Last news in Fakti

9 Август, 2021 17:42 7 677 45

"Много хора в България можеха още да са живи"

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

В момента в София управлява служебно правителство, партиите дискутират за бъдещ кабинет, а ясна позиция по отношение на пандемията няма

"Много хора в България можеха още да са живи" - 1
Снимка: БГНЕС

"Ако се заслушате какво се говори в България, веднага ще разберете, че всичко се върти в дяволски кръг от недоверие, заблуди, политически хаос и пропаганда": германският "Ди Велт" за скептицизма към ваксините в България.

„Там, където дори лекари са против ваксинациите“ - така е озаглавена обширна статия в германския вестник „Ди Велт“, посветена на имунизационния скептицизъм в България. Пред кореспондента на изданието Филип Фолкман-Шлук директорът на Онкологията в София д-р Стефан Константинов разказва за шока, който преживял, когато в началото на тази година установил, че от лекарите в неговата клиника едва всеки пети е готов да се ваксинира срещу коронавируса. Германският репортер констатира, че тази отрицателна нагласа към ваксините вече от доста време се е превърнала в реалност за цялата страна. По отношение на имунизациите България е на последно място в целия ЕС, пише „Ди Велт“ и уточнява, че според допитване на „Евробарометър“ около 23% от българите категорично отхвърлят ваксинациите - най-висок процент в целия ЕС.

"Тъжна работа"

Същия извод прави и вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), където между другото четем: „Няколко (макар и малко) държави от ЕС все още са твърде далеч от масово ваксиниране, включително и сред желаещите да се ваксинират. В България квотата възлиза на едва 17% от възрастните“.

„Тъжна работа“, казва Стефан Константинов пред „Ди Велт“ и споделя, че един от неговите неваксинирани колеги починал от Ковид-19. Репортерът на германския вестник припомня, че според проучване на американския университет „Джонс Хопкинс“ броят на починалите спрямо броя на заразените в България месеци наред е бил сред най-високите в света. И броят на пациентите в интензивните отделения в съотношение с населението на България е много по-висок, отколкото в Германия например, пише вестникът и цитира д-р Константинов с думите: „Много хора можеха още да са живи“.

ФАЦ и „Ди Велт“ пишат за амбициозните цели в ЕС и в частност в Германия да се достигне равнище на ваксинации над 70 процента. В България обаче няма нищо такова. Няма и мерки за повишаване на този дял, информира Филип Фолкман-Шлук и продължава: „Но как е възможно това? Ако се заслушате какво се говори в страната, веднага ще разберете, че всичко се върти в дяволски кръг от недоверие, заблуди, политически хаос и пропаганда“.

Германският вестник цитира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, според когото много хора в България мислят, че вече са преболедували и затова не се ваксинират. Официално в България от Ковид-19 са боледували 7% от хората, пише германският вестник, но уточнява, че почти никой не вярва на това число. А за някакъв естествен стаден имунитет не може да става и дума, коментира репортерът и цитира отново Безлов, който се позовава на едно изследване, поставящо под съмнение въпросния групов имунитет. „Дълбоко недоверие в официалните предупреждения“ - такава диагноза поставя на българите авторът на статията и коментира:

„България се тресе политически, доверието в правителството по традиция е ниско. Миналата година хора от различни лагери демонстрираха седмици наред безуспешно срещу мафиотските структури и съдебния произвол и настояваха за оставката на правителството. (…) За да не отблъсне своите привърженици, тогавашният премиер Бойко Борисов практикуваше в пандемията една политика, която беше сходна с тази на Доналд Тръм. Гражданите на България имаха толкова много свобода, колкото почти никъде другаде“.

"Благодатна почва за дезинформация и теории на заговора"

По-нататък в статията става дума за бавно потръгналата и по същество неуспешна имунизационна кампания. В момента в София управлява служебно правителство, партиите дискутират за бъдещ кабинет, а ясна позиция по отношение на пандемията няма, пише репортерът и отново цитира д-р Константинов, според когото в България има благоприятна почва за дезинформация и теории на заговора. В тази връзка в статията става дума и за изявите на д-р Мангъров, който „всекидневно сее съмнения за ефикасността на ваксините“. „Ди Велт“ цитира и политика от ИТН Тошко Йорданов с думите, че лично познавал хора, които били получили удар след ваксинацията.

„Далеч по-страшно е онова, което става в социалните мрежи в България", казва Тихомир Безлов. Неговият Институт за изследване на демокрацията отдавна следи как се налага руското влияние. Безлов е убеден: „България е опитно поле за различни руски техники за оказване на влияние върху обществата в Източна Европа“.

