Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 23:36 1 991 10

Следобедната дрямка е здравословна. Но не всеки ден

  • здраве-
  • дрямка-
  • сън-
  • следобеден сън-
  • спане-
  • деменция-
  • сърдечни заболявания

Ако спите твърде често и твърде много следобед, може да имате проблеми

Следобедната дрямка е здравословна. Но не всеки ден - 1
Снимка: Shutterstock

Следобедната дрямка се оказва полезна за здравето. Изследователи са открили, че който си поспива редовно следобед, върши нещо добро за мозъка си - той старее по-бавно, пише научният журнал Sleep Health.

Това са чудесни новини! Според това изследване редовният следобеден сън е полезен за мозъка в дългосрочен план - той ограничава риска от деменция и други болести.

За целите на изследването учени от Уругвай и Великобритания са анализирали съвместно данни от 378 932 души на възраст между 40 и 69 години. Изводите на проучването сочат дори, че има хора, които са генетично предразположени към това да се нуждаят от следобедна дрямка.

Според изследователи на съня в Масачузетската болница има три типа хора, за които следобедната дрямка е много важна: тези, които стават много рано, онези, които имат проблеми със съня, и хората, които по генетични причини се нуждаят от повече сън. Така че, ако ви се спи повече и се чувствате уморени по-често - може би просто такъв е генът ви.

Подобрява ли дрямката когнитивните ни способности?

Не е ясно дали менталните ни способности се увеличават, ако спим повече. Изследователи от американския щат Мичиган не са установили сериозна връзка между повечето следобеден сън и завишените когнитивни способности. А учените от Уругвай не откриват доказателства за повишаване на ефективността на времето за реакция и визуалната обработка.

Всъщност броят на проучванията по въпроса със следобедния сън е учудващо голям. Едно китайско изследване например показва, че обедната дрямка подобрява когнитивните способности при възрастни хора.

В много западни държави не се гледа с добро око на дремките през деня, но пък сиестата е много популярна освен в Испания, в държави като Китай и Япония. "В Китай времето за дрямка е неизменна част от графика след обяд и много хора го правят, докато са на работа или в училище", обяснява Шаопен И от Университета в Делауеър.

Възможно ли е следобедният сън да вреди?

Според друго китайско проучване, цитиращо данни от Великобритания, обаче става ясно, че честите или редовни следобедни дремки се асоциират с 12 на сто по-висок шанс от развиване на хипертония и 24% по-голям шанс от сърдечен удар. Това звучи притеснително.

Това проучване обаче е обхващало много голям процент мъже, които са по-предразположени към подобни здравословни проблеми. Участвали са и по-голям процент хора с ниски доходи и образование - такива, които са пушачи, пият алкохол всеки ден и страдат от безсъние.

Високото кръвно налягане или прекомерното затлъстяване също могат да доведат до умора над средното ниво. Нуждата от дрямка също се свързва със затлъстяването, но не е задължително следобедният сън да е виновен за влошеното здраве. Изследователят на съня Майкъл Гранднер от Университета в Аризона вижда това по следния начин: "Тези, които не могат да спят през нощта, често подремват през деня. Лошият нощен сън се свързва с по-лошо здраве, а дрямката не е достатъчна, за да компенсира".

Перфектният следобеден сън

Според едно изследване от Швейцария дремките са полезни за сърцето, само ако са от време на време. Така че е полезно само ако си го позволявате веднъж или два пъти седмично. Проучването показва, че дремки "от време на време" намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, но не бива да се практикуват всеки ден.

В обобщение: да си почивате следобед понякога е добре за сърцето и мозъка. 20-30 минути дрямка е достатъчна, за да не преминем в REM фазата на съня и да се събудим по-уморени, отколкото сме легнали. А ако имате проблеми със съня през нощта, по-добре да не спите следобед.

Автор: Александър Фройнд


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    18 1 Отговор
    Аха..... първо - не яжте , а сега , и не спете !!! И само работете , работете..... Много прозрачни капиталисти !!!
  • 2 Сатана Z

    12 0 Отговор
    Неслучайно шопът е казал;
    "Кога ми се доработи,легам да ми мине"
  • 3 плюс минус

    6 1 Отговор
    378 932 души са изследвани?
    Стига бе!
    Наистина?
    Не може да бъде!
  • 4 Уса

    4 1 Отговор
    Генетично си вземам следобедната дрямка и нищо друго не ме интересува,но има една подробност работя за себе си и това ми дава свободата да поспивам следобяд.Слушам тялото си и това е всичко
  • 5 Япати

    5 0 Отговор
    ами кой ден точно 😂
  • 6 Асен

    10 0 Отговор
    Какъв следобеден сън работим 6 дни в седмицата и пари пак няма, какви ги бълнунат тези шизофреници
  • 7 Величко

    1 2 Отговор
    О , много е вредно да се спи следобед , затова всеки следобед спим по 2 часа и се чувствам на 37 години а съм на 74 ! Проблема след това ми е , че трябва да пия кафе , но пожелавам на всички такива проблеми !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Значи 12-13 часов работен ден се оказва по полезен за здравето? Ти да видиш!!!