4 Септември, 2021 10:00 6 908 169

До самия край, изпод кислородната маска в интензивното: антиваксърското войнство в България

  • антиваксъри-
  • българия-
  • коронавирус-
  • кислородна маска-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • ваксинирани-
  • пандемия

Нов фронт разцепи България: за или против ваксините

До самия край, изпод кислородната маска в интензивното: антиваксърското войнство в България - 1
Снимка: БГНЕС

Нов фронт на културни войни разцепи демократичните общества: за или против ваксините.

Нелепо, страшно, но факт - милиони хора днес се мобилизират срещу едно достижение на науката, което досега приемахме без да се замислим. И не защото като всяко човешко творение то има своите ограничени способности да решава проблемите ни, а защото се възприема като мега-символ на тиранията. В България най-голямата партия ИТН яхна антиваксърската вълна и вече ги виждаме в единен строй с „Възраждане“, които наскоро поискаха обезщетение за всеки ваксиниран, защото, според тях, хората били участвали в експеримент без да знаят. Всевъзможни други протестни раздразнения се лепят към тази нова ракета носител - бежанците, еврото, Северна Македония, заплатите на депутатите и каквото още се сетите.

Ваксини и човешки права

Различни са мотивациите на антиваксърското войнство. Има наивни хора, които са гледали твърде много американски филми и вярват, че някой ще им вкара чипове в мозъците. Други изповядват една нова, мистериозна религия на тялото - размишляват денонощно какво ядат, как дишат, къде падат космическите лъчения. Трети просто имат нуждата да правят нещо напук на властта: да се възправят героично срещу тиранията и с отказа си да докажат, че са свободни и достойни хора. До самия край, изпод кислородната маска в интензивното.

Ще кажеш: субкултура, секта. Само дето в България тя е мнозинството. Учители, лекари дори. Подобни идентичностни битки доскоро се водеха срещу абортите, еднополовите бракове или правата на едни или други малцинства. Ще е интересно социолозите да ни кажат дали новите културни воини сега са същите. Има нещо общо в крайнодясната им ориентация, в прекомерната тревожност, в недоверието и агресивността. Но общият лайтмотив на подобни мобилизации са - странно, но факт - човешките права.

Заради човешкото право на осеменената яйцеклетка се борят срещу абортите в Полша, а според нашите националисти човешките права на българите били нарушавани, като се подкрепяли ромите. Сега е същото - да бъде принуждаван някой да се ваксинира било нарушаване на човешките му права. Разбира се, по европейските конвенции никой не може да бъде лекуван насила. Но в случаи, когато трябва да се предпази населението, властите са в правото си да действат - всичко е въпрос на мярка и контекст.

Вземете такъв пример: ако някой е решил да посегне на живота си, аз, разбира се, бих направил всичко, за да го разубедя. Но в края на краищата - негово решение и право. Само че ако реши да скочи от прозореца върху главите на минувачите долу, той вече не разполага с правото си да живее или не, а убива хора. По подобен начин стои въпросът с правото ти да караш пиян, да тровиш хората, като пушиш, да отказваш да пускаш детето си на училище. Свободата на човека свършва там, където започва свободата на другия. И не е лошо борците за правото да не бъдеш ваксиниран да се замислят понякога и за други видове човешки права.

Демократичното убеждаване в това, че има някакви неща, полезни за всички, все по-малко работи в съвременните общества. Защо ли? Ако се замислите, промени се самият смисъл на това прекрасно понятие за човешки права. В първата модерност то обозначаваше общото: онези неотменни характеристики, които всеки от нас има по силата на това, че е човек. В нашата постмодерна епоха човешко право е да си различен - да не се подчиняваш на общите неща, та дори на здравия разум. Антиваксърството е само един от поводите за този бунт срещу „системата“. Има хора, които са убедени, че Западът опитва да ни накара да си сменяме половете. Други вярват, че не е имало Холокост, а евреите го били измислили, за да ни владеят. Защо такава енергия се инвестира и в борбата срещу ваксините - едно средство, което може много да помогне? Ами защото чрез тази война строим неповторими идентичности - като мюсюлманина, който замеря сатаната с камъни по време на хаджилъка. А идентичностните войни са по определение без край. Обществата ни опитват да се запазят като във времето на чумата: прокарват граници. Твое човешко право е да не се ваксинираш, но няма да идеш в Гърция. А България скоро ще се превърне в здравна клоака, където никой няма да иска да ходи. Е, можем да възприемем зелените паспорти и да продължим да пътуваме, но ще загубим достойнството си, нали така?

Новите граници

Ресторантьорите, които протестират срещу антипандемичните мерки, повтарят, че не трябвало да се делим на ваксинирани и неваксинирани. А защо да не се делим, нали всеки иска да му се спазват правата: единият да бъде верен на героичната си антиваксърска идентичност, другият да бъде предпазен, доколкото го позволява съвременната медицина. Просто границите при нас, както вече в много други страни, ще започнат да се прокарват между ресторант и ресторант, между театър и театър: тук свободните, там - предпазените. Голямата вътрешна битка е къде да минат границите. Да се затворят места като нощните клубове, да се държат отворени началните училища и културните институции? Да се изолират старите и болните в някакви гета, та другите да могат да се разхождат свободно? Или, както пак ресторантьорите повтарят - ако ще ни затваряте, затворете всичко. Тъжен дебат в една нация, която е на път съвсем да се разпадне.

Министърът ни всъщност направи много хитър ход с това, че представи разделянето като освобождение за ваксинираните, а не като заробване на неваксинираните. Гениално! Само защо трябва тези последните да работят на 50% - ами остави ги да правят каквото искат. Един мрачен ФБ-постинг го нарече дарвинизъм, оцеляване на разумните. Да, но на следващия етап ще ни се наложи да прокараме граници и вътре в изнемогващата здравна система: рисковите клиенти да плащат повече, защитените - по-малко. После пък ще трябва да разделяме компании, семейства. Сложна работа са това правата...

Автор: Ивайло Дичев


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ваксинирай се

    58 188 Отговор
    НЯМА ПО-ПРОСТ ОТ БЪЛГАРИНА НЯМАААААААААААААААА

    Коментиран от #5, #33, #34, #48, #52, #65, #90, #161, #167

  • 2 Информирано

    237 45 Отговор
    Който нарича това "нещо", ваксина е лъжец!

    Коментиран от #4, #75

  • 3 Да ама

    88 18 Отговор
    Друг път
  • 4 бай Мангър

    20 71 Отговор

    До коментар #2 от "Информирано":

    чорбанов ти ли си , то от твойто и това не стана хахахахаха
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    209 21 Отговор
    "Свободата на човека свършва там, където започва свободата на другия." - да вярно ! И защо тогава искат да ограничат правата ни налагайки своите свободи ‼️ Ваксинираните НЕ НИ ЗАЩИТАВАТ по никакъв начин ‼️ Да, тяхно право е да се ваксинират , както и мое да реша ДА или НЕ за себе си ‼️
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Проста работа

    43 177 Отговор
    Неваксинираните да се приемат в ковидното само ако поне 50 процента от леглата са свободни и да си плащат лечението. Те ще се съгласят - нали вирус няма, а и няма да се ваксинират така.

    Коментиран от #22, #23, #35, #60, #112, #121

  • 9 ИСТИНАТА

    178 29 Отговор
    Влизаш с грип, слагат те на кислород, възпалява ти се мозъчната кора от него, интубират те и си до там!

    Медицинска ковид практика... носи добри доходи 😉

    Коментиран от #53

  • 10 Кратун

    204 17 Отговор
    Искам да попитам автора:
    Защо производителя на ваксината не поема отговорност за страничните ефекти?
    Когато производителя поеме отговорност за страничните ефекти, тогава може би ще се ваксинирам.

    Коментиран от #21, #55

  • 11 Ваксиниран

    34 139 Отговор
    Естествен подбор! Надхитрилите Бил Гейтс, ще докажат правотата си, като минат през интензивното! Успех!

