Last news in Fakti

3 Август, 2021 10:00 8 539 59

Германия и ваксините: трагичен спектакъл се разиграва пред очите ни

  • германия-
  • спектакъл-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • протести-
  • скептицизъм-
  • отказ от ваксиниране-
  • антиваксъри-
  • вирус-
  • имунитет

Благодарение на грандиозния труд на учените днес сме в състояние да победим пандемията. Но пред очите ни се разиграва трагичен спектакъл: хиляди дози ваксина отиват на боклука. Това е чудовищно.

Германия и ваксините: трагичен спектакъл се разиграва пред очите ни - 1
Снимка: Shutterstock

Трагичен спектакъл се разиграва пред очите ни. Хората в Германия първо трябваше да чакат с месеци, докато им дойде редът за ваксинация срещу COVID-19. А сега лекарите в имунизационните центрове седят и чакат да се появи някой кандидат за инжекция, докато хиляди дози от ваксината отиват на бунището. Няколко германски провинции искат да върнат на Здравното министерство излишните дози, хиляди вече бяха унищожени, защото срокът им е изтекъл. А когато се унищожава ваксина, в огъня всъщност се хвърлят милиони евро пари на данъкоплатците. Това си е достатъчно лошо. Ала още по-лоши са жилавият скептицизъм към ваксините и неусетната раздяла с целта за групов имунитет, която си бяхме поставили в началото на ваксинациите.

Как се стигна дотук?

В този трагичен спектакъл участват мнозина - не само онези, които не желаят да се ваксинират. Противниците на ваксините се позовават на своите права и свободи, но по този начин създават ситуация, в която могат да бъдат ограничени свободите на цялото общество. Подобно схващане за една свобода, която се практикува за сметка на обществото, няма нищо общо с идеала за образования гражданин - един идеал, за който с пълно основание се застъпват редица либерално мислещи хора. Подобно схващане води дотам, че при следващия локдаун цялото общество ще изпадне в несвобода. Част от трагичния спектакъл станаха и противоречивите препоръки, свързани с ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция за лекарствените средства ЕМА препоръча тази ваксина без никакви ограничения за всички възрастови групи, докато в Германия Постоянната комисия по ваксинациите препоръча ваксината само за хора над 60-годишна възраст. А Дания дори изцяло прекрати ваксинациите с AstraZeneca.

Хората, които правят политиката и взимат решенията в Германия, от известно време насам вече се интересуват единствено от предизборната борба. А унищожаването на ваксини не им пасва като тема. За задължителното ваксиниране пък изобщо не бива да се повдига и дума. А може и другояче. Показват го решенията на няколко съседни държави да въведат задължителна ваксинация за определени групи хора. В Италия например още от 25 май целият медицински персонал е длъжен да се ваксинира срещу коронавируса. Там обсъждат подобна мярка и по отношение на учителите. Във Франция всички работещи в сферата на здравеопазването и грижите за възрастни хора до 15 септември са длъжни да си поставят поне първата доза. А във Великобритания правителството оповести задължително ваксиниране за работещите в домовете за възрастни хора.

Разберете, длъжни сме да се ваксинираме

Лично на мен пандемията ми предаде един важен урок: идеологическите дебати и политическата многознайковщина нито спасяват човешки животи, нито пък унищожават вируса. Тази работа я вършат ваксините. Тъкмо благодарение на грандиозния труд на учените и на международното сътрудничество днес ние имаме възможност да поставим пандемията под контрол. На този фон унищожаването на ваксини изглежда чудовищно. Страданията на заболелите от COVID-19, смъртта на милиони хора и мъката на техните близки просто ни задължават да не се отказваме и да продължаваме с ваксинациите, въпреки болезнените препятствия. Длъжни сме да продължим да се борим за спасяването на човешки животи и да водим и занапред уморителните и потискащи дискусии. Длъжни сме да взимаме решения, вместо да бягаме от тях. За да сложим край на този трагичен спектакъл.