В края на статията в „Ди Велт“ авторът търси отговор на изначалния си въпрос: защо имунизационният скептицизъм е толкова разпространен тъкмо сред лекарите? Според Безлов една от причините се крие вероятно в обстоятелството, че най-гръмогласни са възрастните и по-консервативни лекари, докато много млади лекари отдавна са заминали за чужбина. Той смята, че част от лекарите имат и чисто финансов интерес от това хората да не се ваксинират и да няма строги мерки. И „Евронюз“ пише, че ваксинациите създават много работа за лекарите, докато материалният им стимул е твърде нисък. Обширната статия в германския „Ди Велт“ завършва така: „В очакване на четвъртата вълна анализаторът Безлов говори за „големия социален експеримент“, който се провежда в България". „Просто ще трябва да изчакаме дали страхът ще доведе до ръст на ваксинациите, особено сред по-възрастната част от населението“, казва Безлов пред германското издание.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абг

    116 3 Отговор
    Тая новина пропита от загриженост от Германия ли идва ? Там от където идват храните с двойно качество и запълват рафтовете на германските супермаркети в България от загриженост да не умрем гладни.

    Коментиран от #17, #42, #45

  • 2 1618

    47 7 Отговор
    Наглостта на Станислав Трифонов и ИТН е пословична!Наглостта да твърдиш,че имаш програма,която ще бъде изпълнена от неподготвени и зависими от ДПС и ГЕРБ министри?Наглостта да искаш да бъдеш подкрепен от другите партии без подписан договор за да ги вкараш в капан и след това да обвиниш тях за подмяната на вота,за предателството и неизпълнените ангажименти към избирателите? Тези хора напълно са изгубили връзка с реалността и със здравия разум!Това правителство не трябва да бъде подкрепяно!
  • 3 За овце

    59 1 Отговор
    Халва. Боза. Небетшекер по DW.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гадно

    60 3 Отговор
    Тоя Безлов е пълен идиоt! Значи нЕкой друг е виновен, че НОЩните разбойници начело с тиквата поръчаха от най-спорните ваксини и наведените медии докараха нещата до там, че хората да не им вярват така ли.
  • 6 Ваксиниран

    76 2 Отговор
    Скоро се ваксинирах защото често ми се налага да пътувам до Германия и Белгия но не вярвам,че имунизацията помага срещу заразяване и усложнения.Просто тези ваксини генерират огромни финансови ресурси с които определени хора и организации обслужват интересите си.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ъъъъъ

    33 3 Отговор
    Тя и баба ми можеше да е мъжка,ама друго се оказа
  • 9 Ruthless

    28 1 Отговор
    .... ако не се бяха ваксинирали!

    Коментиран от #32

  • 10 Гледай

    55 0 Отговор
    ти каква загриженост! Немците да си оправят Германистан, а да не надничат какво става в чуждите къщи.
    Тоя безлов е от някаква сороспийска комуна и никой не му дава право да говори от името на България. Лае против държавата и народа в угода на сатанистите. Един ден всеки ще отговаря за стореното от него и ще плаща с лихвите.
  • 11 Лост

    45 0 Отговор
    Не ни стига, че в България всеки ден ни облъчват разни хора, сега и от ДВ. да ни изкарват виновни.
  • 12 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    54 2 Отговор
    За този хаос, заблуди, пропаганда и недоверие в Държавата имате заслуга и вие DW!! А най вече вашето Отроче ГЕРБ!! Вие създадох те това Чудовище!!!
  • 13 Covid

    44 1 Отговор
    Трагикомична боза! 23% не искали:)))! Не искат, защото никой не вярва на жалки карикатури. Изкопахте дъното вече. Чак DW, еврейската боза се загрижи, моля ви се:)))
  • 14 Vankata

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ваксиниран":

    За жалост тази ваксинация няма много да промени пътуванията.Паки искат пср 72 часа предо полета,понеже виждат че ваксините не издържаха на новите мутации и ваксинираните си разнасят вируса .
  • 15 Лост

    34 1 Отговор
    За тази година и половина познавам 1 починал от Ковид, две починали от рак и един самоубил се. ДВ може ли да каже кой е виновен?

    Коментиран от #19

  • 16 Глупости на търкалета

    44 1 Отговор
    От цялата статия разбрах, че някои ги е яд, че в България не е имало строги мерки и че как така те се ваксинират, а ние не искаме.
    Айде всеки да си гледа в неговата чиния.
    Или може би ги е страх да не се разбере, ше може и без строги мерки и ваксини?

