Last news in Fakti

25 Януари, 2022 21:10 1 777 32

Pfizer и BioNTech започнаха клинични изпитвания на тяхната специфична за Омикрон ваксина

  • пфайзер-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • омикрон

Компаниите планират да проучат безопасността и поносимостта на инжекциите при проучване, което обхваща 1420 здрави възрастни между 18 и 55 години

Pfizer и BioNTech започнаха клинични изпитвания на тяхната специфична за Омикрон ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Компаниите Pfizer и BioNTech заявиха във вторник, че са започнали клинично изпитване за тестване на нова версия на тяхната Covid ваксина, която е специално проектирана да се насочи към коронавирусния вариант Омикрон, който избягва част от защитата, осигурена от двудозовия режим на досегашната им иРНК ваксина, съобщава Ройтерс.

Компаниите планират да тестват имунния отговор, генериран от базираната на Омикрон ваксина, както при режим с три инжекции при неваксинирани хора, така и като бустер за хора, които вече са получили две дози от оригиналната Covid ваксина на Pfizer/BioNTech.

Те също така тестват ефекта от четвърта доза от досегашната ваксина срещу четвърта доза от базираната на Омикрон ваксина при хора, които са получили третата си доза от ваксината Pfizer/BioNTech три до шест месеца по-рано.

Компаниите планират да проучат безопасността и поносимостта на инжекциите при проучване, което обхваща 1420 здрави възрастни между 18 и 55 години, разделени в три групи въз основа на различни режими на ваксинация, включително техните стандартни ваксини срещу коронавирус и специфичната ваксина срещу Омикрон.

"Докато настоящите изследвания и данните от реалния свят показват, че бустерите продължават да осигуряват високо ниво на защита срещу тежки заболявания и хоспитализация при заразяване с Омикрон, ние признаваме необходимостта да бъдем подготвени в случай, че тази защита отслабне с течение на времето и потенциално да помогнем за справяне с Омикрон и нови варианти на Covid-19 в бъдеще", посочи ръководителят на изследванията и разработката на ваксини на Pfizer - Катрин Янсен.

"Това проучване е част от нашия научно обоснован подход за разработване на базирана на варианти ваксина, която постига подобно ниво на защита срещу Омикрон, както при по-ранните варианти, но с по-дълга продължителност на защита“, посочи от своя страна Угур Шахин, изпълнителен директор и съосновател на BioNTech.

Компанията Pfizer заяви, че режимът с две дози от оригиналната иРНК ваксина може да не е достатъчен за предпазване от инфекция с варианта Омикрон и че може би се намалява защитата срещу хоспитализация и смърт.

Въпреки това Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) казват, че трета доза от иРНК ваксина като тази на Pfizer/BioNTech е осигурила 90% защита срещу хоспитализация заради Covid-19.

Някои държави вече са започнали да предлагат допълнителни бустерни дози (т.нар. "втори бустер"), но неотдавнашно проучване от Израел показа, че докато четвърта доза от иРНК ваксина повишава антителата, нивото не е достатъчно високо, за да предотврати инфекция с варианта Омикрон.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    33 0 Отговор
    Хайде и тая отрова по 65 игли и кафяво сертификатче!

    Коментиран от #8

  • 2 дон Венци

    32 1 Отговор
    Ще правят експерименти върху хора вече не се и крият и след един месец ще ги пробутват масово на хората.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    Тогава да спрат ваксинациите докато излезе новата ваксина.
  • 5 радост безумна

    16 1 Отговор
    ще ни дикисат с нова отрова!
  • 6 Госあ

    31 1 Отговор
    Специфична ваксина за Омикрон 😂 а за другите десетина варианта, нема ли ? 😂 Цирк

    Коментиран от #27

  • 7 Грульо

    17 0 Отговор
    Дорде минат всички изпитания, Омикрон нема да има. :D
  • 8 гдфгдф

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Да си я слагат ваксърите на едно специфично тайно място няма да им помогне но .......хаххахах
  • 9 Вирусолог

    23 0 Отговор
    Значи би трябвало 2032- 2037 година да бъде одобрена. Така поне беше до сега.
  • 10 Hoho Boho

    21 3 Отговор
    Нека в Израел да я изпробват в реални условия!
    Те имат опит и ги разбират тези работи.

    Нови случаи в Израел за 24.01.2022 - 212 234 новозаразени.
    Ваксинирани с ТРЕТА ДОЗА в Израел - 54,6%
    Население на Израел - 9,217 милиона

    (справка - ние сме 6,5 милиона; заразени 11 000)
  • 11 Хмм

    25 1 Отговор
    Файзер да си намерят балъци да се бодат с отровите им.
  • 12 Аман

    20 1 Отговор
    ОТ ЕКСПЕРИМЕНТИ !!!
  • 13 Мамул

    8 1 Отговор
    Предполагам най-накрая има изолат на някой от вариантите на sars-cov2? Щото правите нещо дето му викате ваксина срещу нещо дето му викате ковид.
  • 14 Ваксинчо

    15 1 Отговор
    По принцип им нощните проучвания са поне две три годинки, ако сега я пуснат значи или проучването вече е завършило т.е. е почнало преди три години или просто пак ще експериментират върху целия народ
  • 15 То не е за вярване

    22 0 Отговор
    Абсолютно безумие. След изпитания върху 1420 здрави, ще преминат към 4 млрд. здрави. Аз отново няма да участвам.
  • 16 Ana

    14 1 Отговор
    Вече ги произвеждат " Факсините " като имитационна парфюмерия - малко от това , малко от онова, или като по - нова версия на windows най - малкото.
  • 17 Пародия

    21 0 Отговор
    Не мога да се начудя как с такива пошли лъжи вече 2 години водят хората за носа като циркаджийски мечки.
    Омикрон няма да го има вече когато тази ваксина бъде одобрена. За какво тогава ще е тази ваксина? Обзалагам се, че ще твърдят, че бустерни дози от нея ще помагат срещу новите варианти след омикрон, както сега го правят. Няма такава пародия.
  • 18 Пипи Чорапчето

    15 0 Отговор
    Ами добре, изпитвайте си ги - даже и доброволци сте намери. Давайте по процедурата - 10 г. ще ви стигнат ли?;)
    И хич не си фантазирайте, че пак цял свят ще ви става експериментален полигон!
    Ще има натрошени кратуни, ако пак проявите подобна наглост, да си го знаете! Втори път за вас парите, за нас последиците, няма да мине!
  • 19 Мхм

    11 0 Отговор
    Само гледат да си продадат боклука затова и акциите им се вдигнаха днес че се бяха сринали.Пак няма да се вакдинирам кактонпоследните три години.
  • 20 И каква е разликата с досегашната!?!?

    12 1 Отговор
    Никой не знае нито съдържанието , нито действието на първия все още водещ се в трета фаза експериментален препарат на Пфайзер, за да се твърдят тия сектанти от сектата на кил гейтс , че вадят още един експериментален на експерименталния продукт...
  • 21 д-р ох боли

    13 1 Отговор
    Стига с тия мошеници вече!

    Коментиран от #23

  • 22 Отвратен съм

    11 1 Отговор
    Не се наядоха тия дяволи. Отнеха милиарди от човечеството. Обрекоха милиони на гладна смърт. Държавите и правителствата им са съучастници на този цирк за геноцид. Защо не пуснат отровите си на свободния пазар???
  • 23 Световното задкулисие

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "д-р ох боли":

    Няма стига! Ние контролираме света. Затова има задължителни ваксинации и сертификати. Гарантирана печалба за нас
  • 24 Д-р Злобул

    8 1 Отговор
    Ваксините се изпитват върху млади и здрави хора, а после се твърди, че с тях първо трябва да ваксаме старите и болните...
  • 25 Boxer EZ 3.0

    11 0 Отговор
    Глеийте, сига кък са бъркат припарати! Кък за отрицателно време са пулучава удубрение от Урсула, ваксинаторката, чиито съпруг бърка отвари в Orgenesis!
    Ако така са правеха автомобили, щяха да им изпадат половината чаркове, още преди да са стигнали до магазина!
  • 26 asd

    4 2 Отговор
    Ха, че те докато я произведат ще сме 3 гръцки букви напред в мутациите.
  • 27 Ваксиниран1403

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    За другите варианти когато станат доминиращи. Това е бизнес с гарантирана печалба за десетки години напред. Въпроса е защо другите производители които не използва рнк технологията не са готови и не започват клинични изпитанията и вече? Ваксините по другите технологии ще са готови за изпитания в най добия случаи след средата на полета и това се отнася за векторните ваксини другите ще са чак през лятото.Ето защо рнк ваксините щв са технологията на бъдещото производство на абсолютно всички антивирусни ваксини.Още следващата година ще има комбинирани рнк ваксини за корона вируса и грип и това ще е само началото.

    Коментиран от #29

  • 28 ФAКТИ

    4 3 Отговор
    Тия убиват и пари за туй взимат
  • 29 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ваксиниран1403":

    Както не веднъж съм писал, в иРНК няма абсолютно нищо иновативно сравнено с протеиновите ваксини, освен несравнимо по високия риск от странични ефекти и печалбата и всъщност тази технология е по ограничена като възможности. Дълга тема, с която няма да си губя времето напразно да разяснявам. Относно деактивираните, просто няма нужда се адаптират ваксини за всяка мутация в шипа. Коментара ми беше ироничен и подигравателен за специфичната ваксина да Омикрон, ако не разбра.

    Коментиран от #30

  • 30 Ваксиниран1403

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Разбрах, но не трябваше да ироничен.Ако ваксината не специфична няма как да е високо ефективна.Ако няма нужда да се адаптират деактивираните защо тяхната без това много по-ниска ефективност сега стана клоняща към нула.Докато вирусите мутират ваксините винаги трябва да се адаптират от какъв и тип да са тези ваксини. Тоест това е непрекъснат процес който няма да спре никога. Въпроса е каква ефективност се постига след адаптацията им и за колко време може да има адаптирана ваксина. Ето това са двете иновативни неща в рнк ваксините. Те не просто правят тези ваксини иновативни, а ги правят направо революционни.

    Коментиран от #31

  • 31 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран1403":

    😂 много ти разбира главата от ваксини
  • 32 селтак

    2 1 Отговор
    Ъъъ върху какво ги прават тия клинични опити,такова?