Автор: Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    106 4 Отговор
    И немците поумняха.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мислещ

    78 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами всъщност не са, има предостатъчно ваксъри, ама тия сатанисти все така ще ни се карат даже половин процент нормални да останем. Всъщност, ако останем половин, тогава направо ще ни изтребят.
  • 4 Клиника Аушвиц

    91 4 Отговор
    Да не оставим нито един човек да умре без ваксината.
  • 5 Пропагандистите на сороснята

    102 1 Отговор
    DW e само със седалище във ФРГ иначе се командва от САЩ още от едно време черна станция на цереуто в Европа!
  • 6 Майна

    82 2 Отговор
    Германците бяха доверчиви към правителството си , но все пак са и МИСЛЕЩИ...ГЕРМАНЦИТЕ СЕ БОРЯТ, НО ИЗКАРАХА ПОЛИЦАИТЕ, НАЛАГАТ СЕ УВОЛНЕНИЯ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ...ЩЕ ВИДИМ ..
    ИМА И ПРОВИНЦИИ, КАКТО САКСОНИЯ ,В КОЯТО СЪМ, КОЯТО ВЕЧЕ ОТМЕНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО НОСЕНЕ МА МАСКИ

    Коментиран от #32

  • 7 Първият софиянец

    13 3 Отговор
    Последният софиянец пак е първи

    Коментиран от #39, #43

  • 8 мумия

    76 1 Отговор
    91-годишния Дъорд Шварц Сорос дали се е ваксинирал?
  • 9 Бай Манол

    75 3 Отговор
    Как да се ваксинират хората като нямат доверие на тия ваксини? За страничните ефекти никой не говори?Като будалата дето си купил сапун мислейки че е хляб- пени се не пени ,ще те ям. пари съм дал.същата работа с ваксините.
  • 10 Докарайте ваксините

    39 3 Отговор
    в Кауфланд,ще ги продадете за един ден!
  • 11 Здрав

    97 1 Отговор
    Спрете със сълзливите призиви, не ви се получава! Спрете с лицемерието! Никой не ви е карал да паравите предварителни поръчки на нещо със съмнителен състав и да си го вкарва в тялто без да са минали вскички изпитания. Чакаме да се видят страничните ефекти от експеримента както и "ефективността"!

    Коментиран от #25

  • 12 Айсамани

    84 2 Отговор
    Не хиляди,а милиони ви пожелавам да изхвърлите!Ако станат и милиарди е най-добре.Онези плазмодии да фалират!Никой не мисли за нашето здраве,а за големия джоб на Фармафията!Германците не излязоха глупаци,като онези от Албиона...
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    67 1 Отговор
    Ок, ще се ваксинирам но само ако производителя поеме отговорност за бъдещи последствия...но нещо не иска...кара хората да поемат отговорност за експериментите върху тях
  • 14 Рошко

    17 3 Отговор
    Ър не са нищо, ние тука всеки ден четем и гледаме за опашки пред центровете за имунизация, вече се стига до ексцесии от желаещи да се боцнат
  • 15 философий

    63 1 Отговор
    Не съм видял доказано работеща ваксина за да се ваксинирам.И кой ще глоби хамериканците сега за използване на биологочно оръжие каквото е въпросния вирус.
  • 16 удриииии

    42 1 Отговор
    А онова с измисления бежански поток какво беше? Ами джендър-малоумщината? С пандемията е същото-пак толкова неотложно необходимо добро за Германистан.
  • 17 така така

    62 1 Отговор
    На протестите в Германия от този уикенд, беше убит човек от полицията!

    Меркел е убиец!