    Коментиран от #22

  • 17 Jacques Yves Moineau

    40 2 Отговор

    До коментар #1 от "абг":

    Просто завиждат че ние не сме чак толкова промити мозъци.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 2 Отговор
    защото има бяла мафия
    хора умират по стълбища линейки закъсняват дажу даже обират х паднали по стълбищата ХОРА
  • 19 Jacques Yves Moineau

    38 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лост":

    А аз от началото на ''пандемията'' познавам 2ма човека починали от друго, но писани от ковид. И между другото единия не получи навремено лечение заради ковида.
  • 20 Госあ

    35 1 Отговор
    Всъщност, България е третата страна в света която произвежда БЦЖ по едно време. Франция и Япония са другите две. България има и традиции в биотехнологиите като се започне от Стамен Григоров, българската модификация на БЦЖ (съжалявам, не не се сещам за името на българката) и завода за ензими в Ботевград. България традиционно има отношения с Япония в областта на биотехнологиите, а Япония е доста по напред от Германия. Друг интересен факт е, че дори в екипа на Шарпентие (CRISPR/Cas 9) има българин. Та хайде дойчето да не ни прави на индианци. Просто българина е здравомислещ и е осъзнал, че не е много добре да си инжектира в клетките, подчертавам в клетките експериментална ваксина срещу РНК'ов вирус. Подчертавам РНК'ов вирус. Може би, ако нямаше тази политико-търгашка пропаганда и имаше избор от конвенционални и протеинови ваксини, които апропо и ние можем да произвеждаме, ваксинираните щяха да бъдат повече. Защото Китай предоставят тази възможност на страните които могат да го правят. Каквато сме и ние.

    Коментиран от #29

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 0 Отговор
    днешнит лекари са търговци нямаш ли пари си до там
  • 22 И аз това разбрах

    27 1 Отговор

    До коментар #16 от "Глупости на търкалета":

    Яд ги е че не изпълняваме и не прилагаме хитлеристките мерки.Цяла Европа гледа на нас като нискокачествена държава.Обаче Ганьо хич не му дреме.Той си живея стария начин на живот и не му харесва някой да му го накланя.
  • 23 ГОСТ

    32 1 Отговор
    Разбира се че им е чудно в Германия защо е така в БГ.
    Ами много просто .
    В Германия на 10 човека само един може да смята без калкулатор.
    Как да разбере че всичко е измама и пропаганда , още на са измислили такива калкулатори .
  • 24 Demonaz

    27 1 Отговор
    На възрастните с множество болести им е дошъл края и на младите ама бъгави също. Винаги е било така. Стига с това лицемерие и лъжлива състрадателност.Русофоб съм ама дойче зеле са просто смях третополов.Яко сте се объркали на 90% от народа е против да участва във ваксинация с неясна цел.
  • 25 иванчо

    23 1 Отговор
    На Константинов му било тъжно, заради ваксинацията ....
    А заради гарантирано смъртоносното лечение в ръководената от него онкология - какво ли му е?!?!?....
    Колко излекувани са напуснали завесението през последните десетилетия?!?!? А в проценти?!?!?
  • 26 Не, благодаря

    23 1 Отговор
    Изобщо не съм убеден в ползите от ваксините, на които сляпо трябва да вярваме без да сме видяли някакви конкретни ползи. Дори това, което виждаме противоречи на ентусиазма на правителствата. Всички ползи са изкуствено създадени от правителствата за ваксинирани. На всичко отгоре и да подписваме, че го правим на своя отговорност.
  • 27 Мечтата

    10 1 Отговор
    на Безлов винаги е да получи дивеча без лов, тихо в мир. От друга страна, ако погледнете на него като на тих Омир и го запитате за проблем на демокрацията, той ще Ви посочи или Одисея(пътуване без край), или ада. Въобще, експерт.
  • 28 СусБе

    21 1 Отговор
    Нема страшноооооо.... Белата Мафия се старае да дозатрие още който се изпусне да повярва на ваксината срещу която се подписва че се ОТКАЗВА от живота и здравето си!
  • 29 Госあ

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Да си продължа мисълта, Франция и Япония работят върху протеинови ваксини, а Китай които са безапелационно номер едно в света в биотехнологиите (с традиции и много иновации-в истинския смисъл на думата) произведоха и двете си ваксини с деактивиран вирус. Разликата с по старите такива (които се използват десетилетия) е ,че вече не се използват химикали и лъчение, а генно инженерство за инактивирането, което ги прави още по сигурни и безопасни. Айде дойчетата да си бият файзера на шахин и да не ни занимават. Всъщност, шахин е измамника, а човекът зад РНК ваксините е източно европейка от Полша. И още по интересно е,че тя самата изобщо не им прави такава реклама. Работата и е била насочена срещу рака,експериментално, който по една случайност е с доста по висока смъртност от този вирус.

    Коментиран от #31

  • 30 Behemoth

    6 1 Отговор
    А добрутро ....че те тия ходят на църква ...какво да очакваш от лекари произведени в последните 30 години...
  • 31 Хко

    5 11 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Да безспорно са номер едно в разработването и създаването на иновативно биологическо оръжие.Заразиха съвсем умишлено целия свят с техния чумав коронавирус.Трябваше отдавни да са ударени с целия ядрен арсенал на всички световни ядрени сили.

    Коментиран от #33

  • 32 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    17 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ruthless":

    Точно. Можеха да са ЖИВИ, ЗДРАВИ и МЛАДИ, ако не се бяха подложили на експеримента.
  • 33 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Хко":

    Всъщност, изолираха вируса, секвенираха го за две седмици и го класифицираха. Създадоха праймери за установяването му, скренираха базата данни за молекули с които да се лекува, проведоха ин витро тестове и публикуваха всичко. Предупредиха света за опасността, а той два месеца след това предприе някакви мерки-след дъжд качулка. Та така. Това направиха китайците докато янките (библиотеката на всички корони) си мислеха че умират от електронните цигари.
  • 34 ДДД

    11 3 Отговор
    Да го ДУ.... ТЕ фашисти ... Вие като се ваксинирате какво пак си мрете ама ваксинирани а да не говорим че ви навряха на кучето в задника и не смеете да излезете навън
  • 35 Гост

    23 1 Отговор
    Официално в България ковида го били прекарали само 7%!
    От къде извадиха този процент, след като не се води статистика именно защото знаят, че процента хора, които са прекарали вируса е 50% дори и повече.
    Някой яко послъгва, след като хората в България масово умираха от всичко друго, но не и от усложнения от Ковид19, като има и убийства на хора, защото просто са оставени да умрат за да бъдат вписани като ковид.
    Има доста случаи на семейства, при които единият е отказвал да остане в болница подписвайки съгласие, и е оздравял в къщи, за разлика от другия, който скоропостижно се е поминал в болница, там където би трябвало да го излекуват.

    Менгеле се обръща в гроба от това, че е задминат по толкова ЗАКОНЕН начин в експериментите и убийствата.
  • 36 Светий Мангъров

    2 12 Отговор
    Е какво толкова ако 5-10% от антиваксърите починат от вирусът. Това е истинска демокрация!
  • 37 Защо

    18 1 Отговор
    Те нали са ваксинирани и вече са в безопасност?
    Така правят хора, които се чувстват прецакани и искат и други да се прецакат като тях за да се почустват по-добре
    Защо се занимават с една държава, в която хората очевидно не можаха да ги изплашат толкова, че да се ваксинират.

    Коментиран от #38

  • 38 Делта Гедон

    1 18 Отговор

    До коментар #37 от "Защо":

    Ами защото антиваксъри като тебе водят до нови варианти на вирусът които в един момент ще развият съпротива срещу ваксината и срещу имунитета от предишна инфекция. Делта варианта се появи точно в Индия където не искаха да се ваксинират. Така е като мислиш само за себе си, накрая и ти изгаряш ама къде ти толкова акъл в Бай Ганьо. Още от Хан Аспарух сте толкова "умни".
  • 39 Тодоров

    12 0 Отговор
    Откъде идват тези коментари и от кого? От къде са данните, на които се позовават немските издания? Естествено от нагласената статика на НОЩ. Къде изчезнаха онкологично болните, сърдечно-съдовите заболявания, диабета, белодробните и т.н. Всичко мина под знака на COVID-19 и естествено ПСР-тестовете, които не различават поне 46 вида RNK-вироси. Но здравната мафия напълни гушите.
  • 40 ТЕ МАФИОТИТЕ

    7 0 Отговор
    Защо се правят на загрижени ИМАМЕ СИ ЗАЩИТЕНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА ние решаваме дали да се ваксинираме на който му харесва и се чувства защитен да се ваксинира другите не са му негова грижа нали е ваксиниран да си свирка и да лети и разни измислени алчни професори да се ваксинират с тази измислена ваксина и да не налагат на другите ние решаваме и да не плашат хората чрез медиите нямат думата...
  • 41 Аналитик плюс

    4 1 Отговор
    Демократическият преход в България е един очевиден провал и това не се случи без "користната" помощ от Запад. Днес, манталиетът на българите е формиран до голяма степен от състоянието на държавата - хората са пропити от недоверие и презрение, а това несъмнено дразни Запада. В резултат, ЕС просто търси лесно обяснение и извинение за нашия провал. Естествено, най виновни за всичко сме си ние, но ЕС може наистина да помогне, а не само да повтаря като развален грамофон за корупцията.

    Коментиран от #44

  • 42 ARGON

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "абг":

    Дойче Зеле - еврейска медия. Даже не си струва да им чете човек дезинформацията и пропагандата.
  • 43 мародер

    3 0 Отговор
    DW означава лъжи и лицемерие! На тях не вярвам дори на датата.
  • 44 мародер

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Аналитик плюс":

    За какво да ни помага ЕС? В облъчването в еврегейски ценности!? Благодаря!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.