9 Септември, 2021 12:14 2 456 23

Наказания за духовници, призоваващи вярващите да не се ваксинират

  • антиваксъри-
  • коронавирус-
  • кипър-
  • духовници-
  • наказание-
  • църква

Кипърската православна църква подкрепя имунизацията срещу коронавирус

Наказания за духовници, призоваващи вярващите да не се ваксинират - 1
Снимка: Shutterstock

Наказания за духовници, които призовават вярващите да не се ваксинират, иска архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори. Предложението му ще бъде обсъдено на заседанието на Светия Синод днес. Кипърската православна църква подкрепя имунизацията срещу коронавирус, предаде БНР.

Архиепископ Хрисостомос Втори съобщи, че е получил писма от роднини на починали от коронавируса, които обвиняват църковни служители за смъртта на близките си, тъй като са ги убеждавали да не се ваксинират. Главата на влиятелната Кипърска църква предлага наказание за такива духовници. Те могат да останат без заплата или да бъдат изпратени в безсрочен неплатен отпуск.

Архиепископът ще поиска от членовете на Светия Синод днес да настояват за публични изявления на свещенослужители в полза на имунизацията срещу Covid. Светият синод трябва да се произнесе по въпроса и заради многобройните изказвания на митрополита на Морфу Неофит срещу ваксинацията. Най-войнстващият антиваксър в църковните среди в Кипър, който постоянно нарушава защитните мерки срещу разпространението на коронавируса и отказва да се ваксинира, бе положителен за коронавирус през август, с леки симптоми.

Теолози го обвиниха в богохулство, когато след възстановяването си той намеси Божията майка в разпространението на болестта, като заяви, че я е помолил да го зарази с вируса, за да не мислят вярващите, че е неуязвим или светец. 80-годишният архиепископ на Кипър Хрисостомос Втори е ваксиниран и непрекъснато съветва хората и особено младежите да го последват. В циркулярно писмо през юли Светият синод се обяви срещу конспиративните теории около ваксините и призовава вярващите да се имунизират, следвайки своя „християнски дълг” и „морално задължение”.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 3 Отговор
    Всяка църква и поп, дело на ДС.
  • 2 математик

    33 0 Отговор
    А не иска ли да ваксинира и Господ ?
  • 3 нищо чудно

    35 1 Отговор
    гърците,в частност кипърските,усвоиха 200млрд ,дадени им от юдобанкерите и сега са най-стриктни в играенето по свирката им!
  • 4 др Гей Билтс

    15 1 Отговор
    И аз помолих Господ да се заразя час по-скоро та да ми е бистър ума и силна ръката. Ето вече преборил болестта заспивам вечер без никакви тегоби, дали няма нещо да ме прободе в гърдите посред нощ, докато ваксинираните нямат този лукс.
  • 5 !!!!

    42 1 Отговор
    Поредната пропагандна статия на Сатанистите.
  • 6 Оффф

    26 3 Отговор
    Жалка картинка са тия гърци.Мицотакито знае че са много набожни и им направи пред църквите имунизационни пунктове.Първо влизат в църквата за неделна служба.отчето със литургия ги склонява да се ваксинират...излизат от Христовия храм и се редят да ги бодът пред нея.Е няма по прост народ
  • 7 Мислещ

    2 11 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: православна църква подкрепя имунизацията срещу коронавирус"
    Тия не вярваха ли и че Земята е плоска? и не трепеха ли хора с "инквизиция"? Като гледам, не са се променили вярванията им.