    Коментиран от #51

  • 18 Ваксъра

    49 2 Отговор
    Ако антиваксинирането носеше милиарди печалба, то, щеше да бъде рекламирано както ваксинирането.
    Хората, здравето, заразата, са само механизъм за печалба и власт в този бизнес. А бизнеса изисква потребление...
  • 19 sss

    62 2 Отговор
    кой ти е длъжен бе бастун и за какво??? ваксинирай се, нали така си защитен, какво те интересуват тези които не се боцкат? нагъл та нагъл! производителя не поема отговорност, защото явно знае какво е тази течност и как то действа, ама хората били длъжни да подпишат съгласие? ало айде у ляво!
  • 20 Grüezi

    32 0 Отговор
    Играта ще е още малко, докато напечатаните пари за справяне с кризата се разпределят, после ще почне изпирането и въвеждането на милиони проекти и назначаване на хора, а затова трябва свобода на предвижване и свобода на харченето на пари. Германците са царе по конспирациите и точенето на данъкоплатците, а за печатаните пари да не говорим.

    Коментиран от #27

  • 21 Харесвам ситуацията

    35 0 Отговор
    И Четвъртият Райх се сгромолясва пред очите ми..
  • 22 no name no face no number

    40 0 Отговор
    Dw ами подете се бре кой ви пречи цялото DW с трета доза ще сте the best в борбата с короната и ще сте неубиваеми. А другите ги оставете да вземат решението сами, така както вие вземате вашето.Всичко друго е диктатура и геноцид.
  • 23 sss

    41 1 Отговор
    как са изпитвали мостовете да ли са качествено направени? ами пускат майстора пръв! първо майсторите на течности, ама да я взема от общия куп и лично да го боцна, да ги видя колко са смели, като не щат да поемат отговорност за творението си!
  • 24 Бай Манол

    48 0 Отговор
    Хората не са чак толкова прости. Декларацията преди ваксиниране подпечатва че има нещо гнило в тия ваксини.
  • 25 гост

    9 26 Отговор

    До коментар #11 от "Здрав":

    Някои може и да не дочакате да видите страничните ефекти от ''много философстване''.
  • 26 гост

    6 27 Отговор
    Някои може и да не дочакате да видите страничните ефекти от ''много философстване''.
  • 27 Не случайно

    26 0 Отговор

    До коментар #20 от "Grüezi":

    призива на Кристалина Георгиева беше :"Моля ви - харчете. Харчете колкото можете и дори малко отгоре!"
  • 28 Гошо Хатян

    30 0 Отговор
    Много ми е интересно какво може да стане, ако данъкоплатците спрат да плащат данъци
  • 29 Разберете

    44 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Разберете, длъжни сме да се ваксинираме" Длъжни сме ама друг път.
    За да не изхвърляте ваксините махнете информираното съгласие и поемете отговорност!
    Не съм длъжен да подписвам нещo, което не желая да подпиша.
    Иначе хич не ме занимавайте с вашите проблеми с изхвърлените ваксини. Изобщо не ми пука.
  • 30 Един

    20 1 Отговор
    Маймунизация, маймунизация и пак маймунизация! ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 456

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Да но в Саксония са малко заболелите. Виж статистиката.
  • 33 наблюдател

    10 0 Отговор
    Имунитета е индивидуален.

    Коментиран от #53

  • 34 DW-пропаганден машинен

    35 1 Отговор
    "Разберете, длъжни сме да се ваксинираме" !?!?!? Жалък рев и циврене! Никой нишо не е длъжен оше повече, ако "ваксините" доказано не са ефективни и хората с тях пак сe разболяват! И защо изобщо се изхожда от презумцията, ,че трябва да има някакви локдауни !?!? И видите ли "либералнито общество" да страдало заради лошите преболедували и неваксинирани !? Що за глупости и плоски оропаганди на DW пак публикувате ?!?!?
  • 35 позиция

    30 1 Отговор
    ,, Милата" Астрид, като желае да си се ваксинира колкото пъти желае. Аз лично не желая да се ваксинирам и мисля, че това е мое изконно право. Унищожавали се ваксини, ужас, сега фармацевтичните компании няма да могат да приберат трилиони долара печалба. Горките...За това е цялата борба. За огромните печалби. На никои не му ,,пука" за обикновения простосмъртен човечец. Така че Астрид Пранге, като иска да си взима решения и да се ваксинира, ако желае 150 пъти, това си е неин избор.
  • 36 JVS

    27 0 Отговор
    Напълно се солидаризирам с всите анти ваксери които са мислищи хора,хора които си дават ясна сметка че тази гад е създадена да обслужва теорията на Малтус!Лошото е че при млади хора техните номера минават,номера подобни на тия де ги проповядва оная олигофренка от Швеция и която направи засега едно малко съсътояние от идиотщините де ги дрънка наляво и надясно!Същото е и фармацефтичните милиардери натрупали състояние за една нощ!
  • 37 Хихата

    24 1 Отговор
    Дрън-дрън, бла-бла... Изобщо конгломерат от високопарни тъпни в стил "Дайте другари да дадем!". Без капка аналитичност. Да, хората очакваха ВАКСИНИ, а не някакви съмнителни субстанции без никакви характеристики на ваксини. И никакъв кментар за изискуемото "информирано съгласие". Изобщо - писания на партайгеносе от мнооо нисък ранг!
  • 38 Тра-ла-ла

    26 2 Отговор
    За НЕсвободата не са виновни хората, които не искат да се ,,ваксинират"! Виновни са хората които я налагат с лъжи, манипулации всяване на страх и погазване на ред закони и държавни конституции!
  • 39 Шекспир 1

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Първият софиянец":

    От кое село е момчето?Наивен ми се вижда,шопите не са такива.Този е като онези сини наивници навремето-деряха си гърлата и подскачаха с Костов,а после Костов подари промишлеността и курортните комплекси на себе си и на братовчедите,а пък сините ахмаци останаха с пръст в устата.Сега е същото- старите политически к. пак обират от подобни на Софиянчето заработеното честно на Майдана.А бе Софиянче,що не питаш Майчето и Танчето,колко мандата смукаха като баш бесепарки,пък сега изведнъж ви сложиха намордника.О,свещена простота,името ти е незнание!
  • 40 нещо така а

    21 1 Отговор
    Айде бе и да подпиша '' информирано съгласие '' аз да си носа последствията , ама разбира се , че сме длъжни да се ваксинираме бе .
  • 41 Умникът

    18 1 Отговор
    Ми...като са от нашите данъци тези вакси за хвърляне - да спрем да плащаме , братчеди!
    Няма да внасяме данъци, за да не жалим, че са изгорели, а?
    Мен ме устройва........
  • 42 mi6osp

    5 27 Отговор
    Засега ваксинирането най-ефективно ограничава щетите от епидемията върху хората, а оттам и върху икономиката. Затова големите икономики се ориентират към задължително ваксиниране на населението. Но това е свързано с ограничаване и засягане правата на личността и неминуемо ще предизвика протести и ще забави задължителното ваксиниране. Очертава се най- големите губещи от тази епидемия да са държавите с най- високо ниво на човешките свободи.

    Коментиран от #44

  • 43 Селянин

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Първият софиянец":

    Аз се чудя нали уж работи в ресторант пък първи в коментарите

    Коментиран от #46

  • 44 Въпрос

    12 0 Отговор

    До коментар #42 от "mi6osp":

    Нещо да кажеш за 3та доза в Германия? КонспЕрациЙ?
  • 45 КОЛЬО

    10 0 Отговор
    КОЙ СИ ТИ ДА ПРОКЛАМИРАШ ТЕЗИ НЕЩА БЕЕЕЕ...........
  • 46 Да бе

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Селянин":

    И аз го забелязах първи или втори
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 МмАаНн

    16 1 Отговор
    Дойче веле. Коментарите са излишни
  • 49 БРЦК

    17 2 Отговор
    Доказателства ( реални) .за вирус няма защото няма чист изолат на вируса . Във ваксините има наистина наночастици на графенов оксид около 90на сто учени които не са съгласни с ЛЪЖАТА го доказаха . Целите са други вариант Делта се появи с цел поставяне на още дози от токсичната вакса . Оксида се използва за производство и на полупроводници. ........ Мислете каквото искате и правете както искате но с декларацията за оневиняване на ваксите вие предавате поколенията след Вас. Честито
  • 50 Матей

