24 Ноември, 2016 14:21 4 267 3

Турският имотен пазар тръгна надолу

  • турция-
  • инвеститори-
  • чужденци

Докато в по-голямата част от света имаше имотна криза, последвана от бавно и мъчително възстановяване, в Турция въпросният сектор процъфтяваше. Инвеститори от цял свят се надпреварваха да купуват имоти в южната ни съседка. Респективно това подгря пазара до степен, в която се наблюдаваше двуцифрен ръст в цените в рамките на година.

Опитът за преврат в Турция може да й да се оказа неуспешен, но беше достатъчен повод, за да се стигне до поврат в сектора на недвижимите имоти. С 30% са спаднали сделките с чужденци през последните месеци, отчитат от Националния статистически институт на Турция (TÜİK).

Малко над 16% от реализираните сделки са били в Истанбул. В ТОП 3 влизат още Анкара и Измир. 48 810 от жилищата и къщите в Турция са купени с ипотечен заем, което е ръст от 71.8% спрямо октомври 2015 г. Процентът на сделките с банково финансиране е бил 37%.

Анталия остава най-популярната дестинация за покупка на недвижим имот сред чужденците с придобити 467 обекта. Второто място е за мегаполиса Истанбул – 423 сделки, а третата позиция е за Бурса със 115 покупко-продажби на чужденци.

Сред чуждестранните инвеститори на първо място са граждани на Ирак – 257 души, Саудитска Арабия и Кувейт, съответно със 159 и 135 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    0 3 Отговор
    Страхотна новина
    Турция е близо ,ако се обърне палачинката заради ненормалния Ердоган,скоро и в България ще тръгнат имотите надолу

    Коментиран от #2

  • 2 Бате Цецо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "nkavrakov":

    Ако международното положение се обърка много, то цените на жилищата ще са последният проблем.
  • 3 ГЪСТ

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Опитът за преврат в Турция може да й да се оказа неуспешен, но беше достатъчен повод, за да се стигне до поврат в сектора на недвижимите имоти.

    Причината не е преврата а установената вече диктатура. Кой нормален човек ще си купи имот в диктатура - нали диктатора утре ще каже - национализация и дотам с инвестицията