Отидете към основна версия

3 822 6

Адвокат: Арестуваха Димитров, защото е син на кмета

  • иван димитров-
  • карнобат-
  • георги димитров-
  • винпром карнобат

Прокуратурата твърди, че е участвал в ОПГ-то от 2009 година, а той не се познава с другите обвиняеми, каза адвокат Евгений Мосинов

Иван Димитров – един от задържаните при акцията на ГДБОП за данъчни и акцизни престъпления, е пришит към групата, за да се уязви кметът на Карнобат Георги Димитров. Това каза пред "Флагман" Евгений Мосинов, който представлява 37-годишния карнобатлия пред съда.

Днес се гледа мярката му за неотклонение, а защитниците му пледират да излезе на свобода.

Обвинението срещу Иван Димитров, е абсурдно, смята Евгений Мосинов. Един от абсурдите е, че Димитров е участвал в ОПГ-то от 2009 година, а не е познавал другите обвиняеми. Знаел е кои са, защото Карнобат е малък град, но никога не е поддържал каквито и да е отношения с тях, дори не си е говорил по телефона с тях.

„Прави неприятно впечатление, че през цялото време той е „синът на кмета”. Според нас се търси правно основание да бъде включен в групата, да бъде внушено на обществото, че „синът на кмета” и съответно кметът, вършат някакви предполагаеми престъпления. Недоумяваме и защо обвинението към него е за участие в ОПГ-то от 2009 година при положение, че е отдавал старата мандра в Карнобат на старозагорска фирма 7 години по-късно”, поясни Евгений Мосинов.

Той и адв.Станко Кралев все още не са се запознали с материалите от досъдебното производство. Очакват това да се случи преди гледането на днешната мярка за неотклонение в Специализирания наказателен съд. Според Мосинов се излиза от контекста на разследването и се търсят „други дългосрочни политически цели”. Кметът на Карнобат Георги Димитров е политик от левия политически спектър със сериозна подкрепа. Спечели и трите си мандата по безапелационен начин.

Евгений Мосинов подробно обясни как се е стигнало до наемането на бившата мандра. Дълго време помещението било празно, след като Иван Димитров, е прекратил производството на дървени въглища по закрит способ. Складовете са собственост на юридическото лице „Брокерска къща Оптима” ООД, на което Иван Димитров е управител. През 2016 година с него се е свързала фирма-посредник, чрез която е подписан договорът за наем със старозагорско дружество. По настояване на наемателя е изрична клауза, че трябва да им осигури свободно ползване на имота. Имотът е отдаден под наем за складова дейност.

Две години наемът е плащан регулярно, всички суми са фактурирани, плащани са данъци. Контрактът е прекратен през юли т.г., след като Иван Димитров узнава какво се случва в имота му. След този момент той е оказал съдействие на разследващите, предоставил е документи и не е пречил на досъдебното производство, допълни Евгений Мосинов.

„Става въпрос за пределно общо обвинение, без никаква конкретика. За нас е ясно какво се цели в този случай - опетняването на името на баща му и слагане на петно върху авторитета на един млад човек, който има семейство, занимава се със собствен и сравнително скромен бизнес”, добави адвокат Мосинов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини