Last news in Fakti

9 Март, 2022 16:28 3 568 25

Китай ли ще е големият победител от войната?

  • китай-
  • икономика-
  • победител-
  • конфликт

КНР едва ли ще се намеси в конфликта или поне с такова впечатление оставаме

Китай ли ще е големият победител от войната? - 1

Дали има някакъв шанс китайският лидер Си Дзинпин да постави препятствие пред Путин? Не, партийният и държавен ръководител на Китай едва ли ще се намеси - или поне с такова впечатление оставаме, когато четем официалните комюникета от видеосрещата му с германския канцлер Шолц и с френския президент Макрон, съобщава Дойче Веле (dw.com).

Си казва, че трябва да се зачитат легитимните интереси, свързани със сигурността, на които има право всяка страна – с тази формулировка Китай вече от доста време заобикаля необходимостта да вземе страна във войната на Русия срещу Украйна.

Китайският лидер казва обаче съвсем открито какво всъщност го тревожи най-много: опасението, че може да пострада световната икономика. Стопанският ръст е ключов фактор за легитимацията на Китай като водеща сила. В Москва може да е друго, но в Пекин на никого не му идва и наум да подценява тежестта на западните санкции срещу Русия.

Засега Си позволява на своя руски съюзник да си "разиграва коня", като за този факт навярно си има и причина: та нали тъкмо Китай може да изкара стратегическа печалба от случващото се.

Русия ще стане второстепенен партньор

В обозримо бъдеще Америка вече няма да може да се ангажира толкова активно в Азия, а след сблъсъка със Запада, Путин ще бъде отслабен и окончателно ще се превърне във второстепенен партньор в антизападната коалиция, възникнала между Москва и Пекин.

На всичкото отгоре Кремъл вече няма почти никакви други съюзници, а Вашингтон привлича на своя страна дори такива стари руски партньори, като Венецуела. Цената, която Путин плаща за нахлуването в Украйна, расте с всеки изминал ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД V

    22 5 Отговор
    Госпожата от Копривщица вероятно е руса по природа иначе нямаше да дълбае така настървено в геополитиката. V
  • 2 китайската маймуна

    10 1 Отговор
    чака изхода от битката на тигрите.....
  • 3 Djingibi

    22 7 Отговор
    От санкциите ще бъде умъртвена Европа,въпреки че се спускат от Байдън..САЩ имат само 10%зависимост от руския газ...Въпреки,че Байдън го удари на молби, Саудитска Арабия и Надута казаха-ДА ама НЕ...Това беше и планът..САЩ отдавна е умряла, Европа..започва

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 4 техник от сибир

    14 17 Отговор
    Русия трябва да бъде прейменувана на Северен Китай ! Китайите малко по малко завладяват този степен обор.

    Коментиран от #7, #17

  • 5 Djingibi

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Djingibi":

    Мадуро отказа ПОВЕЧЕ ВНОС ЗА САЩ..

    Коментиран от #22

  • 6 Сатана Z

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Djingibi":

    Както казват Китайските другари:
    В интересни времена живеем Z
  • 7 Така е

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "техник от сибир":

    Едно време се наричаха :Американци
    Сега са Афроамериканци
    "Що ли еще будет"

    Коментиран от #10

  • 8 гост

    8 26 Отговор

    До коментар #3 от "Djingibi":

    И как ще бъде умъртвена Европа ,че не ми е ясно ?! Гигант като Европа с 20 трилионна икономика ,няма как да бъде умъртвен от някакво джудже като Русия ,което с икономиката на малка Белгия нали разбираш ? Русия е суровинен припадък на Европа и Русия е зависима от запада.И дори това което си написал ,за руския газ в САЩ ,отново е пълна глупост.Първото което е вноса на ВЪНШЕН газ в САЩ е едва 8%,като 3% е руския газ.Колкото до руския газ в Европа то той е 40% и проблема си е на Европа ,че позволиха някакво оборче като Русия да ги рекетира ,но това много бързо ще бъде промемено.От тук нататък обаче ,Русия изчезва от този си вид в който си я познавал.

    Коментиран от #14

  • 9 НИМРОД

    8 12 Отговор
    НА ЗАПАД ОТ УРАЛ ВСИЧКО Е КИТАЙСКО.
    ЦЕНТРАЛНОАЗИАТСКИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ ОТДАВНА СА ПРЕВЪРНАТИ В ИЗТОЧНИК НА СУРОВИНИ ЗА КИТАЙ.

    РУСИЯ НА ПУТИН И ХАЗАРИТЕ ОТ ХАБАТ НА БЕРЛ ЛАЗАР , ОТДАВНА СА НЕГЛИЖИРАЛИ ТЕЗИ ЧАСТИ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ. Те просто не се интересуват от тях.

