15 Септември, 2024 17:28 858 2

Невролог: Лошите новини карат хората да напълняват

  • невролог-
  • лоши новини-
  • новини-
  • килограми-
  • калории-
  • метаболизъм-
  • напълняване

Специалистът от Харвард обясни как лошите новини влияят негативно на здравето ни

Невролог: Лошите новини карат хората да напълняват - 1
Снимка: Shutterstock

Според д-р Лиза Фелдман Барет съществува връзка между излагането на лоши новини и метаболитните промени. Д-р Барет преподава в Харвардското медицинско училище и е служител в Масачузетската обща болница. Тя е класирана сред първите 0,1% най-цитирани учени в световен мащаб за своите новаторски изследвания в областта на психологията и неврологията.

Тя предполага, че състоянието на несигурност, предизвикано от лоши новини, може значително да повлияе на нашия метаболизъм. Някои медии са склонни да подчертават неблагоприятните събития, което води до неволно приемане на негативна информация. Постоянното приемане на негативни новини наистина може да повлияе на благосъстоянието ни. Хората, които избират да не гледат новините, може би правят нещо добро за цялостното си здраве.

Д-р Барет вярва, че проблеми като кражби, измами, конфликти, политическа нестабилност, икономически спадове и екологични кризи пряко влияят на качеството на живот и цялостното ни здраве.

Неврологът заяви, че основната роля на мозъка е да гарантира оцеляването на тялото чрез провеждане на "бюджетиране на тялото", което включва и оценка на комбинираното въздействие на стресовите фактори, с които се сблъскваме ежедневно. “Ако телесният ви бюджет вече е изчерпан от обстоятелствата в живота — като физическо заболяване, финансови затруднения, хормонални скокове или просто липса на сън или упражнения — мозъкът ви става по-уязвим към всякакъв вид стрес. В крайна сметка може да се почувствате като смлени”, казва тя според Harvard Business Review.

Тя също така казва, че проучване установи, че социалният стрес добавя 104 калории към храната.

“Ако това се случва всеки ден, това са 11 наддадени килограма на година! Не само това, но ако ядете здравословни, ненаситени мазнини, като тези в ядките, в рамките на един ден след стрес, тялото ви метаболизира тези храни, сякаш са пълни с лоши мазнини.”

Специалистът пояснява, че „стресът през двата часа след хранене кара мозъка и тялото да метаболизират това, което ядете по начин, който добавя еквивалента на 104 калории към храната. Ако това се случва ежедневно, това се равнява на около половин допълнителен килограм на месец."

Според Harvard Business Review, Барет добавя, че в своите изследвания „тя е успяла да стимулира кортизолов скок при тестови субекти, като подсказва, чрез тона на гласа или поведението си, че биват оценени негативно (на практика създавайки микрострес)."

Излагането на негативни новини може да промени нечие възприятие за реалността и да създаде постоянно състояние на свръхбдителност. Това прекомерно излагане на информация, главно чрез социални медии и други източници, може да доведе до всеобхватно емоционално изтощение, независимо от обстоятелствата.

Приемането на лоши новини не само засяга нервната система, но също така оказва влияние върху метаболизма. "Несигурността поражда неприятно състояние на физиологична възбуда, което повечето хора, особено в западните култури, обозначават като тревожност, илюстрирайки ключов принцип на тяхната изградена теория за емоциите," каза експертът по време на майсторски клас.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    0 0 Отговор
    Па като се заледаш по улиците, едни ми ти стройни левенти и моми, па ти рипне сърцето от радост.

    Коментиран от #2

  • 2 Айде сега ...

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дупничанин":

    Тулупите нямате право на претенции!