    Коментиран от #11, #16

  • 8 Gost

    12 0 Отговор
    Най-ревностния ваксър - Джамби третата игла!
  • 9 православен

    25 1 Отговор
    Това си е чисто гонение срещу православните!!! Само невярващ в Господ Иисус Христос...може да пропагандира поголовна ваксинация...и да преследва дядо Неофит,който още миналата година изказа възхищението си и даде благословението си на България за това че не са затворени църквите..и вярващите могат да се причастяват с Тялото и Кръвта Господни...Сега прочетох ,че май са го арестували...въобще сегашните гонения нямат нищо общо с някогашните. Тогава църквата е била гонена от езичници,незнаещи нищо за Господа,асега....гонението е от свещенослужители,които много добре знаят всичко. Затова изобщо не бих искал да съм на тяхно място

    Коментиран от #17

  • 10 Чуденка

    29 1 Отговор
    Колко наивен или отчаян трябва да е човек за да подпише информираното съгласие и да вярва сляпо, че след 2, 3 години няма да се появят странични ефекти от ваксините, за които никой в момента няма как да знае.
    Ако всички са толкова убедени в безопасността на ваксините, както навсякъде го говорят, не виждам какъв е проблема да поемат пълната отговорност?
    Изглежда, че това никак не ги устройва.

    Коментиран от #18

  • 11 вярващ

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    Мислиш,,със задните си части..То вярно,че и онези мускули се наричат полукълба...ама....
  • 12 Грульо

    10 1 Отговор
    Свети Бойко Банкянски чудотворец призова гербаджиите да се ваксинират. :D
  • 13 Гост

    20 0 Отговор
    А наказания за онези, които призовават да се ваксинираме няма ли?
  • 14 Аха

    12 2 Отговор
    Гръцките църкви и манастири са толкова богати че едно време Караманлис беше казал,че от всяка една църква или манастир да се вземе по един процент ще платят целия дълг не само на Гърция ами на всичките европейски държави.Само агио Орос има незнайно колко тонове злато.Ама нали поповете са алчни и за пари душите си продават.
  • 15 дддддд

    11 0 Отговор
    Това не е Христовата църква, а синагогата на дявола.
  • 16 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    Инквизицията е католическа, не православна. Поне да не се беше обаждал.
  • 17 майката на костов

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "православен":

    Остава да започнат да ги разпъват на кръст, като първите християни! За тези, които не искат да се ваксинират- Света инквизиция !
  • 18 dfu

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Чуденка":

    Това едно на ръка, но колко трябва да си наивен, за да се ваксинираш против нещо, което засяга почти само хора, които са си изживели живота, такива над средната продължитгелност на живота и със сериозни заболявания. Колко трябва да е прост човек, че да мисли, че не е нормално да се умира на преклонна възраст и с изхабен организъм.
  • 19 Механик

    7 0 Отговор
    Всяка риба севмирисва от към главата. Църквата също.
  • 20 Разлика

    6 1 Отговор
    За да станеш поп, не се изисква вяра, но за да действаш като свещеник, защитник на Бог е необходима много вяра. Архи е показал, че е поп, но свещеник никога няма да стане.
  • 21 Гост

    4 1 Отговор
    Защо никой не коментира стреса всеки ден да тичаш и да правиш едно и също нещо за да угодиш на някой за да ти едни пари с които плащаш после сметките си и ти остава успокоение,че не дължиш пари?
    Ако нямате липси и постоянно нужда от пари ще се товарите ли с проблемите на другите за да ви плащат след това?
    Осъзнавате ли какви паразити са хората и как се изтощават един друг за да задоляват егото на другите?
    Какво са богатите без техните подчинени?
  • 22 Нямат ли вяра в бог тези свещеници

    5 1 Отговор
    Че се налага помощ от медицината?
  • 23 псевдоним

    1 0 Отговор
    "Тeoлoзи гo oбвинихa в бoгoхулcтвo, кoгaтo cлeд възcтaнoвявaнeтo cи тoй нaмecи Бoжиятa мaйкa в рaзпрocтрaнeниeтo нa бoлecттa, кaтo зaяви, чe я e пoмoлил дa гo зaрaзи c вируca, зa дa нe миcлят вярвaщитe, чe e нeуязвим или cвeтeц."

    Това СЕРИОЗНО ЛИ??? Обвинен в... богохулство?!

    Време е за СХИЗМА. Не... Време е за ТАМЯН и ЖЕЛЯЗО.

    И нека Той ни прости...