    Коментиран от #59, #61, #159

  • 12 Да бе

    145 9 Отговор
    От пияни шофьори по пътищята изгина сума народ. Алкохола не е забранен, и даже се рекламира постоянно. До тук с грижата за хората. Който иска - да кърка, който иска - да се ваксинира

    Коментиран от #20, #99

  • 13 Край

    181 11 Отговор
    Първо трябва да убедите 90% от лекарите да се ваксинират ДОБРОВОЛНО. Лекарите са хората които разбират от вируси и ваксини. После за нас нелекарите ще е нормално да ги последваме.
    Обаче не успявате защото нямате достатъчно аргументи. Това е видимо е за нас лаиците.
    Задължителното ваксиниране с ваксини които могат да убиват при освобождаване от отговорнст на производител и задължаващ е равно на УБИИСТВО.
    Благодаря на народа си че се съмнява и мисли с главата си.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тарикату

    130 10 Отговор
    с такава жалка пропаганда няма да стане. след дъжд качулка ви е работата, цял народ го прекара, те сега пискат за ваксини. късно е либе за китка.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да припомня формулата

    48 1 Отговор
    📺+🙂=💉🤤
  • 18 КовидманЯк

    108 14 Отговор
    Много гадно йезуитско пасквилче!
  • 19 БАЙ Х@Й ‼️

    141 9 Отговор
    🇧🇬🇧🇬 Антиваксъри са хората които са против ваксините ! Това в момента си е чист експеримент с вещества които не са преминалия нужния по закон тестов период ! Това, че промениха закона в интерес на фармамафията и , че снеха всяка отговорност от производителя на ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИТЕ субстанции не ги прави ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР ‼️ Справка ДДТ - създстеля му получи дори Нобелова награда , а след 20 години ТО БЕ ЗАБРАНЕНО ‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #64

  • 20 Ваксиниран

    14 89 Отговор

    До коментар #12 от "Да бе":

    Пиян шофьор на автобус, би могъл да убие 50 човека, но до сега не се е случвало. Болен санитар в старчески дом, може да убие десетки, и това вече се е случвало! Или болна сестра в болница. И т.н.

    Коментиран от #29, #30

  • 21 нещото

    94 11 Отговор

    До коментар #10 от "Кратун":

    Как да поеме отговорност,като и той самия не знае какво произвежда!

    Коментиран от #37

  • 22 Гост

    93 6 Отговор

    До коментар #8 от "Проста работа":

    Не стигнах до болница и сам си плащах за тестове е лекарства за Нещото, но ако ти получиш нещо странично от ваксината, щом си се подписал за "доброволно съгласие", би следвало също доброволно лично да си плащаш лечението....
  • 23 БАЙ Х@Й ‼️

    97 8 Отговор

    До коментар #8 от "Проста работа":

    А като приемат ваксинирани - как да се процедира ❓❓❓❓ ХЕМ сме им платили за ваксина , хем да плащаме за клинична пътека ‼️

    Коментиран от #36

  • 24 Най-после

    10 104 Отговор
    Най-после,една хубава статия по тази тема!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 23453

    24 56 Отговор
    По ТВ на Станислав Трифонов се казва, че вирус няма! Лично любимият му репортер г-н Балабанов го твърдеше. В последствие г-н Трифонов се разболя от вирус който го няма, а сега същият г-н Трифонов твърди, че се бил ваксинирал пак срещу този вирус, който не съществува. Странна работа, хем го няма, хем се разболяваш пък и се ваксинираш срещу нещо дето го нямало. За пред плебса юнашки приказки и бодряшки лафчета, а за патрициите ваксина. Найс а :)))
  • 27 Защо????

    89 8 Отговор
    Защо ваксинираните са маркирани,защо е толкова важно да се разпознава кой е ваксиниран защото това е дамгосване като при добитъка ,както номерата на ръцете на концлагеристите.Защо ваксинираните са белязани и на убеденост се задържа стотинка като от магнит.Защо ваксинирания се разболява и разнася болестта и защо аз трябва да се ваксинирам след като правя същото като не ваксинирания ,разболявам се и разнасят болестта.И не на последно място защо ме карат да се ваксинирам налагат ме ,принуждават ме натискат ме и на края ме карат да подпиша ,че случи ли се нещо с мен заради ваксината аз си отговарям за последствията??????? Да ми отговори някой обосновано на тия въпроси и отивам да се ваксинирам ако не плащам си сертификат менте и си продължавам живота,разбира се по летищата където незнайно как и никой не коментира разбират ,че човек не е ваксиниран няма да ходя и така

    Коментиран от #42, #72

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Край

    101 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран":

    Е като се ваксинира санитара или сестрата нали пак може да занесе вируса в старческия дом или в болницата. Може. Е каква е файдата от ваксината ти тогава.

    Коментиран от #38, #85

  • 30 3344

    69 5 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран":

    Ами не пускайте болните санитари в старческите домове бре. А ваксинираните пренасят заразата, те просто прекарвали болестта по леко, което е спорно.
  • 31 Пфф

    76 5 Отговор
    Демагогия, пропаганда, заплахи, лъжи-дойче веле
  • 32 Гост

    51 5 Отговор
    Хитлер ще ни учи на ум и разум.
  • 33 Край

    85 9 Отговор

    До коментар #1 от "ваксинирай се":

    Има има. По прост от българина е ваксинирания българин, който си мисли че е много умен.

    Коментиран от #68

  • 34 Demonaz

    46 5 Отговор

    До коментар #1 от "ваксинирай се":

    А, ти от кое племе си ? Мисля,че знам от това ,което се кланяте на молох нали ? Хайде остави нас българите. Гледай се ти.
  • 35 карамфила

    32 6 Отговор

    До коментар #8 от "Проста работа":

    Разбира се че сте много прав,нали за това плащам МЕДИЦИНСКО ОСИГУРЯВАНЕ,сега спирам да плащам защото и вие самия се лекувате с част от моите пари,късмет.
  • 36 Абе

    11 37 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Чувал ли си за проценти?!Да не мислиш,че на някого ,освен на твоите близки,му пука дали точно ти си жив и здрав.Правилата се съобразяват с многото хора,не с индивида.Иначе,то от хиляда човека,хиляда мнения ще чуеш.

    Коментиран от #50

  • 37 карамфила

    30 4 Отговор

    До коментар #21 от "нещото":

    Той знае какво и защо произвежда но ние не знаем.
  • 38 Гост

    51 6 Отговор

    До коментар #29 от "Край":

    Задаваш логични въпроси, но няма да получиш отговор! Напълно логично е, ако искат да спасят старците по домовете, да се ваксинират старците /ако те са съгласни/, а не персонала... От какъв зор да бодат персонала насила, като независимо от това пак могат да се заразяват и пренасят....

    Коментиран от #45, #51

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Нов Световен Ред New World Order

    60 5 Отговор
    Това не е ваксина и целта на ваксинирането не е грижа към хората
  • 41 SPQR

    30 6 Отговор
    Авторът/Дичев/ си "почеса" егото.
  • 42 Абе

    7 43 Отговор

    До коментар #27 от "Защо????":

    Защо не прочетеш внимателно статията и да помислиш малко.Можеш ли да мислиш,или си като навита латерна?!

    Коментиран от #47

  • 43 Абе - другият

    63 6 Отговор
    Каква прочуствена статия - стихче ...
    Пуснах две три сълзи !
    А сега да кажа !!!! Аз “ганьо” , необразованият” , “селянина “...
    НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ !!!!, със това “чудо” на науката ...
  • 44 Глупости

    80 7 Отговор
    В интензивните отделения и на кислород в Израел са само ваксинирани, защото там други няма. Новозаразените надхвърлиха 12000 дневно, като с това счупиха черните рекорди от миналите вълни.
    Знам, че не се харесва това на привържениците на ваксините но е абсолютен факт.

    Коментиран от #66, #77

  • 45 Край

    6 35 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    За съжаление поради провала на медицината с този вирус и провала на властта в България няма да бъдат ваксинирани рисковите групи - възрастни и болни хора.
    Лекарите даже и тези които са против да се слага ваксината на здрави хора и деца трябваше да го обсяснят и да излезнат с единна позиция че ваксинирането на рискувите групи е много важно.
  • 46 Верно ли

    46 5 Отговор
    На списвачите от Зелето има напомням, че все още живеят в държава, в която 80% са НЕВАКСИНИРАНИ, та е хубаво да имат някакво чувство за самосъхранение, докато пропагандират! Тяхната свобода свършва тогава, като си набучат иглата и не може да нарушават моята да не си я набуча!

    Коментиран от #143

  • 47 Чета !

    47 7 Отговор

    До коментар #42 от "Абе":

    Ти ми отговори на въпросите ,не съм навит като латерна питам теб ваксинирания като разнасяш вируса що аз трябва да се ваксинирам и защо ваксинираните сте маркирани !?!?

    Коментиран от #93

  • 48 Магарето

    13 43 Отговор

    До коментар #1 от "ваксинирай се":

    Аз се ваксинирах веднага. Цялото ни семейство е ваксинирано и не сме имали никакви проблеми. Никога не сме се замисляли дали да се ваксинираме!

    Коментиран от #123

  • 49 VVVVVVVVV

    64 8 Отговор
    Изкючителна простотия. Някой иска да спасява насила друг. А този, който не иска да бъде спасяван с инжекция, за която е убеден, че е вредна, бил виновен. То и немците насила спасяваха евреите и ги прибираха и сортираха. Разлика няма.

    Коментиран от #105

  • 50 БАЙ Х@Й ‼️

    27 2 Отговор

    До коментар #36 от "Абе":

    АБЕ, да ти кажа чувал съм ! А ти чувал ли си , че когато при 5% съкращения от 20 служители , съкратят ТЕБ от работа - за ТЕБ съкращенията са 100% , а на другите не им пука! Това ,че пак тръгваш да се заяждаш го разбирам, не разбрах само прочете ли какво коментираме и какво е твоето виждане ‼️

    Коментиран от #62

  • 51 Защото

    6 49 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Защото трябва да се започне от някъде,за да се продължи.На старчоците няма как да се наложат санкции,а на персонала може.Пример--мисля,че в Гърция,неваксинираните лекари не могат да работят.За мен това е много сериозна крачка.Ама българинът свикнал да мрънка непрекъснато‐‐ маските му отнемали свободата???Ами и вие ми отнемане свободата ,да съм спокойна,че ако се разболея,ще има място в болницата и лекарите няма да са на предела на силите си.Никой не е застрахован,просто намаляват процентите на ваксинираните хоспитализирани

    Коментиран от #63

  • 52 Див сейанин

    1 19 Отговор

    До коментар #1 от "ваксинирай се":

    Ами като чета словоизлиянията на Дичев, май че ще се съглася с тебе.
  • 53 Ами не влизай. Никого не вкарват

    5 40 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНАТА":

    насила в болница. Все пак не сме Китай. Никой не ти пречи да се лекуваш у дома си, ако се наложи. Е, ще си поемеш сам лечението, но нали си горд антиваксър.
  • 54 ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!

    63 3 Отговор
    За да можете свободно да пътувате по света! Едни във Този- други в Онзи!- Все по брутално започват да притискат друго мислещите.Използваха и използват разни всичколози,да ни заливат със експертизи,колко е страшно Нещото! И как скоростно да търсим иглите.Сега впрегнаха и разни убодени,да налагат Тяхното виждане за Единствено Правилно! Чакай бе,наглец! Аз да ти казвам,дали да се бодеш,или не? Или да съм те накарал да се закачиш на иглата? Щом ти си се застраховал,какво те притиснявам аз,без застраховка? Нали самите Мозъци,ти казват: Шом си боцнат,за теб няма страшно.Дори и да получиш Нещото отново,ще го преминеш леко.Какво толкова изведнъж се загрижихте за Моето здраве? Вашта верица консуматорска и егоистична.Там е болката ви.Да трупате парцалки,айфончета, и всяка вечер по кръчми.А като е затворено,на кого ще демонстрираш със селфита,за пореден парцал,прическа или кръчма- не става! Вие и за това съществувате.Не живеете,а съществувате.Там ви удариха! Когато ви затвориха за няколко месеца,се побъркахте- как да си покажа новите джуки,бръснатите ,татуирани веждички,татусите по гърди,бедра,крайници новите парцалчета?

    Коментиран от #67, #88, #160

  • 55 пфу

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кратун":

    Ако дотогава си жив.........
  • 56 Госあ

    48 3 Отговор
    Повечето от хората не са антиваксъри, а им писна от боклуци с които некои стават неприлично богати за сметка на здравето им. Тва е. Простичко и разбираемо, дори за капиталисти.
  • 57 100perа

    44 3 Отговор
    1. Аз продължавам да вярвам във ваксините, но това, което сега инжектират на милиадри хора просто не са ваксини - за да станат такива, ще са необходими около 8-10 години. Тоест -някъде около 2028 г. - 2030 г. може и да станат ваксини. Сега са просто препарати в период на тестване. Напр. масовото ваксиниране срещу полиомиелит е започнало през 1960 г. - 10 години след създаването на ваксината.
    2. Оня изверг Менгеле е тествал какво ли не върху хиляди хора. Е, сега извършват тестове върху милиарди.
    3. Вчера ваксинационната комисия на Великобритания препоръча спиране на ваксинацията на деца до 15 години - "ползите от ваксинацията са прекалено малки спрямо рисковете за здравето на децата между 12 и 15 години в добро здравословно състояние".
    4. Моралът на поръчковите интелектуалци и медии не се различава от този на изверга Менгеле - и той е "работил в полза на обществото".

    Коментиран от #70

  • 58 абг

    38 3 Отговор
    Пукате се от яд, ама така ще е, мислехте си, че щом българският народ 30 години търпи, значи е прост, ама той не е и няма да се самоубие с "ваксини". А ти ивчо, мамин сладък, ваксинирал ли си е ?
  • 59 друг ваксиниран

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "Ваксиниран":

    Ако оживеят.....а и ако знаят какви са последствията........
  • 60 дааа

    30 4 Отговор

    До коментар #8 от "Проста работа":

    И като неваксинираните спрат да плащат здравни осигуровки, какво става? Всичко отива в киреча
  • 61 Коча

    33 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ваксиниран":

    На теб какво ти пука? Нали си боцнат и безсмъртен?
  • 62 Абе

    7 36 Отговор

    До коментар #50 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Моето виждане е ясно--правила,закони и заповеди ТРЯБВАда се спазват!Иначе настъпва АНАРХИЯ.Не може някой да обяви,че маските му отнемали свободата. И това обикновено,според мен,са много обременени хора,които в живота сами си поставят куп забрани,но,ако нарушат някакво елементарно правило,се чувстват велики в своите очи.

    Коментиран от #97, #162

  • 63 Гост

    24 4 Отговор

    До коментар #51 от "Защото":

    Защото и ти драскаш алабализми, достойни за нискоинтелигентни ЕдЕоти, податливи на агитация за "светлото" бъдеще на комунизъм, фашизъм, демокрация.... Каква е "логиката" насилствено да "почнеш" някой, вместо първо да убедиш стари и болни, вкл. по домовете да се боцнат и то, ако жлаят! Ако не искат да се заразят на собствен риск! Единствената "логика" за насилствен боц е печалбата на фармамафията!
  • 64 миризлив пръч

    7 24 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    нужния по закон тестов период докато мине,може и да не го доживееш и да видиш за какво иде реч.Ваксините които съществуват от 100 години също не предпазват на 100%,само смъртта е сигурна на 100%.

    Коментиран от #101

  • 65 Никога не бих се ваксинирал, никога!

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "ваксинирай се":

    НЯМА ПО-УМЕН ОТ БЪЛГАРИНА, НЯМААААААААААААА
  • 66 Дръжки няма други. Има 35 %

    5 22 Отговор

    До коментар #44 от "Глупости":

    неваксинирани и поне 15%на които са минали повече от 6-7 месеца от втора доза. От останалите 50%ваксинирани още около 8-10 %не са образували изначално антитела. Така, че реално са 50/50 и там ваксинирани/неваксинирани. И като се има предвид, че възрастните и болните са 100%ваксинирани е нормално да има сравнително висока смъртност и сред ваксинираните.Когато не се спазват мерки ваксинацията не е панацея явно.
  • 67 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #54 от "ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!":

    Простолюдието не може да остане и минута със себе си, с любимата (защото няма такава, а има секс партньор за садо-мазо) с децата си ( защото ги приема като твари седнали да ядат от храната му), а за да бъде иновативно и креативно е готово на всичко.
  • 68 Тълпа

    47 6 Отговор

    До коментар #33 от "Край":

    Знаете ли, защо "ваксинирани" пищят още по-силно след "ваксинирането си"? Някъде вътре в тях съмнението да нне са се прекарали е живо а овчият принцип изисква тълпата да е голяма, за да може смъртта да има избор и да не грабне тях. Това са култивирани милиони години първичности, които за ниските нива са много близки.
  • 69 Исус Христос

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КЛИМАТ. ЛОКДАУНИ":

    Мдаааа,света има нужда от рефреш,така че ваксиниран,или не,прочистването си върви.Всеки със съдбата си.
  • 70 И аз не поддържам ваксинацията на

    7 25 Отговор

    До коментар #57 от "100perа":

    деца. Още повече, че едва ли има деца доброволци за провеждане на тестовете. Но не мисля, че ваксините са това зло, което описват антиваксърите. Все сме най-мнителни и недоверчиви и затова сме на това дередже.
  • 71 Българка

    33 6 Отговор
    Продължавам да недоумявам за какво са тези гневни постове. Автора се опитва да докаже пред себе си , че е прав, че е постъпил правилно ли? Та нали е ваксиниран, т.е. няма опасност за него, защо се ядосва, да си живее живота, ние другите да му мислим. Системата е "кой се преевал, преевал, кой не е да си свирка"

    Коментиран от #73

  • 72 пфу

    2 14 Отговор

    До коментар #27 от "Защо????":

    Абе запитай се и защо си се родил
  • 73 миризлив пръч

    4 28 Отговор

    До коментар #71 от "Българка":

    Щото заради вас трябва още да се душим с тия маски,и заеади вас ни ограничават правата.

    Коментиран от #80

  • 74 Свит

    34 4 Отговор
    С ваксина или без, пазете си свободата, че веднъж допуснете ли някой друг насилствено да се грижи са собственото ви здраве, връщане няма. Много бързо ще се окаже, че стотинките в джоба ви изкривяват гръбнака и спешно трябва ди ви оттърве от тях. ..И това е най-малкото...

    Коментиран от #79

  • 75 The Legend

    3 26 Отговор

    До коментар #2 от "Информирано":

    А който го нарича нещо друго от ваксина, е лъжец и убиец!!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 12 000 са, защото се правят

    6 25 Отговор

    До коментар #44 от "Глупости":

    огромно количество тестове на ден. Ако у нас се правеха толкова нямаше да сме с 1600-2000 заразени на ден, а поне с 3 пъти повече. Тя и смъртността ни съответства на много по-висок брой заразени. Защото в момента болниците още не са препълнени и смъртност от над 50 души на ден с ковид е твърде висока за държава с население доста под 7 милиона.

    Коментиран от #82

  • 78 Вируслав

    45 5 Отговор
    Няколко елементарни въпросчета: Защо никой не желае, никъде, да извърши мониторинг за установяване на всички прекарали заразата - на тези хора ваксини не им трябват, както и да се следи статуса им на 6 месечни периоди? Второ - защо никой никъде не организира кръгли маси м/у специалисти, а те в случая са инфекционисти, вирусолози, епидемиолози, имунолози, лабораторни специалисти?! Не ми набутвайте недоучили треторазредници от РЗИ и др. подобни европравителствени "хирурзи" - глашатаи! Трето - допустимо и законосъобразно ли е математици да дават "фронтови" прогнози с цел, умишлено сплашване на населението?! Четвърто - как устройства засичат ваксинирани от фалшиво ваксинирани - има много подобни съоръжения на ГКППта в Зап. Европа? Т.е. в тези течности наистина има нещо "модерно"! Пето - защо никой никъде не изследва Т - клетъчния имунитет?! Шесто - как аджеба, с какво МОРАЛНО основание ще ме караш да инжектирам нещо в себе си, на ниво разработка, за което и ти, като специалист не си убеден точно какво е, какво ще излезе накрая, дали въобще ще е годно и какви ще са последствията от него, в многогодишен бъдещ период? А на всичко отгоре ще ме караш информирано да те освободя от отговорност, т.е. един вид евентуално информирано да се самоубия?! Абе Вие всички евро "либерали" у ред ли сте?! Мнителността на българина му оказва неоценима помощ в случая! Седмо - защо на двуседмична база заразените във високоумните ваксинирани на мах общества са 2.5 пъти повече от варв

    Коментиран от #83, #128

  • 79 Свобода?!?

    6 28 Отговор

    До коментар #74 от "Свит":

    Каква свобода имаш ти бе? Кое ти е свободното?
    Убиеца, крадеца, изнасилвача, трябва ли да бъде на свобода, за да му пазим свободата? След като нарушава правилата и законите, няма право на свобода!

    Коментиран от #89

  • 80 Историк

    31 0 Отговор

    До коментар #73 от "миризлив пръч":

    Ти май още не си разбрал, че ваксините не пазят от заразяване?

    Коментиран от #94

  • 81 O ne

    23 4 Отговор
    Ваксинираните са се прекарали, ясно е.Чакат да приобщвт други балъци. Балъците ще изчакаме няколко години да видим ....
  • 82 3367

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "12 000 са, защото се правят":

    В България сме прекосили 5 милиона.
  • 83 Вируслав

    33 2 Отговор

    До коментар #78 от "Вируслав":

    2.5 пъти повече от варварското българско племе?! И не ми говорете за смъртност! В България всички знаем, че когато на разбора трябва да се усвоят едни пари статистиката винаги отстъпва място на стъкмистика, а и умрелите винаги са ни били челници: февруари 2020 пак сме ном. 1 по мъртъвци! И това Ви го казва човек с хронично заболяване, прекарал го тежко преди 10 месеца без да ангажира нежната здравна с/ма със себе си, та в тази мисъл - защо в болниците се приемат хремави на кило? Една елементарна сатурация може да се приеме за критерий при прием? Ама не - да си вържем гащите и пътеката, пътекатааааа...

    Коментиран от #91

  • 84 АнтитролАниантиваксър

    3 14 Отговор

    До коментар #76 от "И аз да кажа":

    Не забравяй и армията от тролове платени от крайно левите партии, които пък са платени от путин!
  • 85 Айде бе

    4 31 Отговор

    До коментар #29 от "Край":

    Определено не е вярно- ако е ваксинирана сестрата, може да ти предаде само малко количество вируси при допир. Ако е НЕВАКСИНИРАНА и се разболее, ще го предава и разпространява по въздушно-капков път, който е основният и по-заразяващ и касаещ повече хора!

    Коментиран от #163

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Филип Боев

    24 3 Отговор
    Избор е човек да пуши или не, да води живот без много движение или да спортува, колко алкохол да консумира. Това се отразява на обществото в много по-голям размер от Ковид, но по тези показатели няма мерки. Само глобалисти пеят в хора на почитателите на масовата култура, всъщност срещу личностите със самостоятелно мислене. Масовото винаги е посредствено! Нишо значимо не е открито от масата, а от индивидуалисти, спосбни да носят отговорност за това, което правят. Скоковете в еволюционното развитие на живата природа са донесли само беди на живата природа. Какъв антрополг е Ивайло Дичев, щом не разбира това?
  • 88 Защо да не ми пука като

    2 22 Отговор

    До коментар #54 от "ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!":

    напълните болниците и заради това не остане ресурс да се лекуват онкоболни, сред които за съжаление има и немалко деца. Тестовете излизат доста по-скъпо от ваксините, дори да приемем, че ще се поставят на всеки 6 месеца. Не че на мен особено ми харесва подобна перспектива. Но за да се работи и живее сравнително нормално в целия свят се предприема това ваксиниране. Дори в Китай, където уж броят на заразените е пренебрежимо малък и се мреше яко само при първата вълна(освен ако не крият истината сега). Там ваксинират, за да не затварят заводи. А затворят ли там "умира" и голяма част от икономиката на много държави. Не сме си самодостатъчни отдавна в България, за да си произвеждаме всички "благини" и да не внасяме и изнасяме нищо, да не приемаме чужди туристи и да не ходим и ние в чужбина. И щом не можем ще трябва да правим това това, което правят в другите държави. Иначе е много лесно за тях да ни врътнат кранчето.
  • 89 Верно ли

    22 1 Отговор

    До коментар #79 от "Свобода?!?":

    Сравняваш болни с убийци и изнасилвачи? Браво, бе! Много "либерално"!
  • 90 Ти си абсолютно

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "ваксинирай се":

    Доказателство за това!
    Радвай се на себе си.
  • 91 Госあ

    29 2 Отговор

    До коментар #83 от "Вируслав":

    Няма нито критерии за прием, нито протоколи за лечение. Критериите за прием се извършват след томография и досие на заразения,дали е рисков или не и колко са засегнати дробовете му. Тези неща са табу в “здравеопазването” ни, но пък имаме шадравани и пейки за милиони евро, а също и автопарк на който биха завидели редица държави със здравеопазване. За адекватно лечение пък трябва навременно диагностициране, а дори да имат желание за тест, повечето българи не могат да си позволят шесткратните надценки за тестове. Отделно, държавата трябва да има специалисти и свобода да ползва ефективни и безопасни препарати и протоколи, а не такива наложени на политическа основа. Та така.
  • 92 КОЙ

    30 2 Отговор
    Как така дойчевеле не написа една положителна статия за Българите. Критиката е градивна но вашата е разрушителна.
  • 93 Мани мани

    7 3 Отговор

    До коментар #47 от "Чета !":

    вървя си тия дни и гледам насреща ми един тъп ваксър - личи му отсекъде - целия окичен в метал!
    - Абе ей, фашистки ваксъре, що правиш реклама на магнитния графен в 5Г чипа на ваксината си, бе?!?
    - Мноо си прост! - ми вика тъпия фашист!
  • 94 миризлив пръч

    3 13 Отговор

    До коментар #80 от "Историк":

    А и никой не го твърди.Ясно казват че остават едни 7-8% възможност за заразяване,което обаче не води до хоспитализиране и до фатален край.Както съм написал,100% сигурна е само смъртта.
  • 95 Оруел

    31 2 Отговор
    Както по-горе някой е написал до ваксина се стига след 8-10 години проучвания и тествания. Така,че за толкова,че и за повече години е направена ваксината за туберколоза и то пак без да е 100% ефективна,но поне не мори хората. Не знам за какво скумричат вече ваксинираните?Нали те са защитени. Че като ги гледам вече и не носят маски,нищо,че и те са преносители на вируса. Въобще не се учудвам ,че точно соросоидът и глобалистът Ивайло Дичев е активизиран за апологет на ваксърите. Има нещо неестествено с тоя юруш на популацията да се ваксинира с препарати в период на проучвания,изпитания и донатъманявания. За чипиране на глобално ниво ми се струва,че още няма технология,ноо...транснационалният капитал,глобалистите и трансхуманизаторите се дразнят,че Ковида забавя глобализацията,тоест големите печалби, ускореното смесване на раси,етноси,нивелирането на културите,традициите,бита и вкрайна сметка забавя строителството на прасешката ферма на Оруел.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 БАЙ Х@Й ‼️

    29 1 Отговор

    До коментар #62 от "Абе":

    Тук сме на едно мнение ! Аз също съм съгласен и спазвам законите! Проблемът е , че тук и сега се работи на "ПРОБА -ГРЕШКА" ! Помня как имаше разпореждане за носене на маски в Морската градина и глоба 5000лв , А ПОСЛЕ ГО ОТЧЕТОХА за грешно ! Помниш ли как можеше да разхождаш КУЧЕ , но беше забранено да разхождаш ВНУЧЕ ! А помниш ли как приеха, че може прозрачен шлем, а като ги продадоха казаха НЕможе ! В случая спора бе за ДЕЛЕНЕ при плащане на лечение !

    Коментиран от #115

  • 98 Ток

    12 1 Отговор
    Ивайло Дичев не го мислете, тромбите че се погрижат за него.
  • 99 Странно

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да бе":

    Като толкова са се загрижили за хората, защо не ги предпазват от ограбване на имуществото и труда им, защо не ги предпазват от бедност, от глад и унизително съществуване? Като видя бездомниците и клошарите, които ядат от кофите за боклук се чудя само аз ли ги виждам, не ги ли виждат и тия грижовните за хората, та да се погрижат първо за тези хора. Колко други болни хора има, за които няма адекватно лечение, ама и за тях забравиха грижовниците и ето целия обществен ресурс се изхвърля за да се борим с един несъществен, но добре преекспониран проблем, като Дон Кихот и вятърните мелници ...
  • 100 с две ваксини

    8 14 Отговор
    проблема е , че дори и ваксиниран пак може да прехвърлиш вируса.така ,че тезата да пазим другите е неоснователна. единствено правилно е тези неваксинирани и заболели при постъпване за лечение да си го плащат и за тях да няма платени болнични защото сами са избрали този риск

    Коментиран от #102

  • 101 БАЙ Х@Й ‼️

    24 1 Отговор

    До коментар #64 от "миризлив пръч":

    Благодаря за успокоението или пожеланието ‼️ Само за твое сведение аз не съм ваксиниран и го преболедувах , а Коритаров се ваксинира и гледах последното му предаване, преди да си отиде от този Свят ‼️
  • 102 БАЙ Х@Й ‼️

    25 2 Отговор

    До коментар #100 от "с две ваксини":

    Ами плащайте си ваксините ‼️ По две игли на шест месеца ‼️ Ама за тях друга песен пееш ‼️

    Коментиран от #103

  • 103 а бе ей

    6 6 Отговор

    До коментар #102 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    ваксината е 30+30 са 60 евро. работих в националната банка една седмица и трябваха 2 теста по 50 евро са 100. сега в бургтеатъра пак трябва тест....тоест прябва да плащам то 400 евро на месац за тестване ??

    Коментиран от #109, #110

  • 104 tate

    29 2 Отговор
    Всеки си има глава на раменете , ясно е че неваксиниран заразява както и ваксиниран заразява !! Просто световният бизнес иска здрави "Роби" да им бачкат много важно една ваксина центове е !Като си здрав бачкаш снасяш ,сети ли се !! Искат ни живи и леко здрави ,изсмукват ни парите за глупости ! Ако нямаш това или онова си загубеняк ,лузър! Имаш крампи недостиг на магнезии ,витамини защо ли ??? Храним се с боклуци ,няма витамини в плодовете но има в блистерите в аптеката !! Имунната ни система е слаба затова боц ваксина ,бъди здрав роб ТИ си нужен а НИЕ ще ти "Дадем" смартфон и ваксина !! За какво ми е тъпивт смартфон ооо да ТИК/ТАК и ФЕЙСО леле колко сме социални после бачкай и генерирай трафик ,плащай и пак "Боц" 2ра ваксина дааа здрав си ,НИЕ мислим за теб ! Като ТЕФАЛ той мислеше за всичко !! Дивотия някаква

    Коментиран от #106

  • 105 Ужас

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "VVVVVVVVV":

    Това са абсолютно НЕСРАВНИМИ неща!!!
  • 106 Ти какво

    1 3 Отговор

    До коментар #104 от "tate":

    Ти какво предлагаш?