    БАВНО КАТО ЗМИЯТА ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ ПОГЛЪЩА РУСИЯ И НАЙ ВЕЧЕ ОНЕЗИ БОГАТИ НА СУРОВИНИ РАЙОНИ ОТ СИБИР.

    АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ВИЖДАТ КАКВО СЕ СЛУЧВА ХРАНЕЙКИ ЛЪВА КОЙТО ЩЕ ГИ ИЗЯДЕ.
    ДЪРЖАВАТА С НАЙ ГОЛЯМ НАЦИОНАЛИЗЪМ Е КИТАЙ!!
    Не разбирам как това не се вижда от заетите с войната държави - Русия и Украйна?!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ха ха ха ха ха

    14 2 Отговор
    Ха ха ха, абе вие кой си мислите, че лъжите? Не сме всички с промити м@зъци от ФАЩ за България и отровно общество.
    Къде фащ е привлякъл Венецуела, като във Венецуела е Китай и Русия? Или Мадуро освободи един хамесринец от затвора и вече голямото привлича е ха ха ха Някой смята ли, че САЩ могат да се изправят срещу интересите на Китай и Русия във Венецуела? Ако можеха, сега щеше да е Гуайдо а не Мадуро!
  • 13 Тити

    4 4 Отговор
    Китай се шушумиги крият се зад Русия падне ли тя и Китай потъва.

    Коментиран от #25

  • 14 Ха ха ха ха ха

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    "Гигант"-А Европа е с 80 трилиона дълг. Положението на ЕС е вече по тежко от голямата депресия през 30-те години на миналия век, споделят световно водещи икономисти!
  • 15 Кинжал

    17 5 Отговор
    Самотни и губещи ще се окажат само нещастните и алчни евроатлантици и англосаксонци, които си мислят че светът се върти около тях. Game over! Зад Путин се е подредил целят здравомислещ свят наброяващ 6 милиарда души, не си мислете, че те ще позволят от тук нататък на фалиралите глобалисти да продължат да ги мачкат, ограбват и бомбардират за удоволствие. Светът рязко се промени и всички фалшиви балони ще започнат да гърмят един след друг и единствено реалните неща и икономики ще имат вече значение. Западният свят, който удобно живееше и паразитиране на гърба на останалите и същевременно лицемернеше ще рухне със страшна сила.

    Коментиран от #21

  • 16 Госあ

    11 3 Отговор
    Глупости. Китай нито има сметка партньора Русия да бъде сринат икономически, нито ЕС. И в прав текст го казват. Китай стана номер едно благодарение на труд и интелект, така че няма никаква нужда някой да бъде слаб. Освен сащ ! Което го желая и аз. Китайската позиция е бързо и мирно решаване на конфликта с гаранции за дългосрочна сигурност. Ще изпратят и огромна хуманитарна помощ за Украйна. Всъщност какво толкова направиха ЕС ? Което искат от Китай. Отказаха се от суровините или кво ? Май само приказки.
  • 17 Тц тц тц

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "техник от сибир":

    Не, не завладяват нищо, освен да робуват като както българите робуват по Западна Европа и фащ! Или викаш, че българите ще завладеят Германия примерно?
    Освен това, китайчетата помнят руските комбайнери....
    И трето.... Китай са икономически гигант, но военно са джудже! Знаят отлично, че ако Русия падне от англосаксите, то след това англосаксите ще смачкат Китай...
  • 18 Но кой

    7 2 Отговор
    Но кой е най-големия губещ?
    Аз залагам на САЩ!
    Той загубва (за щастие без война) първото си, монополно място в света. Предоставяйки го на тепсия на Китай.
    Да Европа ще загуби много. Русия още повече. Но мисля най-тежко ще е на САЩ - вече няма да са хегемона на света. (за добро или лошо)

    Коментиран от #19

  • 19 Хммм

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Но кой":

    Няма как Русия да загуби повече от Европа, по простата причина, че ЕС е в страховита дългова криза-в момента живее на вересия, а Русия няма дългове! Следващото, което е - ресурсите са в Русия...... За Русия се очертава забавяне на икон. разтеж, а за ЕС се очертава.... даже не искам и да си го помисля, защото живея на територията на ЕС!

    Коментиран от #20

  • 20 ка путин

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    Спокойно можеш да отидеш да благоденстваш и гребеш демокрация с пълни шепи в русия тогава.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 говноби

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Djingibi":

    мадуркофците са под санкции къф нефт.това ли спуснаха за опорка 😁
  • 23 копейкаджиите

    1 3 Отговор
    стават все по истерични 😄
    скоро ще украсят уличното осветление
  • 24 От страни

    5 1 Отговор
    Оооооууууууу Симонаааа! Остави го, това не е за тебе. Политиката. Китай го каза високо и на глас че подкрепя Путин и каза сума критика в адреса на САЩ а вие още се питате дали Си ще спре Путин?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания