Отидете към основна версия

4 290 3

Турският имотен пазар тръгна надолу

  • турция-
  • инвеститори-
  • чужденци

Докато в по-голямата част от света имаше имотна криза, последвана от бавно и мъчително възстановяване, в Турция въпросният сектор процъфтяваше. Инвеститори от цял свят се надпреварваха да купуват имоти в южната ни съседка. Респективно това подгря пазара до степен, в която се наблюдаваше двуцифрен ръст в цените в рамките на година.

Опитът за преврат в Турция може да й да се оказа неуспешен, но беше достатъчен повод, за да се стигне до поврат в сектора на недвижимите имоти. С 30% са спаднали сделките с чужденци през последните месеци, отчитат от Националния статистически институт на Турция (TÜİK).

Малко над 16% от реализираните сделки са били в Истанбул. В ТОП 3 влизат още Анкара и Измир. 48 810 от жилищата и къщите в Турция са купени с ипотечен заем, което е ръст от 71.8% спрямо октомври 2015 г. Процентът на сделките с банково финансиране е бил 37%.

Анталия остава най-популярната дестинация за покупка на недвижим имот сред чужденците с придобити 467 обекта. Второто място е за мегаполиса Истанбул – 423 сделки, а третата позиция е за Бурса със 115 покупко-продажби на чужденци.

Сред чуждестранните инвеститори на първо място са граждани на Ирак – 257 души, Саудитска Арабия и Кувейт, съответно със 159 и 135 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини