Last news in Fakti

14 Март, 2023 23:33 2 112 12

Защо все повече бебета не пият майчино мляко

  • бебета-
  • бременни жени-
  • кърма-
  • кърмене-
  • майки-
  • мляко-
  • майчино мляко-
  • болести-
  • инфекции

Майчиното мляко съдържа всички необходими за растежа на децата вещества и ги предпазва от инфекции и болести

Защо все повече бебета не пият майчино мляко - 1
Снимка: Shutterstock

По-малко от половината новородени и невръстни деца в света се хранят с майчино мляко, както препоръчва Световната здравна организация (СЗО). Това става ясно от ново съвместно проучване на Lancet и СЗО, пише АРД. Според препоръките на световната организация майките трябва да изхранват децата само с кърма в първите шест месеца, а след това паралелно да ги захранват с майчино мляко и друга храна до втората им година.

Причината за намаляването на броя на кърмените деца е отчасти в агресивните рекламни кампании на производителите на адаптирано мляко, пише германската медия. Годишно в света се продават заместители на кърмата за около 55 милиарда евро.

Реклами за млека, заместващи кърма

Според т.нар. "кодекс" на СЗО за рекламиране на заместващи млека, те трябва да се представят по начин, който все пак да стимулира кърменето. Например не бива да се заявява, че адаптираното мляко е по-добро от кърмата. Този кодекс обаче е напълно пожелателен и производителите си намират вратички - например да препоръчват заместващото мляко като решение в случай, че бебето много плаче или будува, пишат в доклада си от Lancet.

Заместващите продукти често се рекламират със заблуждаващи твърдения за нуждите на малките деца. А после производителите на адаптирано мляко уверяват потенциалните си клиенти, че именно техният продукт доставя на бебето всичко, от което то се нуждае.

В Германия статистиката показва, че почти 90% от всички майки имат намерение да кърмят децата си, когато напускат болницата след раждане. Не всички обаче се придържат към обещанието, пише АРД. В края на четвъртия месец около 40 на сто от майките все още кърмят, а на шестия месец процентът вече е спаднал на едва 13.

Кърмата предоставя всички нужни вещества

Едно от основните неща, които е важно да знаем за майчиното мляко, е, че то отговаря на конкретните нужди на детето. "Адаптираното мляко е съвсем различно. То е животинско мляко, което е възможно най-близко до човешкото, предлагащо всички нужни вещества. Някои адаптирани млека сега предлагат много добра алтернатива", обяснява Матилде Керстинг от Университета Рур в Бохум пред АРД. Нещо, което не може да се достави на детето от заместващия продукт, обаче, са антителата, които се съдържат в кърмата.

Тези антитела предпазват детето от инфекции и болести, обяснява германската медия. Изкуствено създаденото заместващо мляко не съдържа антитела и така бебета са застрашени например от респираторни болести.

Заместващите млека обаче могат и да бъдат полезни, ако са правилно направени. В някои случаи жените не че не искат, а не могат да кърмят - например поради здравословни проблеми или необходимост от прием на лекарства. Професор Керстинг казва, че със заместващите продукти, които в момента са на пазара, децата могат да се развиват добре и спокойно, пише АРД.

Кърменето може да е трудно в самото начало

Много майки изпитват трудности с кърменето в началото - болка или прекомерно набъбване на гърдите. Не всички започват да произвеждат кърма веднага след раждането. Затова е много важно на майките да се оказва нужната подкрепа - например от акушерка, обяснява германската медия.

Според Керстинг майките трябва да получат цялата информация още преди раждането. В началото бебето трябва да бъде кърмено много често. Това не е ясно на всички млади родители. "Работа на клиниките за майчино здраве е да дадат на младите родители практически съвети и инструкции", обяснява специалистката пред АРД.

Ако жената или двойката реши да не храни детето с кърма, след като са получили всичката информация, това е тяхно право, смята акушерката Михел. Не всички семейства обаче са информирани за всички възможности.

Предизвикателството да работиш, докато кърмиш

Несъвместимостта на кърменето с работата е още една причина, поради която за жените е трудно да изхранват децата си с майчино мляко дълго време. Много жени се връщат на работа едва няколко месеца, след като са родили, и обикновено просто не са на едно и също място с детето си. Нужните удобства, за да може една майка да кърми, рядко са на разположение на работното място, пише АРД.

Въпреки това работодателите са длъжни да предоставят на майките свободно време от работа, за да могат да кърмят или да използват помпа за кърма през първата година след раждането, уточнява германската медия. Платеното време за кърмене включва два пъти по половин час на ден, плюс веднъж - един час. Ако работното място не предоставя възможност за кърмене, там времето се увеличава до 90 минути.

Автор: Елена Вайд (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 0 Отговор
    Бебетата не обичат силикон.
  • 2 Д-р Пси

    9 0 Отговор
    Заради силикона в него!
  • 3 Мъчи ме един много по-екзистенциален въ

    16 2 Отговор
    Как многополовите уж не могат да се размножават,
    а се увеличават ???!!!!!!@

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мъчи ме един много по-екзистенциален въ":

    Учени в Япония успяха да направят яйцеклетки от мъжки клетки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ученик 8-ми А клас

    5 0 Отговор
    Я пием пресно млеко.
  • 8 Токсик

    8 0 Отговор
    Майката Родител-1 или Родител-2 се явява, да не са смукали от грешното място ?
  • 9 причината е друга

    9 0 Отговор
    Бебетата не припознават, в тези които са ги родили, своите майки. Помислете върху това, ДВ!
  • 10 Баба Гица

    6 3 Отговор
    Има случай на починало кърмаче, след ковваксинацията на майката отказва да суччв и скоро си заминава. Адаптираните кравешки млека са за го веда. Затова бебетата наддават много на мускул и тегло, но умствено изостават, защото липсва човешкия протеин и т.н.
  • 11 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Ааа нема страшно, и не се чудете то скоро ше почнат да се раждат с айфон цигари в устата гримирани лакирани каквото родителите такива и децата, крушата не пада по далече от дървото с тази либерастия фармация "лекари" и медии няма нищо за чудене
  • 12 ЗАщото

    5 0 Отговор
    на мамите не им се иска някой да им "смуче" гърдите. С тази мания да си слаб някой, кандидат-майки започват да изпускат и предпоследния влак за майчинство. Побърка се народа