    Коментиран от #108, #111

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 tate

    24 2 Отговор

    До коментар #106 от "Ти какво":

    АЗ за себеси съм решил ,какво да ти предложа ТЕ предлагат ! Нямам Смартфон ,нямам фейс ,няма да се ваксинирам защото го изкарах миналата година ! Не съм "Облъчен" не ползвам даже и Уиндоус . Не се возя в градският транспорт карам колело ,живея спокойно и не ми дреме !! Нищо не предлагам коментирам Новият Световен Либерален Ред ! Който не го вижда си е за негова сметка ! Толкова ............

    Коментиран от #126

  • 109 Неграмотници

    23 1 Отговор

    До коментар #103 от "а бе ей":

    А за Хепатит, Херпес, Човешки папиломен вирус, Хеликобактер пилори тестваш ли се всяка седмица? А знаеш ли ако ги пипнеш тия зарази колко е опасно? Ако знаеш още колко други зарази има веднага ще ритнеш камбаната от страх.

    Коментиран от #133

  • 110 БАЙ Х@Й ‼️

    22 1 Отговор

    До коментар #103 от "а бе ей":

    Плантатора казва колко да плати роба за купичка ориз ‼️ Маските преди КОйВИДял, бяха стотинки , сага са два кинта ! А защо у нас една заплата е пет теста , а в Бяла Европа -НЕ, сещай се сам ‼️ Нали ако теста беше 20ст, а иглата 20лв - никой нямаше да се боцка ‼️ Моркова, приятелю , това е ‼️

    Коментиран от #116

  • 111 tate

    20 1 Отговор

    До коментар #106 от "Ти какво":

    И след малко си хващам колелото и фотоапаратите и отивам да си снимам ...................колко ни трябва да сме поне доволни ако не щастливи !! Мислете позитивно и не се поддавайте на внушения тия глави са да мислите !!!!!!!!!
  • 112 Да проста работа

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Проста работа":

    С коментара си признаваш че и богатите плачат, ако не си разбрал, и ваксинирани се лекуват от ковид.
  • 113 123

    17 2 Отговор
    Сатанистите пикаят газ. Планът им е провал.
  • 114 кой опредяля че съм антиваксър?

    20 2 Отговор
    Веднъж се ваксинирах за грип, придобих самонадеяност и не се пазех и ме хвана друг щам. Ще се ваксинирам но с универсална, не после да ме хване делта,бета ,ламбда.... др.
  • 115 Абе

    4 16 Отговор

    До коментар #97 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Всичко,за всички беше непознато вначалото.Грешките не са били фатални(че някой не се е разходил,когато му се е приискало).Целта понякога,оправдава средствата.Когато обаче,на твой приятел ,бивш военен,едва му намират място във ВМА през ноември ,и който след три седмици интубиран умира,пред теб не стои дилемата дали да се ваксинираш.Това засега е единственото нещо,което да ти донесе малко спокойствие.Между другото сестра ми е фармацевт и се ваксинира и то с Астра Зенека.Миналия месец,след екскурзия се почиствала зле и се оказа,че е хванала ковид.Обаче това беше--лека температура и отпадналост.А от години има бронхиална астма.Та може да е случайност,но може и да не е.Такова е положението.Никой не ни е виновен,че не сме се родили когато трябва и където трябва.

    Коментиран от #124

  • 116 Това е

    14 2 Отговор

    До коментар #110 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Браво БАЙ Х@Й ! Народа го казал, ама на неграмотниците понеже им е невъзможно да мислят искат някой друг да мисли вместо тях - властта, държавата, да се грижат за тях, да ги предпазват, да ги ваксинират - няма значение с какво, по-важното е че така им е лесно, да не мислят! Но какво да очакваш от 47% функционално неграмотни, те и така не те разбират.
  • 117 Дойче ВеЦе

    20 1 Отговор
    Набързо скалъпеното постижение на науката е такова, че хем се разболяваме, хем заразяваме, а като бонус - странични ефекти може да има. И ако от Дойче ВеЦе до сега са приемали всякакви ваксини без да се замислят, то ние сме мислещи хора.
  • 118 некой си

    12 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ,СЪЗДАДЕНА ДА ОПЛЮВА РУСИЯ И ДА БОГОСЛАВЯ САЩ.ИЗВОД-ЕВРЕЙСКА ПАСМИНА ЗАСЛУЖАВАЩА БАНЯ В БИРКЕНАУ
  • 119 ттт

    23 2 Отговор
    "Само че ако реши да скочи от прозореца върху главите на минувачите долу, той вече не разполага с правото си да живее или не, а убива хора." Да, ама не! Ти си се ваксинирал. Значи над тебе има невидим щит и аз като падам върху тебе, ще бъда отблъснат от него и вместо върху главата ти, ще падна върху земята. За тебе опасност НЯМА! Следователно, мога да скоча, живота си е мой и ти не ми казвай, как да го живея или приключа.
  • 120 ганю

    23 2 Отговор
    Два ясни въпроса:
    1-Защо никой не поема отговорност за страничните ефекти от поставянето на ваксините?Опитни зайци ли сме ние?
    2-Защо когато публикуваш данни за пострадали хора от ваксините в социалните медии ти трият публикацията?Доколко "дойче" е дойче веле и доколко има свобода на изразяване на мнение в големите медии и социални мрежи?

    Коментиран от #130

  • 121 ттт

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Проста работа":

    Спират ли здравните осигуровки на неваксинираните? Ако ДА - добре, ама ако ми взимат парите, а не ме лекуват, значи държавата ме краде.
  • 122 Кажи ми на...

    9 0 Отговор

    До коментар #76 от "И аз да кажа":

    И аз не искам хора с ниски ментални качества да ползват социалните придобивки от парите на данъкоплатците.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 БАЙ Х@Й ‼️

    22 1 Отговор

    До коментар #115 от "Абе":

    И пак се върнахме в началото . Заразяват се неваксинирани И ваксинирани! Мнозина и от двете групи го изкарват леко, има други пак и от двете групи , които стигат до лечение в болница! НО ЗАЩО СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ, КАРАТ МЕН ДА ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ и да си поставя ваксина ! А не е ли ПРИНУДА : АКО НЕ СЕ ВАКСИНИРАШ НЯМА ДА ТЕ ПУСНАТ НА РАБОТА, НЯМА ДА ТЕ ПУСНАТ ..... ‼️

    Коментиран от #132

  • 125 Пеко Таков

    18 1 Отговор
    Истеричните вопли с които някои се опитват да представят ваксините като панацея за сегашната ситуация,кара хората да се замислят за мотивите.Както една част от тези които отричат ваксинацията са водени от ирационални мотиви,така и тези които я пропагандират на всяка цена,без да се съобръзяват с разумните доводи на скептиците,са заблудени от ежедневната пропаганда.Докато принуждават хората да се ваксинират използвайки откровенно авторитарни методи и докато ги принуждават да подписват,че се отказват да търсят отговорност при евентуални странични ефекти,реакцията ще е негативна и само ще се засилва.

    Коментиран от #131

  • 126 Ти какво

    5 14 Отговор

    До коментар #108 от "tate":

    Може да си по-млад.Моите деца също не се страхуват много,но са на 34 и 38 години.Разболяха се още при първата вълна.Зет ми боледува тежко,вкъщи ,но приятел лекар му каза как да се лекува--антибиотик,кортикостероид и т.н.После този приятел-лекар помогна на много хора около нас,които боледуваха . Аз съм на 59 и знам,че този вирус съществува и е ПРОКЛЕТ,и не подбира кого да разболява.Хубаво е,че живеем в цивилизована страна и имаме избор.Моето семейство и много от приятелите ни избраха да се ваксинират.Между другото,аз и съпругът ми не се разболяхме,защото спазвахме правилата.Е...на децата ни не им хареса,че отказвахме да помагаме за внуците,затова приветстваха решението ни да се ваксинираме.А и те,въпреки,че преболедуваха, решиха да се ваксинират.Има И такива чешити.Сега спокойно си празнуваме семейните празници.Това е --личен опит.
  • 127 ежко

    22 1 Отговор
    Абе, нали вие се ваксинирахте и станахте безсмъртни?!?Нали вече нищо не ви заплашва?За кого са опасни неваксинираните,освен за самите тях,че ще ми излизате с такива плоски примери?Един неваксиниран е опасен само и единствено за друг неваксиниран!Ако това не е така,значи досега съе лъгали,че ваксините са добри, помагат и сте инжектирали хората с плацебо!
    Да не доворим кои са най-настойчивите -хората които имат пряка финансова изгода ваксините да се продават.А вие като журналисти, в качеството на какви убеждавате хората?Ако недай си боже има пострадали, вас ли да търсят за поемане на отговорност?
  • 128 Изследването на Т клетъчен имунитет

    10 0 Отговор

    До коментар #78 от "Вируслав":

    се предлага само в някои лаборатории и цената е между 200 и 350 лв. Ваксините са доста по-евтино "удоволствие". Мускулни инжекции на практика може да слага всяка медицинска сестра и всеки човек може да бъде обучен как да го прави за отрицателно време. За изследване на Тклетъчен имунитет е необходима доста специфична техника и най-вече сериозни специални познания. Сигурно буквално се броят на пръсти хората, които могат да направят читаво изследване.
  • 129 108

    26 1 Отговор
    Кажи му Дойче Веле и повече не го обиждай!
    Първо България не се е разцепила. Не е трудно да се види във всички възможни форуми и коментари, както и официалната статистика, че ваксърите са малцинство. Много от ваксинираните дори са карани насила и изнудвани с насъщния им да се ваксинират. Всички познаваме такива. Слезнах току-шо надолу да видя + и - за първите пет коментара. Съотношението е средно 8,3:1. От сто българи 83-ма са антиваксъри и 10 са ваксъра, остават едни 7, които или са се ваксинирали, ама насила или още не им е опряло яйцето до Д-то. Така че България не се е разцепила. Имаме 17% мюсюлмани, но не сме се разцепили, те са си българомохамедани. Виж, ако ваксърите решат да ни бръкната в здравето, тогава ще ги разцепим.
    Това, че медиите са превзети от милиардите, които фармата и "еУита" наливат в пандемията, за да ни тероризират, не прави медиите източник на истина. От години водеха кампания да се окопаят като единствения праведен източник на знание, като измислиха термина фалшиви новини, "бореха" се срещу тях, "проверяваха" ги и по тзи начин всички бунаци им повярваха, че те казват истината и всичко извън тях е лъжа. Тъжно е, че днес най-големите малоумници с IQ на амеба станаха пишман журналисти и интелектуалци, които определят общественото мнение. За пример - Ивайло Дичев.
  • 130 Между данните за пострадали от ваксините

    5 10 Отговор

    До коментар #120 от "ганю":

    има и вярна информация, но е пълно и с фалшиви новини, които се тиражират масово, за да се засилват позициите на антиваксърите.
  • 131 Истерични са преди всичко воплите

    2 10 Отговор

    До коментар #125 от "Пеко Таков":

    на крайните антиваксъри, както и нелепите им твърдения, че до 2,3 или най-много 10години всеки ваксиниран ще умре. Може да са абсолютно прави, но ако се ваксинират само столетници.

    Коментиран от #134

  • 132 Абе

    5 6 Отговор

    До коментар #124 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Животът не е много справедлив.Аз разбирам и твоите доводи,но какво да се прави.Това е положението‐-едни ще са доволни,други -не.Аз също имам едно наум за ваксините.Факт е,че в световен план отчитат рязък спад на заболелите от ковид при ваксинираните,а и не е без значение,че не боледуват тежко.Аз съм си дъртичка и се страхувам от самата болест.Нямам много време да си мисля за някаква ИМАГИНЕРНА вреда на ваксината.Пожелавам ти успех в живота(така се получи днес,че с теб общувах)Бъди здрав!

    Коментиран от #137

  • 133 Грамотен

    8 3 Отговор

    До коментар #109 от "Неграмотници":

    Като си толкова грамотен,защо не направиш разлика между заболявания и ПАНДЕМИЯ

    Коментиран от #140, #142

  • 134 Точно

    2 4 Отговор

    До коментар #131 от "Истерични са преди всичко воплите":

    Като във вица-- най-дълго са живели хората,които са празнували най-много рождени дни,и най-много са умрелите хора,които са пили вода.
  • 135 !!!?

    2 5 Отговор
    Алкохолът и вируса на никой не прощава !!!?
  • 136 ivan

    21 0 Отговор
    В България ваксинацията приключи. Отношението на българина към пандемията се видя на морето- хората един върху друг, заведенията препълнени...Сериозно ли някой смята, че като гледа изцъклено или ръкомаха от телевизионния екран, ще накара тези хора да отидат да се ваксинират...
  • 137 БАЙ Х@Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #132 от "Абе":

    Слънчев и усмихнат ден и на теб 🌞🌞🌞🌞🌞 Май ледът все пак се пропуква :::: Всички пътници, независимо от ваксинационния им статус, трябва да представят валиден резултат от PCR тест за COVID-19 преди пристигането.
  • 138 Дьорд Шорош

    15 1 Отговор
    Само като прочетох..Ивайло Дичев/потвърден грантаджия-соросоид/ и...спрях.
  • 139 Павел Пенев

    14 2 Отговор
    Мародерите с бели престилки наречени у нас медици–търговци се интересуват от ковид прандземията за да скубят по 1000 лв. месечно горница върху и без това високите им заплати на фона на всичко останало у нас.

    Коментиран от #151

  • 140 Защото

    11 1 Отговор

    До коментар #133 от "Грамотен":

    Защото пандемията е по телевизора, по купените медии и в главите на такива като теб!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Верно ли

    9 1 Отговор

    До коментар #133 от "Грамотен":

    Мхм, правим разлика между правилата, които СЗО промени преди години обявяването на пандемия да не е свързано с процента смъртност, който причинява заболяването, а само с разпространението. Също правим разлика и между въведените законови промени, които правят болните хора престъпници! А ТИ ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА, или просто си драскаш тука!
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Матей

    14 1 Отговор
    не са сложни правата ,ами се усложняват по западен маниер,за да се превърнат в задължения.Изопачават ,извращават и натрапват,неща които хората не щат и да чуят,дето седнат и дето станат,все това приказват,държат под контрол медиите и денонощно ломотят все едни и същи лакардии на запис.Във всяко изречение трябва да се спомене ковид,ваксина или пандемия,иначе няма надница.А пък ДВ много я свърши в западна Европа и в Америка,като кучето на нивата,та дойде и нас да ни оправя.В щатите ще се изядат като бесни кучета,черни срещу бели,страховита бедност,пълно с бездомници и емигранти,искат и тук да е така.
  • 145 Крис51

    18 1 Отговор
    Докога ще продължават тези щуротии с ваксините. Който иска, да се ваксинира. Който не желае, е негов проблем и явно е готов да рискува. Но да има привилегии за ваксинирани при положение, че заразяват и се заразяват, че дори влизат в болница, а по света някои и умират от Ковид, макар че дълго ни убеждаваха в противното, е малоумно. И как става така, че Израел, където повечето са ваксинирани, случаите на Ковид са в пъти повече, отколкото у нас? Ама го карали по-леко, ваксинираните носели по-малък вирусен товар... Как се заразяват толкова души тогава, когато масово носят по-малък вирусен товар, а ние, с нещастните си 20% ваксинирани, би трябвало да носим в пъти по-голям, но заразените са много по-малко? Нещо сметките им не излизат. Тук тръбят, че в болниците почти нямало ваксинирани. Ами ако и ние стигнем 60-70% ваксинирани, повечето хоспитализирани ще са ваксинирани.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 яя дуду

    14 1 Отговор
    Сега вече съм още по-убеден да не се ваксинирам! Всяко такова писание ме убеждава колко съм прав!

    Коментиран от #153

  • 148 гост

    16 1 Отговор
    Спрете парите за тази истерия , и ще видите колко бързо ще я забравят ...някои !
  • 149 БОКОКРАД

    3 1 Отговор
    Aмeрикaнcкият тeхнoлoгичeн гигaнт Intеl рaзкри плaнирaнитe 20 млрд. дoлaрa (16,9 млрд. eврo) инвecтиции в нoвa пoлупрoвoдникoвa гигaфaбрикa В БAНКЯ A ДO НEЯ ЩE OТВOРИ ВРAТИ НOВ ЗAВOД ЗA ИЗТРEБИТEЛИ Ф16 И ЗA ИЗНOC В РУCИЯ
  • 150 Конаре

    9 1 Отговор
    Някои са безкритични проводници на Русия, други разбират че е нужно филтриране: приемаме нужното, отхвърляме ненужното.
    Други са безкритични проводници на бившия Запад, като г-н Дичев, и отказват да осъзнаят че златната епоха на "готиния Запад" мина, и вече и влиянието оттам трябва да се филтрира, да се приема нужното, и да се отхвърля ненужното.
    А дотам да се стигне че всеки който иска демокрация да е "крайно десен конспиративен теоретик"--значи филтъра на г-н Дичев е вече изцяло претоварен от слузтта на глобохомо, и има нужда от сериозно чистене.
    Ще видим пролетта 2022г, когато вече стане ясна цялата корупционна оферта с "ваксините", както и степентта да която глобохомо разглоби остатъците на западните свободи.
    Тогава ще е ясно, имат ли хора като г-н Дичев остатъци чест да признаят че не бяха прави, и да посветят усилията си да компенсират щетите, или ще се направят на ударени.
  • 151 msc

    11 0 Отговор

    До коментар #139 от "Павел Пенев":

    Така е уви - обществена тайна е ,че лекарите гледат на хората(с малки изключения разбира се - да не обиждаме тези които все още спазват хипократовата клетва)като на предмети - а с тази очевидно подготвена операция с номер 19 - даже не го крият - дълго от едни мили хора - ясно се вижда колко много престъпници има сред лекарите - те просто са взели много пари - и лъжат без да им мигне окото но всичко както казах започва не от днес.
  • 152 Hoho Boho

    12 1 Отговор
    Аз виждам, че на супер ваксинираните израелци, ваксините не им помагат.
    Сега им слагат трета доза..
  • 153 Маринов

    10 1 Отговор

    До коментар #147 от "яя дуду":

    Всяко нещо за което се опитват да ме убедят,има обратен ефект.Разубеждават ме повече.Така е и с рекламите които ми пробутват.Какт и с разни безплатни неща,предлагани едва ли не като подаръци.
  • 154 Аре бе

    9 1 Отговор
    Много безсмислена писаница. Същото можем да кажем и за проваксърите. Ето и пример със заглавието:

    Публикувано във факти.бг: До самия край, изпод иглата все в интензивното: проваксърското войнство в България за грантове.
  • 155 раптър

    12 1 Отговор
    Автор гнусар , това което пропагандирате обслужва световната олигархия! (90 г след хитлеро - фашизма световната олигархия до кара нов вид фашизъм- медицинския!!! Остана само да сложите по една еврейска звезда на тези , които отказват да се ваксинират!!!
    Негоднико , от нашето семейство само съпругата ми беше ваксинирана, тя се разболя 3 месеца след ваксината и ни зарази всички в семейството! сега всички сме преболедували Ковид! И казвам , че няма да се ваксинирам! Слушайте Мангъров ,безумци! Ако ваксините решаваха проблема , фармацевтичните гиганти ня маше да ви карат да се подписвате , че НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ!
    Да , вирусът е реалност , да това е тежък грип , да спазването на дистанция и донякъде маските/ много малко/ е някаква минимална ,превенция , просто всички трябва да го преболедуват ! другото е пълнене на гушите до пръсване на фармацевтичните гиганти и техни подгласници, и незнайни възможни рецидиви от ваксините , като освобождаваме от отговорност производителите на ваксини с гаранция за огромни печалби!!!
  • 156 Конаре

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В България най-голямата партия ИТН яхна антиваксърската вълна и вече ги виждаме в единен строй с „Възраждане“

    Ето, вече знам за кой да гласувам, благодаря. В момента всички други въпроси са на втори план. Като отмине тази истерия, пак ще гласувам според висши идеологически съображение, но този път--според позицията спрямо текущия световен преврат.

    Коментиран от #157

  • 157 За кого

    1 0 Отговор

    До коментар #156 от "Конаре":

    ще гласуваш и на кого благодариш?
  • 158 Ася

    9 0 Отговор
    До колкото от пасквила разбирам-ще ни "лекуват" против нашата валя, насила.
    Т.е. вече публично заявяват, че ще разполагат с живота на всеки един от нас. Отвратително и гадно.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 moiraine

    3 1 Отговор

    До коментар #54 от "ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ!":

    Поздравления за коментара!
  • 161 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ваксинирай се":

    дО 2 ГОДИНИ ТИ СИ ПЪТНИК !!!! мРЕМЕТО ТИ ПОЧВА ДА СЕ ОТБРОЯВА ОТ ВТОРАТА ИГЛА !!!
  • 162 Ко Бе

    3 0 Отговор

    До коментар #62 от "Абе":

    Бурките защитават такива като теб още по-добре. Ходи чалмосан ако искаш ,но не налагай мнението си за миродавно като ислямист мюсулманин. Тъпо си.
  • 163 Патрашев

    0 0 Отговор

    До коментар #85 от "Айде бе":

    Ши я сплющя от към гръб да не ми фърга вируси . Тя само да не се дърпа много. О, котьо. Забравя да диша направо.
  • 164 хахаха

    5 0 Отговор
    всички ние сме ваксинирани с най-различни ваксини още от деца. На нашите родители простичко са им казали, че след ваксинацията НИКОГА няма да се разболеем от едра шарка и други опасни болести...подчертавам - НИКОГА...тази ваксина обаче, която ни пробутват, не гарантира, че НИКОГА няма да ни хване коронавируса, а ще го изкараме ЕВЕНТУАЛНО по-леко...аз не искам да се ваксинирам с ваксина, която не ми гарантира 100% сигурност...това прави ли ме антиваксър?
  • 165 Хайл

    2 0 Отговор
    Дойче веле да си гледа зомбираните дойчовци,да не се меси в България...само идЕот ще иде да се ваксинират с "ПРОДУКТ" А НЕ ВАКСИНА...НЕ ВИ ИСКАМЕ ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ ДОКАТО НЕ СЕ ПРИРАВНИ ЛЕВА КЪМ ЕВРОТО 1:1,ЩА ВА ЕГЪ И ГНУСНИТЕ ТАРИКАТИ.СПОРЕД БРОШУРА НА ЛИДЪЛ ГЕРМАНИЯ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е ПИСАНА ЗА ГЪРЦИЯ.НАПРАВИЛ СЪМ СНИМКИ ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО...ОТ КОГА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ Е"СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ"????
  • 166 някой си там

    1 0 Отговор
    България е с най-нисък процент ваксинирани в ЕС, следователно е с най-висок процент здравомислещи хора. Силно се съмнявам, че автора на статията не е сред тях, въпреки многословния му опит да ни убеди в противното...
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 БРЦК

    1 0 Отговор
    Всяка истина за човешкия геноцид е конспирация . Всяка истина за подготвения феодализъм на РЕД 21 от СИФ е конспирация и всичко излиза вярно . ВОЙНАТА Е СПАСЕНИЕ СМЪРТ НА ТИРАНА ЯВНАТА ЦЕНЗУРА Е ПОТВЪРЖДЕНИЕ