Last news in Fakti

6 Юни, 2022 10:37 1 726 12

Д-р Гергана Николова: Има свръхизисквания към лекарите и съществено освен права, никой няма задължения

  • гергана николова-
  • лекари-
  • изисквания-
  • права-
  • задължения

Лекарят обясни, че кризата в отношенията пациент-медик имат дълбоки корени

Д-р Гергана Николова: Има свръхизисквания към лекарите и съществено освен права, никой няма задължения - 1
Снимка: Нова телевизия

Когато се реанимира пациент, близките нямат работа на място. Това заяви общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова в студиото на „Здравей, България” по повод побоя, нанесен над неин колега в Самоков.

По думите ѝ има тежък разлом в отношенията между лекари и пациенти, както и недоверие „Зачестяват случаите на агресия. И ако тя преди време е била само вербална, сега все по-често става физическа”, подчерта медикът.

„Трябва да действаш като лекар. Не можеш да действаш под напора на нечии емоции”. Така д-р Николова коментира защо лекарите в Самоков са решили да не транспортират пациента, докато състоянието му не бъде стабилизирано, въпреки искането на близките му.

Тя обясни, че кризата в отношенията пациент-медик имат дълбоки корени: „Има свръхизисквания към лекарите и съществено освен права, никой няма задължения”, допълни общопрактикуващият лекар.

Управителният съвет на БЛС започва обучение на медици за работа в подобни на тази в Самоков екстремни ситуации.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тази и от спешна помощ ли разбира,

    19 3 Отговор
    как още не са я направили професор!? Затова такова ни е здравеопазването, защото фердшери го джуркат, като тази!?
  • 3 Мамул

    22 2 Отговор
    И тази е от сектата на медиците фашисти. Медицински фашизъм чрез пандемии.
  • 4 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    13 1 Отговор
    А лекарите какви ЗАДЪЛЖЕНИЯ ИМАТ?
    Добре, че са дивите римляни да раздадат малко справедливост. Римляните от Самоков не бият който трябва. От Народното събрание и министерствата, партийните централи, прокуратурата ... трябва да почнат с побоищата.

    Коментиран от #5

  • 5 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Пропуснал съм банкерите/лихварите/.
  • 6 др Гей Билтс

    13 2 Отговор
    Българският лекар е садист и сатанист по природа. Не му мигна окото да умори близо 40хил пенсионера от глад и жажда.
  • 7 селтак

    6 1 Отговор
    Нема вече лекари,има само доктори!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 8 глупости

    13 2 Отговор
    Няма свръхизисквания към лекарите. Просто лекарите нямат нужните компетенции и етика. Изключително надменно отношение от лекарите към пациентите.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Докторите, това се индивиди със садистични наклонности, които са намерили социална реализация в лекарската професия. Единствената реална полза от тях е, че издават СМЪРТНИЯ АКТ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Свърх изисквания?

    9 2 Отговор
    Медицинските работници не работят и по три часа средно дневно ! Мога да дам примери много! А професионализмът, с редки изключение , е под всякаква критика: нагли, надменни, бездарни…
  • 12 Гергано, ма,

    2 1 Отговор
    как да нямаме задължения? Всеки месец внасяме 8% от доходите си за здравеопазване, ако закъснеем с вноските, плащаме и лихви. Срещу тези пари очакваме, когато един път на 10 години ни се наложи да потърсим лекар, да получим качествени и професионални грижи, които сме си ПРЕДПЛАТИЛИ И НАДПЛАТИЛИ. Отделно от данъците си сме плащали, за да се обучават на държавна издръжка псевдолекари и псевдомедицински сестри. Колко повече да сме длъжни, ма, Гергано? Питам аз, вие какви задължения имате освен да сумтите, да се оплаквате, да прибирате всеки месец едни пари без значение дали пациентът ви е потърсил, да крънкате пари за всяка манипулация, да се гаврите и да си демонстрирате простотията и алчността дори при смъртта на близките ни. Де гиди, гьостерица неокастрена...