Учени алармират: Жените са са по-уязвими от вредата на ултрапреработените храни

17 Юни, 2025 14:31 1 139 2

  • жени-
  • женско здраве-
  • пол-
  • ултрапреработени храни-
  • преработена храна-
  • храна

Ултрапреработените храни нанасят по-големи щети върху женското здраве

Учени алармират: Жените са са по-уязвими от вредата на ултрапреработените храни - 1
Снимка: Shutterstock

Прекомерната консумация на ултрапреработени храни (UPF) може да има особено вредни последствия за женското здраве, сочат последните научни изследвания.

Ултрапреработените храни (UPF) са продукти, които обикновено съдържат съставки и добавки, отсъстващи в домашната кухня. Макар негативният ефект на тези храни върху здравето да е известен, нови изследвания показват специфични рискове за жените.

Според анализ от 2023 г. на университета в Бирмингам, при над 63,000 жени, високата консумация на UPF може да удвои риска от спонтанен аборт. Обратното, диета с повече плодове и зеленчуци значително намалява този риск.

UPF са свързани и с повишен риск от рак, особено рак на гърдата и яйчниците, както и с влошаване на симптомите на менопаузата и по-ниска ефективност на хормоналната терапия (ХЗТ). Според проучване от 2023 г. на списание Lancet, увеличение от 10% в консумацията на UPF се свързва с 16% по-висок риск от смърт от рак на гърдата и 30% по-висок риск при рак на яйчниците.

Изследванията сочат, че негативният ефект на ултрапреработените храни може да се дължи на промени в женския микробиом – наречен „микросексом“. Това са уникални бактериални общности, които регулират метаболизма на половите хормони, включително естрогена, отговорен за множество функции в женското тяло.

Нарушенията в този баланс могат да доведат до проблеми като ендометриоза, болезнена и тежка менструация, които се свързват с висок прием на възпалителни храни.

Нараства загрижеността и за по-ранното настъпване на пубертета при момичетата, което също се свързва с високата консумация на UPF и напитки с добавена захар, дори когато индексът на телесната маса (BMI) е в нормални граници.

Освен това жените са значително по-податливи на пристрастяване към ултрапреработени храни. Американски психолози вече говорят за специфично хранително разстройство, свързано с ултрапреработените храни, което засяга по-често жените.

Автоимунните заболявания, сред които синдром на Сьогрен и болестта на Крон, също се срещат много по-често при жени и могат да бъдат усилени от възпалителните процеси, предизвикани от ултрапреработени храни.

Изследванията ясно посочват, че намаляването на консумацията на ултрапреработените храни и увеличаването на приема на естествени и растителни храни имат значителен потенциал да подобрят здравето и качеството на живот на жените през всички етапи от живота им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 писар с грешка:Да ама живеят с 8г повече

    1 1 Отговор
    от неуязвимите мъже

    дървени философи алармират: Жените са са по-уязвими от вредата на ултрапреработените храни
  • 2 предложете им

    1 0 Отговор
    да джвакат членове тогава