Last news in Fakti

16 Януари, 2023 08:44 2 000 13

Доклад: 900 милиона души в Китай са заразени с коронавирус

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • китай-
  • пекин-
  • си дзинпин-
  • шанхай

Експерти прогнозират, че тази година около милион китайци ще загубят живота си

Доклад: 900 милиона души в Китай са заразени с коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около 900 милиона души са заразени с коронавирус в Китай, твърди доклад на Пекинския университет. Близо 60 хиляди са починали от Ковид-19 в страната, откакто Пекин се отказа от политиката си за "нулев Ковид" в началото на декември. Тези данни обаче включват само хората, които са починали в болници. Реалният брой на жертвите вероятно е доста по-висок.

Информацията за загиналите беше съобщена, след като Пекин бе разкритикуван, че не публикува никакви официални данни за хода на пандемията.

Опашки пред погребалните домове

През последния месец властите съобщаваха за пет или по-малко смъртни случая на ден въпреки дългите опашки пред погребалните домове и чувалите с трупове, които напускаха претъпканите болници. От 60-те хиляди починали малко над 5500 са станали жертва на респираторно заболяване, причинено от инфекцията с коронавирус, а останалите са починали вследствие на придружаващи заболявания, които са усложнили боледуването им от Ковид-19.

Очаква се почти 1 милион смъртни случая тази година

В доклада на Пекинския университет, цитиран от Би Би Си, се посочва, че 64% от населението на страната е заразено с вируса. На първо място е провинция Гансу, където 91% от хората са заразени, следвана от Юннан и Цинхай със съответно 84 и 80% инфектирани. Очаква се пикът на вълната на Ковид-19 в Китай да продължи два до три месеца, обяснява Зенг Гуан, бивш ръководител на Китайския център за контрол на заболяванията, съобщава Би Би Си.

Епидемиологът предупреждава още, че по време на китайската нова година случаите на заразяване в селските райони на Китай ще се увеличат. Стотици милиони китайци ще пътуват до родните си места за празника, който е на 23 януари - много от тях за първи път от началото на пандемията. Международни здравни експерти прогнозират, че през тази година в Китай ще има поне един милион смъртни случая, свързани с Ковид-19. От началото на пандемията Пекин официално е съобщил за малко над 5 000 смъртни случая, което е един от най-ниските проценти на смъртност в света.

Подкрепа за рисковите групи

Средната възраст на починалите от Ковид-19 е 80,3 години, като над 90% от тях са на възраст над 65 години. Повечето от тях са имали и други здравословни проблеми. Милиони възрастни хора в Китай не са ваксинирани срещу вируса. Уен Дасян, служител на Комисията по здравеопазване в Шанхай, твърди , че наблюдението и лечението на високорисковите пациенти ще бъдат засилени. Очаква се властите да увеличат снабдяването с лекарства, оборудване и медицинското обучение, за да се справят с инфекциите в малките населени места.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Терко

    24 1 Отговор
    Премествам... Това какво трябва да ме подготви за бъдещите ви мерки ли?
  • 2 Някой

    17 2 Отговор
    Бълха ги ухапала...... 900м😁
  • 3 Псевдоним

    20 0 Отговор
    Че то цял Китай кажи-речи.
  • 4 Селянин

    28 2 Отговор
    Нищо общо с действителноста. Ако някой има познат в Китай да пита да види, че няма нищо общо.
    По интересно е защо в Англия и в Австрия има увеличение на общата смъртност през 2022 (когато вече всички там бяха ваксинирани) с 10% спрямо средната за последните 5 години (през две от който вилнееше ковида и не стигаха чувалите).
  • 5 БеГемот

    18 1 Отговор
    ХАХАХ оказа се че вирус не може да бъде спрян...загубиха ни две години от живота да се крием като мишки и пак всичките го изкарахме...
  • 6 да де

    23 2 Отговор
    При стотици милиони болни 60000 починали е толкова малко, че незнам дали изобщо трябва да се публикува и между другото като цитират китайците защо от гьобелсвеле пропускат да кажат, че средната възраст на починалите е над 80 години.
  • 7 Хи хи хи

    20 0 Отговор
    Ами така ще е като не искат да купуват
    Ваксини от Урсус ула. 6
  • 8 Някой

    15 2 Отговор
    Дори да е така, а аз имам сериозни съмнения към достоверността на статиите на ДВ, това може да е само положителна новина - щом 900 млн китайци са заразени, т. е. носят вируса в себе си, означава, че до 2 седмици Китай ще се е преборил с него напълно. Просто няма да остане неизкарал г. Вярно, че може и да има млко повече починали, но и една сериозна грипна вълна отнася много хора, предимно с придружаващи заболявания.

    Коментиран от #13

  • 9 Поклонниците на рогатия

    13 1 Отговор
    Ковидарите пак започнаха да врачуват за зла прокоба. Пак извадиха чувалите от складовете и започнаха да копаят на хората гробове. 100хил., 200хил., милион умрели, ковидарите за нищо ги нямат. Чертаят си черните статистики и чакат с трепет и надежда да се запълнят изкопаните от тях трапове
  • 10 КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ

    4 8 Отговор
    Се хвалиха че са победили ковито.....
  • 11 123

    9 1 Отговор
    Поредната пропаганда на Сатанистите.
  • 12 тр3тр

    5 1 Отговор
    900 милиона китайци са заразени, ама никой не ги контролира как и за къде пътуват. Да не ни затворят пак заради тях?!
  • 13 тр3тр

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Няма имунитет срещу Ковид. Веднъж прекарал, може пак да се зарази. Пускат различни щамове Ковид и всеки щам е все по- заразен. Ваксината пази временно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания