Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 14:31 1 797 12

Мъжете произвеждат все по-малко сперматозоиди

  • сперматозоиди-
  • репродуктивни проблеми-
  • репродуктивност-
  • мъже-
  • полова система

Учените предупреждават, че светът е изправен пред сериозна репродуктивна криза

Мъжете произвеждат все по-малко сперматозоиди - 1
Снимка: Shutterstock

Тревожният темп на намаляване на броя на сперматозоидите при мъжете се ускорява. Изследователи предупреждават, че ако не се предприемат действия за справяне с този проблем, хората могат да се изправят пред репродуктивна криза, съобщава британското издание „Гардиън“, цитирано от bTV.

Проучването e публикувано в списание Human Reproduction Update, а в него са взели участие 153 мъже. Резултатите от него показват, че средната концентрация на сперматозоиди е спаднала от приблизително 101,2 млн. на милилитър до 49,0 млн. между 1973 и 2018 г. Това е спад от 51,6%, като за същия период общият брой на сперматозоидите е намалял с 62,3%.

Тенденцията по света

Изследване на същия екип, докладвано през 2017 г., установява, че концентрацията на сперматозоидите е намаляла повече от два пъти през последните 40 години. Тогава обаче поради липсата на данни за други части на света, констатациите са съсредоточени върху Европа, Северна Америка и Австралия. Последното проучване включва по-нови данни, събрани в 53 държави.

Намаляването на концентрацията на сперматозоиди се наблюдава не само в региона, изследван преди това, но и в Централна и Южна Америка, Африка и Азия.

Изследователите установяват, че концентрацията на сперматозоиди намалява с 1,16% годишно. Въпреки това, когато са разгледали само данните, събрани от 2000 г. насам, спадът е бил 2,64% годишно.

"Мисля, че това е още един сигнал, че нещо не е наред със земното кълбо и трябва да се задействаме. Това е криза, с която е по-добре да се справим сега, преди да се стигне до критична точка, която може да не е обратима", коментира професор Хагай Левин, главен автор на изследването от Еврейския университет в Йерусалим.

Предишни проучвания показват, че плодовитостта е застрашена, ако концентрацията на сперматозоидите спадне под около 40 млн. Макар че последната оценка е над този праг, Левин отбеляза, че това е средна стойност, което предполага, че процентът на мъжете под този праг ще се е увеличил.

"Подобен спад очевидно представлява намаляване на способността на населението да се възпроизвежда", каза той.

Проучването отчита фактори като възраст и колко време мъжете са били без еякулация и изключва мъже, за които е известно, че страдат от безплодие.

На какво се дължи това?

Една от хипотезите зад тенденциите е, че вината може да се дължи на химикали, нарушаващи ендокринната система, или други фактори на околната среда, които действат върху плода в утробата. Според експерти вредни житейски навици като тютюнопушене, пиене, затлъстяване и неправилно хранене също могат да играят значителна роля, а здравословният начин на живот може да помогне за увеличаване на броя на сперматозоидите.

Според професор Ричард Шарп, експерт по мъжко репродуктивно здраве в Единбургския университет, новите данни показват, че тенденцията е световно явление.

Спадът може да означава, че на двойките им е необходимо повече време да заченат, а за много от тях времето не е на тяхна страна, тъй като те отлагат опитите за зачеване, докато жената не навърши 30 или 40 години, когато нейната плодовитост вече е намалена.

"Ключовият момент, който трябва да се отбележи, е, че това е отчайващо лоша новина за плодовитостта на двойките", коментира Шарп.

"Тези проблеми не са проблем само за двойките, които се опитват да имат деца. Те са и огромен проблем за обществото през следващите 50 и повече години, тъй като все по-малко млади хора работят и подкрепят нарастващия брой възрастни хора", казва още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    20 3 Отговор
    Природата си знае работата.Чисти се от паразити.
  • 2 Ъъъъ

    19 5 Отговор
    Казва му се еволюция:
    Като се плющят масово мъжко с мъжко не им трябват сперматозоиди, и природата си знае какво да прави.
  • 3 екоталибан

    17 2 Отговор
    Не е само снегът и ледът. Мъжът също изчезва.

    Коментиран от #6

  • 4 лекар

    12 0 Отговор
    Репродуктивната системата е най-деликатната и лесно увредена от всички системи в организма. С цялата кочина в и около Света, колко време ни остава?
  • 5 все по-малко сперматозоиди

    16 2 Отговор
    а момите да не чакат да останат на сухо, че после съвсем може да секне кранчето покрай въвеждането на истанбулската конвенция
  • 6 емм

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "екоталибан":

    ще ни клонират :D просто решение
  • 7 Жорж

    26 1 Отговор
    Не е лесно да си мъж,много вече се отказаха.

    Коментиран от #8

  • 8 мда

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Жорж":

    станаха джендърки..
  • 9 Гошо

    20 1 Отговор
    Вчера станахме 8 000 000 000 ( осем милиарда ).... 1950 г. са били 2,5 милиарди... кви ги плещите?!
  • 10 Ню Джендърейшън

    9 1 Отговор
    Тесни дънки + електрификация = самокастрация!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ром Бакарди

    2 2 Отговор
    Туй ни е вярну! Ялати да скивати колку матрял фърлям кат зърна само уназ-голфарката Спиранак, или Ната Лий. Жина ми се са оплаква чи стената срещу кампютара ша падни ощи малко ако продалжавам да фърлям. Или коги я плю...щ..я..- напрау й пълня зъркелити и устата. Барабар сичку! Чесну-идно шише от боза петстин грама го пълня одма. Дажи коча ма зяпа накриво щот го засенчвам.