Last news in Fakti

22 Април, 2022 17:18 8 565 4

Посочиха предвестниците на Паркинсона

  • паркинсон-
  • предвестник-
  • невролог-
  • лечение

Болестта е неврологично заболяване, характеризирано с дегенерация на допаминергичните неврони

Посочиха предвестниците на Паркинсона - 1
Снимка: Shutterstock

Паркинсон се среща сравнително рядко (между 100 и 200 на 100 000 души) и засяга предимно хора на възраст между 50 и 60 години (при около 10% от пациентите диагнозата е поставена преди 40-ата година). През последните години се наблюдава плавна тенденция към увеличаване квотата на „младите“ пациенти.

Проблеми с обонянието, чести депресии, нарушение на съня, лошо храносмилане, запек, намалена активност - такива симптоми са предвестници на болестта на Паркинсон. Това каза неврологът и доктор на медицинските науки Генадий Жданов.

Лекарят описва подробно симптомите на заболяването.

В резултат на необратими промени, настъпващи в мозъчните клетки, се наблюдава постепенно намаляване на нивото на допамин. Именно този хормон е отговорен за координираната работа на мозъка и цялата нервна система.

Предвестници на болестта на Паркинсон се считат нарушение на обонянието, честа депресия, лошо храносмилане, запек, нарушение на съня, намалена активност, посочи експертът.

Лекарят отбеляза, че с напредването на заболяването се наблюдават скованост и забавени движения на ръцете и краката, тремор на ръцете, краката, на главата и нарушение на походката (т.нар. бъркане).

Изразителността на израженията на лицето намалява, наблюдават се промени в настроението с редуващи се периоди на депресия и апатия, нарушава се сънят (сънливост, чести събуждания, говорене насън) и проблеми с паметта.

В бъдеще, при липса на подходящо ефективно лечение, може да настъпи пълна загуба на физическа активност и умствени способности, предупреди неврологът.

Ефективността на лечението зависи от навременното взимане на медикаменти и правилната диагноза, обясни Жданов.

В съответствие с факта, че болестта на Паркинсон се основава на постепенно намаляване на нивото на допамин в мозъчните клетки, подходът на лечение е да се забави разрушаването им, ако е възможно, да се увеличи допаминът в тялото.

За целта, освен употребата на антипаркинсонови лекарства, на пациентите може да се препоръча редовна физическа активност, добър сън и рационално правилно хранене, посъветва лекарят.

За производството на допамин е необходима аминокиселината тирозин, отбеляза експертът. Съдържанието ѝ е високо в ядки (орехи, бадеми), авокадо и плодове (банани, ягоди, диня, ябълки). Овесените ядки, сусамът и тиквените семки, бобът, цвеклото, млякото, черният шоколад и растителните зеленчуци също са богати на допамин, каза специалистът.

Физическата активност е много полезна, подчерта Жданов. Подходящата за възрастта физическа активност стимулира не само активността на допаминовите рецептори, но и производството на серотонин и други ендорфини.

Йога, дълги разходки, плуване, танци, колоездене подобряват здравето на човека, ободряват, облекчават депресията и удължават качествения живот, пише zdrave.to.

Също така неврологът отбеляза, че добрата почивка помага за поддържане на необходимото ниво на допамин, дава бодрост и чувство на удовлетвореност за целия ден. Трябва да се помни: за да получите достатъчно и максимално полезен сън, трябва да си лягате не по-късно от 23 часа, а в идеалния случай между 20 и 22 часа, заключава експертът


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка 🇷🇺

    8 3 Отговор
    И кое е новото ?
    Първо идва Байдън, а после господата Алцхаймер и Паркинсон 😄
  • 2 Джоузеф деменцията

    5 3 Отговор
    Мога да ви посоча и признаците на деменция... ъъъ... забравих... Какво правят тука?
  • 3 потърсете инфо и пишете пак

    3 0 Отговор
    Много малко полза има от тези "симптми" - те показват общо нервно неразположение. Понякога депресията си е депресия, а не Паркинсон.
    По-полезно щеше да е да дадете някакъв числов израз на промените, за дам огат да бъдат засечени рано. Какво и колко се забравя в начлаите фази, колкйо точно се увеличава лошата координация и тремора и пр. Със сигурност тези неща подлежат на измерване и статистическа обработка.
  • 4 Умната

    1 0 Отговор
    Четете медицинска енциклопедия или посетете лекар ако искате компетентна информация. В мрежите пишат разни измислени глупости за запълване на пространство с което дс се забавляват тъпанари. Че и коментират че и спорят. Леле мале.