за почистване, сключени от едните, са прекратявани от следващите по различни причини. Вината за непочистените речни корита и лошото състояние на защитните съоръжения е на изпълнителната власт, която би трябвало да разполага с изчерпателна и актуална информация за състоянието на застрашената от бедствия инфраструктура - основните реки и язовирите, каналите, дигите, хвостохранилищата. Само че единственото, което прави, е публично да дава отчет за бездействието на предишни управляващи. Удобно е също така за виновник да се посочат климатичните промени.

Опити за извинение

Признае ли се за затлачените корита и изсечени гори, някой ще трябва да поеме отговорност. А може би няма - пак природата и лошото време ще са виновни, както беше с експертизата за потопа в Мизия през 2014 г. и прекратените досъдебни производства в Бургас за три жертви на наводнение през 2017 г. Толкова дъжд се изсипал, че настъпването на бедствията било неизбежно - а срещу природата не се рита. Същото каза и земеделският министър Явор Гечев - дори работата по дигите да е била свършена, пак щели да се скъсат, защото водата била много.

В наводнените села сега предстои почистване на калта и възстановителни работи на разрушените улици, мостове и пътища, спешни ремонти на дигите, овладяване на свлачища край Подбалканската линия. Същото се случи и през 2005-2006 г., когато след правителството на Сакскобургготски, тройната коалиция раздаде милиони за тази цел. А десните в парламента поискаха вот на недоверие и обявиха, че 118 млн. лева са отишли в приятелски кръгове.

Сега отново газим в кал.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    90 1 Отговор
    В цяла българия е такова положението и е въпрос на време да се случи и на други места

    Коментиран от #4, #39

  • 2 Христо

    87 1 Отговор
    Никъде в България не се чистят коритата на реките

    Коментиран от #55

  • 3 ОБЕКТИВНИЯ

    94 0 Отговор
    КОРУПЦИЯ, ПРИЯТЕЛСКИ КРЪГОВЕ И ФИРМИ, ТОВА "ЯДЕ" БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАКТО" РАКА ЯДЕ " СИЛИТЕ НА БОЛНИЯ!

    Коментиран от #40

  • 4 Пропуснал

    93 0 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    си да добавиш, че в цяла България е такова положението с ВСИЧКО.
  • 5 родител

    104 12 Отговор
    От 32 год. чакаме Годо да дойде , но идват само крадци и мушингери , които опоскаха тази красива държава с работлив и добър народ !! А за последните 10-12 год.дойде и падението . Избягаха от тук 1.5 мил. млади заради боковистката хунта която тотално съдра държавата !

    Коментиран от #9

  • 6 Kуранага Сама

    95 12 Отговор
    Това е европейска България през 21 век - блато. Ако можеха да ви видят някогашните комунисти, които построиха същата тази България, ще ви се смеят какви некадърни нищожества сте. Двата пръста горе?
  • 7 Бойко

    72 8 Отговор
    Ние поддържаме само София че да няма протести
  • 8 кики коки и лори

    44 9 Отговор
    обещаваме че не бяхме ние боко е виновен

    Коментиран от #36

  • 9 родител 2

    20 23 Отговор

    До коментар #5 от "родител":

    бате или како кой е тоя годо? я обади че не всички сме жълтопаветна псевдоентелигенция с излишно много свободно време да четем прехвалени произведения

    Коментиран от #27, #43, #46

  • 10 истина е

    74 3 Отговор
    Ако имаше съд и прокуратура , трябваше да отворят Белене ,Скравена и Куциан , защото затворите щеше да са препълнени с депутати и политици !!

    Коментиран от #18

  • 11 Всички поутици

    54 2 Отговор
    В батака .Ся видяхте ли се че за никъв ч.....ЕП не ставате последните 33г.освен за крадене и имат наглостта да правят предизборна кампания .Тая гни......лоч цялата в блатото
  • 12 Българин

    29 7 Отговор
    Всичко, което казвате, госпожо Милчева, е абсолютна истина, но фактът, че го публикувате в тоз пасквил дойче веле, вместо тежест му придава голяма доз лекота. Малцина ще ви повярват!
  • 13 Самуел Бекет

    26 6 Отговор
    до родител 2
    Само малко да беше почел , ,а не да надуваш ракията под асмата щеше поне да знаеш , че Годо е измислица за такива като теб .

    Коментиран от #28, #65

  • 14 Това е резултатът

    29 3 Отговор
    от управлението на първата партия. Давете се като я подкрепяте.

    Коментиран от #25

  • 15 Мунчо юмручето

    27 9 Отговор
    Такива наводнения вече стават по целия свят и във държави много по развити от България само тук обаче всеки път се сещат че коритата на реките не били чистени ми чистете ги бе
  • 16 Хората си го казаха

    40 1 Отговор
    Горския и кметовете на тези села са за затвора. Изсечена е гората и нищо не спира водата.

    Коментиран от #47

  • 17 На снимката е България

    41 1 Отговор
    Пълна разруха.
    Селата са умрели.
  • 18 👍👍👍👍👍

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "истина е":

    Направо .......нещо по немски модел от преди 45-та г.😁😁😁
  • 19 значи така

    44 7 Отговор
    Сигналите за проблемната дига на река Стряма са от 2011 г. Десет години оня тулуп, който сега се скъсва да плюе конкуренцията и да се хвали как ще оправи всичко, като се върне на власт, цели десет години не си е мръднал дори дебелото кутре, за да защити хората от това, което сега им се случи. После тъпото Кире мислеше само за онова под полата на мустакатата и хич не му дремеше за разни диги и корита. И така до момента, в който бедните хорица за пореден път ще плащат сметката на некадърни и крадливи политици. Аман!
  • 20 Дааа

    21 7 Отговор
    Госпожата писачка е мн далеч от действащата в момента в България законодателна и нормативна база отнасяща се за темата бедствия. Това което се опитва да прокарва като упреци, критика и насоки към държавните институции трябва да е опряно на нормативи, които в момента го няма. ГЕрП ги ликвидира през 2009 год.
  • 21 Ляв плюс

    31 5 Отговор
    Дойчетата колко се загрижили за приятелска европейска България. И най им е сладко като почнат да обясняват всичко с кражбите и корупцията ни. Ало, а къде бяхте когато западните експерти ни съветваха "това и онова" през годините на прехода и подготовката за ЕС? А къде бяхте, когато България крещящо се нуждаеше от чужди инвестиции за да не рухне напълно икономиката ни? Ах, да, вие всъщност инвестирахте в търговските си вериги. За да може даденото на България с едната ръка, да се прибере с другата. Лицемери!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 5 Отговор
    Много добра статия,но трябва работа ,а не констатации!
  • 23 Луд съм, луд съм!

    22 6 Отговор
    Милчева, кой е виновен за наводненията в Германия, станали ежегодни и с жертви? А дали пък верният отговор не е Дойче веле!
  • 24 Иван

    21 10 Отговор
    Браво един да опише жалката истина това ни доведе демокрацията

    Коментиран от #41

  • 25 Ама пп дб

    19 4 Отговор

    До коментар #14 от "Това е резултатът":

    Са същата пас.....мина и само се карат кой повече краварски слагач!!!!!това е жалката истина НЯМА ГО БЪЛГАРСКИЯ ОРБАН!
  • 26 време е за катарзис

    13 41 Отговор
    Ще гласувам за ПП,или ДБ, партии,които още не са се компрометирали! Само те могат да махнат гешефта,гроб и дпс и да ги осъдят за държавна измяна! Да живее България!

    Коментиран от #53

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "родител 2":

    вижте в мрежата...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Явно

    19 5 Отговор
    Се оказа ,че Дойче зеле хабсолютно точно представя реалната картина на обстановката у Българско.След кат 2010гд.бехме изрисувани като тоалетната на Европа,години по късно си внасяне и горите боклук от Хиталия,днес картинката е изрисувана ясно и красноречиво.Скъпи ми читатели,добре дошли в действителността.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сандо

    22 5 Отговор
    ДВ-2022 година.Днес ми попадна нещо от статия:периода е 1981-1988 година - България изнася продукция повече от Турция и Гърция взети заедно!Да живее демокрацията и нейните евроатлантически ценности,хип,хип Ураааааа!
  • 32 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    31 0 Отговор
    ДЪРВЕНАТА МАФИЯ СИ ИМА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВАТА С ПЪЛЕН ГЛАС РЕВЕ ЧЕ НЕ Е ВИНОВНО ИЗСИЧАНЕТО НА ГОРАТА И ПРОЛИВНИЯ ДЪЖД НАД 200 ЛИТРА НА МЕТЪР КВАДРАТ. НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ ИСТОРИЯТА В КАЛОЯН!!!! ДЪРЖАВАТА ЗАЩИТАВА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ.
  • 33 Никога няма да

    24 3 Отговор
    Гласувам за ПП продажниците и ДБ дебилите
  • 34 МНОГО ДЪЛБОКО ВИЖДАШ

    18 6 Отговор
    КОНСТАТАТОРИ МНОГО НО НИКОЙ НЕ СЕ БОРИ С БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ, ДАЖЕ И ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА . А ИМАХМЕ НАДЕЖДА КЬОВЕШИ ДА НАПРАВИ НЕЩО! МАЙ МАФИЯТА В ЕС НА КОЯТО БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ ГЕП Е КЛОН, ПОВИШИ КЬОВЕШИ ЗА ДА И ВЪРЖЕ РЪЦЕТЕ!!!

    Коментиран от #60

  • 35 Гьобелс Дойче

    21 1 Отговор
    Тресавището от корупция, което пак потопи България с три милиарда за сащ и нищо насреща...
  • 36 Дааа

    14 9 Отговор

    До коментар #8 от "кики коки и лори":

    И на децата е ясно, че сащ нанесоха удар на България с климатично оръжие!.
  • 37 Повече такива публикувания не пишете

    10 3 Отговор
    За работи който не интересуват и не са в помощ на българите има много корупция и работа за вършене като например овеличаване на заплатата ,здравеопазването,пенсиите,инфраструктура,това интересува и само така можем да стигнем европеиските държави защото изоставаме от всички
  • 38 То армия няма дори войници няма и

    14 2 Отговор
    Българи населението намалява издават паспорти на чужденци който имат двойно гражданство това е апсурдно и за две три години това е заплаха за сигорноста на България
  • 39 Да,елате

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    В Добрич да видите как са почистени каналите ,или още как е направен водният цикъл.С обратни наклони на мръсния канал,не заустени тръби вканализацията и градински маркучи за питейна вода.Не ,че нещо,но това нещо беше направено преди 4 години.Сега е като Луната ,кратер до кратер,дупка до дупка.А на петата година изтича гаранцията.Проверки ли?Сигнали ли?Дойде някой ли?Няма край тая кражба…
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 086

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Да, г-жа Констатация.
  • 42 ганев

    21 5 Отговор
    СЪНАРОДНИЦИ МОИ СВЕТНА ЛИ ВИ МЕЧТАЕХМЕ ЗА ЕВРОПА И ОХОЛЕН ЖИВОТ ПРОДАДОХМЕ СЕ ЗА ЦВЕТНИ МАРКОВИ ТЕЛЕВИЗОРИ И РАЗДРЪНКАНИ МЕРЦЕДЕСИ Е ДА В СОЦА ТЕЗИ НЕЩА БЯХА КЪТ НО ИМАХМЕ Д Ъ Р Ж А В А И ТЕЗИ КЪЩИ 87 ПРОЦЕНТА СА ИЗГРАДЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА И УЖ ЦИМЕНТА БЕШЕ ДЕФИЦИТ УЖ НЯМАЛО ТУХЛИ НО ХОРАТА СТРОЯХА УЖ БИЛИ БЕДНИ НО СЕЛАТА РАЗТЯХА НА ВСИЧКИ НИ ЕЯСНО ЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕЗИ ХОРА КОИТО 30 ГОДИНИ ГИ УБИВА ВЪЛЧИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ СЕГА ПРИРОДАТА ГИ ДОВЪРШИ ЗАЩОТО АЛЧНИ ПЕЛИКАНИ ИСЯКОХА ГОРАТА ЗА ДА ПРАВЯТ КИНТИ ТЕЗИ ХОРА ОСОБЕННО ПО ВЪЗРАСТНИТЕ ВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ СЪВЗЕМАТ И ЩЕ УМИРАТ БАВНО И МЪЧИТЕЛНО ЧУВАМ СЕГА И КРАДЦИ И МАРОДЕРИ ГИ ДОВЪРШВАТ ТОВА ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА НЯМАШЕ КАК ДА СЕ СЛУЧИ РАЗБРАХ ИМА И ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ТОГАВА ВСЕКИ ЗАЛОВЕН КРАДЕЦ НА МЯСТО ПУБЛИЧЕН БОИ ОТ ХОРАТА И ДА ЧИСТЯТ КАЛТА СЛЕД ТУИ ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА ЗАЩОТО ИМА НАД 100 СВИДЕТЕЛИ И НИЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ СЪДИЙ ТОЕСТ ХОТЕЛИЕРИ ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗВУЧИ НЕ ДЕМОКРАТИЧНО НО САМО ТОГАВА ЩЕ СТАНЕМ ОТНОВО Д Ъ Р Ж А В А
  • 43 Да обясня

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "родител 2":

    "В очакване на Годо" е нарицателен израз,за нещо,което все чакаш ,но то все не идва.Както ние,клетете българи,все чакаме да се оправи положението ни,а то все се влошава.Иначе е пиеса на Бекет.

    Коментиран от #44

  • 44 Гудето на баба Гуна

    13 0 Отговор

    До коментар #43 от "Да обясня":

    Ами то ние българите така седим и си чакаме Годото от вече седем века и докато спим и чакаме нещото, дето само няма да ни се случва кой ли не ни яха, обяздва и т.н.
  • 45 преса

    15 7 Отговор
    След 12 годишното управление на шайката Герб-ДПС си на този хал българино изсекоха горите и започнаха наводнения там където не е имало никога затвор за престъпниците
  • 46 А...недей така

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "родител 2":

    Братчет,не обиждай така--интелигенция или не,всички сме в кюпа.
  • 47 Партизанин

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хората си го казаха":

    Много правилно. Да рече човек гората да хване и да стане шумкар - няма горааа...5759
  • 48 Дядо Боби

    6 0 Отговор
    Фирма Кастамону в с.Горно Сахране ще поеме всичкия дървен материал за направа на талашит.Затова не дават дървата на населението.
  • 49 Човек

    10 7 Отговор
    Това е държавата на Мутрата, чиито крадци са НАВСЯКЪДЕ и му снасят процент от държавните поръчки, с който пълни офшорки и чекмеджета. Работата се минава метър по най-калпавия начин или път изобщо не е свършена, а цените са над средно европейските, като понякога ги надвишават неколкократно. Затова ще гласувам за ПП - единствените, които настъпиха Мутрата и започнаха да му спират кранчетата. Друга алтернатива няма. Възраждане ги видяхме - говорят едно, а най-често гласуват с ГЕРБ от всички партии. Също както Мутрата говори евроатлантически, а после обслужва руските енергийни монополи като послушен агент на Кремъл. Кой мислите напомпа инфлацията в България толкова? Те щяха да свалят правителството на ПП и без намесата на другите слуги на мафията ИТН. Хора, световна икономическа война е. И да не искаме не можем да не вземем страна. Русия затъва и е обречена. Тя е джудже с икономика 40 пъти по-малка от западната. Въпрос на време е да рухне. Нека поне този път да вземем правилната страна. Мутрата е ясен - агент на КГБ, облечен като евроатлантик. Възраждане дори не се крият, че са руски подлоги. ПП и ДБ са единственият ни шанс. Изборът е лесен.

    Коментиран от #50

  • 50 ПП идиотите

    6 7 Отговор

    До коментар #49 от "Човек":

    Са по големи крадци и от ГЕРБ нагли лъжливи

    Коментиран от #51, #56

  • 51 Човек

    5 6 Отговор

    До коментар #50 от "ПП идиотите":

    Доказателства имаш ли или само си проветряваш устата? Доказаните лъжци и крадци са Тиквата и Копейкин, който окраде собствената си партия. ДПС и БСП няма какво да ги коментирам - тях ги знаем от десетилетия. ИТН и те се разкриха като слуги на мафията, които си крият имуществото. Срещу ПП какво имате освен парапета? Нищо! Жалки сте и много ви е страх ит тях. С другите престъпници все ще се разберете, както стана с ИТН, но с ПП не може да се получи, защото тези хора бяха успешни преди политиката и не са влезли вътре да лапат. Не са някакви бездарници без трудов стаж, които стават само за марионетки за натискане на бутони в парламента

    Коментиран от #61, #62

  • 52 Обикновен човек

    6 0 Отговор
    До като не започне всеки да носи персонална отговорност за действията и бездействията си нищо няма да се промени. Бърз съд, наказания и затвор. Само така на чиновниците ще им стане ясно, че освен огромните заплати ще носят и наказателна отговорност. В България никой не отговаря за бедите причинени на хората и така 33 години. Крадат, лъжат, тормозят народа, а страдат беззащитните хора. Тази държава е срам за всички и най-вече ние, защото ги търпим толкова много години. Животът ни минава с лъжите и манипулациите на продажниците и мафиотите.
  • 53 Я пак кажи

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "време е за катарзис":

    Кое не им е компроментирано?!Нека започнем с лъжата за гражданство на Киро Острото!Това ли е новия морал,или да назначаваш любовница на сладка длъжност това също е нов морал,за Ококорения гей какво да говорим-11 мл, дефицит-факт!
    Та кое ги прави по-добри че не разбрах-целуват на Херо Мустафа задника и чакат инструкции от нея!Продажна краварска пасмина!
  • 54 Язовир яОвез

    1 1 Отговор
    Никой не казва от де доди тая вода, кой гзол изпузнаха да не му се скъса стената или се скъса стената........ Затвор
  • 55 ...

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Христо":

    но се замърсяват от местното население, в гората не никнат стари автомобилни гуми...
  • 56 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПУТИН

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "ПП идиотите":

    ПП и ДБ не трябва да се върнат във власта,да ви видим резила,четворната коалиция Газпром Русия +Радев,откраднахне парите за дигите и почистване на реките,ремонт на язовирите.Най голямата река у нас е Марица, Герб не са е почиствали 15 год.2005 год.е придошла.Смятайте какво ще стане по селата,в Пловдив околностите.
  • 57 345

    1 4 Отговор
    Тиквата е виновен.
  • 58 Малко сметки

    2 0 Отговор
    Я да видим сега. Кой управлява през последните години? Кой управлява през последните месеци? Кои умници бяха заети да се кланят на Брюксел, СМакедония и Украйна? Е, вече знаете Кой е виновен. И не, не е само една партия, много са. Да не си прехвърлят отговорността, а да я поемат мъжката!
  • 59 Нормално

    1 1 Отговор
    Пълна забрана на дърводобив.
  • 60 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПЕВСКИ

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "МНОГО ДЪЛБОКО ВИЖДАШ":

    Така се прави,господа русофили,няма прокурори в България да не са българи,Гешев излъчи европейски прокурори,които ще работят в Евро прокуратурата,единственото ни спасение, е протестираме пред западните посолства,НАТО и Евро прокуратурата,да извадят сметките на наще магистрати политици свързани с банки в ЕС,и офшорки.
  • 61 Лично мнение

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Човек":

    Ти сериозно ли питаш? Я и аз да те попитам - 9 милиарда за 9 дни и колко от тия пари отидоха за общините за почистване на коритата на реките? Подчертавам, 9 МИЛИАРДА за 9 дни! Ей толкова има срещу ПП! Малко ли ти се струва?
  • 62 Хайде и аз

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "Човек":

    Човек сериозно ли мислиш, че Киро и компания са били успешни преди политиката? Леле каква заблуда! С какво бе човече? С варенето на сокчета в тенджера у дома? Или с курсчета, които видяхме какви знания дават! Или може би с това, че са съдени в чужбина и им се е разминало защото са обещали да въртнат откраднатите милиони с лихвите! И от къде мислиш ги взеха тия милиони че да ги върнат в ЮК? От джоба ти. Ако това, че те излъгаха е успех, прав си! ПП наистина са много успешни... лъжци!

    Коментиран от #66

  • 63 Крадеца вика дръжте крадеца!

    3 0 Отговор
    Това представлява тази статия- Крадеца вика дръжте крадеца! Намеци, внушения, пропаганда, а трябва да се говори конкретно, но тъй като целта е виновните да бъдат скрити, дори когато вината е повече от ясна! Хората на Радев + Кирчовците, Асенчовците от Партията на Посредниците + Дебрибейска България заедно + Бесни Страшни Пенсии на Курнелия, както и + Чалгарите! Една година и половина няма нито строеж на нещо ново, нито има ремонт на каквото и да е камо ли за канали и язовири. На тия четири правителства изобщо не ми пука за земеделците и селяните от този край, просто защото още не са им платили парите за съсипаните ниви от градушката, нарочно допусната от държавните им органи, чрез заповед да бъдат изключени установките с ракетите против градушки! Никой от трите служебни правителства и едното редовното не е и мислил за каквото и да е друго, освен за милиарди печалба на посредниците, които са техните частни фирми, които са застанали на входа и на изхода на държавата!
  • 64 Киро и Асен при Бай Ставри!

    3 0 Отговор
    Незабавно!
  • 65 Комунист русофил

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Самуел Бекет":

    Колкото и да си чел,колко и да си образован ,щом си комунист русофил, мозъкът ти е в колба в Москва,битката е за нас срещу продажниците, платени русофили,не умувай а кажи Бойко,Пеевски.Герб и ДПС заедно с БСП завземат властта с Радев в в полза на Путинова Русия
  • 66 Биснес, като техният е направо тумор,

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Хайде и аз":

    раково образувание, което паразитира върху истинската реална икономика, която произвежда реални и 100% необходими стоки. А знаете ли я оная далавера, която правят Киро и Асен, когато преди 10 години вторият пак е бил служебен министър, като за отрицателно време е продал на Киро и баща му държавна земя в землището София, Божурище с инвестиционна цел, която инвестиция не се случва, а продават с 1000% печалба същата земя на реален чужд инвеститор, въпреки че по договор няма право да продават земата! Тия хора отдавна крадът от държавата и се чувстват ненаказуеми.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Русофоб Антисемит

    1 0 Отговор
    Баща ми беше дълги години зам директор на напоителни системи. От него знам че 1.5 % от БВП на България се е отделял за хидромелиорации. Две три години след 1989г всичко това приключи. И се започна с мъката. Сшоред автора на статията всичко е разплатено, но то е 10% от всичко необходимо. С две думи държавата се е погрижила частично за проблема... Пълна мимикрия.