    15 1 Отговор
    ДВ--рупор на пагубния,сатанински евро-атлантизъм,отново прави жалостива пропаганда в полза на ваксините,щели да станат зян,при това платени,от бюджета,сиреч от данъкоплатеца.Дойдохме ли си на думата,нали бяха уж безплатни,а?.И сега ,хем солта,хем парите,хем тоягите,не става така,на запад не са такива будали и да залагат само на пасивната съпротива,има и активна.Глас народен--глас божи!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Наблюдател

    11 1 Отговор
    Стана поне ясно че Запада изобщо не бе подготвен за биологична атака независимо дали възникна поради небрежност!
  • 53 Авторът

    18 1 Отговор

    До коментар #33 от "наблюдател":

    Изключителен молоумник. Задължително се ваксинирайте с експериментална ваксина, която не действа срещу новите "щамове", срещу вирус, който постоянно "мутира". Ако съдя по шизофреничните глупости, с които ни заливат постоянно, то ваксините винаги ще са стъпка назад спрямо вируса. Да оставим, че всичко е за наша сметка. Хората много добре усещат извратената лъжа, в която живеят. Освен това, ако няколко хиляди ваксини струват няколко милиона, значи проблемът изобщо не е здравеопазване.
  • 54 ГОСТ

    14 0 Отговор
    А когато се унищожава ваксина, в огъня всъщност се хвърлят милиони евро пари на данъкоплатците........ПО-ДОБРЕ ОТ КОЛКОТО ДА СЕ ПЪЛНЯТ ГРОБИЩАТА ЗАРАДИ ТЕЯ УБИЙЦИ С СПРИНЦОВКИ В РЪЦЕ !!!
  • 55 3-4-5 и т.н.

    14 0 Отговор
    В Англия над 75% от населението са получили две дози ваксини . Какво става със стадния имунитет, нали вече трябваше да са го постигнали? Нещо спряха да говорят за това специалистите. Според мен, вече направо се чудят какво да кажат. И най-лесното решение е трета ваксинация! А след това?
  • 56 мдааа

    14 0 Отговор
    От сутрин до вечер убеждават хората да се ваксинират,това журналисти,певци,готвачи,артисти всичките в куп специалисти и с препоръка.....голямо лаене да се дупчи всичко живо!!! ЗАЩОТО толкова е смъртоносен този вирус ,че трябва да си правиш тест дали си болен или преболедувал без да разбереш .....хахахах
  • 57 кочо

    8 0 Отговор
    ТАЗИ ЖЕНА НАЯСНО ЛИ Е КАКВА Е ТАЗИ ВАКСИНА И КАКВО СЪДЪРЖА.ЗАЩО Е ТОВА НЕВЪЗДЪРЖАНО БЪРЗАНЕ ЗА ДА СЕ ПОСТАВЯТ НЕДОКАЗАЛИ СЕ ПРЕПАРАТИ.ОТГОВОРА Е АЛЧНОСТ ЗА ПАРИ.А БОЛНИТЕ БОГ ДА ГИ ПРОСТИ.
  • 58 БРЦК

    3 1 Отговор
    Стига приказки ВОЙНА ИНАЧЕ НЯМА ЖИВОТ. ТЕЗИ С ВАКСИТЕ ГО ИСКАТ. ДА КАЖАТ ОТКРИТО ЗА ВАКСИНИТЕ ЗА ЦЕЛИТЕ СИ ЗА НОВИЯ РЕД ЗА КОНТРОЛА .БЕЗ КРЪВ СВОБОДА НЯМА . ТОВА НАПРАВИ И Г. БЕНКОВСКИ ЗА ДА ИМА БЪЛГАРИЯ.
  • 59 ааааа

    0 0 Отговор
    Другари, дайте да дадете.